Публикувано: 28 October 2007 - 05:10 PM
Тука въпроса беше друг (зададен от redy), но някои хора пак извъртяха темата. Въпроса беше кои качества притежава пита, а АСТ не, и заради кое "качество" някои хора харесват пита пред АСТ. Моя отговор недвусмислено показа, че според мен пита няма "качества" с които да превъзхожда АСТ. Корена и на двете породи е един и същ, АСТ е селекциониран с цел по-добър екстериор и премахване на агресията. А пита? Кой е "селекционирал" пита? Ами никой, развъжда се по съседски, не се водят родословия. Няма документи за отсъствие на генетично предавани болести и отклонения, включително агресията. Взимаш си малко бебе пит и незнаеш какво ще излезе от него. Възпитанието променя характера донякъде, но всичко останало е ген.
Смятам, че хората взимащи си пит харесват неговата енергичност и агресивност, тези които не си го признават са лицемери. Пита е олицетворение донякъде и на характера на собствениците си. Страхливите хора няма да си вземат пит, а булонка. Тези, които си вземат пит, знаят че все едно си взимат пистолет. Това е моето мнение. Аз лично харесвам характера на пит. Напомня ми на моя характер - едновременно спокоен и избухващ за секунди, борбеност до последна капка кръв. Пита е символ на победа на всяка цена.
И специално ще се обърна към Odin: Драги г-н Едикойси, може да не съм виждала АСТ, но съм любознателна, интересувам се, питам и се уча. Но пит съм виждала, дори ме е нападал веднъж. Играла съм си с малко питче и съм била изумена от характера му, да ме надвие на всяка цена. Стопани на супер възпитани и социализирани питове са ми се оплаквали колко усилия им е отнело да превърнат малката "бомба" в уравновесено куче. Както казва Agalina, пита не е лъжица за всяка уста. А преди да съм била родена, преди 22 години питове са се гледали само за борби, така че не си изкарвай кирливите ризи и стига се би в гърдите, че само ти си гледал и питове и стафове, а другите само ги гледат на картинка.
П.С.: Забелязвате ли, че само в темата за пита има такъв спор и избива на агресия? Еми така е, кучетата приличат на стопаните си. Човек си избира куче, според собствения си характер.