Dog.bg Форуми : "Връзка без обвързване" (без повод/каишка)

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

"Връзка без обвързване" (без повод/каишка) Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 July 2008 - 09:40 PM

Цитат

Apso иска да каже,че маха повода когато обучава кучето.Така не би се изкушила да го коригира в процес на обучение.Послушанието на така обучавано куче коренно се различава от послушанието на кучета обучавани с корекция.А и не се проявяват такива прояви на агресия/като описания случаи на Parco/Липсва конфликт водач-куче.

Извинете ме, ама аз това немога да си го представя. Как без корекция може да се научи кучето, че трябва да прави каквото аз му кажа? Или примерно аз ако искам да си науча малкото пале, което е адски непослушно на команда "стой" (или на място или както се казва) и като сваля повода, а то е решило, че в момента му се бяга... тогава какво се прави?
User's Signature

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 12 July 2008 - 10:47 PM

MiragE , поста ми не беше адресиран към теб, просто споделих какво виждам всеки ден и ми е кофти за самите песове дето си седят вързани точно като са най диви и игриви.
Около нас има доста места където ходим да тичаме, вкл един грамаден парк.. фаби я изчаках да свикне малко със софия и шумовете, да ми се довери (2 дни) сега си ходиме почти изцяло без повод, освен като сме по тротоара по сливница или друга улица..а хората за които говоря си държат овързани пъпитата и в парка.. :-
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#23 Потребителят е офлайн   MiragE Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 10:50 PM

Аз до колкото знам по закон кучето може да се движи без повод и без намордник САМО в местата определени за кучешки парк. В моя град няма такова нещо, а и закона май действаше само на територията на столична община  :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 13 July 2008 - 07:38 AM

Разбрах,че не ви е ясно,но с 20 думи няма как да стане.Представете си ,че искате да усвоите техника на боино изкуство.Ще разчитате на няколко думи и то не лично и нагледно?Нужни са време,правилен подход и търпение.Да не забравяме и тренировки.Освен това Бушката е превела ''обучение на малкото куче''там има доста подробна информация.Остава само да я асимилирате правилно.
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 13 July 2008 - 10:47 AM

Много се радвам че има хора кои разбрали точно за какво искам да говоря, още повече радвам че има и тези кои не са разбрали точно за какво искам да говоря, но усетили правилно  :wub: И най вече радвам че тук има тези кои нищо не разбрали ,но искат да разберат  :yahoo:

И така, аз махам каишката за да нямам никакъв начин да "корегирам" кучето си.  Немога вече  да го дърпна, да го хвана - изобщо нямам никаква власт над него.
И така моят вопрос- Кучето вече е на свобода, какво то прави? А какво правите Вие?
Домашно задание: искам да проверите какво прави кучето на свобода-без каишка(може само в къщи или на балкона). Може дори да идвате в стая, къде няма дразнители(други кучета или още нещо по интересно)  взимате часовник- трябва 10 минути, и гледате. Няма нищо което вие трябва да правите-само гледате какво прави кучето.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#26 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2008 - 03:48 PM

за Galiadogs знам - кучетата й със и без каишка подскачат влюбено около нея и я гледат непрестанно в очите , а моя господинчо се опитва да си навакса да души колкото може повече  , а в къщи непрестанно спи . Ще кажеш че е на 15 години , а е на малко повече от 2г. Дано да е от жегите , че то бива кротко куче бива , ама чак такова спокойствие.... :mazohist:
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#27 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 09:19 AM

Цитат

Домашно задание: искам да проверите какво прави кучето на свобода-без каишка(може само в къщи или на балкона). Може дори да идвате в стая, къде няма дразнители(други кучета или още нещо по интересно)  взимате часовник- трябва 10 минути, и гледате. Няма нищо което вие трябва да правите-само гледате какво прави кучето.

Снощи ходихме на кръчма на язовира. Веднага след като се измъкнахме от колата се отдалечих на 300 - 400 м от мястото. Наоколо спокойно, няма какво да го дразни кучето, кръчмичката не се виждаше. Поемам дълбоко въздух и си мисля: Хайде, пускам го, то сигурно ще седи около мен, на непознато място е, сигурно ще я е страх да щъка много - много. Откачам повода, а онова изчадие ме погледна с малките си очи, врътна се и избяга напред. Нито молби помогнаха, нито крясъци, нито успях да го надбягам... нищо! А насреща идва кола... косата ми се изправи! Обаче кучето си бяааага и не му пука, ама хич! Накрая намери кръчмата, намери майка ми и при първото повикване се спря пред нея и позволи да я хване. Това ли трябваше да е резултата?
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   Мърфи Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 July 2008 - 10:22 AM

За да пусна Мърфи от каишка, той трябва първо да седне (за да не пострада маникюра ми от рязко юрване). Това първоначално "спускане" не успяхме да го преодолеем. Понякога го пускам от асансьора до външната врата и явно е вид радост- сега съм свободен, да изтърча максимално бързо. Обикновено първо изтичва, за да си свърши работата, а аз продължавам да ходя към поляната (идваме до парка с кола; в нашия квартал няма подходящи за разходка места). След което Мърфи идва да ми се "обади"; понякога го карам да повърви "редом", понякога го пускам веднага с командата "игра!". Тогава идва същинското "търчане", ако е идентифицирал вече приятели или "душене", ако сме твърде далече, за да е разпознал някой.
Връзвам го на каишка, ако усетя, че иска да избяга (например няколко пъти се "затичва" без видима цел в някаква и аз го връщам с команда и след това го гледам как само в една посока гледа). Тогава двамата отиваме с каишка в желаната "посока", но с каишка - в противен случай не мога истински да го "удържа" с думи - в един момент просто не ме чува и "тръгва" в галоп - особено ако е видял котка например или пък има "мърша", или човек хапващ дюнер.

#29 Потребителят е офлайн   Joana* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 02:21 PM

Пускам кучетата на една поляна където няма хора, няма боклуци, няма други кучета и не ми се налага да мисля дали няма да изядат нещо,дали няма да се появи някой който да ми каже да ги вържа или нещо такова! Това което става след като са пуснати - докато аз вървя те обикалят около мен, мъжкия се отдалечава повече, а женската гледа да се върти около мен, а когато седна на поляната те започват да се гонят, да се търкалят и след 15 минути просто лежат до мен... Трябва ли да си правя някакъв извод??? Какво трябва да е нормалното поведение на едно куче, когато не е на повод?

#30 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 July 2008 - 06:28 PM

Цитат

Пускам кучетата на една поляна където няма хора, няма боклуци, няма други кучета и не ми се налага да мисля дали няма да изядат нещо,дали няма да се появи някой който да ми каже да ги вържа или нещо такова! Това което става след като са пуснати - докато аз вървя те обикалят около мен, мъжкия се отдалечава повече, а женската гледа да се върти около мен, а когато седна на поляната те започват да се гонят, да се търкалят и след 15 минути просто лежат до мен... Трябва ли да си правя някакъв извод??? Какво трябва да е нормалното поведение на едно куче, когато не е на повод?

Предполагам че това е нормално поведение на куче.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#31 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 July 2008 - 06:40 PM

Цитат

Снощи ходихме на кръчма на язовира. Веднага след като се измъкнахме от колата се отдалечих на 300 - 400 м от мястото. Наоколо спокойно, няма какво да го дразни кучето, кръчмичката не се виждаше. Поемам дълбоко въздух и си мисля: Хайде, пускам го, то сигурно ще седи около мен, на непознато място е, сигурно ще я е страх да щъка много - много. Откачам повода, а онова изчадие ме погледна с малките си очи, врътна се и избяга напред. Нито молби помогнаха, нито крясъци, нито успях да го надбягам... нищо! А насреща идва кола... косата ми се изправи! Обаче кучето си бяааага и не му пука, ама хич! Накрая намери кръчмата, намери майка ми и при първото повикване се спря пред нея и позволи да я хване. Това ли трябваше да е резултата?

Имаш хубови новини.
1. Твоето куче знае че теб има. Погледнало на теб. Знае че ти съществуваш. Има доста кучета на кои изобщо минавало през главата че те имат "стопанин", знаят че има някой или по скоро нещо което ги храни, дръпа, което става за играчка. Но че това нещо е по важно от боклук, стар чорап или другото куче, не го знаят изобщо. Но на това "нещо"тези кучета дори не гледат, нито кога ги хранят, нито кога ги пускат от каишка, това [glow=red,2,300]нещо[/glow] не е интересно, не заслужава да го гледат. И на практика такива стопани наистина не заслужили дори погледа на стоето куче
2.За съжеление твоето куче вече придобило представа за теб - "че ти си едно нещо от което трябва да бягам". За щастие това е само една представа, и в твоите сили да й промениш. Помисли как е станало това?
User's Signature

Качена снимка
училище

#32 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 07:24 PM

Цитат

За съжеление твоето куче вече придобило представа за теб - "че ти си едно нещо от което трябва да бягам". За щастие това е само една представа, и в твоите сили да й промениш. Помисли как е станало това?

Това е защото само аз повишавам тон, защото само аз се опитвам да я науча да се държи прилично. Аз се карам когато тя лае по каруца или по друго куче, или по човек, карам я да сяда, а майка ми я взема в ръце и я гали или целува и така се постига мълчание докато отмине дразнителя. Аз ли трябва да съм по - мекушава или майка ми трябва да е по - строга за да спре кучето да мисли, че трябва да бяга от мен?
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   pakito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 09:48 PM

Днес и аз направих експеримента без повод,каишка.Отидох в градината и пуснах кучето си.Кучето ми започна да души всичко около него като не се отдалечаваше на повече от 5 метра от мен,аз тръгнах да обикалям градината и то естествено тръгна с мен да обикаля като се спираше от време на време на подуши някое дърво или друго мъжко куче.Не след дълго се появи женско куче и моя съответно се изстреля като ракета,въобще забрави за мен.Трябваше да викна няколко пъти че той да си дойде в близост до мен и така си продължихме разходката,аз вървя пък той гледа да не ме изпусне от поглед.Та аз да предполагам ли че това е нормално поведение? :blink:

#34 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 10:54 PM

Цитат

Та аз да предполагам ли че това е нормално поведение? :blink:
Да, само моето куче е ненормално!  :huh: ;D ;D ;D
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 July 2008 - 11:15 PM

Приятели, ама Вие наистина ли водите кучето си САМО на повод. Аз явно нещо недооцених темата. Разбрах, че трябва никога да не се слага каишка на кучето. А то било, че може и без нея. Аз никога не съм имал куче, което да е било на повод повече от необходимото. Пртесичане на улица, друго подобно. Кучетата ми никога не са се съпротивлйавали, защото са знаели, че е нещо за малко. Много се обърках.
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 12:27 AM

Моето е винаги на повод когато е извън двора. Тя е по - възрастна има си нейния навик да излезе, да се набяга и после да се остави да бъде хваната, но докато бяга... виждала съм я да скочи срещу кон, а е 20 - 30 см плюнка и затова не се откача при никакви обстоятелства! Може да сложа разтегателен повод, но след вчерашната случка просто повече няма да се види свободна навън!
User's Signature

Качена снимка

#37 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 15 July 2008 - 10:20 AM

С Фабита из квартала си ходим развързани, хващам я за наказание ако почне да яде буклуци. Та като  е пусната обикаля енергично около мен и души, в радиус от 3-4  метра, не ме изпуска от поглед и реагира на сигналите ми почти без изключение веднага.
Не си падам по крясъците ела тука и не, за това тя е научена на няколко вида подсвирвания, което всъщност е много удобно..
User's Signature

... and through it all,

#38 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 15 July 2008 - 10:57 AM

Цитат

хващам я за наказание ако почне да яде буклуци.
Aко я хващаш предимно и само заради това, в един момент ще се усети и ще започне да бяга. Хващането не трябва да се свързва с отрицателна емоция. Масова грешка е да се ловят кучетата само когато се тръгва от кучешката поляна. Резултата е, че куето е на ясно, че ще си ходи  и ако не иска - започва да бяга, дори ако малко преди това е идвало с кеф.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#39 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 15 July 2008 - 11:08 AM

:)) аз я викам, галим се, и я щраквам, това след като съм се скарала
след това посегне ли към буклук следва мигновена корекция- бързо късо дръпване на повода.. и така няколко пъти докато се откаже от конкретния буклук..
User's Signature

... and through it all,

#40 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 July 2008 - 12:04 PM

Тоест първо я викаш или първо се караш?

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4