Фотогалерия на БОК
Публикувано: 13 April 2011 - 11:19 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 14 April 2011 - 12:15 AM
dandi, в 13 April 2011 - 09:43 PM, написа:
Никой не ми е говорил за вас,темите ни на разговор са съвсем други.,не обсъждаме хора,предимно кучета,овце.....овчарски традиции,такива неща.
Преснимайте ми моля ви,къде точно Васил Дечов е писал за Българското овчарско куче!Или кажете в коя точно своя книга.Имам ги почти всичките.
В първата краеведческа за Чепеларе!!! Радвам се че обсъждате овчарските традиции защото те са най- важната част от българските такива, тъй като самото овцевъдството е основния поминък на българина през цялата му многовековна история! Така е и с българското забележете, българското народно творчество, където овчарската тема е най обширна и богата. Съветвам Ви да потърсите и първата монография за нашето овчарско куче на Васко Райчев от Стара Загора- брат на знаменития български егер Райчо Гънчев!!! Прочетете и написаното от Ники от Силистра. Изнася момчето много интересни исторически факти. Отворете и зборника народно творчество на Славейков и ще видите че се говори само за овчарско куче и никъде за каракачанско и дори имената са български и като днешните. Има турцизми, но нито едно гръцко. Оставете ме мен кучета ме яли, но като останете насаме със себеси помислете за българското пред което сте отговорна както и всеки един от нас лично!

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 14 April 2011 - 12:31 AM
dandi, в 13 April 2011 - 09:55 PM, написа:
Цитат
Добрее,мисълта ми беше,кучето Караман от Триград като Българско овчарско ли беше представено тогава или като Каракачанско?
По онова време провеждаха ли се изложби за Българско овчалско куче и кои бяха клубовете за Българско овчарско куче?
Питам съвсем добронамерено,тъй като по онова време отглеждах работни овчарски кучета и дори не знаех,че има изложби.
Клубът в Пазарджик е първия организиран по породата, а изложби с показване на овчарското куче правим от 1974г. Специалкте започнаха точно десет години след това. На тях поканих но много по-късно Вашите вдъхновители и ги запознах с овчарите, пред които ме очерниха не след дълго и ми създадоха интриги разваляйки ми отношенията с хора градени с години. А Венелин лично ме е карал да направим компромис и да го кръстим Българско овчарско в скоби / каракачанско/ куче, но аз не мога да направя компромис със съвестта си и с българския си произход и самосъзнание.

Публикувано: 14 April 2011 - 06:25 AM
Стефан Попов - председател НКБОК, в 13 April 2011 - 09:10 PM, написа:
paolito, в 12 April 2011 - 10:02 PM, написа:
Пафка, това е Беловеца и на едната и на другата снимки. Едната я правих когато го купих, а другата когато го бях лекувал и пооправил и го пратих с овцете при Ванката, с който е на снимката на изложба в Пазарджик, където стана победител в клас ветерани и в конкурса за производител!. За да съм честен докрай и Иван много хубаво и с мерак се грижеше за Мурад и там още повече кучето светна! Заплодихме и две кучки на него, като първата я отровиха после и кутретата и, отровиха и Мурад и аз веднага преместих втората у нас и там я окучих. Дадох две женски кутрета на Чилика, който и с тях ме измами, както и с много още неща. Но той си е с предателска и продажна същност и по-добре че отиде да лиже гъзъ на Аврам, когото лично той самия предложи за изключване за злоупотреби от НК БОК. Едно мъжко- единственото дадох на моя приятел от Пазарджик Любчо и най-приличащата на баща си кучка дадох на Ванката при когото отровиха МОЯ пак повтарям МОЯ Мурад от Белово! Той я нарече Мурадка и произведе от нея няколко добри и със същия корав характер кутрета.

Публикувано: 14 April 2011 - 07:48 AM
Вили**, в 14 April 2011 - 07:01 AM, написа:
Никакви ядове!!! Обаче Азазело Аян Дико трябва да дойде на 30 април на изложбата в Гоце Делчевското село Огняново и до десет ч. да се е записал!

Публикувано: 14 April 2011 - 11:11 AM
Цитат
Овчарските традиции г-н Попов са ни завещани от дедите ни,за тях аз много мога да говоря,защото това е животът ми.Завещани са ни наименованиянията на местностите,мандренските наименования ,реда на мандрите(останали още от Юруците,чиято собственост е била Родопа планина(Чепераре),за това пише е В.Дечев в миналото на Чепеларе-част 1),и името на кучетата охранявали стадата-Каракачанското куче.Това са ни завещали.По склонна съм да вярвам на старите Родопчани,на баща ми и дядо ми и на старите Родопски книги,отколкото на Вас,В.Динчев и на който и да било.Вярвам на очите и ушите си.
Публикувано: 14 April 2011 - 11:22 AM
Цитат
Наистина е така
"Ами кучета?
-Стигат нашите. Само КАРАКАЧАН стига. Другите няма да посмеят. Тяхна работа ли е вълк да гонят!..."
"Вълчето"
Г.Райчев (1882-1947)
"...Анадолеца или Пашата, както му казваха още, беше най-хубавото куче на Петра.
То беше голямо, черно, с дълга космата опашка и увиснали уши, каквито са ушите и козината на КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ."
"Борба до смърт"
Й.Йовков (1880-1937)
..."По този вълчи друм стопаните отглеждаха своите едри кучета вълкодави,
наричани КАРАКАЧАНСКИ КУЧЕТА заради това, че са разселени по тези места от овчарите каракачани."
"Небесна благодат"
Й.Радичков
Публикувано: 14 April 2011 - 11:24 AM

Цитат
Подписали (по азбучен ред)
Доц. д-р В. Дрбохлав Доц. д-р В. Николов Проф. д-р Г. Николов Ст.н.с. дсн Д. Белоречков Доц. д-р Д. Греков Доц. д-р Д. Димов Доц. д-р Д. Панайотов Доц. д-р Е. Желязков Проф. дсн Е. Иванова Ст.н.с. ІІ ст. ! д-р Ж.Кръстанов Проф. дсн И. Димитров Проф. дсн И. Станков Проф. дсн Й. Кузманова Доц. д-р Л. Сотиров Доц. д-р П. Бацалов Проф. д-р П. Жеков Доц. д-р Р. Славов Доц. д-р С. Методиев Доц. д-р С. Танчев Проф. дсн С. Тянков Акад. Ц. Хинковски Проф. дсн Ц. Яблански Ст.н.с. ІІ ст. д-р Я. Горинов"
Публикувано: 14 April 2011 - 11:45 AM
Цитат
Прочетох написаното от Ники от Силистра,по интересни обаче ми бяха снимките на кучетата които се е потрудил да открие.Направи ми впечатление,че много малко от тях са с окраската която днешния стандарт на Бългалско овчарско куче налага-черно шарени кучета.Повечето от тях нямат никакво сходство с днешните.
Вероятно имате написаното от Ники и снимките на кучетата към него.
Ако ви е възможно постнете ги тук и до тях днешната ви селекция.
Може и да греша,вие сте международен съдия,убедете ме че съхранявате оригиналното Българско овчарско куче,такова каквото го е представил Ники в трудовете си.
Публикувано: 14 April 2011 - 01:12 PM
Д.БАЛЧЕВ-БАЛКАН, в 13 April 2011 - 07:48 PM, написа:
Балчев колко и да им показваш няма да видят прилики и разликите на кучетата.
До като слушат Попов само мелези ша имат.

Балчев това куче може и да си казвал по кои кучета върви.
И имаш ли нещо по него.
Снежинка.На година и 2 месеца.
Публикувано: 14 April 2011 - 06:07 PM
Aleko Galiov, в 14 April 2011 - 05:54 PM, написа:
а ето тук сме аз и моят голям приятел Бисер Мечев и малкият Мечев и тяхният красавец Балкан Яшар които е на 3 месеца и вече сам ходи с Овцете и е син На небезизвесната Легенда Мечо Яшар и Гергина Петрус-Яшар която си купих от г-н Попов за 1 лев и моят любимец Яшар Вълчев
Публикувано: 14 April 2011 - 06:13 PM
Aleko Galiov, в 14 April 2011 - 06:07 PM, написа: