Ами не са от най-разпространените като порода кучета в БГ, но не може да се каже, че няма развъдници. Не съм убедена, че точно аз трябва да говоря за развъждането й, тъй като отглеждам Бишо като много, много обичан член на семейството ни и си "чешем крастата в 9-та група".  

Разгледайте темата и вижте, кои са хората, занимаващи се с нейното утвърждаване тук. Аз мога да кажа само, че Бишо е от развъдник "ARMONIA DI COLORI" - 
http://www.sheltiebg...ogs/default.htm - те в момента имат две кучила, като едните са вече около 5-месечни и не знам дали все още се предлага някое от тях. Братче на Бишо в момента е едно от топ-кучетата в Чехия. Друго има много обещаваща изложбена кариера в Австрия. 
Доколкото съм запозната с породата, основния "проблем" са липсите на зъби, главно засегнати са голите кучета, защото това е пряко свързано с мутацията в космената покривка, но при тях това не е дисквалифициращ елемент.  Но както се изрази един съдия с много чувство за хумор, разбира се "Добре, че сега въобще имат такива."  Преди 20-тина години, когато навлизали в Европа било "тука има-тука нема". Има си принципи за селекция и развъждане, както при всяка друга порода. Благодарение на тях сега проблемите им като порода са сравнително по-малко, отколкото при други (поне така си мисля, но да не забравяме, че съм лаик  

). Някои представители са доста истерични и доминантни - виждала съм такива, затова го коментирам - но мисля, че такива се срещат и при всички останали дребосъци. Въобще, проблемите с характера ги има при всяка порода, къде по-ясно, къде по-скрито изразени. 
Като цяло груумингът им не е от най-сложните, но си изисква време, материали и инвестиции. Мога да кажа, че са едни от най-добрите компаньони. Виждала съм кучетата на bellissima и те също са с много уравновесен характер. 
Това са ми познанията и впечатленията за породата. Но тук пишат и развъдчици и ще е добре да ме коригират или допълнят.