Dog.bg Форуми : КАСТРАЦИЯТА

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

КАСТРАЦИЯТА

#81 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 June 2009 - 03:00 PM

http://www.emea.euro...n/V-109-bg1.pdf

Ето и нова информация. Продукта го има вече в Бг.

#82 Потребителят е офлайн   prizmo Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 August 2009 - 02:24 PM

Здравейте,искам да попитам защо когато навсякъде чета,че е най-добре кастрирането да се направи предди първото разгонване,нашият доктор,казва,че трябва да е задължително след това и на възраст около една година dh_188.gif .Питах друг доктор,той ми каза същото,кажете сега кое е правилното,че аз съвсем се обърках.
User's Signature

Качена снимка

#83 Потребителят е офлайн   anelka600 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 August 2009 - 12:43 PM

Здравейте,имам непородисто мъжко куче на 9 месеца,но единият му тестис не е паднал и е в корема му и трябва да се оперира и да се махне.Въпросът ми е дали да махна и двата?То попринцип е по-дивичко и ако ги махна ще се окроти ли?Ще бъде ли същият след операцията???

#84 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 22 August 2009 - 02:02 PM

В такъв случай кастрацията е повече от желателна. Иначе зависи от самото куче - има кучета, които не се променят след кастриране, има такива, които стават по кротки и спокойни. В кратко време мисля, че няма да забележите видима разлика, пак ще си е същия дивак dry.gif

#85 Потребителят е офлайн   vaseto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 August 2009 - 11:47 PM

Здравейте. Хъскито ми е на 2 години и 2 месеца, мъжко. Бях чел, че ако на кучето не му се намери женска, се разболявало. Истина ли е, или евентуалните проблеми няма да се махнат, дори и да му се осигури женска?

#86 Потребителят е офлайн   neznainata Икона

• Just a dream
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2009 - 02:57 PM

Цитат(vaseto @ Aug 31 2009, 12:47 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте. Хъскито ми е на 2 години и 2 месеца, мъжко. Бях чел, че ако на кучето не му се намери женска, се разболявало. Истина ли е, или евентуалните проблеми няма да се махнат, дори и да му се осигури женска?

И кои са тея евентуални проблеми? А това първото "ако не му се намери женска, се разболява" са абсолютни глупости.
User's Signature

Качена снимка
Doesn't matter.

#87 Потребителят е офлайн   vaseto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2009 - 06:58 PM

Да, днес ходих в Синия кръст и го рабрах. Беше ми го казвал приятел това, та затова питах. wb_052.gif Под евентуални проблеми имах впредвид различните болести, от които намалявало шанса при кастрация..

#88 Потребителят е офлайн   Yasena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2009 - 03:15 PM

Здравейте, наскоро с е сдобихме с най-сладкото коте на света wub.gif , плод на междусъседски бракове, които знам колко не обичате тук. От много време мечтаех за домашен любимец и докато стана време да мога да си позволя да осигуря най-доброто на такъв, изчетох много от този форум. След всичко изчетено досега, още преди да го вземем, имахме желание да го кастрираме. Малкият е на 3.5 месеца. При последното ни посещение при вет, той ни каза че най-подходяща възраст за кастриране е след 6-тия месец. Тук на първа страница видях доста по-ранна възраст. Дали сте и доста линкове към теми, но те за съжаление не се отварят вече, иначе можеше и да ви спестя поредното повтарящо се питане. Та в кайна сметка, кога е най-добре за него да го направим? Другото, което искам да попитам, дали след тази процедура се увеличава шансът от злокачествени заболявания? Наши близки наскоро кастрираха котарака си, но той е доста по-възрастен - около 8 годишен и сега има някакви странни бучки и подкожни образувания. Стопанката му твърди, че са се появили след кастрацията. Последно щяха да го водят на вет и не знам какво точно се е оказало това. Та искам да попитам кога е най-добре ЗА НЕГО да го направим? И какви биха могли да бъдат евентуалните негативни последици? Благодаря предварително!

#89 Потребителят е офлайн   INA_PETR Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 September 2009 - 03:54 PM

Цитат(anelka600 @ Aug 22 2009, 01:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте,имам непородисто мъжко куче на 9 месеца,но единият му тестис не е паднал и е в корема му и трябва да се оперира и да се махне.Въпросът ми е дали да махна и двата?То попринцип е по-дивичко и ако ги махна ще се окроти ли?Ще бъде ли същият след операцията???

Моето кученце имаше същия проблем.Беше на 5 месеца,когато го кастрирахме.Премахнах и двата тестиса,тъй като това е болест .Нарича се крипторхисъм и е наследствена.Не обричай поколенията му на същия проблем,кастрирай го.И без това никой няма да позволи да бъде заплодено кучето му от крипторх.За безразборно оплождане с улични да не става и дума по принцип.
Имай предвид,че колкото повече чакаш,толкова по-опасно става.На моя мъник започна да му се подува и за това направихме операцията съвсем рано.Непадналия тестис може да предизвика тумор!!!
Все пак говори с ветеринар,той ще ти обясни най-добре.

#90 Потребителят е офлайн   T-Bar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 02 September 2009 - 05:12 PM

Здравейте,
от известно време чета повечето теми касаещи отглеждането на кучета, рядко пиша. Аз също съм пред дилема относно кастрацията. Моето куче не е породисто. Беше изхвърлено от някой почитател на породисти кучета явно разбрал че е излъган. Та го прибрах на 14 февруари тази година на около 6/7/8 месечна възраст. Ветеринарите при който ходя ми предложиха кастрация , но аз имам скруполи по темата. Не смятам че е редно да се режат опашки , уши та камоли такива според мен по драстични намеси в здравето и физиологията на кучето ми. Аз естествено не смятам да го размножавам xf_124.gif . Но все пак се притеснявам , защото отвреме на време го пускам да тича свободно и може да стане някой проблем. tb_195.gif
Всъщност можете ли да ми помогнете да се отърва от скруполите си ????

User's Signature

КАСТРИРАЙ!
Бъди отговорен!

#91 Потребителят е офлайн   neznainata Икона

• Just a dream
  • PipPipPip

Публикувано: 03 September 2009 - 11:38 AM

Никой не може да ти помогне да се отървеш от скрупулите си, ако сам не го поискаш. Прочети темата, консултирай се с ветеринар, обсъди нещата с него. Кучето ти няма да стане по-малко куче, ако го кастрираш. Аз бих приела, че ако си кастрирам кучето, ще помогна да се справим с проблема с бездомните кучета. Не се знае на коя разходка ще срещнете разгонена женска, пусната свободно, и може да стане белята. После стопанина може да захвърли поредните обречени душички някъде по кофите...
User's Signature

Качена снимка
Doesn't matter.

#92 Потребителят е офлайн   infetka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 September 2009 - 07:41 AM

Здравейте, кучето ми е на 4месеца и започвам да обмислям кастрация.Това, което ме притеснява е процеса на възстановяване след операцията. Тя е много активна и тичаща, като всяко бебе и имам някакъв ужас, че ще си скъса конци или разтвори раната. Страх ме е, операция е все пак, макар "рутинна и лесна"

Бихте ли ми разказали какво се случва след операцията?
User's Signature

Качена снимка

#93 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 September 2009 - 11:49 AM

Ще споделя как мина при нас... След като си я прибрахме не беше особено шавлива, дори повърна веднъж мноого течност. Болеше я и кротуваше... 2 дни. Мисля че за това време, аз се чуваствах малко кофти, обаче си починах :) НА 3тия ден, беше почти както обикновено, само дето не търчеше като обезумяла, а и се искаше. Като срещахме друго куче вече подскачаше да играе. Забелязах че я боли само когато се изхожда по голяма нужда (от напъването на коремчето) и за това го правеше на няколко пъти по малко. След седмица, беше забравила и няма никаква разлика в поведението й. Относно скруполи и разни такива чувства... Малко беше неприятно през тия 2 дни и си мислех - Е, добре, коя съм аз, че да решавам..., но сега смятам че си е струвало и притеснението и вайкането. Има твърде много като нея, за да позволя да се появят още. Преди имах мъжко куче и ако тогава имаше някаква информация за тия неща, може би сега щеше да изживява старините си (изгуби се следвайки нагона си).
За Ларичка (така се казва кучицата ми) се чудех, дали няма да стане зла и необщителна с другите кучета - не стана! Търси контакт винаги - главно за игра, сякаш е пале още (не че не е, де) и се разбира с всички без никакви проблеми и без следа от агресия. Операцията й направиха когато беше на 7 месеца, сега е на 11 и няма дори и белег. Надявам се да помогна на тези които се колебаят... Не е страшно и макар, че незнам какво е да разхождаш разгонена кучка, предпочитам да не разбирам.

User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#94 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 07 September 2009 - 11:53 AM

Е, то първите два -три дни няма да може да тича, ще е отпаднала, ще я подръпват конците при много движение и сама няма да иска да тича. Моята също е жизнена, но 3-4 дни след операцията си лежеше кротичко, ставаше да пие вода, за разходка, да се качи леко на дивана, но не е скачала и тичала. Освен това конците не се късат толкова лесно.
А какво се случва, ами като след всяка операция, на куче или човек. Първия ден излиза от упойка, страхува се, не знае какво става, на следващия ден вече е по-добре, окопитва се, най-вероятно все ще лежи. Би трябвало да започне да хапва, да пишка, да пийва водичка... Има вероятност да повръща, и да не иска да става. И така след 2-3 дни вече ще започне да се съвзема и да си ходи из къщата, на разходка, докато след 3ти-4ти ден вече само шева показва какво е ставало. Ако всичко е наред до 10 дни и външния шев ще е позарастнал и за още 10 вътрешния /не съм лекар, тази информация са ми я казвали за моите женски кастрирани/.
Гледката е по-страшна от това какво се случва всъщност, защото няма как да им обясним какво се случва с тях и те изпадат в страх, лека паника, но с успокояване и гушкане минава всичко бързо.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#95 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 07 September 2009 - 01:50 PM

Цитат(infetka @ Sep 7 2009, 08:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Бихте ли ми разказали какво се случва след операцията?

След такава операция кучето остава на стационар два дни. Бият се антибиотици против възпаляване, движението на кучето се ограничава - в бокс е, следи се състоянието и температурата му. Изписва се на третия ден, ако всичко е нормално.

#96 Потребителят е офлайн   Илит Икона

• Негасена вар
  • Икона

Публикувано: 07 September 2009 - 02:25 PM

Оставането на стационар не само, че не е задължително, но ако всичко мине нормално, е напълно излишно. Стресът от операцията ще се увеличи многократно, ако любимите стопани изведнъж изчезнат и няма кой да я гушка...
Ще ти кажа как мина при моята кучка. Операцията направихме с инхалационна упойка, която е по-щадяща и след 40мин. кучето си тръгна на собствен ход към вкъщи. Лежа и се самосъжаляваше целия ден. Направиха кастрацията с вътрешни шевове, така че не сме и слагали медицинска яка (преди време носи таква яка заради порязана лапа и никак не и беше приятно).
След 2 дни всичко се нормализира.
Добро решение сте взели, браво!
User's Signature

Ти си моето куче,
аз съм твоят човек!

Качена снимка

#97 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2009 - 05:27 PM

Оставането на стационар вероятно важи за бездомно куче или такова, което ще остане без наблюдение през следващите няколко дни. В домашни условия, едва ли е необходимо, като се има предвид че ще получава нужното внимание и при проблеми ще се действа.
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#98 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2009 - 05:43 PM

Не, не важи и за бездомно куче, и за домашно.
След кастрация не знам никой лекар да държи кучето на стационар, освен ако няма някаква друга причина за това.

Изписа се доста пъти - кучето има нужда от няколко часа за да се съвземе, след това 1-2 дни просто е по-омърлушено. Естествено, следи се и за усложнения, но поне при лекарите с много опит в това такива обикновено няма.
User's Signature

Качена снимка

#99 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 September 2009 - 10:25 AM

Отдавна обмислям кастрация и аз. Кучето ми е на 3,5 години, никога не е събиран с женска и няма шанс това да се случи, поне случайно няма как да стане. Проблемът ми е с поведението му и най-вече със склонността му към припикаване (както и със сексуалните му мераци към играчките му, но това не е истински проблем ab_041.gif ). Също така понякога издържа през деня без тоалет, но понякога - не. Обсъдихме с ветеринарната ни лекарка и според нея това е поведенчески проблем. Няма никаква физологична причина да не задържа урина - изследванията му са добри, ехографът не показа проблеми (с изключение на песъчинки защото ядял "junk food", пица, чипс, това беше шегичка от доктора, който го гледа на ехографа, всъщност подозира, че е от пилешкото месо и водата). Знае, че не трябва да пиша в къщи, знае, че може да се стиска, не се изпуска всеки ден, но се изпуска, понякога съвсем целенасочено припикава (последния път чантата ми за лаптоп, която беше напишкал последно като бебе), при поява на чужд мъж вкъщи също го прави, дойде един приятел на мъжа ми и нашият най-домонстративно се изпика на крака на масата, пред очите ни.
Мъжът ми не дава да го кастрираме, само като си помислел и му ставало лошо ab_041.gif Аз не съм така привързана към топките на кучето си, но и не ми се иска да го подлагам на хирургическа интервенция без особена причина, още повече че простатата му е отлична. Не знам дали една кастация може да ни коригира този проблем и да не ни навлече друг, понеже четох в материалите по-горе, че е възможно след кастриране да не може да задържа урина, тогава нашето решение пак ще доведе до сходен проблем.
Док ми препоръча обмислянето на имплантите Suprelorin като временна алтернатива и да видим дали би имала ефект върху поведението една евентуална кастрация. Към д-р Коджабашев специално, имате ли наблюдение за ефекта от прилагането на импланта? Има ли някой във форума, който е ползвал препарата? Другото, което ме притеснява е, че имплантът е тестван за кучета над 10 кг., а моето е само 4 dry.gif Да опитам ли имплант или по-добре кастрация? Имам и подозренията, че само кастрация няма да реши проблема и ще ни трябва и специалист по поведение dh_188.gif
User's Signature

Качена снимка

#100 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 29 September 2009 - 09:18 PM

Цитат(Skipper @ Sep 29 2009, 11:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
специалист по поведение dh_188.gif

Не е ли по-добре да започнеш с това? Другото е необратимо.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема