Dog.bg Форуми : Защо не трябва да се развъждат кучета без доказан произход

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Защо не трябва да се развъждат кучета без доказан произход

#81 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 June 2008 - 02:14 PM

Цитат

Айде стига с тия банове.Повтори го няколко пъти.Като сметне за нужно админа ще го направи.

Дам, дам.. дано, иначе жалко за хубавите правила, като не се спазват.  ;)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#82 Потребителят е офлайн   NElvit Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Животни-особено бездомните!Музика и кино.
Публикувано: 13 June 2008 - 02:18 PM

Не знам да има правило:забранява се писането от еди кой си........
Така че ...като видиш някой че е изчезнал-дишай спокойно.Сложили са му бан.Радвай се,че форума е намалял с един който не спазва правилата.

#83 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 02:20 PM

Цитат

Не знам да има правило:забранява се писането от еди кой си........

;DТо ако се базирахме на такива правила, би било супер.
User's Signature

Качена снимка

#84 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 02:28 PM

Хей,стига вече стана много тегаво всичко.
Идеята на тази тема в никакъв случай не е да слага БАН на когото и да било,нито пък да налага мнение на някой.
В този форум има място за всички нас,които обичаме породата чау-чау.Между другото да вметна,че нашата тема преди появата на Сара92 и в момента Гери22,беше чиста и "неопорочена" никой на никой не е правил забележка за нещо.Хората знаеха,че при нас думата спор и обиди няма.Случайно да се запитвате защо стана всичко? ... или може би ще решите,че всичко е на лична основа.,отново? Не не е,в нашата тема пишеха хора които имат клубни кучета и такива които нямат,никога не сме се делили поне от както АЗ съм в този форум.Защо си мислите,че точно пък сега искаме някакво разделение?! :o та това е смешно.Смятам с това вече става ясно,че никой няма нищо против вашите кучета,НО всички са против "съседското развъждане",отново ще повторя вие и да не искате,вие отивате в категория търговци.Всичко друго освен клубното развъждане и бебетата в развъдник е търговия.За жалост!
Ясно е,че няма да се разберем,но поне си пишете само в една тема и не заливайте целия чау-чау форум с това развъждане.Отвори ви се тема пак недоволни.
Доста хора ми се оплакват,че не влизат вече тук защото няма какво интересно да научат,единственото за което се говорело е бебета та бебета ....
User's Signature

Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 02:33 PM

Бижу, хора които развъждат безразборно и обявяват публично това, нямат място във форумите на дог.бг изобщо. Да не говорим, че си е и прикрита реклама обявяването на кучилата във форума. В правилата на форума пише, че не се толерира такъв тип развъждане, но въпреки това си се пише спокойно за кучилата на кучка Пена и куч Гошо. Не става така.
User's Signature

Качена снимка

#86 Потребителят е офлайн   svilen66 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Хобито ми е фотографията,но и основният ми бизнес пак е фотографията.Просто съм собственик на фото студио във Велико Търново.

Публикувано: 13 June 2008 - 03:33 PM

Напълно подкрепям всички които са против безразборното развъждане.
Много от хората ще го разберат когато им дойде до главата!
Ето пример с мен:миналата година купих чау-чау от Варна,много красиво много хубаво
храни се многодобре,спокоен нрав,не създава никакви проблеми в къщи......
......но стана на 11 месеца и започна да куца силно със задното краче и да вие от болка
Заведохме го в Ст.Загора при доц.Паскалев и след направените снимки ооо-ужас
-Тазобедрена дисплазия и на двете стави в доста тежка степен.
Оперирахме крачето поне да облекчим куцането-но болеста си остава.
Сега куцаме по рядко но не можем да стоим много време прави,пием хапчета,диетична храна.
Плануваме операция  за подмяна с титаниеви стави в Австрия при док.Щварц.
Но твърдо съм решил ще си взема куче от развъдник в чужбина.
User's Signature

фотограф

#87 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 03:38 PM

svilen66 евала за всичко което разказахте.
Много съжалявам за вашия Йозеф,той е прекрасно куче което аз лично много харесвам и се възхищавам.Може би знаете,че аз преди вас щях да купя Йозеф по времето когато си търсех мъжко куче,но не знам и аз какво ме разколеба.
Няма спор,че дори кучето ви да няма родословие той е прекрасен,но тук идва и този въпрос какво от това?! ... Много ми е мъчно за кучето,че се е наложило да изтърпи такова нещо.
Дано по малко хора за напред изпитат подобен ужас  :- :( Всичко това което правим е само и единствено заради тях.
Успех на вас и вашето мече!

User's Signature

Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 03:42 PM

svilen66, съжалявам безкрайно за душичката!!! Дано успеете да намалите болките му!!  Благодари на Нелвит, Гери, Сара и компания. Щото и стопаните на родителите на твоето мече са "се молели това да не се случи".  :angry:
User's Signature

Качена снимка

#89 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 04:34 PM

Цитат

Купих си кученцето защо го видях и харесах за мен това беше достатъчно а за видовете наследствени болести за който говорите който се отстраняват с лека операцийка както сами се изразихте не виждам какъв проблем е ако се намери подобен проблем той да се отстрани и не разбирам вашата позиция вие като някакъв защитник от клуб ли се явявате и не виждам лошо в това да се развъждам кучето вие ли ще ме спрете и как по точно това е лично моя преценка която вас не ви касае въобще

Ето мнението на "Размножителите " , то такива работи се отстраняват няма проблем :huh:
Сьжалявам за кучетата ви svilen66 и Valia And Kara!
Поне са попаднали на стопани като вас , защото за много други сьдбата не е била толкова благосклонна !
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   ramon4ety Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 05:13 PM

Цитат

Ужас... евала за търпението ви, хора! Бива простотия, но това е без никакви граници..

Цитат

По вашата логика ние трябва да си изпотрепаме кучетата за да угодиме на нечий стандарти особенно като се има на предвид че повечето кучета в Бг са такива не виждам защо го правите на такъв космически проблем

:o Ма ти сериозно ли? Кой каза, че трябва да си изпотрепете псетата? Просто не ги развъждайте, или ви се ще да грабнете някое и друго левче? Или просто ей така, защото всяка кучка трябва да стане майка поне веднъж? Ох, трогателно!  :'( По таз свещена логика, жените, които не могат да имат дечица, не водят пълноценен живот? Милите те...

Бушката е абсолютно права! Как не ви е срам да развъждате кучета, чиито прародители са неизвестни и вероятно имат наследствени болести?? Струва ли си да поемете този риск, само защото "трябва да станат майки и татковци"?? Пак ще запитам- как не ви е срам!!! И утре някой ще пита във вет форума-" Кучето ми има двустранна ТБД, степен Д. Какво да правя?" Какво да прави ли- да намери хората, които са развъдили мастиите си, без да помислят за последствията.Защото знам какво значи болката, която причинява тази ужасия!!  ТБД е тежка и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕСТО срещана болест, благодарение на такива като вас. И за ваше успокоение- предава се през 14 поколения. Шах?
И, за Бога, спрете с тия глупости, че псето трябва да роди поне веднъж. По таз логика и бездомните, безпородни кучки трябва да го направят, за да са здрави и пълноценни? Хм?

П.П. Има една универсална истина, за жалост- Глупавите хора не се учат от грешките на другите, а от собствените си такива.

По твоята логика, стопаните които нямат възможност да си купят куче с родословие, или тези които просто предпочитат да си вземам "обикновенно" куче просто като домашен любимец са глупави, защото искат да го заплодят ли? :o
И аз ще ти отговоря: Не, не ни е срам!Вас трябва да ви е срам защото непрекъснато кучетата без родословие от хора като вас са превръщани в същества които не заслужават нищо.И мисли ли сте някога каква е гаранцията, че  родословно куче няма да заболее от някаква болест и да зарази с нея и други от родословните кучета.Може да сте сигурни  в родословните си кучета, но гаранция никога няма какво може да стане с кучето! :rolleyes:

П.П. Жалкото е, че много хора идват в този форум за да потърсят съвети за своите кучета, но окаже ли се, че някой от тези хора има неродословно куче вместо съвети, получава само нападки! :huh:
User's Signature

Качена снимка
  http://park4pets.com/eson/es510x90.swf

#91 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 05:22 PM

Цитат

П.П. Жалкото е, че много хора идват в този форум за да потърсят съвети за своите кучета, но окаже ли се, че някой от тези хора има неродословно куче вместо съвети, получава само нападки! :huh:

В това въобще не си права ! Повечето от потребителите тук имаме и неродословни кучета ! Аз например имам и родословно и неродословно и трябва да ти кажа , че грижите ми по неродословното са в пъти повече от тези ,  за това с родословие .
User's Signature

Качена снимка

#92 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 05:33 PM

Цитат

Не е точно така, хората с неродословни кучета са добре посрещани тук. Просто всички ние сме против желанието им да ги заплождат. Единствено това.

#93 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 June 2008 - 05:34 PM

Рамончету, не ми се пишеше, ама твоят апломб заслужава своя отговор. Ето, за да могат всички да проследят мисълта ти, цитати от теб самата в този форум:

Цитат

Ами има много измамници на днешно време, аз например си взех моето куче от борса, не държах да е с родословие, защото със или без отличителните му белези съвпадаха с тези на мини шпица!

Някой може ли да ми покаже снимки на мини-шпицчето му като по-малко на около 3-4месеца.Защото май моят е среден шпиц.

М ето  я и моята история.За миналата коледа родителите ми взеха мини-пинчер но за мой голям "късмет" той се оказа с мозъчно оврежане, за това го върнахме, не искахме да го гледаме как страда  

Ноо февруари тази година, след дълго умуване нашите се съгласиха и ми купиха куче.Породата е Немски шпиц с Парис сме около 2месеца вече заедно и съм страшно щастлива!

Ми незнам от това което ми казахте май наистина ще излезе среден шпиц.Но сега ме притеснява друго.В момента си сменя козината и хич не прилича на представител на породата ако гледаме само козината.

Жалко!Това е абсолютна дискриминация! Какво като е без произход, какво пречи да го водя по изложби

Класика в жанра...
User's Signature

Качена снимка

#94 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 06:40 PM

Мда, класика!  ;D Това с дискриминацията го помня, беше си бисер! В един момент на човек му писва да чете и пише подобни простотии. На теб ти е простено, хлапе си, ама възрастни хора да не могат да схванат какво причиняват на семейства, като това на Валя и Свилен... непростимо е! Та, ходи да хленчиш за дискриминацията на някой диван, не тук!
User's Signature

Качена снимка

#95 Потребителят е офлайн   **БИЖУ** Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 07:11 PM

Цитат

По твоята логика, стопаните които нямат възможност да си купят куче с родословие, или тези които просто предпочитат да си вземам "обикновенно" куче просто като домашен любимец са глупави, защото искат да го заплодят ли? :o

След като си взела едно куче за домашен любимец ще го гледаш като такъв и няма да го ползваш за разплод.Кучето ти не е "обикновено" то е уникално и единствено за теб самата и никой не оспорва този факт.Всяко едно куче има своите чар,красота и качество.Просто си има правила които трябва да се спазват за да не страдат хората след нас които ще се сдобиват тепърва с животно.Има си кучета които се взимат за домашно отглеждане и компания в семейството има си и други които се взимат с цел да се подобри породата и да се продължи рода.Като нямаш възможност за куче с родословие както се казва "къде си тръгнала с мечките мед да ядеш".Задоволяваш се с домашен клас куче от еди коя си порода и го взимаш да го гледаш и да му се радваш не да го "размножаваш" ... В никакъв случай това не значи,че твоето куче е второ качество,то просто си има определена роля,а именно да бъде дорър домашен любимец и компаньон само това.

Цитат

И мисли ли сте някога каква е гаранцията, че  родословно куче няма да заболее от някаква болест и да зарази с нея и други от родословните кучета.Може да сте сигурни  в родословните си кучета, но гаранция никога няма какво може да стане с кучето!

Първо тук не става ясно за каква болест говориш наследствена или придобита в последствие.Ако говорим за наследствена,точно за това се взима куче с родословие,защото това е гаранция не само за породност ами и за здравето на кучето.Не случайно има такива строги изисквания и контрол в развъждането на кучета.
Защото хората са се постарали преди да развъдят всички кучета до девето коляно как се вика да са изследвани за различни болести и допуснати до разплод.Това съвсем не значи,че родословното куче е "застраховано" от болести и т.н ,но просто когато се установи,че еди кое си куче с родословие има някакъв проблем то просто не се допуска до разплод и автоматично става домашен любимец.
А ако говориш за болести придобити в последствие,това вече си е грижа на тея които са ти го продали болно или ти самата ако отношението ти към животното и здравето му е било немърливо.

Цитат

Жалко е,че сте толкова твърдоглави и дори човек да говори спокойно и приятелски се обиждате и приемате жестоката истина за обида.
User's Signature

Качена снимка

#96 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 13 June 2008 - 11:00 PM

Гореща тема ...

Близко родствени връзки винаги са съществували. В чистопородното развъждането често те са и търсени. Не са една и две породите, които са възникнали именно благодарение на такива връзки. Нещо повече - дори и породи, които се считат за аборигенни, са запазени или възстановени благодарение на такива връзки, днес това е използван инструмент в чистопородното развъждането, нарича се инбрийдинг. Ако вземем и при аборигенното развъждане - ако възобще можем да говорим за развъждане тогава, тези връзки са факт. Кучето е куче, за него най силния в глутницата е този, които ще заплоди женската и ще продължи рода, без да го интересува дали му е сестра или майка. Тук възниква и проблема - гените се предават, но никога няма еднозначно натрупване. Как да се направи така, че това куче да запази определени качества ? Давам пример - някой си пуска баща и майка, брат и сестра, после отново и отново - ако оцелее някое от малките, то ще бъде примерно чау, но дали ще прилича на чау ? Давам пример с чау, защото темата е тук, но същото важи за всички породи. В крайна сметка търсим отговора - защо развъждаме и какво искаме да постигнем ? Как да запазим сега съществуващото ? Как да запазим  стабилност на възпроизводството ? За да си отговорят на този въпрос, хората започнали да се обединяват в клубове по породи,водейки отчетност за връзките и описвайки резултата. Днес се счита, че необходимата популация от кучета, за да се поддържа една порода, необходимия минимум за нейното съществуване и запазване е осем независими семейства - това е един от критериите, по който Международната федерация по кинология признава дадена порода за съществуваща. В всяка една порода съществуват различни типове, следствие на различно развъждане. Това не означава, че не може да се развъжда с инбрийдинг, но означава, че са налице достатъчно на брой кучета, които нямат близкородствени връзки и по този начин обуславят запазването на основната цел на развъждането - устойчиво възпроизводство.

Наследствени болести и аномалии винаги ще съществуват. Идеята е не те да се отстранят - това е практически трудно изпълнимо. Кучето все пак е живо същество, не е робот, а жив организъм с неговите предимства и недостатъци.Целта е те да се сведат до минимум възможност за появяване. Факт е, че ние променихме кучето, защото и ние, хората се променихме. Промени се начина на живот, околната среда. В повечето случаи кучето е повече домашен любиОмец, а не куче, което изпълнява своето предназначение. Ако поставите кучето в друга среда, тези болести не биха се проявявали толкова често поради причината, че куче, което не върши работа не оцелява и няма да може да заплоди женска. Естествен подбор, наложен от друга среда за кучето, движение, начин за набавяне на храна. Днес ... ние ги разхождаме в парковете. За да бъдем контролния орган, подобен на естествената среда в миналото с цел здравето на кучето се правят изследвания, които да помогнат и да намалят риска от предаване на наследствени болести. Да, има ги. Факт е, че развъдниците и клубовете са единствените, които се борят с това - няма как това да се прави без да се води племенна книга, отчетност и регистрация на връзките.

Отклонения от стандарта винаги ще има. Това е идеята на стандарта - да бъде идеал. Но той е човешко творение, изменя се в времето. Ако все пак някой прочете FCI стандарта на чау чау, ще види че последните промени са през 1999 година.А породата има още три стандарта - на Американския кенел клуб, Английския келнел клуб и Канадския. Дано някой от вас се интересува защо се е наложила промяната и какво се търси с нея. Почти всички стандарти на отделните породи кучета са променяни с течение на времето и натрупването на информация. А и всички кучета, развъдени при племенното развъждане дори и с отклонения в стандарта са от същата порода,въпроса е по скоро къде е границата на допустимост при развъждане.

За да достигнат до вас кученца от тази порода, някога те са имали родословни родители. По една или друга причина тези кучета са отпаднали от чистопородното развъждане. Ползвани "междусъседски" или в някоя кучешка ферма и оттам в борсата - да, те ще приличат на породата, от която са произлезнали. Нещо повече - хората са странни, те казват - твоето е такова, моето е такова, хайде да ги съберем и да имаме бебета. Оставям настрана чисто човешкия аспект на отъждествяване на кучето като детенце, но в повечето случаи това е решението. Да не говоря за комерсиалния интерес - това е скъпа порода, хайде да има малки, така и така я гледаме, в зоомагазина са по 800 лева, те пет, даже и по 400 да ги дадем, ще сменим дограмата, догодина колата. Това е произхода им, за съжаление, в по голямата си част.

Доколкото до медицински проблеми при раждане - моля ви, не си правете шеги. Всяко едно куче, независимо дали е с родословие или не, може да има трудно раждане.

Накратно - единствено и само племенното развъждане поддържа и прави устойчива и жива една порода. Разбира се, и любовта на хората към нея - без хора, които да работят с нея, тя няма да съществува. Породата - това са кучета с ясен произход и потекло. Всички кучета, които са извън породни регистри по една или друга причина, отпадат от племенно развъждане. Бях го писал някъде - това не прави нито едно куче по малко от друго куче, нито трябва да бъде определящ фактор за любовта на стопанина. Както и не трябва да бъде фактор за човешки взаимоотношения на тази основа. Всяко едно кученце, вече родено, трябва да има шанс да живее, да има добри стопани. Въпроса е преди да направите това, да помислите - защо ? Няма да е заради породата.

Тогава не се сърдете, че има хора, които искат да я запазят и да я има.

Стана дълго. 

#97 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 June 2008 - 11:24 PM

dog.bg  :palec: :palec: :palec:
Дано сега вденат нещо, че от един месец са с рогата напред, някои от тоя форум.
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро

#98 Потребителят е офлайн   nelchetoo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 June 2008 - 08:12 AM

здравейте и от мен искам да ви разкажа една история.Не ме разбирайте погрешно неискам да влизам в противоречие с никой.Всеки е прав за себе си.Преди няколко години си  купихме ротвайлерче ,всъщност не си го купихме, а ни го подариха (един наш познат)То не е чистокръвно  а за родословие да не говорим .И тъй като беше подарък ни дадоха най-недохраненото и  най-мъничкото.На нея още от малка и личеше че не е чистокръвна просто муцунката и е малко по-дълга от тази на другите.Когато поотрасна задните крачета започнаха да не я държат .Сега е голяма и има същия проблем .Когато се опитва да тича ги преплища дори понякога и подскача .Въпреки това обаче тя е най-умното животно вкъщи и ние много я обичаме .Имало е моменти в които сме обмисляли варианта да я правим майка.Тогава бях малка и настоявах да имаме кученца без да знам какъв риск поемаме.Брат ми категорично отказа защото това което има Ира може да се предаде на малките.Няма да рискуваме и мисля че това е правилното решение но за нас.Както казах в началото не ме разбирайте погрешно неискам никого да убеждавам в нещо просто ви разказах една история.И в края на краищата нека всеки направи това което сметне за добре.Ние решихме да нямаме кученца от нея! :blink: Лек ден на всички

#99 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2008 - 11:29 AM

Следя темата откакто я има и само си чета, образовам се един вид или поне се опитвам де... От всичко прочетено дотук разбирам следното: след като няма родословие кучето явно не бива да се причислява към определената порода или не съм разбрала? Като по - малка вкъщи два пъти сме имали "междусъседски връзки", но не по наше желание, разбира се. Няма да изпадам в подробности. И сме ги гледали съвсем по примитивен начин. Такива луксове като ваксини на онова време нямаше кой да си позволи, а пък и откровено казано нямаше и кой да ги постави. Много от кученцата, които се родиха си отидоха. Едни отритнати от майката, други от гана, трети от и-ние-не-знаем-какво. Та... изследвания, изложби... такива неща на онова време не съществуваха за нас, обикновените хора. Така че тези, които искат да заплодят или вече са заплодили и нищо не са направили като изследвания за кучето си могат да очакват същите ресултати! В крайна сметка тук каквото и да се напише няма да се разубедят хората да заплождат. Може да го премълчат или да го споменат като нещо дребно и маловажно, но след като са решили те непременно ще заплодят. Това, което смятам за справедливо обаче е да предупредят бъдещите стопани за бебетата си. Нека поне към тях бъдат честни и да кажат: така и така, моето куче няма родословие, аз немога да дам гаранция, че то ще е здраво и след време ще продължи да прилича на чау. Така няма да има ощетени и човекът, който купува кучето ще е наясно с риска, който поема. Поне това трябва да се каже на купувача, все пак има хора, които няма да могат да си позволят операции в Австрия и подобни ужасно скъпо струващи процедури! Ама колко хора ще го направят...  :-
User's Signature

Качена снимка

#100 Потребителят е офлайн   svilen66 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Хобито ми е фотографията,но и основният ми бизнес пак е фотографията.Просто съм собственик на фото студио във Велико Търново.

Публикувано: 14 June 2008 - 12:10 PM

Така е -никой не обяснява на бъдещия собственик,какво евентуално може да се случи с кучето.
Все пак целта е печалбата и парите на всяка цена.Мен ме предупреиха от вет.клиника в никакъв
случай да не допускам кучето за разплод с това заболяване-така и ще направя,за жалост моят
Йозеф никога няма да има поколение.И това пак е по добре отколкото да се измъчват животните.
Аз няма да забравя никога как след операцията 3 дни докато чакахме да ни доставят Римадил
кучето не заспа нито за минута и стоя право 36 часа като постояно обикаляше в кръг и виеше.
Моят съвет е не се подлъгвайте по ниски цени и не си вземайте куче от непроверени места-после
мнго ще съжалявате,ако изобщо ви пука.
User's Signature

фотограф

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема