Хигиенни навици - обучение
Публикувано: 14 October 2008 - 10:00 PM
имам доберманка на 5 месеца.
Живея в къща с двор, тя денем стои на двора /има изрязана вратичка на гаража и може да си влиза и излиза когато иска/
Сутрин преди работа я пускам навън от двора и тя свършва бързо всичко.
Вечер като се прибирам я пускам да излезе извън двора - тя пишка, изграем си и след това я качвам при нас и обикновено седи в къщи докато си легнем.
Много често, обаче пишка и ака и в къщи, когато е с нас, независимо, че е била на двора до преди 1 час и даже е и разхождана навън.
Смятате ли, че защото през деня е на двора няма да придобие навици да не го прави вътре в къщата?
или просто е малка и ще се оправи с времето? :-

tmilka@abv.bg
Публикувано: 15 October 2008 - 09:11 AM
Публикувано: 15 October 2008 - 09:16 AM
Цитат
имам доберманка на 5 месеца.
Живея в къща с двор, тя денем стои на двора /има изрязана вратичка на гаража и може да си влиза и излиза когато иска/
Сутрин преди работа я пускам навън от двора и тя свършва бързо всичко.
Вечер като се прибирам я пускам да излезе извън двора - тя пишка, изграем си и след това я качвам при нас и обикновено седи в къщи докато си легнем.
Много често, обаче пишка и ака и в къщи, когато е с нас, независимо, че е била на двора до преди 1 час и даже е и разхождана навън.
Смятате ли, че защото през деня е на двора няма да придобие навици да не го прави вътре в къщата?
или просто е малка и ще се оправи с времето? :-
Кучето не е малко. Опитвали ли сте се да и покажете, че не искате да пиша вътре? Поощрявате ли, когато си свърши работата на двора? Тя май не разбира още, че не трябва да ходи вътре и понеже не яда и спи там не може да стане от самосебе си.

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 15 October 2008 - 09:58 PM

tmilka@abv.bg
Публикувано: 16 October 2008 - 10:15 AM
Примерно сутрин ме събужда рано към 6 часа,това е знак че ще направи нещо,аз ставам веднага и докато се облека,той вече се е изпишкал,просто не може да задържи и 2 мин.Извеждам го по 3-4 пъти на ден,преди и след хранене,когато успея да забележа,че му се ходи.
Но леко почвам да се отчайвам,дали скоро ще се научи да ходи само навън?
Публикувано: 16 October 2008 - 11:19 AM
Цитат
Трудно ми е да преценя от описанието. По принцип кучетата много "държат" на ритуала. Най-добре е да храните на едно и също място, а не да го сменяте. Наблюдавайте, кога точно Вашето куче пиша/ака къщи, обикновенно те си и показват, стават нервни, душат, въртят се и когато забележите, че нещо ще става, взимате кучето и го изнасяте в градината. Ако си свърши работата - похвала, наградка. Бъдете постоянни.

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 17 October 2008 - 10:15 PM
имам куче на 5месеца, докато нямаше ваксините я научихме да пишка и ака на терасата, сега я разхождаме с часове на вън и неиска да се изходи, щом се прибере тича на терасата и там го прави, как да и променя навика, у дома искат да я изгонят вече, усмърдяхме се ........дайте ми съвет
Публикувано: 18 October 2008 - 10:59 AM
Имаме нужда от помощ. Имаме мъжка булонка на 5 години. До пролетта живеехме в стария ни апартамент, на 7 етаж, и двамата с мъжът ми работим на смени и затова кучо от малък го научихме да си върши работата само в банята, нямахме никакви проблеми, като имаше нужда просто си влизаше, дори идваше да ни се "похвали" какво е свършил. От половин година живеем в нов апартамент, бързо свикна с новата обстановка, а и мебелите са си старите. НО от 2-3 месеца в съседния апартамент се нанесе съседката, която има мъжка овчарка. И ние вече имаме проблем, нашия почна да препикава вратата на банята от към коридора, взехме от ветеринаря спрей, с който се пръска и той не би трябвало да препикава, но при нас не върши никаква работа. Мъжът ми вече е бесен и се е заканил, че в най - скоро време ще го приспи.
Какво мога да направя, за да престане с това пикане?
Публикувано: 18 October 2008 - 04:51 PM
Публикувано: 18 October 2008 - 07:37 PM
Цитат
Имаме нужда от помощ. Имаме мъжка булонка на 5 години. До пролетта живеехме в стария ни апартамент, на 7 етаж, и двамата с мъжът ми работим на смени и затова кучо от малък го научихме да си върши работата само в банята, нямахме никакви проблеми, като имаше нужда просто си влизаше, дори идваше да ни се "похвали" какво е свършил. От половин година живеем в нов апартамент, бързо свикна с новата обстановка, а и мебелите са си старите. НО от 2-3 месеца в съседния апартамент се нанесе съседката, която има мъжка овчарка. И ние вече имаме проблем, нашия почна да препикава вратата на банята от към коридора, взехме от ветеринаря спрей, с който се пръска и той не би трябвало да препикава, но при нас не върши никаква работа. Мъжът ми вече е бесен и се е заканил, че в най - скоро време ще го приспи.
Какво мога да направя, за да престане с това пикане?
Вашето куче не пикае вкъщи, а си маркира територията, реагирайки на близкото присъствие на друг мъжкар. Най-бързия и лесен начин да го отучите е да го кастрирате - вероятно ще престане скоро след това.

Публикувано: 18 October 2008 - 08:57 PM
Цитат
Това беше и нашата първоначална идея, но ветеринаря ни каза, че не може да сме сигурни, може и да спре, може и да не спре. Ще пробвам да го "запозная" с другото куче, за да разбере, че не му е конкуренция, но той е такъв ревнивец, че не ни дава да си говорим с мъжа ми, лае и ходи ту при единия, ту при другия, да не би да го пропуснем.
Може би все пак ще пробваме с кастрацията, дано да се укроти.
Публикувано: 18 October 2008 - 11:49 PM
Цитат
Това не е ревност, а "ядосано" куче, което се дразни, че си позволявате да не му обръщате внимание.
Идеята да го запознаете с другото куче не е лоша, но какъв ще е резултата ... много зависи. Зависи от отношенията, които двете кучета ще установят помежду си.
Имам кастрирано куче у дома, при появата на чуждо в къщи - моментално маркира. Понеже потока на чужди у нас е доста постоянен - макрирането също е посоянно, но винаги при отсъствие на хора. Дразнителя при нас (както и при вас) е толкова постоянен, че има чуството, че това маркиране започва да се превръща в навик. Така че опитайте да го издебвате, когато го прави и да му се карате - на момента и ако можете да ограничите временно кучето да няма достъп до тази врата.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 19 October 2008 - 08:43 AM
Според мен наистина съществува опасност да се превърне в навик, това е което не трябва да позволявате.
Изчистете вратата с препарат на ензимна основа, когато ви няма ограничавайте достъпа, когато сте там - дебнете. Възможно е само един уикенд дебнене да свърши работа.
Освен това му обръщайте внимание и контактувайте, защото маркирането е плод на чувство за несигурност.
Когато го хванете в прегрешение прекъснете позорния акт като го стреснете (например с дрънчаща кутия или с Не), но не прибягвайте до физическо наказание - то само ще засили чувството за несигурност.
Може да опитате да облепите долната част на вратата с готварско фолио, което ще шумоли при препикаване - за някои кучета може да свърши работа, за други - не.
Публикувано: 19 October 2008 - 09:41 PM
Цитат
Ъхъм, извинявам се, че пак си натрапвам въпроса, ама това се повтаря вече трета вечер. Няма причина да се изпуска, да е болна или нещо. Просто ходи на мястото, където е пишкал Спайк и маркира отгоре.