stella_16, в May 27 2009, 07:10 PM, написа:
Момичета имам питане.Колко време след последната ваксина мога да извеждам малкото ми сладурче? И кога да направя обезпаразитяването преди или след ваксината?
Благодаря предварително

Ако кучето е обезпаразитено вътрешно 3 пъти преди всяка от ваксините (всяко обезпарязитяване става минимум 5 дни преди поставяне на ваксина). Поставени са трите ваксини (качествени), можете да рискувате и да го изведете. Аз лично обаче не бих рискувала преди да му се сложи и ваксината за бяс, която се слага 3 седмици след 3-та ваксина. В първата година от живота си кучето има 4-ри ваксини. В следващите по 2 - една годишна и една против Бяс, но може да се наложи и ваксина против гъбички, ако кучето живее в рискова среда, примерно съвместно с котки. Нормално е да се обезпаразитява на 2,5 - 3 месеца вътрешно, ако околната среда налага по-кратък период на кучето целогодишно му се дават таблетки за предпазване на черния дроб и бъбреците. Това са органите, които с годините се увреждат от приема на обезпаразитяващите таблетки. За съжаление в медицината е така, едно лекуваш, друго разболяваш.