Обезпаразитяване
Публикувано: 14 January 2013 - 10:08 AM
Вчера обаче го прегледах отново и забелязах малки гадинки, които не са бълхи, защото нито са тъмни, черно-кафяви, нито скачат, ами са доста странни, много малки, чак в началото реших, че е боклуче някакво, като връх на игла са големи, крачетата и главата им са много светло кафяви, чак прозрачни, а телцето е с белезникав цвят! Седят си и нищо не правят, нито са се забили, нито нищо, но явно предизвикват някакво чесане.
Първата ми реакция беше да махна колкото се може повече, сресах го, при което той почна доста усърдно да се чеше, дори само като му разгръщам козината се чеши и после го напудрих целия с Тапилан пудра!
Днес ще говоря с ветеринарите, но исках и вашето мнение да чуя, за първи път ми се случва такова нещо, и преди се е чесъл, но реших, че е защото не е къпан от доста време! Какво да направя?
Публикувано: 14 January 2013 - 03:00 PM
Flawless, в 14 January 2013 - 10:08 AM, написа:
Вчера обаче го прегледах отново и забелязах малки гадинки, които не са бълхи, защото нито са тъмни, черно-кафяви, нито скачат, ами са доста странни, много малки, чак в началото реших, че е боклуче някакво, като връх на игла са големи, крачетата и главата им са много светло кафяви, чак прозрачни, а телцето е с белезникав цвят! Седят си и нищо не правят, нито са се забили, нито нищо, но явно предизвикват някакво чесане.
Първата ми реакция беше да махна колкото се може повече, сресах го, при което той почна доста усърдно да се чеше, дори само като му разгръщам козината се чеши и после го напудрих целия с Тапилан пудра!
Днес ще говоря с ветеринарите, но исках и вашето мнение да чуя, за първи път ми се случва такова нещо, и преди се е чесъл, но реших, че е защото не е къпан от доста време! Какво да направя?
Заведи да го видят вет. му лекари и те ще кажат какво да правиш, защото ще знаят точно какви са тези паразити. А после пиши да ни кажеш. Успех!

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 15 January 2013 - 12:20 AM
Все пак, ако продължи в този дух и след слагането на пипетата, ще го заведа, за да го прегледат обстойно!
Публикувано: 31 January 2013 - 12:02 PM
Имам малък шнауцер на 2 месеца и 10 дена.Храни се с Royal Canin Mini Junior. В къщи сме с домашната котка с двор в който не влизат други кучета. Преди два дена в изпражненията му намерих 10 см нематод - глист от кръглите акариди. Вече му бях дал сутрешната храна и 30 мин. след нея му дадох 1/3 хапче БИХЕЛДОН. Теглото на кученцето е около 3 кг. Явно от котката или другаде е прихванал, а може и по рождение да е имал. До сега има две ваксини.
През деня се изходи веднъж - след обед с чисти изпражнения, нормални по цвят и твърдост. Вечерта, последното 4-то ядене му е около 1900 часа. През нощта ходи още 2 пъти нормално, но на сутринта след като се нахрани ходи рядко и излезе още един глист.
Въпросът ми е :
Мога ли да му дам допълнително лекарство (или да премина на) като ПРАЗИТЕЛ ПЛЮС, ЦЕСТАЛ ПЛЮС или ДРОНТАЛ ПЛЮС утре сутрин или няма смисъл и да изчакам две седмици след първото даване на БИХЕЛДОН-а и да повторя с него. Целесъобразно ли е, ако той не върши работа (изкара малко глисти - 2,4,5), то вторият път да повторя с гореизброените, и как мога да съм сигурен, че върши работа?
Храни се нормални, живо е, постоянно бяга, коремът не е много надут.
Ако продължават да излизат отново глисти, да сменя ли лекарството или да приема, че всичко е нормално и да изчакам. Разбирам, че изчистването може да се потвърди само с тест, но има ли и друг "домашен" начин? Понякога дори отрицателен резултат не е доказателство.
Публикувано: 12 February 2013 - 01:30 PM
infomar, в 31 January 2013 - 12:02 PM, написа:
Имам малък шнауцер на 2 месеца и 10 дена.Храни се с Royal Canin Mini Junior. В къщи сме с домашната котка с двор в който не влизат други кучета. Преди два дена в изпражненията му намерих 10 см нематод - глист от кръглите акариди. Вече му бях дал сутрешната храна и 30 мин. след нея му дадох 1/3 хапче БИХЕЛДОН. Теглото на кученцето е около 3 кг. Явно от котката или другаде е прихванал, а може и по рождение да е имал. До сега има две ваксини.
През деня се изходи веднъж - след обед с чисти изпражнения, нормални по цвят и твърдост. Вечерта, последното 4-то ядене му е около 1900 часа. През нощта ходи още 2 пъти нормално, но на сутринта след като се нахрани ходи рядко и излезе още един глист.
Въпросът ми е :
Мога ли да му дам допълнително лекарство (или да премина на) като ПРАЗИТЕЛ ПЛЮС, ЦЕСТАЛ ПЛЮС или ДРОНТАЛ ПЛЮС утре сутрин или няма смисъл и да изчакам две седмици след първото даване на БИХЕЛДОН-а и да повторя с него. Целесъобразно ли е, ако той не върши работа (изкара малко глисти - 2,4,5), то вторият път да повторя с гореизброените, и как мога да съм сигурен, че върши работа?
Храни се нормални, живо е, постоянно бяга, коремът не е много надут.
Ако продължават да излизат отново глисти, да сменя ли лекарството или да приема, че всичко е нормално и да изчакам. Разбирам, че изчистването може да се потвърди само с тест, но има ли и друг "домашен" начин? Понякога дори отрицателен резултат не е доказателство.
Здравейте! Най-правилно в случая е да се изследва фекална проба. Целта на изследването е да се открият яйца и ларви на вътрешни паразити. Тях няма как да ги видите с просто око във фекалиите. Освен това при изследването на фекална проба могат да бъдат открити и друг вид паразити, протозои /едноклетъчни паразити/, които също създават проблеми. Много често опаразитяванията са смесени. На мен ми се е случвало да откривам яйца на кучешки глист /токсокара канис/ и изоспори /едноклетъчен паразит/. Не на последно място трябва да имате предвид, че много от паразитите са общи за вас и вашия любимец. Ако подготовката и прегледът на препаратите от фекалните проби се извърши както трябва, достоверността е в достатъчно висок процент, за да се открият яйца, ларви или спори на вътрешни паразити.
Публикувано: 14 February 2013 - 10:07 AM
Публикувано: 14 February 2013 - 02:33 PM

Моля, дайте съвет, че вече в чудо се виждам...

Публикувано: 14 February 2013 - 03:13 PM
"За пореден път" - предишните пъти третирани ли са 3 пъти през 2 седмици всички животни едновременно, както е "по програма"?
Третират ли се животинките и срещу сърдечни глисти, ако да - с какво и на какъв период?
Публикувано: 14 February 2013 - 03:13 PM
д-р Коджабашев, в 14 February 2013 - 10:07 AM, написа:
Именно затова изследването на фекална проба трябва да се прави периодично. Важно е да се разбере какъв точно е паразита. Доказано е, например, че трихурис не можеш да лекуваш с еднократно даване на таблетка веднъж месечно.
Публикувано: 14 February 2013 - 03:48 PM
shifter, в 14 February 2013 - 03:13 PM, написа:
"За пореден път" - предишните пъти третирани ли са 3 пъти през 2 седмици всички животни едновременно, както е "по програма"?
Третират ли се животинките и срещу сърдечни глисти, ако да - с какво и на какъв период?
"Редовно" - през 2 месеца с Cestal. Въпреки това в края на лятото видях, че 2 от кучета имаха глисти и бяха обезпразитени всичките, след 2 седмици отново, и 3-ти път пак след 2 седмици. После обезпаразитяването ставаше максимум през 2 месеца. Но днес видях, че отново едното има глисти и си бяха големи и угоени!

Срещу сърдечни -не.
Публикувано: 14 February 2013 - 04:01 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 15 February 2013 - 07:51 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 15 February 2013 - 08:11 PM

There I am, Up on the stage
There I go, Playin' star again
There I go, Turn the page
Публикувано: 15 February 2013 - 11:16 PM
TheUnforgiven, в 15 February 2013 - 08:11 PM, написа:
Това е най-правилното, като два пъти годишно се правят профилактични изследвания на фекалиите.