Болести и лечение при Мопс
Публикувано: 25 January 2011 - 05:24 PM

Публикувано: 25 January 2011 - 07:08 PM
Tania Toteva, в 25 January 2011 - 02:29 PM, написа:

Днес гледах едно предаване за лугата и съм сигурна че е от нея! Трябва да се обърнеш към вета да питаш как да се оправи сега ,защото мисля че му се възпали кожата .Аз също ще питам моя и ще пиша ,защото след като видях днес как правиха един експеримент с едни бутуши от кожа и какво стана с тях след като пет дена ги слагали в разтвор от вода и луга ,оплаших се ,а какво става с нежна кожа на мопсчето.Мисля че го парят лапички и той затова ги ближе.Взимай веднага мерки.
Моля, всички които четат тази тема ,да попитат свои ветове и да потърсят информация по нета, лугата наистина е страшно нещо ,а ние не знаеме как да се оправяме .После пишете за да имаме повече информация.
Публикувано: 25 January 2011 - 08:34 PM
Публикувано: 26 January 2011 - 02:33 PM

Другият вариант са обувките за кучета. И такива имаме, но стоят като паметници в къщи. Нямате представа какъв смях настава ако му ги обуя. В този момент Хъмфри заприличва на голям паяк, който не може да контролира крайниците си и е адски смешен.

Публикувано: 27 January 2011 - 08:03 PM
Доста неприятен повод да се регистрирам и да пиша тук, но няма как :(
Вече повече от 2 години и половина се радваме на нашия красавец, който взехме от г-жа Светла Конова. Писах и на нея.. До сега не е имал кой знае какви сериозни здравословни проблеми, една настинка, няколко пъти разтройство, една мигличка, която му бъркаше в окото и това беше...
До вчера сутринта... Вечерта нямаше никакви признаци за нищо и за 1 нощ едното му око се поду и през деня почти се затвори. Веднага го закарахме в Централна Вет. клиника за преглед. Проблема беше, че него много го болеше, дърпаше се, скачаше и нямаше начин да се прегледа окото и да се види дали има чуждо тяло и да се вземе проба. Казаха, че единствения начин е да го упоят малко да се кротне... така и направиха. Гледаха го 2-ма лекари, Войчев и Златинов, и двамата са на едно мнение.
След прегледа ми казаха, че диагнозата е "частично обърнат клепач (медиален нещо си)" и от там мигличките дразнят роговицата на окото. От там се е получила и 1-2мм малка язвичка. Отделно имало и инфекция в окото. Изпизаха ми капки (Солкосерил - ензим от телешка кръв и Фуситалкмик - фузидова киселина), да му капя и да лекуваме язвата и инфекцията. Ако не помогнело, трябвало да се прави операция да се шие третия клепач върху роговицата.
Днес той е много по-добре, окото се отвори, но още не изглежда здраво. Някак си е мътно, но иначе го отваря, мига, без проблем. Вчера не можеше :(
Пиша ви, защото много ме наплашиха там. След като излекуваме язвата това трябвало да се оправи с козметична операция, малко да му цепнат и двата клепача. Казаха, че и на другото око е въпрос на време да стане така.
Другото, по-страшното, е че докато е бил упоен са му гледали гърлото и се оказало, че има много дълго меко небце. Показаха ми дигитална снимка на гърлото през каква малка дупчица диша. Искат и това да му оперират. Да му направят пластика, за да може да диша по-добре и за да не става по зле, защото това прогресирало. Искат да комбинират двете операции, за да не ги правим 2 пъти с 2 упойки.
Кучето наистина много бързо се уморява, диша трудно и шумно, кашля, хърка силно (ама много силно!) и всичките там симптоми. Така е от доста време. Имам го от много време и имам чувството, че наистина се влошава с времето.
Не съм търсил второ мнение от друг лекар. Със сигурност ще го направя, само малко да му се оправи окото, защото със затворено око нямаше как да го прегледат на друго място.
Моля ви за съвет какво да правя или да споделите опит, ако (не дай Боже) имате. Ще съм ви изключително благодарен!
Някакви алтернативи да идем при още няколко лекаря да го видят? В Син Кръст сме били и са вършили добра работа.
Предварително искам да ви благодаря за съветите и помощта.
Поздрави,
Х
ПП: Качвам и 3 снимки да го видите какъв хубавец е :-)

Публикувано: 27 January 2011 - 08:57 PM
бих ви посъветвала да потърсите второ мнение за всеки случай. Мога да ви препоръчам д-р Савов,отличен офталмолог. Работи в клиника Свети Антим.Обадете се и попитайте кога е на смяна,за да можете да заведете животинката.
Адресът е http://www.veterinarencenter.com/
Стискам палци всичко да се оправи
Публикувано: 27 January 2011 - 09:58 PM

Ние сме нямали подобни проблеми, но ни казаха че има много тесни ноздри и трябва да се направи козметична операция. По мое мнение го казват на всички с мопсове и други сплескани муцуни.
Ако при вас проблема е наистина сериозен и е диагностициран от преди това операцията може и да помогне, но всички сме наясно, че всяка една операция е голяма тежест за органзма. Те ще ги направят наведнъж, но ще е по-дълго време под упойка. После по-дълго възтановяване и така нататък. Всичко е навързано.
Малко историята ми прилича на 'Така и така сте тук ами дай да оправим всичко що може наведнъж". Според мен това е риск и за животното.
Дали е косметична или не една операция си е операция. Има ли упойка работата е сериозна. От там нататък друг е въпроса, че вска операция е предпоставка за инфекции, отслабване на имунитета и какво ли още не.
Моята пикла е на година и 10 месеца сега. На 10 месечна възраст беше с 2 операции и се надявам никога повече да не се налага да е под упойка.
Дано вземете правилното решение, но все пак се доверете на инстинкта си и трезвата преценка на ситуацията.
Публикувано: 28 January 2011 - 11:57 AM
За разлика от по малките на размер сладури, нашия е много голям и ноздрите са му достатъчно широки, там няма никакъв проблем. Няма нужда от корекция.
Говорих със Светла и мисля, че взехме решение да ги оправим тия неща наведнъж. В Централна Вет. клиника имат (до колкото знам) най-доброто оборудване в страната, ползват последно поколение упойки (газ) и лекарите са с опит. Обдишват кучето и имат и реанимация (не дай Боже!!!). Това ме успокоява. Както каза Светла, то човек може да не се събуди, та камо ли една малка животинка и че има мопсове, които могат да издържат и 10 тежки упойки и такива, които да не издържат от най-леката :( :( :( Проблемите главно ставали в малки клиники без необходимата техника/опит/медикаменти и искренно се надявам да нямаме проблем и да се оправи красавеца. Ще трябва да говоря с лекарите как точно мислят да го упойват и с какво. Всъщност за всичко около манипулацийте, преди да взема крайното решение.
Виждам го, че хич не му е лесно да диша и определено с времето става по зле. Има проблем, не е като да си го смучат от пръстите, за да направят някой лев отгоре.
Корекцията на очите отнема 10-на минути, другата около 20.
И така... оченцето се подобрява с всеки изминал ден, та поне това е някакво успокоение.
Благодаря отново.
Поздрави,
Х
Публикувано: 28 January 2011 - 12:12 PM
Моя също го има този продблем с дишането,доста е едър, но и ноздрите не са широки, лятото милия едвам диша. Вета.също спомена,че може да се направи операция,ако решим, за да диша по-лесно,но засега не е наложително.
Стискаме палци.
Публикувано: 28 January 2011 - 12:50 PM
Публикувано: 28 January 2011 - 01:47 PM
Публикувано: 28 January 2011 - 02:22 PM
Един добър ветеринар, който е загрижен за кучето би Ви обяснил рисковете, плюсовете и минусите и всички интервенции, преди да тръгне да Ви убеждава колко е необходимо да се оперира кучето.
И каквото и да е не се доверявайте безусловно. Преди всичко Вие сте клиенти за тях. Както каза Таня, понякога се вторачваме в проблема и го правим по-голям отколкото е.
Ако все пак решите да направите и двете операции имайте предвид, че следоперативното възстановяване е много важен период. Добре ще е да давате на кучето си имуностимуланти и антиоксиданти, за да се възстанови по-бързо, а и да се изчисти от всички лекарства.
Успех. Дано вземете правилното решение.
Публикувано: 04 February 2011 - 09:55 AM
Разликата е ОГРОМНА, а представям си като спадне оттока. Небцето беше около 7-8см, сега е 4-5.
Ще напиша детайли следващата седмица.
Поздрави,
Х
Публикувано: 04 February 2011 - 09:53 PM

Публикувано: 06 February 2011 - 01:13 AM
Вече сме много, много по-добре. Дишаме много по-лесно и тихо, явно оттока е спаднал. Както написах, разликата е огромна.
Язвичката почти е излекувана, а на очите почти не личи, че е правена манипулация. Само по обръснатата козинка под клепачите личи малко, но тя бързо ще израсте.
Как мина всичко... След като взех решението да коригираме тези проблеми, записахме час за операция в сряда сутрин с д-р Златинов. Взеха го и след около час и малко ни казаха, че всичко е приключило благополучно и излиза от упойка. Ние чакахме нервно в колата. Упойката е била венозна, не газ. Обясниха ми, че щяло да бъде по щадящо за гърлото при такава манипулация, защото иначе се подувало допълнително. Имал някаква тръбичка в нослето, ако нещо се затрудни да диша. Не исках да го виждам така, затова и не го видях.
Показаха ми рентгенови снимки преди/след, за да видя какво са правили. Буквално половината меко небце вече го нямаше. Показаха ми и какви щети са настъпили от голямото меко небце, могло е и по рано да бъде решен този проблем , но не е било късно и сега! При всички положения, ако не бяхме взели мерки щеше да става още по лошо, до момент в който от един проблем, стават 2 (деформации на хрущялите). Относно очите, махнали са 1-2мм кожа, за да не се обръща клепача и да му образува нови язви. По 2 "вътрешни" шева на око, които се разпадат сами и няма нужда от махане. Продължаваме да лекуваме язвичката с антибиотика и серума от телешка кръв.
Решихме да остане 24ч под наблюдение там и да го вземем на другия ден. Следобяда пак се чух с тях и казаха, че си диша сам и е много добре. Взехме го в четвъртък на обяд! Не беше много адекватен и доста, доста уморен. Мисля, че не беше ял нищо последните 24ч. (не го хранихме преди операцията), макър че ме увериха, че ако няма пречка от мед. гледна точка, ще го нахранят. Беше и много жаден. Миришеше на пърлено, защото "рязането" на небцето става посредством ток, който се превръща в топлина. Хем реже, хем "изгаря", за да не кърви.
Спа почти през целия ден/нощ. В петък беше по-добре, но все още не същото куче, просто беше изморено. "Свиреше" доста като дишаше, това вече го няма.
Дразнеше го гърлото, и това мина. Днес вече си е същото диване, макър че си мисля, че все още не е напълно възстановен!
И така.... Беше ни адски гадно, особено докато излезе от упойка и вечерта, когато беше там, но се радваме, че всичко мина благополучно. Относно лекарите и клиниката нямам забележки. Всичко излезе малко над 400 лева, вкл. медикаментите и престоя.
Знам, че му е много по добре и това е достатъчно.
И само един съвет... Ако вашият любимец има този проблем, РЕШЕТО ГО навреме!!! Ако го бях оставил така, щяхме да имаме още по-големи грижи в бъдеще.
Поздрави!
ПП: Ето още 3 снимки, малко старички, но хубави :)