Dog.bg Форуми : При заплождането какви правила трябва да знаем ?!?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

При заплождането какви правила трябва да знаем ?!? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Yanko_pld Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 August 2007 - 11:33 PM

Здравейте ,

Първо съжалявам,че отварям цяла тема и отварям работа на МОД но искам да получа адекватни отговори от специалисти,защото на "кучкарите" в махалата нямам доверие.Въпросат ми е :когато искаш да си заплодиш женската или пък искаш да си пуснеш мъжкия на женска,как точно става-пояснявам се ,в смисъл по така наречените "неписани правила" каде трябва да стоят кучетата - в дома на мъжкия или женската , и другото ,което ме интересува е , когато се родят примерно 5 кученца колко се падат на мъжкия и колко на женската ???

Пак се извинявам че пуснал специално тема r)

#2 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 August 2007 - 04:33 PM

Здравей!
Това, което аз знам, но мисля че са си някакви общи неписани правила-на таткото се дава едно кученце, без значение майката дали е родила 1 или 10 бебета...:) А за мястото където се събират- най-добре е да е на терен познат на кучката (въпреки че със сигурност някой ще оспори това), защото на мъжкия обикновенно му е се тая като я подуши...;) Ако имаш възможност е хубаво да се събереш кучетата преди това, за да видиш дали ще се харесат...казавам ти го от опит, защото моята кучка, се оказа много капризна - водихме ми й 3 разкошни мъжки, но тя си беше харесала една овчарка от блока и накрая с него....а мойта е т.нар. "канадски вълк" :)
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 03 August 2007 - 02:12 PM

Желателно е при оплождането женската да се заведе при мъжкия, тъй като на чуждо място той може да се депресира, а мястото (за предпочитане оградено) двор или градина. Покриването на женската става от 8-9-ти ден от началото на кръвотечението до 11-12-ти ден.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#4 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2007 - 12:40 AM

Трябва да се знае, че женската не е хубаво да се запложда под три годишна възраст, нито мъжкият да се пуска на женска преди да е навършил 3 години.
User's Signature

В приятелството няма породи!

#5 Потребителят е офлайн   Красен Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2007 - 09:50 AM

Цитат

Трябва да се знае, че женската не е хубаво да се запложда под три годишна възраст, нито мъжкият да се пуска на женска преди да е навършил 3 години.

Това пък откъде го измислихте??? bl)

#6 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2007 - 11:47 AM

bl) Доста бисери има в тази тема. Мисля, че някъде вече това се е обсъждало и много добре и подробно беше обяснявано от Vabank. За това не ми се ще да изпадам в особени подробности, но най-общо казано преди заплождане се правят първ необходимите изследвания на евентуалните родители - тазобедрена дисплазия, очни болести и бруцелоза. Това е началото и правилният път. След това идва момента за подходящия партньор, но забравих да кажа, че преди всичко трябва да вземете решение - има ли смисъл и трябва ли вашето куче да бъде развъдено. При заплождането обикновенно женската се води на територията на мъжкия. Споразумението за кученце или някаква сума се решава единствено от двамата собственици. Приема се за нормално собственика на таткото да получи едно кученце, а при по-голрям брой родени малки, може и две, но всичко това се уговаря предварително. Може да поиска някаква сума, а може и да не иска нищо. Това е свободна договорка, но е добре да бъде под формата на писмен договор, за да няма разправии след това, разбрали, недоразбрали и уточнили недоуточнили.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2007 - 12:01 PM

Цитат

Пак бисери. l) angelpik
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

#8 Потребителят е офлайн   natali Икона

Публикувано: 21 August 2007 - 09:14 AM

Най добре би било с договор. Защото ние се бяхме разбрали едно а после когато му дойде времето да дават кученце започнаха да се пазарят и накрая не получих кученце. В тази връзка някой има ли примерен договор, ще бъда благодарна ако ми изпрати. natali_make@abv.bg

#9 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2007 - 10:57 AM

Здравейте аз така и не разбрах на каква точно възраст трябва да се пусне женската на мъжки r) Моита в момента е на 11месеца,когато се разгони пак през януари ще и е второто разгонване и ще бъде на 1г и 3 месеца мислим тогава да я заплодим...но искам да чуя вашето мнение защото всеки които попитам ми казва различно.
От друга страна може да е обяснявано но аз да питам пак,каква е процедурата на заплождане по правилата...а не колко кученца да се дадът или пък къде да се осъществи скачването..
Искам да попитам по подробно да ми се обясни,какви документи трябва да взема от клуба като стопанин на женското куче,трябва ли да присъства представител на клуба на заплождането и изобщо всичко..ако някои има повечко врече ще съм благодарна за пореден път да го сподели r)
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 August 2007 - 12:40 PM

Всяка порода си има период до който израства и се оформя,преди това не е добре да се заплождат кучетата.Всеки клуб може да даде достатъчно инфо.Най-добре всеки да се обърне към съответния клуб по породата си за да му кажат от каква възраст е добре да започне да се запложда женската или мъжкия,какви документи са необходими,какви оценки от изложби или експертни оценки,мисля,че е задължително на скачката да присъства отг. по развъдната дейност на клуба или негов представител.
Повечето клубове имат сайтове,в които са качени правилата им за заплождане,би трябвало още щом сте станали член на даден клуб да са ви били връчени тези документи за да сте запознати.Имате право да си ги изисквате.
По мойто скромно мнение куче без документи е по добре да не се запложда или най-малкото преди да вземете решение допитайте се до специалисти по породата и направете експертна оценка.

Няма писани или неписани праавила за това мъжкото куче колко бебета му се полагат,всичко е въпрос на договорка между двамата собственици.
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#11 Потребителят е офлайн   MistressLinda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2007 - 12:52 PM

Цитат

Здравейте аз така и не разбрах на каква точно възраст трябва да се пусне женската на мъжки r) Моита в момента е на 11месеца,когато се разгони пак през януари ще и е второто разгонване и ще бъде на 1г и 3 месеца мислим тогава да я заплодим...но искам да чуя вашето мнение защото всеки които попитам ми казва различно.
От друга страна може да е обяснявано но аз да питам пак,каква е процедурата на заплождане по правилата...а не колко кученца да се дадът или пък къде да се осъществи скачването..
Искам да попитам по подробно да ми се обясни,какви документи трябва да взема от клуба като стопанин на женското куче,трябва ли да присъства представител на клуба на заплождането и изобщо всичко..ако някои има повечко врече ще съм благодарна за пореден път да го сподели r)

Твоето е с родословие, aко не се лъжа, и ти си член на БКК "Северни кучета"

Така че за заплождане и др. подробности най-добре питай Г-н Димитров /Laikata/
User's Signature

Аnimals fans and friends are what keep this board alive !!!

#12 Потребителят е офлайн   North face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:siberian husky, akita,amerikan akita pomeran, grooming and handling.

Публикувано: 21 August 2007 - 01:01 PM

Или пък заповядай някой четвъртък в клуба - ул.Дунав 7,пряка ан Дондуков
Но моето мнение е, че може да се изчака за следващото разгонване. Развъдни документи има.
User's Signature

Golden Nicol siberan huskies
Качена снимка

Сибирско хъски - истината е повече от две сини очи

#13 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 21 August 2007 - 01:31 PM

kunigan, това което знам е, че:

За женската

1. Най - подходящата възраст е между 18-20 месеца и 6 години
2. Да има отрицателен резултат от болестта бруцелоза
3. Да не страда от кожни болести като трихофития, екземи, краста, микроспория, които могат да се предадат на разплодника, а в последствие - на приплодите.
4. Да бъде наскоро обезпаразитена, за да се предпазят ембрионите и от опаразитяване с глисти и тении по време на бременния период.
5. Да бъде ваксинирана за текущата година.
6. За едрите породи : документ от вет. кленика за дисплазия

За реализиране на заплождането е необходимо собственикът на женското куче 2-3мес. преди разгонване да избере подходящият партньор за кучето си. За тази цел много важно да се използват експертите на Киноложките клубове. Там са картотекирани по голяма част от мъжките кучета, които са допуснати за разплодна дейност.

Това го знам отпреди, незнам дали сега има промени. Може би от клуба най-добре би могла да получиш точна и пълна информация.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#14 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2007 - 01:45 PM

Искам да Ви попитам нещо относно заплождането.Имам дакелка на 3 години и преди много се разгонваше(4 пъти годишно).Лекаря каза да я пусна обезателно.Аз нямам голямо желание защото много ме е страх а и тя е много лоша с другите кучета.Това няма да е проблем разбира се ако наистина трябва да я пусна.Почти съм сигурна че ако не го направя може да има лоши последствия в/у здравето и но все пак Ви искам мнението.Та сега е разгонена и мисля да я пусна,но много ме е страх а и нищо незнам по темата.Незнам даже на кой ден трябва да я пусна.Да не говорим че нямаме кандидат мъже. s)
User's Signature

Вани и Лори

#15 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 August 2007 - 01:56 PM

за инфо Дакел клуб dackel@abv.bg , тел 0878 399 150
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 August 2007 - 11:57 PM

Оф, въобще не е бисер! Писна ми вече!
Една женска ражда хубави кучета след третата година. Зная това и от собствен опит. Бък е разплождан с 2 женски. Едната беше (о, да за съжаление вече може да се говори за нея единствено в минало време s) ) на година и няколко месеца. Бебетата така и не излязоха. Болести, глупости, инфекции...!
Първият път, когато заплоихме втората женска (всъщност, това му беше първата женска, като се замисля) тя беше на 2 години. Даде хубави кучета. Преди година, когато беше на 3 даде едно прекрасно поколение. И сега всички радват стопаните си и са от хубави-по-хубави.
Една женска е психически и физически озряла едва след третата година. Е, някои развъдници развъждат женските си и на 2 години, но защо ли? Е, отговора го знаем.
Laikata според теб коя е подходящата възраст за заплождане на жанеска?
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 August 2007 - 09:09 AM

Куп глупости са това. Женската ражда каквото ще ражда - решението да се запложда след 2-та година идва от мисъл за нейното здраве, а не за качеството на родените кученца. При различните породи кучетата съзряват различно - САО може да не достигне пълния си потенциал до 4-тата година, докато той-пуделът често е напълно развит на година.
"Е, отговора го знаем" - ??? Седни почети малко преди да се изказваш, че и на четящите им писна вече.

ПП Да не говорим, че се пише Узрял, а не Озрял.
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 August 2007 - 09:34 AM

shemet недей започва спор с Laikata,защото си загубил/а още в началото,той е от хората,които са учили повечето кинолози тук в отглеждането и развъждането на кучета.Писано е в темата,че всичко си е до порода,сега и insult го е написала,какво повече има да се разисква?
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   shemet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2007 - 05:42 PM

Единственото нещо, за което съм съгласна е, че при различните породи има разлика. Но повечето породи са узряли (Благодаря на insult за забележката cl) ) над 3 годишна възраст.
И изобщо не съм на мнение, че една женска може да роди бебета на 1 година, със същото качество, които би родила друга женска на 3 години. Естествено говорим за еднакви по качество родители. Две години за моите породи са малко. Имам немска овчарка и сибирско хъски. Нито сме пускали до разплод овчарката преди тригодишна възраст, нито ще пусна хъскито си под тези години. Нали уж много държите на здравето на кучетата.. Ама да, то женската може да роди и на 2 години що-годе добри бебета, що пък не.
insult, да отговора го знаем. И не, не са глупости. И между другото чета каквото намеря, а аз търся много и много намирам r) . Достатъчно съм чела и гледала за да мога да изкажа мнение по тази тема.
bonboni ти дори пола не ми знаеш, а ми казваш с кой да не споря. Когато зная, че съм права ще споря и с този, които е учил Laikata ако трябва.
Бтв много интересно как хората с повече кученца взеха да се защитават.
Хаха.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 23 August 2007 - 07:41 PM

shemet, интересна ми е теорията Ви и наистина искам да ми разясните нещо. Ако едно куче става полово зряло на година и половина с какво родените от него кученца на 2 години са по-различни или както казвате Вие по-качествени от тези, родените на 3-4 годишна възраст?

Интересувам се не за да се заяждам, а защото уча в тази област и ме интересуват тези неща и се надявам един ден да се занимавам професионално в областта. Затова ме интересува какво определя "качеството" на двете поколения и какво ги различава? Говорим за едни и същи родители, храна, условия, медицински грижи и т.н.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни