Цитат
Да се върнем .Не е лоша темата.Да ти какво казваш в подкрепа на своето твърдение ?
п.п.Уточни ,моля ,какво ще пазят тез пазачи - територия ,човек ,паницата си или чехлите - без майтап.
''Въпрос:Занимавам се с кучета от 40 години.Двайсет от тях съм прекарал в полицията.Обичам всички породи,но естествено най-любимата ми е немска овчарка,а се надявам и вие ще се съгласите,че тя е и най-универсалното куче.Въпросът ми е,след като Пит Булът или както го наричате Булдог,е толкова специален,коя от двете породи има по-широко приложение,кой е по-добър пазач и по-ефективен срещу хора?
Отговор:Благодаря Ви за писмото.Уважавам мнението на хора,които професионално са работили с кучета и вероятно в определени случай животът им е зависел от тях.А сега и отговорът ми.Ще си позволя да не се съглася с вас.За пит булът специалистите,а също и за сериозни кинолози универсална порода не съществува.Какво значи- немската овчарка-най универсално куче?Да тя е прекрасна,покрива широко поле от дейности-водач на слепи,планинско спасително куче,куче за откриване на наркотици,първокласен полицейски и армейски помощник.Но Лабрадорът и Боксерът също водят слепци,Санбернарът спасява хора,затрупани от лавини,породни и безпородни кучета откриват наркотици,а има и доста други породи,използвани в армията и полицията.Например Блъдхаунда,които ''бие'' немската овчарка по упоритост и в краен резултат на работата ''по следа''.Той в САЩ открива терорист след 30 километра преследване по горещи и студени следи,въпреки че престъпникът/ бивш рейнджър/ многократно сменя коли,заличава следи и дори се окрива в Големия Каньон.
Питате ме кой е по-добър пазач и по-ефективен срещу хора?Какво значи куче пазач и какво значи ефективен срещу хора?И пуделът и пекинезът могат да предпазят дома ви от аматьори/крадци/,като лаят от другата страна на вратата,но не са ефективни.С други думи те не могат да спрат крадците,ако те найстина решат да влязат.Немската овчарка инесъмнено и ще лае,и ще бъде ефективна,т.е. тя вероятно ще се хвърли и ако е добре и СПЕЦИАЛНО обучена ще ги нахапе,може дори и до смърт.Как стоят нещата при Пит Була?Дори и без специално обучение,въображаемите крадци/професионалисти,не аматьори/ просто ще бъдат
ВЗРИВЕНИ ,ТОРПЕЛИРАНИ,ГИЛОТИРАНИ или каквато и друга дума си изберете/шегувам се/ или в действителност /вече не се шегувам/ ще бъдат
БЪРЗО,ДЕЛОВО И БЕЗ ШУМ /от страна на кучето/
НАТРОШЕНИ,ИЗКОРМЕНИ И УМЪРТВЕНИ.Извинете ме за черния хумор...ако кучето от въображаемата ситуация е специално обучено от хора,но не от традиционните дресьори,колкото добри и да са те ,а от специалисти,които не ги използват в боеве,а ги обучават по свои собствени начини -Атак дог,то резултатът от срещата между Булдога и Крадците ще е като среща между
БЯЛА АКУЛА И ПАРЧЕ СВИНСКИ БУТ...Сравнение между двете породи не може да има,защото немската овчарка си е полицейско куче,предназначено за откриване и задържане на хора,а Булдогът-
ЗА ОТКРИВАНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ХИЩНИЦИ!!! ''