Лабрадор ретривър
Публикувано: 21 December 2006 - 04:51 PM
Искам да ви питам, нормално ли е малкото ми лабрадорче на 2 месеца и половина, да не лае често ? Питам защото излайва само по 2-3 пъти на ден. Всичко друго си му е наред :) може би и това си му е наред, но да не знам че е нормално да не лае често...
Спомням си предишното ни куче(смес м/у кокер и краски пудел) ни посрещаше от вратата с радостен лай.
Публикувано: 21 December 2006 - 08:52 PM
Цитат
Искам да ви питам, нормално ли е малкото ми лабрадорче на 2 месеца и половина, да не лае често ? Питам защото излайва само по 2-3 пъти на ден. Всичко друго си му е наред :) може би и това си му е наред, но да не знам че е нормално да не лае често...
Спомням си предишното ни куче(смес м/у кокер и краски пудел) ни посрещаше от вратата с радостен лай.
Мисля, че не е ненормално. Предишното ни куче коли също лаеше доста, а сега и нашият лабрадор е доста тихичък. В смисъл, че не лае постоянно. Затова пък когато реши да лае, е страшно гръмогласен. b)

прочети правилата за подписите
Публикувано: 21 December 2006 - 10:48 PM
Потребител Iglika написа:
Цитат
Та така - като се разшумяхме последва ето този пост от Iglika:
Цитат
Развъждането в Белащица не е в моите ръце и няма как да го спра. Решенията за него си взима Жоро. При положение, че кучетата му са здрави няма никаква причина да не ги развъжда.
Добре е всички, които имат деца на Баркли да ги снимат. Аз ще се обадя на тези, които не влизат във форума, точно защото не съм щтраус в пясъка!
Помолихме да снимат кучетат от рода Блондфел, щом това заболяване се повтаря и да предупредят собствениците... Засега - скромно мълчание.
А Грита Абадор е с баща Блондфел, купена от председателя на клуб БЛРК Мартин Николов, собственик на Лорд Баркли Блондфел с препоръките, че е "здраво клубно родословно куче"... На спечелилите - честито!
Понеже собствениците на Гера Блондфел не го крият - с тежка прогнатия е Гера Блондфел.
За желаещите да проследят епичните разговори:
http://www.dogchampi...r=asc&start=225

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 22 December 2006 - 08:03 AM

Това е снимката
http://www.bgphoto.n...13245003287.jpg
Ще потърсим и трето мнение по въпроса, нищо, че не издаваме сертификат, просто разчитането на снимка за дисплазия се прави така на всякъде по света.
Не крия, че двете връзки на Баркли без да е сниман за дисплазия са наша наистина голяма грешка. Преди да се сблъскам очи в очи с това заболяване, за мен това не беше важно. Сега е от първостепенно значение. Баркли няма да бъде развъждан повече.
И специално към Дани детето, което е на 13 години ме пита от къде са моите кучета и аз му отговарям, не правя реклама на развъдници и не препоръчвам от къде да вземе куче.
Освен Грита другото снимано от децата на Баркли Вотан е здраво куче. Помолила съм всички стопани на кученца негови деца да направят снимки и ако ме послушат ще получиш така нужната ти статистика.
Публикувано: 22 December 2006 - 11:08 AM
Цитат
Кора е на година и половина и изобщо не лае. Два пъти да съм я чувала досега. r)
Публикувано: 22 December 2006 - 10:59 PM
Цитат
Във вторник снимахме нашето куче - писахме се съвестни и понеже я водим по изложби, постъпихме както е редно. Не че нещо и има, не че куца или каквото и да е друго. Оказа се, че е с дисплазия. Оказа се, че е наследство от баща й... Той е от развъдник Блондфел - ти сам решавай, дали ще рискуваш с куче от там, но искай задължително снимки. За да не те полее и теб студеният душ...
Ето: http://www.dogchampi...=1317&start=240 - прочети, ако искаш по-пълна информираност.
Можеш да поискаш съвет и от админа на dogchampions, или от модератора КАСТРО.
Не се познавам нито с теб,нито с някой притежаващ Лабрадор и не заемам никаква страна,но само искам да отблежа нещо!!! понеже виждам тука едни обвинения,едни заключения и т.н.,явно НЕ си наясно с това животно "дисплазията" за да пишеш всичко това!!!
Всеки клуб за всяка порода си има допустими степени на дисплазия според които кучета с лека форма на това заболяване се допускат до разплод и това не е проблем,ЗАЩОТО дисплазията не е само генетически предавано заболяване...понеже всички породи над 15 кг са силно засегнати и при тях често се среща именно това заболяване искам да кажа,че то може да се развие у едно така или иначе вече генетически предразположено куче чрез неправилно гледане и движение през първата година от живота му!!!Помисли си добре как си се грижил/а за това куче...смея да твърдя,че Лабрадорите биват МАСОВО прехранвани и прекарват живота си в затлъстяло състояние!!!Да,мили собственици на Лабрадори...нима забравихте,че това куче БЕ създадено за ЛОВ...да,точно така за ЛОВ...а някой от вас да е виждал дебело ловно куче bl) ,защото аз НЕ съм!!!
Освен това дисплазно кученце МОЖЕ да се роди при напълно здрави родители и напълно правилно грижи от страна на собствениците!!!
Моля те не бързай с паниката...така е в развъждането,няма нищо перфектно!!!
Раждат се добри,не чак толкова добри...болни или здрави кученца,но нашата задача е да се опитаме да подобрим квалитета на живота им чрез правилна селекция и отглеждане...както разбирам мъжкото куче заплодило 2 женски си има допустима степен на дисплазия така,че всичкият този шум е излишен!!!
Ако нямаш информация има световни шампиони кучета с последна допустима степен на дисплазия и тези кучета въпреки това са дали огромен принос за дадената порода в даденият етап от време....така че всичко е относително и не мисля,че е нужно да се стига да такива крайни заключения на от сорта"ами ти си поемаш риска с кученце от този или онзи развъдник и т.н."....
Успокой се и карай със здраве...
Най-сърдечен поздрав и дано не ме разбереш погрешно!
п.п.До МОД...извинявам се за офф...но мисля,че беше нужно...тук от време на време нещата се разглеждат едностранно и се правят едни заключения...свят да ти се завие ouu
Публикувано: 23 December 2006 - 11:18 AM
ако си направиш труда да прочетеш 2 поста по-нагоре - отговаора на Иглика, ще видиш, че в нашия случай не става дума за дисплазия от прехранване, лошо израждане и каквото и да било дргуо подобно, а именно за НАСЛЕДСТВЕН проблем. От дядото на бащата на нашето куче, през бащата Лорд Баркли Блондфел, че и до други кучета в рода - но за тях, ако желаят, ще пишат стопаните.
Грита НИКОГА не е била прехранена и дебела. Хайде да не връщаме разговора на изходна позиция - НЕ ГОВОРЯ ПО ПРИНЦИП - говоря за наследствени проблеми в рода Блондфел.
Затова е чудесно, че Иглика е посъветвала да снимат всички деца на Баркли, но моят въпрос е - ще снима ли някой братята и сестрите на Баркли и техните деца? Защото проблемът се носи още от дядото на Баркли, а следователно вероятността той да не е единствен, е огромна. А негови сестри са активно в развъдна дейност.
Не разбирам как може спокойно да се говори за развъждане при такива проблеми?! От гледна точка на правилници може и да е допустимо, но за мен това е чисто печалбарство и дебелоочие. Щом е толкова нормално, защо никой не предупреждава евентуалния купувач - взимаш куче от рсикова порода, с родител на ръба на допустимата степен за развъждане, вероятността да имаш проблеми е голяма, ама може и да нямаш... Грижата за породата ли е изключила това предупреждение или стремежът да се продадат малките?
Е, аз пък познвам развъдчици, за които грижата за породата не е абстракция, а грижа за всяко родено малко. И болката е конкретна, затова гледат да я избягват, Въпреки хилядите допустимости и варианти за измъкване.
Та така - как стои въпросът с развъжданите и до днес кучета от рода Блондфел? Ще има ли снимки и ще бъдат ли огласени резултатите?

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 23 December 2006 - 01:40 PM
Съчувствам и на iglika, написаното от нея й прави чест.
Въпросите по отношение на родствениците на Баркли към кого всъщност са отправени? На мен ми звучат като въпроси, които трябва да бъдат отправени към ръководствата на клубовете за породата в България. И не само към единия, а към всички. В случая важното е: има ли в правилниците на тези клубове изискване да се прави снимка преди заплождане, каква степен се допуска за развъдна дейност, и т.н.
В случая не ми е много ясно кого обвиняваш в печалбарство и дебелоочие.
За мен освен това винаги е стоял въпросът как стоят нещата с другите от кучилото на куче с най-тежка форма дисплазия. Наистина не знам как е уреден въпросът по света. Не съм срещала изискване - за да бъде кучето допуснато до развъдна дейност да представиш снимки на братята и сестрите му.
Чела съм, че по-добре да избереш за развъдна дейност куче със степен Б, но да няма братя и сестри с тежка степен, отколкото куче със степен А, в чието кучило има такъв случай. Но това - само като препоръка, дори на ниво разсъждения, в разни материали за развъждане.
Искам да дам и малко пояснения относно горната таблица, защото аз я правих.
Тя е ориентировъчна, защото съществуват различни системи за различни държави и няма гаранция за точно съотвествие между степените на различните системи, както беше писано и в източниците, откъдето ползвах материали: никой не дава гаранция, че куче със степен А1 ще бъде оценено с E от OFA.
В материалите на FCI открих единствено изискването да не се допускат кучета със степен E, но меродавни са изискванията на клубовете по породи.
Публикувано: 23 December 2006 - 02:25 PM
въпросът ми е отправен към Български Лабрадор Ретривър Клуб - алтерантивен клуб за породата лабрадор (нерегистриран към БРФК), чийто член и отгооврник по развъдната дейност е собственикът на развъдника, развъдил рода Блондфел.
От февруари миналата година снимката за дисплазия е задължителна за развъдната дейност на този клуб по правилник.
В печалбарство обвинявам всеки развъдчик и клуб, който работи на принципа да се развъждат дори кучта със заболявания, защото други така и така няма (в случая у нас) пък въпросното заболяване след това не се проявява у всички... Дето се вика - бития - бит... Въпрос на късмет. Е, не смятам, че създаването на живот, пък макар и не човешки, трябва да се оставя на слепия късмет.
Цитат
Ето това и аз се мъча да обясня в не една тема. Сред кучетата от Блондфелите НЕЕДНОКРАТНО има дисплазия или проблеми с челюстта. Но никой не просто не спира да ги развъжда, а дори засега не си е направил труда да проследи от кои връзки какво проблеми произтичат. А развъждането си продължава...

Публикувано: 23 December 2006 - 02:33 PM
Вижда ми се неразумно да се търси масово спиране на всички кучета от тази линия, ако отговарят на изискванията. Подобно нещо не вярвам да е в юрисдикцията на никой клуб, нещо повече - би било дискриминация по отношение на членовете, собственици на покриващи изискванията кучета.
А да се проследят нещата при така създалата се ситуация е задължително, макар и трудно и бавно.
Публикувано: 23 December 2006 - 03:05 PM
Цитат
От твоите уста - в ушите на развъждащите!!!
Кучило номер 13 и 14 на БЛРК (информация от сайта на клуба) са от 29 юли 2006. Според мен е редно, след като клубните правила вече са изисквали снимки за дисплазия за осъществяване на връзките, ако не сложени снимки на сайта на клуба, да има поне информация за резултатите от тези снимки. Ама няма...
Ето и затова смятам, че се действа безотговорно и смятат, че все някога ще ни писне да предупреждаваме за проблемите там. И ще си тръгне всичко по старому...
Е, няма да ни писне!

Публикувано: 23 December 2006 - 03:23 PM
Дали се публикуват снимки и резултати във форуми, медии и сайтове е едно.
Дали се следи изпълняването на правилата на клуба е съвсем друго.
Ако смяташ, че се нарушава правилника за развъдна дейност, ще те подсетя за поста си на тази тема: как може да се изложи подобен случай. Ако пък протестираш, че дейността на клуба е непрозрачна - ок.
Публикувано: 23 December 2006 - 03:38 PM
Нямам желание да "излагам" случая си - мисля, че той е известен. A и не искам нищо - нито връщане на пари, нито каквото и да било друго. Единствената ми цел е да предупредя други хора, които си търсят лабрадор, за проблемите, които сме забелязали с Блондфел-ите и за стила на клуба с абревиатура БЛРК. Ако знаех за други случаи, бих предупреждавала и за тях.
Всъщност - от известно време (след последните промени в администрирането тук) единствено затова посещавам форума.
И винаги, когато някой попита за лабрадор, ще чува от мен това предупреждение.

Публикувано: 23 December 2006 - 07:00 PM
Родителите .- Lady Lara Blondfell, Csorvasi Herics Kitti,Gray / Leo, Kartes Broun Sheek / Roa и Бейлис - на която не знам пълното име по родословие имат снимки за дисплазия и становища от Пловдивска ветеринарна клиника. И петте кучета са здрави. Снимките и становищата се намират в отговорника по развъдна дейност Георги Николов - където им е мястото и ако толкова държиш да ги видиш никой няма да откаже да ти ги покаже, ако отидеш на място. Снимките са показани на всеки закупил си кученце от трите кучила, който се е поинтересувал. Аз лично съм си направила труда да отида до Пловдив, за да се уверя лично, че снимките съществуват. дали да ги побликуват по форуми решават стопаните на кучетата, не клубното ръководство.
Снимани за дисплазия са още Lady Sarah Blondfell и Максим от Бургас за които се планира връзка идната пролет и двете кучета са здрави.
Публикувано: 24 December 2006 - 11:35 AM
За незапознатите, намекнали, че кучето ми е дебело, прехранено и т.н. Грита Абадор е на година и половина, тежи 25 килограма, което е в края на нормата за женско куче по стандарт и никога не е тежала повече от 26 килограма. Храни се с висококачествена храна и е в отлична форма, не само според мен, но и според съдиите, давали й отлична оценка на изложби!
Аз едно нещо не разбирам - имам куче, закупено от конкретен човек, с документи, познавам собственици на кучета закупени от конкретен развъдник с документи и на всички кучетата ни са с проблеми и никой не го крие(e, има и такива, които го крият, но ние за тях не говорим). Защо не можем да обявяваме публично проблемите на нашите кучета и се скача по този начин. Ако ме питат за храната Педигри, ще препоръчам да не си я купуват, защото не е хубава (по лични наблюдения), като ме питат "откъде да си взема куче", ще казва "не от ......", пак от лични наблюдения. Опитът да ми се затвори устата прекрачва вече всякакви граници (извинявай, Мил, не визирам теб). Пуснахме тема за хондропротекторите, за да знам как да си лекувам кучето, без коментари за това защо е болно и редно ли е било да се развъжда баща му. Появи се близък приятел на човека продал ми кучето и ми обясни, че преекспонирам случая и е по-добре да си затворя устата! Същия този човек организира кампания за събиране на средства за едно друго куче с дисплазия, снимката на което може да се види на много места със зов за помощ. Защо за едни кучета да може да се говори, че са с дисплазия, а за други - по-добре да млъкнем, че много дразним!!!!!!! В нашия случай не става дума за "прескачане на дисплазия", а за ясно изразена наследственост на дисплазия - от баща на дъщеря и не виждам защо все още се продължава с обясненията, как "може да има дисплазия у кученцето, дори родителите да са на 100% здрави", когато те хич даже не са здрави!
А случая с новия БЛРК вече почва да ми прилича на банкова пирамида. От предишен клуб са произведени сума ти кучила, повечето от развъдника на същия този човек, който сега е отговорник по развъдната дейност на БЛРК. В един момент проблемите стават повечко, недоволните също и..... какво правим. Набързо разтурваме стария клуб, правим нов с малки изменения на правилника и лесно си измиваме ръцете, обяснявайки на недоволните собственици, че БЛРК не носи никаква отговорност за техните кучета, защото те са от друг клуб. Е, тези хора се недоволни от същите хора, управляващи сега БЛРК, но... на кой му пука oleeee В стария клуб остава единствено предстедателя му, чиято единствена вина е, че е бил твърде индеферентен и няма нищо общо с развъдените кучила. Ходи търси отговорност в този случай - е това е, България, страната на хилядите възможности!

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 24 December 2006 - 11:43 AM
Никой не ви е спирал да разказвате случая си с Грита, доколкото виждам Иглика не отрича грешката си. Всички разбрахме за този случай, поднасям ви личното си съчувствие. Като човек, който прочете тези неща мнооого пъти съм съгласна, че се преекспонира, но вие сте в пълното си право да го преекспонирате.
В същото време се поставям на мястото на собствениците на Баркли, дълбоко съчувствам и на тях. Досега не виждам никакви признаци, че отказват да поемат отговорност. От всичко прочетено до момента оставам с впечатлението, че тяхната грешка е недооценка на проблема дисплазия и самозаблуда, че видимата добра физическа форма изключва сериозна степен на заболяването.
Но нямате право да твърдите, че в някой си клуб се нарушават правила за развъдна дейност и се развъждат болни кучета, без да можете да го подкрепите с други факти, освен с липсата на публикувани в интернет снимки. Клубът има правила, какви точно са те може да се провери, а дали това ще се обявява в интернет няма нищо общо с коректността на ръководството му.
Публикувано: 24 December 2006 - 12:31 PM
Така и не разбрах, какво лошо има в това да попитам с какво да си лекувам кучето. Но вместо отговори на въпроса, получих отговор, че преекспонирам, по-добре да млъкна и че куче със степен Б се било допускало до развъждане - все неща, за които не съм питала! И как преди да твърдя, че кучето ми имало дисплазия, да пратя снимката на Новак - той да не е единствения легитимиран в света, да издава сертификати за дисплазия????
Аз вече не пиша по темата, докато някой не почне да обяснява колко прекрасни са нещата в конкретен развъдник или клуб. Като почне да пише такива неща, което за мен си е реклама, аз смятам,че съм в правото си да изразя негативното си мнение за същия този развъдник или клуб, разбира се подкрепени с факти. Иначе нещата се представят едностранчиво, а това не е полезно за никого.
Иглика, освен да напише, че кучето й е болно от дисплазия, нищо повече не е направила. Има тема за хондропротектори, в нея питам как да си лекувам кучето, не обвинявам. Смятам, че всеки съвестен човек, продал куче, който наистина поема отговорност, би си направил труда да напише поне две думи, за това как той лекува кучето си, съвети за това, как аз да лекувам моето - все пак те, за съжаление, имат повече опит от мен. Да си видяла Иглика да пише в тази тема???? Да си прочела съвет от нея, почерпен от личния й опит???? Да е написала тя,какви са съветите на лекарите, при които тя е ходила, защото така, най-малкото, се пести време, човек се ориентира към компетентните лекари.
В темата за хондропротекторите, аз лично видях участието единствено на Дара, който е техен приятел и който, вместо да помогне, ми обясни културно, не отричам, да си затварям устата. Да не обсъждаме фактът, че от човека, на който аз лично дадох парите и от когото взех кучето, аз не съм чула дори едно "Извинявай". Това не е Иглика!
Не желая повече да затормозявам никого с моя проблем, благодаря за съчувствието, но не това е целта на поста ми. Някой беше написал, да внимаваме от къде препоръчваме да се взимат кучета, защото могат да се окажат болни. Прав е - аз лично препоръчвах горещо кученцата от развъдника в Белащица и се чувствам лично отговорна за това, че хора, които ме послучашаха, сега гледат болни кученца у дома. За съжаление, единственото, което мога да направя, е да предупреждавам бъдещите собственици, за моито патила - това и правя.
Ох..... не мога да го цитирам, пак ми излизат маймуни...... беше написала, че си чела, че е по-добре да се купи куче с Б, но......
Е, и аз съм на това мнение. Не е ли в правото ми тогава да казвам, когато някой поиска съвет, откъде да си купи куче, че в развъдник Блондфел има случай на куче с дисплазия и сестрите на това куче са в основата на развъдната дейност на клуба, затова - да внимава и да поиска снимките им. Лъжа ли е, клевета ли е..... аз не мисля. Просто предупреждение!
Весела Коледа на всички. И дано вашите кучета се радват на добро здраве още дълги години!

Публикувано: 24 December 2006 - 12:58 PM
Цитат
Цитат
За това говорех. Също и за това:
Цитат
Обвинения все в сферата на предположенията.
Всъщност за мен е интересно в кои държави каква степен се допуска, но да оставим това за по-нататък.
Весело посрещане на Коледа на всички и от мен!
Публикувано: 24 December 2006 - 02:31 PM
Цитат
Ще има ли снимки и ще бъдат ли огласени резултатите?
Не разбрах кого точно питаш и кой евентуално очакваш да ти отговори?
Проследих темата в този и другия форум и ще кажа личното си мнение. Първо - на базата на предположения не е редно да се правят генерални заключения принципно. А в случая за "рода Блонфел". Дисплазията е нещо безкрайно неприятно, за да си мисля, че някой би го правил нарочно. Ако имаш обаче лична непрязън към личности ... каквато аз долавям тук, това е съвсем отделен въпрос и няма общо със заболяването. Когато препоръчваш или не препоръчваш кучета от даден развъдник, който и да е той винаги съществува някакъв риск, ако не от едно, тогава от друго сто процентова гаранция няма. Както и обратното - ако не препоръчваш нещо ... може и да сгрешиш. Разбирам до известна степен усилията ти, но вече това граничи с нещо подобно на истерия или нещо с неясен смисъл поне за мен. Повтарят се вече все едни и същи неща, казани по 50 различни начина, но аз не виждам в тях смисъл или резултат. Колкото и да е тъжно няма да можеш да спасиш нито породата, нито света и такива кученца могат да се раждат, както от здрави родители ... препоръчани от теб, така и някъде могат да се раждат здрави кученца непрепоръчани от теб, въпреки твоите предположения. Смятам, че това са просто факти. Гнетиката не е точна наука и за това развъждането не може да бъде предвидено точно. Твоето куче е от рода "Абадор", кучетата винаги имат двама родители, но ти само споменаваш бегло майката и защо не заклеймяваш така рода "Абадор"!? За въпросния Баркли Блондфел, който по мое предположение в момента е на възраст около 5 години, ( поправете ме ако бъркам) но ми мина през ум, че ако това куче беше снимано на възраст 12 месеца за дисплазия, тогава степените на различните стави нямаше да са тези ... Всички знаем, че с годините тези неща се променят! Тогава какво?

JulyVell Siberians
Публикувано: 24 December 2006 - 04:36 PM
Не, степента вероятно щеше да е същата. Нямаше да ги има артритните изменения, които се виждат на тази снимка. На Аба не ми е предоставена снимка, за да мога да говоря.
Не виждам какво ви пречи да споделям личния си опит и да препоръчвам или да отхвърлям дадено нещо, стига да не клеветя. Докато се придържам в областта на фактите, не би трябвало никого да притеснявам. Всеки сам решава откъде да взима или не куче, а форумът е за това, за да споделяме мнения. Ако съм излъгала или съм дала грешна информация - поправете ме. Иначе за мен темата е приключена и не виждам смисъл от по-нататъшен коментар.