Dog.bg Форуми : 10 НЕ в храненето на кучето и котката

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

10 НЕ в храненето на кучето и котката Оцени темата: -----

#81 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 16 July 2007 - 08:42 AM

Такива бисквити (тип "Закуска")са ми били препоръчвани при разстройство, вместо сухари - като добавка към ориза с малко варени моркови. Не съм ги добавяла все пак...
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#82 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 July 2007 - 09:31 AM

И един въпрос от мен, имам проблемът, че ми липсва въображение за МНОГО вкусни награди при обучение на кучето ми. Онзи ден ми дадоха в парка (приятелка жена, не е кой да е), някаква "кучешка" наденица направена от човешки месар. Помирисах я, опитах я и приличаше много на пастет. Та, за да не ходя чак до другия край на държавата, исках да питам, мога ли да давам пастет на кучето като "голямата, велика" награда, че се е върнал при мен? Мислех си за тришички черен хляб овъргаляни в пастет?!

#83 Потребителят е офлайн   Dr Zorge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 10:06 AM

Е, това лека-полека води до разглезване, а това често е невидима пътечка към здравословни проблеми по-късно - вервайте ми b) Но предвид всеядния характер при кучето коректния отговор е - може. Моя съвет обаче е да се съобразите с предходното твърдение, защото: 1) "трошичка" с пастет надвишава близо три пъти енергийната стойност на 1 бисквитка и 2) пастета лесно се разваля.

#84 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 16 July 2007 - 10:28 AM

Бих желал да се включа в темата с някои пояснения, пък изводите вие ги правете. Кучетата са всеядни и могат да извличат есенциалните аминокиселини, т.е. тези които не могат да си произвеждат сами както от животински така и от растителни протеини. Котките са строго месоядни и не могат да извличат тези аминокиселини от растителните протеини. Обработката на протеините и отделянето на остатъчния азот става в черния дроб и бъбреците. Дали да храните кучето или котката с високопротеинни или нископротеинни храни зависи именно от състоянието на тези органи. Предразположеността на далматинското гонче към уратна диатеза е показател , че трябва да се храни с нископротеинни храни. Това не означава в никакъв смисъл повече зеленчуци или по-малко месо. Различните храни имат различно количество усвояеми протеини, а те са важни. Високо усвояеми храни с протеини са телешкото месо и яйцата. При зеленчуците въпроса стои малко по-различно. Там има значение и комбинацията от зеленчуци. Най-изявено е при комбинирането на ориз със бобови. Тогава има високо усвояване на протеините.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#85 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 01:02 PM

Цитат

Е, това лека-полека води до разглезване, а това често е невидима пътечка към здравословни проблеми по-късно - вервайте ми b) Но предвид всеядния характер при кучето коректния отговор е - може. Моя съвет обаче е да се съобразите с предходното твърдение, защото: 1) "трошичка" с пастет надвишава близо три пъти енергийната стойност на 1 бисквитка и 2) пастета лесно се разваля.

Ами, проблемът ми е, че кучешките бисквитки, бонбони и подобни неща вече се плюят. А пък и от толкова обучение, кучето свърши с промяна на киселинността на урината и кристали, защото ядеше много бисквити. Исках нещо месно за награди, а тук вече трима човека ме поглеждат все едно падам от небето като говоря за пастет (това не ми е идея от вчера). Та се зачудих да не би, пряко всякаква логика, не е препоръчително да не се дава повече чернодробни изделия.

#86 Потребителят е офлайн   Dr Zorge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 02:02 PM

Ами, обяснете по-подробно какво се е случило, защото не съм в течение. Но ако правилно съм разбрал или обучението е изтощително или бая бисквитки трябва да е изяло животното за да се отрази чак на киселинността и състава на урината и това да е патологично. Урината трябва нормално да е леко кисела, ако преобладава месна храна, а кристалите до определени граници са нормален компонент.

#87 Потребителят е офлайн   Northerner Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 02:14 PM

Цитат

Като награда, в ограничени количества - да, при други обстоятелства - риск от затлъстяване (най-вече) или прояви на недоимъчни заболявания (по-рядко).

Благодаря за информацията! Кучето ми яде основно пилешко месо, като 1-2 пъти седмично му давам свински сърца и рагу за разнообразие. Давам и малко сирене, кашкавал и непрекъснато витамини.Не можах да го науча да яде гранули, въпреки, че смених 4-5 вида от най-скъпите. Забелязах, че обожава бисквитките, като добавка, разбира се, но се притеснявах да му давам, защото все пак в тях има малко захар. Хляб и ориз не обича и затова бисквитите остават, като основен източник на въглехидрати.
User's Signature

Siberian husky - a dog who find the way to my heart

#88 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 03:14 PM

Цитат

Ами, обяснете по-подробно какво се е случило, защото не съм в течение. Но ако правилно съм разбрал или обучението е изтощително или бая бисквитки трябва да е изяло животното за да се отрази чак на киселинността и състава на урината и това да е патологично. Урината трябва нормално да е леко кисела, ако преобладава месна храна, а кристалите до определени граници са нормален компонент.

Аз открих проблемът с киселинността, защото кучето има лек проблем с инконтиненция и първото изследване беше за инфекции/киселинност със стандартните тестове. Получава сравнителнп големи количества обучение, затова и имаше по-голямо количество бисквити и все пак- не беше ЧАК толкова, спрямо другите кучета с които го разхождах. Бисквитките са много малки, колкото главата на женско кутре (за пръст говоря). Киселинността се оправи като махнах почти изцяло бисквитите, които се водят за кучешки, ама в крайна сметка си е тесто. За кристалите, защото вървяха с тенденция към увеличаване, сменихме направо гранулите. Сега, като се върне лекуващия ветеринар от ваканция, ще правим още изследвания, за всеки случай. Но е ясно, че киселинността е в нормални граници- вече три проби правихме откакто махнах бисквитите.

Но се притеснявам, че излизам извън темата и модераторите ще ме бият вече wink

#89 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2007 - 10:05 PM

Цитат

Бих желал да се включа в темата с някои пояснения, пък изводите вие ги правете. Кучетата са всеядни и могат да извличат есенциалните аминокиселини, т.е. тези които не могат да си произвеждат сами както от животински така и от растителни протеини. Котките са строго месоядни и не могат да извличат тези аминокиселини от растителните протеини. Обработката на протеините и отделянето на остатъчния азот става в черния дроб и бъбреците. Дали да храните кучето или котката с високопротеинни или нископротеинни храни зависи именно от състоянието на тези органи. Предразположеността на далматинското гонче към уратна диатеза е показател , че трябва да се храни с нископротеинни храни. Това не означава в никакъв смисъл повече зеленчуци или по-малко месо. Различните храни имат различно количество усвояеми протеини, а те са важни. Високо усвояеми храни с протеини са телешкото месо и яйцата. При зеленчуците въпроса стои малко по-различно. Там има значение и комбинацията от зеленчуци. Най-изявено е при комбинирането на ориз със бобови. Тогава има високо усвояване на протеините.

Браво докторе, добре обяснихте положението. Не че не беше ясно, ама хората приемат нещата буквално и е добре така да се кажат. Имам само една малка забележка, не по същество. Кучето си е месоядно, а не всеядно животно. Разликата с котката идва от хранителния рацион (на вълка) и котките. Наистина склонноста на кучетата към омниворност (ех тези термини) е по-голяма.
И сега мнение за бисквитите: По принцип не пречи да се дават от време на време. Дали бисквита или коричка хляб - все тая. Добре е да се знае, че има множество кучета, алергични към царевица и пшеница. Да не стане, че внимателно избираме СуперПремиум храна, а даваме нещата, които не трябва да ги има в тези храни.
User's Signature

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   Джуди Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2007 - 07:34 AM

Интересувам се за храненето и при други породи. Има ли такива изисквания както при далматинците. Благодаря предварително. w)
User's Signature

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив... Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.Ще се грижиш ли за мен..страх ме е...маничка съм а мама я няма ". Смешно е, но и аз не вярвах че един поглед на едно такова малко животно може да породи такива безкрайни емоции . ДЖУДИ

#91 Потребителят е офлайн   Dr Zorge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2007 - 08:42 AM

Не бих се включил по тази тема, но очевидно има неразбиране, което е важно да бъде изяснено, особено за хората отглеждащи кучета и котки. Това, че кучето е всеядно животно, а котката строго месоядно е подкрепено с камара научни доказателства. Част от тях включват: разлика в зъбната формула, челюсти и механика на приемане на храната (при котките, предназначена за разкъсване, а при кучето за дъвкане) и редица биохимични особености (котките за разлика от кучето не могат да превръщат каротина от растенията във вит. А, котките за разлика от кучето имат много ниска активност на ензимите - глюкокиназа, отговорни за усвояване на въглехидратите, просто защото в месото въглехидратите са под 1%, котките са зависими от аргинин, таурин, ниацин, арахидонова к-на и др. всичко това те трябва да получават с месна храна) - и поради тези причини не се препоръчва котките да се хранят с кучешка храна, докато обратното е възможно. Едно куче, поставено на вегетарианска диета може да живее безпроблемно, котката обче след време ще се разболее и умре.
Що се касае да уратната уролитиаза, мислех, че част от проблема поясних по-горе. Това което вероятно не е станало ясно е, че за образуване на уратите къмани (амониев урат) са необходими два компонента - амоняк и пикочна киселина (uric acid). Обикновената, просто нископротеинова диета би понижила концентрацията на амоняк, проблема при далматинското гонче обаче е главно в метаболизма на пикочната киселина, затова е от значение не само ниското ниво на протеина (високосмилаем разбира се), но и неговият произход и поради това, че пикочната киселина идва от нуклеинавите киселини в клетъчните ядра (примерно на мускулните влакна, тоест месото) е хубаво то да е в по-ограничени количества (не да отсъства). Млечните продукти са по-добър източник на протеин, просто защото не съдържа клетки (респ. клетъчни ядра), а чист и лесносмилаем белтък - казеин, албумин и т.н.
А що се отнася до алергиите, алергични към пшеничния глутен хора колкото искаш, това обаче не е основание да препоръчаме по принцип хората да не ядат хляб, а само когато е необходимо.
Особености има и при други породи кучета, те едва ли са чак толкова съдбоносни, но виждате, че темите са доста обширни wink

#92 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 July 2007 - 09:14 AM

Името на порода е далматин, а не далматинец. Обръщам внимание на това, понеже мисля че е време порода да се нарича с правилното име.
След като чухме мнения на специалистите, се радвам, че накрая постигнах до консенсус по въпроса. Въпреки че им беше смешно, радостно, противоречиво, приказки в парка и какво сети още човек, накрая неща си дойдоха на място и вече те самите са запознати. wink Както се казва доживяхме, собствениците на далматини който ходят при тях вече може да са спойки в това отношение. Радостната част е че членовете на нашия клуб са добре запознати с особеностите на порода. r)
Но въпреки това е нужно да направя някой уточнения, който докторите да ги приемат както си искат, те са за собствениците на далматини. Далматина далече не е порода която най-засегната от този този проблем и не означава че всички далматини са болни. Собствениците на далматини могат да бъдат спокойни, техните кучета не са болни. Някой представители на порода са предразположени към образуманетона камъните, това може да бъде и наследствено. При неправилно хранене на дадено кучето и ако то е предразположено, проблени с образуване на камъни и .т.н. могат да се проявят в по ранен период и казано поясно докато кучето е по-младо 1,2,3 години, при други кучета това може да прояви на на 7,8,9 годиш на възраст. Всичко зависи от самото кучето. За да не се получават такива проблеми е препоръчително кучета да се хранят правилно. Вариантите за хранене са два, или "натурално хранене" или с гранулирани храни. Коя обаче е най-подходящата гранулирана храна, аз лично не мога да съвет. Аз лично храня с гранулирана храна9опредлен вид) и тя за моите кучета е подходяща, но дали ще е подходяща и за други кучета не мога кажа.
Както написах по-горен пост:

Цитат

За далматините количеството на протеините не е толкова важно за влошаване или подобряване на здравословното състояние, колкото типа на протеина, а именно протеините, включващи пурини.

Тук докторите могат да спорят, колко искат, това си е тяхна работа, но ние трябва да подхождаме на базата на опита и практиките който имат собствениците на далматини по света, далматин клубовете и работните групи към тези клубове който работят в тясно сътрудничество с университети по-ветеринарна медицина, хора който живеят с това.
Към тези който хранят натурално далматини си, ето слага и храните в високо съдържание на пурини.

ПРОДУКТИ С НАЙ-ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПУРИНИ
- аншоа (вид риба)
- мозък
- бъбреци, говеждо месо
- месо от дивеч (сърнешко, еленско месо и т.н.)
- херинга и хайвер от нея
- черен дроб (телешки и говежди)
- скумрия
- месни екстракти
- сардини
- mussels, scallops - вид миди
- мая, квас, закваска

ПРОДУКТИ С УМЕРЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПУРИНИ
- аспержи
- бекон
- хляб и всички зърнени храни
- карфиол
- змиорка
- риба (сладководна и морска, освен посочените по-горе)
- бобови растения (всичи видове)
- месо (говеждо, агнешко, свинско месо, телешко месо)
- месни супи и бульони
- гъби
- овесено брашно, овесена каша
- зелен грах
- свинско (включително шунка)
- птици (пилешко, патешко, пуешко месо)
- молуски (раци, омари, стриди)
- спанак
- език
- шкембе
- пшенични зародиши и трици

ПРОДУКТИ С НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ПУРИНИ
- напитки (кафе, чай, сода, какао)
- масло
- хляб и зърнени храни с изключение на пшеничните
- сирене и кашкавал
- яйца
- сланина
- хайвер от риба (включително и черния хайвер)
- плодове и плодови сокове
- желатин
- мляко (масло, кондензирано мляко, кисело мляко)
- ядки (включтелно и фъстъчено масло)
- тестени изделия
- захар, сиропи, сладкиши
- зеленчуци (с изключение на посочените по-горе в списъка)
- зелечукови и крем супи

#93 Потребителят е офлайн   Dr Zorge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2007 - 09:45 AM

Аз, приятели, за името на породата не съм компетентен да говоря, за мен е важно тези симпатични кучета (и всички останали) да се чувстват добре и да са здрави. Face, списъкът и на мен ще ми е много полезен. Вярно е навлязохме твърде дълбоко в проблема, но той бе конкретен. Иначе мисля, че животните трябва да се хранят балансирано, най-напред съобразно техните: възраст, физиологично състояние, физическо натоварване (предназначение), средата в която живеят и т.н.
Породната предразположеност към определени заболявания трябва да се има предвид, но също така е важно да се знае, че болшинството представители на породата може никога да не заболеят от конкретното заболяване, и в този смисъл изведеното като проблем за породата заболяване (а то често не е едно) в никакъв случай не може да е определящо.

#94 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 July 2007 - 09:55 AM

Dr Zorge - Абсолютно съм съгласен с казаното. 1super

#95 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2007 - 11:41 AM

Според мен не само при далматините има някакви особености при храненето. Такива особености има дори и за всяко отделно куче от каквато и да е порода. Както при хората - едни обичат определени неща други не и така. Трябва да се изгради отделен хранителен режим за отделното куче, универсални решения няма.
Dr Zorge споделям изцяло схващането ти, че наистина е важно кучето да се чуства добре и да е здраво. А дали го храниш с гранула или не, дали храната ти е идеално балансирана или не важно е то да я яде с удоволствие, да има добро телесно тегло, да е живо и енергично, за да можеш да му се радваш пълноценно. Колкото до хранителният режим на далматините - те определено са много живи и динамични кучета и имат нужда от енергийна храна, тъй като изразходват страшно много енергия, но тава в никакъв случай не означава да се прекалява.

п.п. Крайно време е наистина да се борави ако не с друго то поне с точните наименования на породите - определено у нас а и в Европа на "далматинското гонче" му се казва Далматин. Вярно кучетата от тази порода са гончета, но това не е отразено в името му. Използваното такова е един от вариантите, които е разпространен само в една определена територия...
User's Signature

Качена снимка

#96 Потребителят е офлайн   kikince Икона

Публикувано: 14 May 2008 - 09:28 PM

Zdraveite az imam pitane ?Sega shte si vzimam kuchence porodata mu e French buldog .No si nqmam i na predstava kakvo trqbva da mu davam da qde.Do sega ne sam imala domashen liubimec ...i mi e malko trudno   :blink: Shte se radvam ako moje da mi pomognete!

Пишете на кирилица за напред!
Мод

#97 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 14 May 2008 - 09:52 PM

Цитат

Zdraveite az imam pitane ?Sega shte si vzimam kuchence porodata mu e French buldog .No si nqmam i na predstava kakvo trqbva da mu davam da qde.Do sega ne sam imala domashen liubimec ...i mi e malko trudno  :blink: Shte se radvam ako moje da mi pomognete!
Мога да ви помогна само със съвет - ако ще си го купувате от зоомагазин - недейте!
Защо? И за всичко друго има писано мнооого във форума, ползвайте търсачката и ще намерите отговорите.  :blink:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#98 Потребителят е офлайн   iulivg Икона

Публикувано: 03 June 2008 - 09:29 AM

Зравейте, имам един въпрос - може ли да се дава мед на куче? може би сте отговорили някъде на този въпрос и ако е така, моля да ме извините за повторението.
Питам, защото отскоро кучето ни спря да си яде гранулите и приятелят ми чул, че можело да се слага по малко мед при гранулите (по съвсем малко му слага - на върха на лъжичка). От 2 дни му ги дава така и Майло ги излапва без да се замисля, но все пак реших да питам, за да не му навредим с нещо.
Поздрави на всички!

#99 Потребителят е офлайн   goldroks Икона

• ● -๑- ●
  • PipPipPip

Публикувано: 06 June 2008 - 09:17 AM

Има един човек, близо до нашия блок живее и има куче. Та той доста често си пийва биричка и странното е, че и на кучето си дава-кучето е нещо подобно на пинчер. Това куче е вече на около...5-8 години(не съм сигурна, но не е първа младост) и си е много добре ;D :kuchence:
User's Signature

#100 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 06 June 2008 - 09:43 AM

Аз обичам бира и песа тоже. Жив е, но е пиянде..  ;)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

• (9 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема