Лабрадор ретривър
Публикувано: 22 June 2005 - 04:40 PM

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 22 June 2005 - 04:57 PM
Какво става с твоето лабрадорче, Теди? Чувате ли се с хората? Аз само те питам кога ще го взимаш ;)

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 22 June 2005 - 05:13 PM
Цитат
Какво става с твоето лабрадорче, Теди? Чувате ли се с хората? Аз само те питам кога ще го взимаш ;)
Инче, верно че river на английски е река, ама би ли ми обяснила какво общо има това с думата retriever, което на английски се превжда като "донасящ, (въз)връщащ, докарващ..."? Оттам идва и предназначението на ретривърите - кучета-апортьори, защото апортьор на френски означава същото, което и ретривър на английски... b) .
Или, както казваше един непознат в парка след отговор на въпроса: "Каква порода е това куче?" - "Golden Retriever" - А, да - златната червена река... чувал съм ги... ;)
Публикувано: 22 June 2005 - 07:48 PM
Цитат
Има и един по-опитен от нас - LABORIERO, само че по-рядко пише. Надявам се ,обаче, да се появят още любители на лабрадори. w) d) w)
,

прочети правилата за подписите
Публикувано: 22 June 2005 - 09:47 PM
Цитат
Ми да Мартин си е доста опитен:) Аз от него си анбавям информация. Всъщност неговото голямо куче - Баркли, е татко на бъдещото ми бебе b) (то идва в неделя, май вече го казах т'ва ама нямам търпение) l)
Та той може да ти даде много съвети, ама наистина рядко пише. Но ако кажете някакви въпроси в неделя ще се виждаме и ще питам r)

Публикувано: 23 June 2005 - 08:29 AM
Цитат
Вярвай ми, въпросите са толкова много, че не могат да се изредят. Но ти сама ще се убедиш - колко расте мъничето, толкова по-интересно ти става и искаш на научиш нови неща.
Но моля те, питай Мартин все пак за водата. Предварително Благодаря.
Публикувано: 23 June 2005 - 08:59 PM

Публикувано: 24 June 2005 - 12:46 AM

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 24 June 2005 - 08:04 AM
Иначе Инчето е права .......... ако не му намериш какво да ръба, той сам си намира ......... в моя случай беше един матрак на диван, но след 5-6 месец вече нямам такива проблеми.
Публикувано: 24 June 2005 - 08:08 AM
Наистина пиша рядко, но това е защото за лабрадорите мога да ви говоря с дни, а все пак трябва и да се работи! Мисля обаче това да се промени! Просто не знаех, че тук има толкова въпроси.
И така, по въпроса на Ромарио за плуването: лабрадорът произлиза от кръстоски на Нюфаундленд с Cao de Agua (Португалско Водно Куче) и Cao de Castro Laboreiro (Португалско Пастирско Куче).Лабрадорът е "направен" с цел да плува в ледените води на Нюфаундленд за да насочва пасажите от риба към рибарските мрежи и да вади същите мрежи от водата. Първоначално те са били по-дребни и по-пъргави от Нюфовете и са ги наричали Кучетата на Св. Джон или Малък Нюфаундленд. След време португалските моряци ги пренасят в европа, а оттам в Англия в графство Дорсет...Май се поувлякох! Да, кучето може и е ЖЕЛАТЕЛНО до плува колкото може повече, но натоварването трябва да започне постепенно. Първата седмица по половин час на ден, втората садмица по 45 минути и т.н. Има обаче нещо много, много, бих казал жизненоважно за всяко куче: НИКОГА НЕ ПУСКАЙТЕ ПРЕГРЯЛОТО ОТ ЖЕГИТЕ КУЧЕ ДОРИ ДА ПИЕ МНОГО ВОДА, КАМО ЛИ ДА ПЛУВА! Повярвайте ми, това може да бъде фатално! Не правете дълги разходки и тичане преди плуване. Ако все пак това се случи, изчакайте половин час в покой, на сянка, преди до пуснете кучето да плува или пие вода. Най-добре е целенасоченото плуване - тоест, качвате се в колата, стигате до съответното място и пускате кучето - ако е възможно.
По повод линеенето на косъма: това е нормално, но въпреки това може да се помогне на кучето, по-бързо да преудолее този период. Решете го всеки ден, по 10 минути, първо в посока обратна на ръстежа на косъма, после по посока на ръстежа. Това ресане е желателно да става целогодишно. По този начин Вие премахвате мъртвата козина и мъртвите епителни клетки. Това е мого важно. Повечето кучета замирисват от нересане, а не от некъпане. Относно къпането: може да се прави и всеки ден, но само с вода. Къпете кучето с най-обикновен катранен сапун без ароматизатори, но не по-често от няколко пъти годишно, освен ако не е крайно наложително. След влизане в морска вода го капете много добре, отново само с вода. Освен това в периодите на линеене на косъма може да давате хранителни добавки, като Петнил на ударни дози. Доста е скъп, но върши работа.
Много бих се радвал, ако тук стане форум на тази прекрасна порода! Държа ВСИЧКИ Лабрадори в България да бъдат в добра форма и кондиция и бих направил каквото мога за това! Е, с това писмо мисля да сложа началото!
Питайте ме каквото Ви хрумне, тук или на тел. 0898 48 72 43 или 02/944 82 77. Ще бъда много щастлив, ако успея да помогна на всички!
Поздрави Мартин Николов
Публикувано: 24 June 2005 - 09:54 AM
Цитат
Моето голдънче пък го бъркат с лабрадорче.... l)
То разликата между двете породи май е само че голдъните имат по-дълга козина..иначе по държание са абсолютно еднакви w) w) w)
Публикувано: 24 June 2005 - 10:35 AM
Цитат
То разликата между двете породи май е само че голдъните имат по-дълга козина...
Ми не, не е "само" това... много са разликите. Вчрно е, че на външен вид най-забелязващата се разлика е дължината на косъма. По-горе Laboriero даде кратко описание на произхода на лабрадорите - произлиза от Нюф-итата и Cao de Agua Portugues. Голдънът, от своя страна, произлиза от една друга порода ретривъри, а именно Flat-coated retriever. Започнало се е от едно кучило с незнайно как пръкнали се жълти кученца от черни родители, които Лорд Туидмаут много харесал и поставил с тях началото на породата... По-късно тези кученца са били кръстосвани помежду си, както и с други породи - ирландски червен сетер, лабрадор, tweed-water spaniel... дори е добавена и малко кръв от бладхаунд (за подобряване на обонянието), за да се получи точно тази очарователна смес, която представлява голдън ретривърът.
Малко се отклоних от темата "Лабрадор", но е добре да се знае повече за разликите между двете прекрасни породи. b)
Публикувано: 24 June 2005 - 12:05 PM
Има и малки разлики в темперамента, поведението и психиката, но те не са съществени, и за човек, който не е работил и с двете породи, са незабележими.
Пазнавам хора, които мислят Голдена за дългокосмест Лабрадор, а за свой огромен срам, притежават Лаб.
Публикувано: 24 June 2005 - 12:56 PM
Публикувано: 24 June 2005 - 01:13 PM
noks, здравей!. Черен и жълт казваш - представям си какви са сладури един до друг w). Колко са големи? Предполагам и ти знаеш повечко за лабрадорите, щом имаш два r)?
А за разликата в породите - има, но за повечето хора, които нямат куче от една от двете породи или специално не са се интересували, те са незабележими. Аз преди да почна да се интересувам само знаех, че са различни и ги различавах наистина по дължината на косъма, но не знаех нищо за темперамент и други подобни. Да не говорим, че не бях виждала черен лабрадор наживо.
Инче, ще си взимам кученцето в неделя. Вече направо нямам търпение (то си е така откакто го видях преди две седмици де) w).