Развъдникът - теория и практика
Публикувано: 08 February 2005 - 01:59 PM
С Мартен се каним да ходим на специалката в Белград за трите руски породи САО, КА и ЧРТ и съдиите ще са специалисти от Русия.
Публикувано: 08 February 2005 - 02:21 PM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 08 February 2005 - 02:49 PM
Цитат
С Мартен се каним да ходим на специалката в Белград за трите руски породи САО, КА и ЧРТ и съдиите ще са специалисти от Русия.
Елен, миналата година през март имаше специалка в Пловдив, Реджко още повръщаше на 5 км пробег, не отидохме. Затова отдох в Пловдив през октомври с големи надежди да срещна риджбеци ... един организатор силно се заинтересува и проследи представянето ни (имал женска), нищо, че псето ни е малко. Оказа се, че сме роднини.
Това ни е проблемът. Всички сме роднини. Няма интерес.
Публикувано: 08 February 2005 - 03:19 PM
Цитат
Цитат
Предварително се запознай с възможно по-голямо количество информация ,с хора от няколко водещи развъдника за породата която те интересува.Изслушай мненията на специалисти и тогава решавай точно от кой развъдник да си купиш куче.
Успех!!!
Благодаря! Точно така смятам да направя! Предстои ми проучване и ходене по специалки за породата, както и по всички изложби в България. Кученцата, които се очакват от единият развъдник, ще бъдат от последното кучило на световния шампион...От там са и страховете ми, че цената на такова кученце ще бъде непосилна за мен... s)
Ако говориш за развъдника на Катрин Зонтаг във Франция, кучилото което се очаква или по-скоро все още се планува е първото кучило на женската (Джейд) и вероятно последното на мъжкия ( Powdell Pure Passion - Скот). Виждал съм много кучета от Скот. Той е едно великолепно куче (за съжаление от тъй наречения "стар тип"), даващо много добри поколения. Впечатленията ми са, че мъжките от него са далеч по-хубави от женските. Исках да взема женско от тази връзка, разбрахме се с Кати и всичко беше ОК, но междувременно се сдобихме с Дара и за сега няма да взимаме друго куче. При нея цените общо взето не подлежат на коментар.
Публикувано: 08 February 2005 - 03:30 PM
Цитат
Цитат
Елен, миналата година през март имаше специалка в Пловдив, Реджко още повръщаше на 5 км пробег, не отидохме. Затова отдох в Пловдив през октомври с големи надежди да срещна риджбеци ... един организатор силно се заинтересува и проследи представянето ни (имал женска), нищо, че псето ни е малко. Оказа се, че сме роднини.
Това ни е проблемът. Всички сме роднини. Няма интерес.
Мил,
ето защо е много важно при малобройните у нас породи да се ходи на специалки в чужбина и още по важно да се вкарва генетичен материал от вън, както и да се заплождат кучетата ни в чужбина. Когато дай боже популацията на дадена порода се увеличи до толкова, че на специалки у нас да се явяват по петдесетина кучета, тогава може и по рядко да се налага заплождане в чужбина, както и внасяне на нови екземпляри, но така или иначе винаги ще има нужда. Освен това много е важно развъдника да разполага с качествени женски кучета, не би могъл да съществува с един мъжкар, може би трябва да помислиш за вземане на женска от чужбина и от там да започнеш. Така както постъпват и Топси с Дара r)
Публикувано: 08 February 2005 - 03:47 PM
Публикувано: 08 February 2005 - 03:49 PM
Публикувано: 08 February 2005 - 04:07 PM
За да има в дадена държава специалисти по някоя порода, трябва да има: а) ентусиасти на породата; б) представители на породата
Едното влече другото, може да се каже.
Само допреди 2-3 години нямаше и специалисти по хъски, а понятието за сибирското хъски беше... много далеч от истината. Днес спокойно може да се твърди, че у нас вече има представители на европейско ниво и те НЕ СЕ броят на пръстите на едната ръка (даже пръстите на двете няма да стигнат!). Вече има и поне 2-3 човека, които наистина РАЗБИРАТ от тази порода; дресирахме що-годе и съдиите у нас, с някои дребни изключения. Сега вече, когато отидеш на изложба с български съдия, може да се предположи, че поне е чел стандарта и има идея за породата (което не винаги е валидно за чужбинските съдии на изложби у нас и в околните страни).
По същия начин - или поне такива са наблюденията ми - се развиват и други породи: ротвайлерите, далматинците... голдените напоследък... самоедите лека-полека тръгнаха по този път...
Което, впрочем, е и причината да се радвам на появата на хора като Furia_S и Hari, Ирена Любенова и други: ентусиаст на породата означава човек, който се интересува, чете и се образова НАИСТИНА. Човек, който сериозно смята да внесе "поне едно" свястно куче и не да си го скрие на вилата, а да го покаже на публиката по изложбите и да събуди интереса и на други хора... и след известно време да стане специалист. А това означава и напредък за породата в страната...

Публикувано: 08 February 2005 - 09:08 PM
Цитат
тук съм.И заради ентусиастите.
Какво ще кажете за определението "социална слепота"?
В смисъл - не виждаме недостатъци в питомците си и смятаме че са най добрите?
това е важно,ако ще правим развъдник.
Първо - привет Мартен,
радваме се че си тук, и не сме те загубили като събеседник r) .
Онтосно "социалната слепота" - много хора в България страдаме от нея.
Имаме си и приказка "от моето гардже по-хубаво няма". Но дали е свързана с любовта към животното? Аз мисля, че по-скоро е свързано със себелюбието на собственика.
Това определено не движи нещата напред, и колкото по-рано човек се излекува толкова по-добре за него.
Публикувано: 08 February 2005 - 10:28 PM
Цитат
Цитат
тук съм.И заради ентусиастите.
Какво ще кажете за определението "социална слепота"?
В смисъл - не виждаме недостатъци в питомците си и смятаме че са най добрите?
това е важно,ако ще правим развъдник.
Първо - привет Мартен,
радваме се че си тук, и не сме те загубили като събеседник r) .
Онтосно "социалната слепота" - много хора в България страдаме от нея.
Имаме си и приказка "от моето гардже по-хубаво няма". Но дали е свързана с любовта към животното? Аз мисля, че по-скоро е свързано със себелюбието на собственика.
Това определено не движи нещата напред, и колкото по-рано човек се излекува толкова по-добре за него.
Хей, привет и от мен ;) Много се радвам, че се появи отново - много ценя мненията ти и мисля, че мога да говоря не само от свое име ;)
Сега, относно "социалната слепота" - абсолютно съм съгласна с теб и анери - много от собствениците на кучета нямат реална представа за качествата им и съответно много държат да завъдят поколение от тях... Не виждат недостатъците във физиката или характера на кучето си (много често в съчетание) и ги предават на поколението и другите след него. Говоря и за собствениците на родословни кучета (за кварталните кръстоски нееднократно съм казвала мнението си), които в себелюбието си развъждат некачествени кучета... Наистина, за всеки собственото куче е идеалното, но реалната представа за качествата и недостатъците му не е в конфликт с обичта към него.
Ето, личен пример - обичам Ран, той е уникален за мен и не бих го заменила за друго куче, но и не бих го допуснала до разплод по ред причини, част от които са: здравословен проблем (не много вероятно генетичен, но защо да рискуваме...), проблем с характера (доста нервен и неуравновесен, което е често срещано при малиноа - българско производство и нежелателно по принцип), а не на последно място и липса на родословие (поради немарливост на вносителя на бащата - нашата полиция). Не бих го допуснала до разплод даже и поради една от всичките тези причини, не защото не го обичам и не искам поколение от него, а защото не искам да рискувам да копирам недостатъците му и да изгубя качествата му в поколенията.
Ето защо се ядосвам на необмислените връзки и странните резултати, които се получават при малиноа (при тях имам наблюдения), честите (доста тесни при това) имбридинги, също съвсем необмислени ...просто повечето кучета в Бг са роднини, но на кой му пука и ...кръстоските с НО, които също не са изключение a) Но явно за много хора е по-важно да оставят някакво поколение, а не качествено поколение...
Пак се увлякох в писане, ама като се ядосам... n)
Публикувано: 09 February 2005 - 08:11 AM
Ще разкажа как стана при мен.А тези които започват да го имат предвид.
Първите азиатци купих на висока цена и без родословие от Плевен.Преди това няколко години се радвах на общуването с Немски Дог.каниха ме на градска изложба,защото бях отгледал красиво и стройно куче.Отказах да ходя по изложби,но и да исках- немския дог също си беше без родословие,което установих впоследствие.През 90-те години нищо не знаех за БРФК,ФСИ,изложби,родословия..
И разбира се,започнах да чета за породата Средноазиатска овчарка.И съвсем естествено си заплодих двойката азиатци.Съвсем естествено се чуствувах горд собственик на красиви азиатци....
Обаче,колкото повече четях и се интересувах и от Стандарта,толкова повече установявах че това което правя не е редно.Свързах се с кинолози и поисках да оценят кучетата ми.Не ми стана обаче никак приятно да установя,че те притежават пороци.След това дълго мислех и четох как с правилни връзки могат да се елиминират пороците в бъдещите поколения.тоест и за секунда не се бях замислил че не трябва да ги развъждам.....Трябваха ми няколко години и срещи и оценки с много експерти за да осъзная реалността- те са отлични домашни любимци,но ако ще трябва да се развъжда нещо,то трябва да е качествено....И след това още няколко години,за да осъзная израза "няма идеално куче".Научих се още при пръв поглед да забелязвам най малко 10 недостатъка във всеки един екземпляр.Тренирах и по снимки в международните Форуми,като след това се стараех да видя кучето на живо,за да преценя доколко съм бил обективен и безпристрастен.
Споделям горното,за да прецените наистина колко време е необходимо от първия израз "по добре не заплождай " с действие,осъзнаващо израза... И наистина колко е трудно да се пребориш наистина със "социалната си слепота".
На някои собственици,които са докарвали куче за оценка при мен в началото описвах всичко което не е желателно в кучето им при едно заплождане.Резултатът е ясен - повече не се обаждаха.
Такива работи.

Marten BG
Публикувано: 09 February 2005 - 08:37 AM
Ако в бъдеще имам финансовата възможност, вече знам откъде и как да избера подходящи кучета, с които да реализирам амбициите като "развъдчик" и естествено да получа най-малкото добри резултати r) Но фермата с глутница малинки още е в сферата на фантазиите... r)
Публикувано: 09 February 2005 - 09:22 AM
е точно това ми е болката - липсата на информация. Да, има сайтове и снимки, но без да видиш кучето на живо, не можеш да се ориентираш.
Ето, например, аз знам засега за един видим недостатък на моето куче - гънки от увиснала кожа по шията. Но по никакъв начин не мога да преценя този недостатък доколко е сериозен. Затова трябва да изляза с него навън - хем да видя добрите представители на породата, хем да получа реална оценка за него. И това не е достатъчно, нали трябва да видиш тези кучета "в движение", като поведение ...
Има и нещо друго, специфично за породата. Битува мнение между собствениците на такова куче, че колкото е по-едро - толкова по-добре. Да, ама не, сериозните материали показват, че височина над стандарта е много сериозен недостатък - кучето не е така гъвкаво и подвижно. А тук повечето мъжки са такива и хората се радват на това, вярно, по-впечатляващи са на ринга.
Просто тук нямам база за сравнение - всички кучета, които съм виждала, са от тази линия. Чувствам се доста безпомощна.
Публикувано: 09 February 2005 - 10:02 AM
Ще се аргументирам с басетите, от които се интересувам от известно време. Тук у нас има... нещо като популация, базирана на стари кучета внос от Русия и, поне доколкото ми е известно, нов внос не е осъществяван от близо 10 години, ако не и повече.
Това, че още по онова време басетите в Русия са били... леко далеч от тенденциите в породата е ясно и няма защо да се обяснява - СССР 70 години си е правил "свои" породи от всичко, до което се докопа, та дори и нюфаундленди, пудели... и басети, разбира се.
Тук у нас и без друго немногобройната популация се е развъждала въобще и без идея или цел, при повечето кучета се среща инбридинг в 3-4 пояс (което е нормално, нали са малко...) и на практика почти никой не се интересува от породата, което също е нормално. Не говоря за хора като Ели с Друпи, които четат и ровят, а за Мая Дърмова примерно, която дори не знае има ли басети извън България или не.
Междувременно в Европа басетът не е стоял на едно място и е "отцепил" здраво напред; настоящите промени и модни тенденции са създали едно... почти различно куче.
Примерно: ето така изглежда един "европейски" басет от водещ развъдник:

Swede Sun's Adam - топ-басет-хаунд за 2004 за Швеция
Ето я и нашата Нойзи (снимката е на 10 м. възраст и кучето още не е доразвито, но разликите се виждат):

Както ще забележите, европейското куче е... почти друга порода басет.
У нас съдиите, след като свикнаха да виждат Нойзи по изложбите, взеха да изпадат в умиление и дори екстаз b) - дотам, че започнах да се притеснявам дали, когато на изложби се появи "истински" басет, няма да му открият кусури именно защото НЕ ПРИЛИЧА съвсем на Нойзи...
Горе-долу същото се случва и с другите редки породи. Това, което аз виждам като "малинки" примерно няма почти нищо общо с моята представа за породата, която не се състои от крака като клечици, тяло на глистче и муцуна на коли, но тези кучета печелят...
И тъй нататък.
Факт е обаче, че макар популациите на много породи у нас да нямат общо с истината за породата, с четене, ровене и гледане на картинки много може да се научи. Личният ми съвет - и то добър - е тук присъстващите "начинаещи" кучевъди изобщо да не обръщат внимание на породите си в България и да приемат, че тях ги няма. Изключвам вече популярни породи като ротвайлери, НОК и голдените, примерно, а и хъскитата, защото там имаме внесени наистина качествени кучета, които са се доказали извън страната. Риджбеците у нас не са много... риджбечести - и те като басетите са базирани на стари кучета, внесени от бог знае къде r) и без нищо смислено като кръв в родословието. Примерно.
От друга страна, запазените в "такава чистота" популации представят една интересна алтернатива на съвременните европейски и световни тенденции - възможност, която също трябва да се има предвид. Повечето рядко срещани у нас породи (не говоря за кучета с пороци и т.н.) нямат общо с "болни" и "изкривени" линии; не носят генетични заболявания, разпространили се в същата порода през последните 10-15 години... почти не страдат от тазобедрена дисплазия примерно. Така че и към живеещите у нас кучета трябва да се подхожда умно и с оглед перспективите и възможностите, които могат да дадат.
Отново ще се върна на басетите. Макар Нойзи да е по-суха, по-дългокрака и не толкова кожеста, колкото модните басети, според мен обмисленото й развъждане може да съчетае предимствата и недостатъците на новото и старото, въвеждайки в породата - поне за мен - запазилите се енергичен характер, сила, костна система и т.н., които малце са поизчезнали в "доразвилия" се басет: т.е. всичко това, което реално представлява породата извън изложбения ринг... Ще видим на практика. По същия начин и българските риджбеци има какво да дадат на европейските (е, по тази порода не съм специалист), а и българските хъскита има какво да подпомогнат европейските (най-малкото - сините очи...)

Публикувано: 09 February 2005 - 11:30 AM
Първото , което съм абсолютно убеден ,че е правилно решение е да не се губи функционалността на една порода,за сметка на визуални ефекти тип Холивуд.Само че това решение е свързано с много губещи позиции в международни и вътрешни изложби.Колко хора ще се съгласят с това?И разбира се следва обратна "детонация" - тези,след време,които са показвани като идеал след няколко статии за загуба на функционалност и вътрешни болести се захвърлят настрана като изминал етап и ръцете на селекционерите се протягат бързо към "стария тип",със здрава функционалност.Да де,ама животинките си живеят по 10-15 години, а пък хората си искат да ходят на изложби?Какво става с "немодните" вече животни?Това,всеки начинаещ развъдчик да предвиди.
Горното е само по едно от 4-те неща - модата и тенденциите.
По това каква ни е представата и каква е реалноста- друга тема,също много интересна.

Marten BG
Публикувано: 09 February 2005 - 12:26 PM
Всяко мнение е субективно и касае отделната порода, с която пишещият е запознат. Ако е запознат. r)
Плюс това субективното мнение може да бъде крайно остро, по-меко, много меко... и пак да си е истина.
Като казаното от мен по-горе за басетите, което Е субективно мнение и се базира на фактите "от живота". Лично според мен не е крайно остро, а даже много мекичко, макар че някой друг може да го тълкува по друг начин...
И както нерядко съм се изказвала за хъскитата в България, че внесените от Унгария кучета са (без едно) търговско развъждане, евтинджос-боклуци и с тях по никакъв начин не може да се прави порода. Това е безспорната и абсолютна истина, макар че е малко крайно мнение. Само че достатъчно обидени хора ще кажат, че изобщо не е вярно b)
Опа... дали да се самокоригирам и да кажа, че "без две"... от друга страна обаче ако кажа "без две", това трябва ли да визира братя и сестри на пропуснатото по-горе от мен второ куче... и ако да, то какво са направили те за развъждането... и всъщност и онова "без едно" какво точно е направило... И, като се засилвам в тази посока, другите, дето не са внос от Унгария, какво точно са постигнали и...
С други думи, обосноваването на едно мнение за състоянието на породата е много, ама много сложен въпрос и винаги ще се намери някой обиден да каже, че всъщност това не е така (току-що в последните 4-5 реда "обидих" поне 3-ма души, ако не и повече, много се извинявам, друго исках да демонстрирам). За да не бъда разбрана погрешно ще се перифразирам и ще кажа, че ПОВЕЧЕТО внесени от Унгария кучета (не само хъскита) са търговско развъждане евтинджос-боклук, което не пречи в Унгария да има качествени развъдници с качествено производство (и в България има внесени кучета от такива), но и не променя факта, че голяма част от внесените не само от Унгария, а и от Сърбия, та дори и от Европата кучета не са изложбена класа, а често имат и много малко общо с породата си.
Горе-долу тук е и коренът на проблема. Поне в България, пък и не само у нас. Масата кучета са търговско развъждане, но при липса на такива, които да покажат истината на собствениците им (и на съдиите) тези животни получават титли без конкуренция и, естествено, стават "държавен еталон".

Публикувано: 09 February 2005 - 01:18 PM
Цитат
Позволи ми да не се съглася с това, според мен доста обобщаващо твое мнение по въпроса за внесените кучета от Унгария.Тъй като смятам че имам право да говоря само за шелти и коли,тотално не мога да се съглася с казаното от теб.От Унгария сме внесли 4 колита и всичките са на световно ниво,едното от които стана и европейски шампион през 2003г.Унгарците имат традиции и са много напред в развъждането на колита.През последните 10 години,колита тяхно производство не пропускат да спечелят европейска или световна титла,а понякога и двете.
Досега още никой в България не ми се е оплакал,че е купил родословно коли от унгарски развъдник и то да е боклук.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 09 February 2005 - 02:22 PM
Цитат
Напълно съм съгласна с теб, че сте внесли разкошни кучета именно от Унгария. Могат да се цитират и още доста породи, включително дори и кавказка овчарка. Но това не променя факта, че КАКТО в Унгария, така и в Сърбия и околните балкански държави преобладаващият процент "развъдници" работят за износ и търговия, не за качествено развъждане... При колитата процентът може би е по-малък? Ако не се търсят за износ по Ливан, Израел, Турция и т.н. - вероятно. Според мен обаче е по-вероятно да сте намерили истински развъдници, не търговци, нали?!
Иначе Унгарците имат прекрасна кинология - за това не споря. Почти във всяка порода може да се намерят унгарско производство кучета на европейско ниво по Европейските и Световните. Същото се отнася за Чехия, Румъния, Полша... Сърбия... пък и България.
Но това не променя ФАКТА, че у нас кучета влизат основно чрез борси и прекупвачи, а те не са качествени, специално подбрани и закупени от развъдника, а идват от някой кучешки концлагер. Това е търговското развъждане...
Т.е. моето субективно мнение е, че 2/3 от произвежданите в Унгария кучета и 3/4 от идващите у нас в България са евтинджос-боклук, а ако в пратката попадне и нещо качествено (от ход се сещам за голдена Топси примерно), това е станало случайно. Останалата 1/3 кучета в Унгария са разкошни, а примерно 1/25 от влизащите в България, особено ако са подбрани внимателно, са изложбени шампиони.
Съмнявам се твоето субективно мнение да е, че всяко родословно внесено от Унгария куче е качествено. По-скоро е, че всяко внесено от Унгария куче от доказан развъдник е хубаво, права ли съм? Е, точно за това изобщо не спорим b) , даже обратното! Унгарците, поляците, чехите и сърбите са на светлинни години по-напред от нас в поне 1/2 от разпространените в България породи, проблемът е, че техните хубави кучета не влизат у нас, а се внася основно боклук... а това на свой ред затруднява българина да догони съседите си. Защото дори НЕ ЗНАЕ, че си е купил нещо, което на изложбения ринг няма шансове и общото му с породата е... символично, най-малкото.
Впрочем, пак ще визирам басетите: в момента Чехия е една от МНОООООГО напред страните в тази порода, внасят и произвеждат изключителни по качеството си кучета. Когато стигна до вноса на басет, едно от кучетата ми ще е от тамошен развъдник... междувременно по зоомагазините виждах едни такива "басети", внесени пак от Чехия, че ми настръхна косата. Това, косонастръхващото, е почти единственото, достигащо до България през цедката...
Защото колко са хората като вас, който се интересуват, завързват връзки и чак тогава отиват да пазаруват куче от развъдник в Унгария с доказана история и кучета?! Извън немските овчарки - тъкмо двама...