Изоставен от стопаните си доберман търси нов дом и нови приятели
Публикувано: 26 March 2009 - 08:11 AM
Според мен, хора които са имали доберман остават неразривно свързани с породата. Не го казвам като някаква "реклама", а просто домерманът е... като залепен за този когото избере за стопанин. Направо ненормално привързан, като сянка ходи по него, гледа го в очите и съществува за да седи в краката му, да слуша гласа му, да бди над семейството му и да е нащрек постоянно с едното око и ухо дали нещо не се е случило на "безценния" ...
Уникални са! Имала съм възможност да ги сравнявам с овчарката - овчарките са много по-открити, по-социални в смисъл, че за тях светът е голямо и интересно място, където има 1 стопанин, но и много други заслужаващи да се видят неща. А доберманът е маниак... за него има стопанинът и други маловажни подробности - той е неговият свят. Избере ли те - край, застава до теб и не те изпуска повече от очи. Доберманът е като прецизен инструмент за специфична работа - пазенето на стопанина, и когато го изоставят това е огромна трагедия за него. Направо му разбива сърцето.
Но доверието му се печели трудно. Много трудно. Именно защото си заслужава, тъй като връзката ви ще е твърде сериозна и ще продължи докато кучето е живо. Затова когато един човек е имал доберман и знае какво огромно внимание е получавал от него и колко тясно е бил свързан с това животно, това усещане остава под формата на огромна любов към самата порода.
Затова изобщо не вярвам, че истинският му стопанин, този който го е отгледал, възпитал, който е бил до него и е получавал безкрайната му любов и преданост го е оставил в изолатора. Само един тъпанар, който не познава добермана и не знае как да общува с него може да извърши това. Ама айде да не почвам темата, че се ядосвам ужасно!

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 26 March 2009 - 09:02 AM
Грахче, в Mar 26 2009, 07:11 AM, написа:
Уникални са! Имала съм възможност да ги сравнявам с овчарката - овчарките са много по-открити, по-социални в смисъл, че за тях светът е голямо и интересно място, където има 1 стопанин, но и много други заслужаващи да се видят неща. А доберманът е маниак... за него има стопанинът и други маловажни подробности - той е неговият свят. Избере ли те - край, застава до теб и не те изпуска повече от очи. Доберманът е като прецизен инструмент за специфична работа - пазенето на стопанина, и когато го изоставят това е огромна трагедия за него. Направо му разбива сърцето.
True,true!!!Много добре казано Грахче.Аз като си взех Доберман,точно това ми направи най-силно впечатление,че само да мръдна и той става готов да ме последва навсякаде.Може два метра да се преместя и той е след мен.Независимо дали спи или е буден,той е винаги нащрек.Понякога си мисля че Добермана е човек в кучешко тяло.И по точно самурай в кучешко тяло. Живее за да пази,господаря.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 26 March 2009 - 12:25 PM
Доберманите наистина живеят, за да служат на избрания човек и да защитават и обичат безрезервно семейството си. Гледат право в очите като хора. Няма мързел, няма страх, няма умора. Такива неща не са им познати. А когато останат сами се погубват за нула време.
Заради изобилието от невероятни качества, освен служебна порода Доберманите са и едни изключителни и неповторими семейни кучета. За семейството те са като истински деца и с успех поемат ролята на клоуна вкъщи. И както един велик деятел за породата е казал - "DOBERMANN - more fun"

Публикувано: 26 March 2009 - 12:40 PM
Цитат
Ей, това са мои реплики

Грахче, а хубавеца приема ли те вече за "неговия човек"? Винаги съм се чудила, колко време трябва (и дали е възможно изобщо) доберман да се привърже така към втори стопанин. Нашия (мир на праха му) страдаше, когато се налагаше да се разделим и за 2 дена и да го оставя при майка ми. При всичката си лакомия отказваше дори да яде. И това - при познат човек.
Може би Арни усеща разликата в отношението и грижата спрямо предишния собственик.

Публикувано: 26 March 2009 - 01:54 PM
Оня ден ходих на зъбар и оставихме детето и кучето на бавачката за около два часа. Излязохме наведнъж и двамата с мъж ми и като се прибрахме бавачката каза, че половин час не е спрял да скимти след като сме излязли. Явно напускането на двамата наведнъж го е разтревожила - да не вземем и ние някъде да изчезнем...
Пък и вече тича на вратата като чуе, че асаньора се отваря да проверява кой е. Ако пък е Дани - скача по вратата. Лае ако някой крещи на улицата - малко по малко започва да му пука за "дома". Приятно е... много приятно като го гледам как се отпуска и се вживява в ролята си.

Публикувано: 26 March 2009 - 04:16 PM
Цитат
Но доверието му се печели трудно. Много трудно. Именно защото си заслужава, тъй като връзката ви ще е твърде сериозна и ще продължи докато кучето е живо. Затова когато един човек е имал доберман и знае какво огромно внимание е получавал от него и колко тясно е бил свързан с това животно, това усещане остава под формата на огромна любов към самата порода.
По точно не би могъл да го каже друг!
Наистина тези кучета са уникални, всичките, единствени са... Много съм щастлива, че мога да имам такова животно.. Нямам търпение да се прибера при моето черно храсе и да го понацелувам, а на Арни му пожелавам да стане част от всеки един в семейството ви, вкл. и Чипс!

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 29 March 2009 - 03:39 PM
Иначе е много хубаво, че сладура се съвзема и започва да си влиза в ролята на кучето вкъщи

Публикувано: 29 March 2009 - 03:45 PM
другото което се сещам е още по-лошо...

Публикувано: 29 March 2009 - 04:01 PM
ето го и резултатът поетапно
остава да довършим покрива, което ще стане идните дни.

П.С. Както се вижда от снимките Арни много усилено помагаше :-)

Публикувано: 31 March 2009 - 11:06 AM

Публикувано: 31 March 2009 - 11:08 AM
Грахче, в Mar 31 2009, 09:47 AM, написа:

Абе то аз бях тръгнала да пиша че най вероятно друг ще се настани вътре първи, ама се спрях-мислех че Арни няма да допусне

Публикувано: 31 March 2009 - 11:23 AM
Пък и май Арни не е живял в къщичка - не му идва от вътре, докато котката си има такава от мъничка /един плетен панер в който си спи/ тъй че е нормално тя да се намъкне първа в новия "дворец". Иначе къщурата ще седи на двора и тъй като лятото планираме той да прекарва дните навън - сигурно ще си я усвои.

Публикувано: 31 March 2009 - 11:48 AM

А къщичката ще бъде използвана по предназначение още при първия завалял проливен дъжд!Стига да не си пада екстремист като наща Кая за която няма дъжд,няма сняг-тя си спи свита на топка пред входната врата на къщи-определено вече 14г.се вживява много добре в ролята на охранител

Публикувано: 31 March 2009 - 11:52 AM
Не се познавам лично с Вас, но бих искаа да изкажя възхещението се постъпкана на Вас и семейстото Ви!
CONGRATULATION!!!
Аз имам доберман на 27 месичи.
По някога са разхождаме в Южния парк на Столицата,
Ака решите, че мажен да разхдим кучетата, в "глетница" моля обадете ми се.