Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#461 Потребителят е офлайн   смехоранче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 September 2006 - 05:05 PM

Цитат

Може да накарате някого, например Вашата позната смехоранче да Ви го преведе. Тя знае английски език.

г-н Атанасов,
извинете за офтопика, но...
с petko сме познати толкова, колкото и с Вас - от това, което пишем във форума. Че зная английски - зная. И бих превела споменатото от Вас писмото , още повече, че е интересно като информация и не съдържа "клюкаро-интригантски" елементи, към каквито се отнасям крайно негативно. И още едно уточнение: явно и Вие, както и други хора тук, във форума ме бъркате с Mad Max. Е, не съм! (ако на някой са му необходими доказателства да ги търси от модератор, администратор - различен IP, различна мрежа, различен град, ако дадената от Мах информация е вярна). Не бих имала нищо против да се запозная с нея - явно имаме сходен начин на изказване и мислене. Не бих имала нищо против и да Ви се представя в името на диалога, ако държите на това, макар че намирам за уместна "анонимността" в мрежата и донякъде държа на нея.

С уважение: .... смехоранче

#462 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2006 - 12:14 PM

Цитат

Не съм сигурен дали правилно разбирам тези Ви думи когато кангала ги повали те демонстрират подчинение и тои им "прощава" и се спасяват. На кого прощава Кангала на победения вълк или на някакво друго, победено от него куче.

В първия случай не мога да го приема. Ако Кангала има възможност да надделее над вълка, той го убива.

Ако се отнася до надделяване над друго куче и тук ситуацията е спорна. Има хора, които използват Кангала за бой с други кучета. Няма такъв момент, в който другото куче да е показало безпомощност и кангала да спре. Специално тук мога да доуточня някои неща, но току виж се появили разни писачи, дето веднага ще ме обвинят, че съм за боя с кучета. Това вече бе направено, а аз не само, че ненавиждам това, но не желая и по никакъв начин името ми да се свързва с подобни човешки мерзости.

Спомням си, че преди време Вие бяхте казали, че никога не съм виждал работни кучета. Ваше право е да твърдите каквото желаете. По-долу Ви изпращам път към форума в моя сайт, където ще можете да прочетете част от писмо, което получих тази вечер. Писмото е на английски и не ми се превежда в момента. Може да накарате някого, например Вашата позната смехоранче да Ви го преведе. Тя знае английски език. А аз след няколко дни ще бъда там, където са въпросните кучета, за които пише в писмото. Е, те не са кангали (кучетата са Акбаш), но в случая това не е най-важното. И кангали ще има.

Това е текста:
http://www.cynology....wtopic.php?t=48

господин Атанасов .
не мога да се изразявам смислено ,да ,може би затова не ме разбирате.
кангала не прощава на безпомощни ,да,тои очаква подчинение .
за вълците ...........никога няма да легнат на куче
затова че не сте виждали овчарски кучета .......колко време ви трябва да прецените едно куче че е овчарско?аз имам няколкогодишни и не съм сигурен в тях.говоря за качества и поведение .за глутницата да ,но за всяко поотделно незнам .затова и се интересувах от тестове ,но тва е тема табу за много хора.
много ви пречи факта ,че сте се отрекли от боя .не е нужно да си маниак за да говориш за бои ,тои е естествена и неделима част от овчарските кучета ........и сужалявам че сум ви обидил пак ,даже не разбрах с какво.смехоранче преведи ми писмото ,моля те.че друг едва ли се интересува от него .
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#463 Потребителят е офлайн   смехоранче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 02:06 AM

petko,
нямаш проблем, преведено е wink

#464 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 09:55 AM

мдам сега разбрах .......и.....я виж петко отивам право при истинските овчарски кучета .и ще знам какво е от тук нататък???,че те по нищо не се различават от кучетата в истанбулски двор.вярвам че са чобански но как ще го видите вие чобанското в тях .аиде на мечка може и да видите как работи ама на вълк ,съмнявам се .........но може там ландшафта маи различен знам ли .после .абе аз много работи бих гледал ама даизшакаме да видим вашите впечатления,очаквам с интерес да разкажете впечатленията си.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#465 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 09:58 AM

смехораче ..сега си спомних ,че сум гледал твоита комбинация от кучета да работи ,не знам дали е ефективна относно охраната кучетата бяха европеиска порода и на тях им нямам довери
User's Signature

#466 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 05:22 PM

Цитат

Цитат

Не съм сигурен дали правилно разбирам тези Ви думи когато кангала ги повали те демонстрират подчинение и тои им "прощава" и се спасяват. На кого прощава Кангала на победения вълк или на някакво друго, победено от него куче.

В първия случай не мога да го приема. Ако Кангала има възможност да надделее над вълка, той го убива.

Ако се отнася до надделяване над друго куче и тук ситуацията е спорна. Има хора, които използват Кангала за бой с други кучета. Няма такъв момент, в който другото куче да е показало безпомощност и кангала да спре. Специално тук мога да доуточня някои неща, но току виж се появили разни писачи, дето веднага ще ме обвинят, че съм за боя с кучета. Това вече бе направено, а аз не само, че ненавиждам това, но не желая и по никакъв начин името ми да се свързва с подобни човешки мерзости.

Спомням си, че преди време Вие бяхте казали, че никога не съм виждал работни кучета. Ваше право е да твърдите каквото желаете. По-долу Ви изпращам път към форума в моя сайт, където ще можете да прочетете част от писмо, което получих тази вечер. Писмото е на английски и не ми се превежда в момента. Може да накарате някого, например Вашата позната смехоранче да Ви го преведе. Тя знае английски език. А аз след няколко дни ще бъда там, където са въпросните кучета, за които пише в писмото. Е, те не са кангали (кучетата са Акбаш), но в случая това не е най-важното. И кангали ще има.

Това е текста:
http://www.cynology....wtopic.php?t=48

господин Атанасов .
не мога да се изразявам смислено ,да ,може би затова не ме разбирате.
кангала не прощава на безпомощни ,да,тои очаква подчинение .
за вълците ...........никога няма да легнат на куче
затова че не сте виждали овчарски кучета .......колко време ви трябва да прецените едно куче че е овчарско?аз имам няколкогодишни и не съм сигурен в тях.говоря за качества и поведение .за глутницата да ,но за всяко поотделно незнам .затова и се интересувах от тестове ,но тва е тема табу за много хора.
много ви пречи факта ,че сте се отрекли от боя .не е нужно да си маниак за да говориш за бои ,тои е естествена и неделима част от овчарските кучета ........и сужалявам че сум ви обидил пак ,даже не разбрах с какво.смехоранче преведи ми писмото ,моля те.че друг едва ли се интересува от него .

V momenta sam v Turciya
Ne moga da pisha tuk na kirilica daje ne namiram i prepinatelnite znaci molya da buda izvinen
Ste se pribera v Bulgaria v ponedelnik ili vtornik

Mojem da komentirame kak se poznava i po kakvo sa poznava dali edno kuche e ovcharsko imam prdvid da raboti kato pazach no ot tik mi e trudno da pisha osven tova traybva da priklyuchim nyakoi razgovori i nyama vreme za pisane

Sled malko izlizam i ot internet
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#467 Потребителят е офлайн   смехоранче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2006 - 09:57 PM

Цитат

не знам дали е ефективна относно охраната кучетата бяха европеиска порода и на тях им нямам доверие

petko,
ми то затова аз се ориентирам към нашенските си l).

#468 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 September 2006 - 01:19 PM

чакаи сега сега смехоранче ,ти въобще имаш ли нещо за охраняване не разбрах,и от какво?
User's Signature

#469 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 25 September 2006 - 04:27 PM

Написано от Петко,Sep 22 2006, 12:14 PM
затова и се интересувах от тестове ,но тва е тема табу за много хора.
много ви пречи факта ,че сте се отрекли от боя

Петко,

Започнах да Ви отговарям, но за съжаление нета се разпадна и всичко изчезна. Сега пиша в уорд и после ще го прехвърля във форума.

Първо няма тестове, които да докажат дали едно овчарско куче ще бъде надеждно куче-пазач. Бях писал преди време за подобни тестове, но те дават частична представа за готовността на кучето да се бие с хищник, без да може да се отчете обективно какъв ще е изхода от тази битка. Кучето пазач се доказва само в естествената си среда полето, гората, овчарника и срещата с хищника. Има положения, при които кучето доказан пазач може вече да бъде отстранено от стадото и да се използва само като разплодно, но то трябва не само да се е доказало като пазач, но и да има редица ценни качества по отношение на други развъдни изсквания.

Така например, бях писал във форума, че след изложбата в Анкара, собственика на Кангала взел първо място, ще води кучето си в Истанбул за снимка на тазобедрените стави за дисплазия. Сега, по време на моето пребиваване в Турция, се запознахме. Видях и кучето. Снимката бе направена и разчетена. Резултатите са добри, но човека иска да получи сертификат и от центъра в Пенсилвания, за да бъде наистина сигурен, че всичко е добре. Кучето в момента е оставено във фермата на мои познати (под наем) за заплождане на няколко кучки, на които предстои разгонване.

И всичко това се прави от човек, който живее на повече от 1000 км от Истанбул, най-обикновен овчар, но желаещ да работи така, както трябва.

Второ по отношение на казаното от Вас, че съм се отрекъл от боя с кучета. Аз не съм се отрекъл, защото никога не съм го приемал. Боят между кучета пазачи в тяхната естествена среда, когато се срещнат два непознати мъжкаря или пък когато се появи разгонена женска, няма нищо общо с онзи бой, който се провежда в ринга, лумпените наоколо неистово крещят и размахват пачки с пари.

Е, за сега толкова. Аз съм доволен от пътешествието си. Единственото, което пообърка работата ми бе непрестанния проливен дъжд. За тази година спирам. Може би още веднаж догодина лятото и след това подготовка за симпозиума след две години.
User's Signature

Качена снимка

#470 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 08:33 AM

Не споделихте впечатленията си от акбашите

Какво бихте гледали в едно чобанско куче?
User's Signature

#471 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 26 September 2006 - 04:50 PM

Цитат

Не споделихте впечатленията си от акбашите

Какво бихте гледали в едно чобанско куче?

Акбаш е прекрасно работно куче - пазач. При проучвания в САЩ е доказано, че той превъзхожда много други породи пазачи на овце (в тези проучвания не са включвани Кангали).

Акбаша демонстрира по-голяма агресивност от Кангала и се счита за "по-опасно" куче по отношение на хората. За него не е така присъщо приятелското отношение към човека. Имам пред вид, че Кангалите по принцип са по-дружелюбни към хората за разлика от Акбаш. (тук може би се изисква по-обстойно обяснение, но се надявам да съм разбран).

При Акбаш е характерна малко по-дълга космена покривка от тази на Кангал, като се среща и така наречения "дългокосмест" Акбаш, но косъма е долу горе на дължината на нашето Българско Овчарско Куче.

Турците предпочитат късокосместите, без да се смята, че дължината на косъма има отношение към ползователните качества.

Дългокосместите се ползват с по-голяма популярност на Запад, защото са по-импозантни и имат повече шоу вид.

В едно овчарско куче бих гледал:

- наподобява ли по външни белези породата, за която го представят.
- характер (поведение), какъв тип нервна система има.
- какво е отношението му към овцете (МНОГО ВАЖНО !!!)
- има ли видими признаци за заболявания, особено за тазобедрена дисплазия (наблягам на видими, а не, че само с поглед имаме право да отсъдим, че кучето има или няма дисплазия).

може би бих гледал още доста неща, но в момента не се сещам.

Как се държи в района на овцете (в овчарника или в двора на стопанина си).
Как се държи на полето. Демонстира ли наблюдателност или просто вяло и меланхолично се мотае около стадото.
И още много, много неща.
User's Signature

Качена снимка

#472 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 September 2006 - 04:08 PM

гн Атанасов питах конкретно за тези които сте видели ,нали казвате че кучето се доказва в стадото ,какво бихте гледали в стадото Всичко искам да ми кажете в един пост,екстериора го изключвам,тои си е отделна тема......турците какво гледат в кучето .

предполагам че ще засегнете и този въпрос "- какво е отношението му към овцете (МНОГО ВАЖНО !!!)",НО понеже и аз го смятам за много важно може и в отделна тема
User's Signature

#473 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 27 September 2006 - 05:16 PM

Цитат

гн Атанасов питах конкретно за тези които сте видели ,нали казвате че кучето се доказва в стадото ,какво бихте гледали в стадото Всичко искам да ми кажете в един пост,екстериора го изключвам,тои си е отделна тема......турците какво гледат в кучето .

предполагам че ще засегнете и този въпрос "- какво е отношението му към овцете (МНОГО ВАЖНО !!!)",НО понеже и аз го смятам за много важно може и в отделна тема

Здравейте,

Не мога да си позволя да изключа екстериора и трябва да Ви кажа, че всеки овчар (говоря за Турция) най-напред придобива впечатление за кучето, след като го е видял той преценя неговата едрина и пластичност на движенията (не е вярно, че едрото куче винаги е тромаво куче). Друго, което се гледа е, имали кучето зъби в края на краищата то ще трябва да ги използва не само, за да се храни, но и като оръжие. Ако овчарят иска куче, което просто ще работи с овцете, не го интересува то дали е крипторхид, дали е с уши или те са отрязани. Макар че повечето предпочитат ушите да са отрязани под предтекст, че вълка няма да има какво да захапе.

Когато кучетата са качествени с едно стадо работят не повече от 3 до 5. Това, което лично съм забелязвал е когато стадото се движи (все още не е спряло на определено място да пасе), кучетата обикалят около него на доста голямо разстояние 200-300 м. Те не следят стадото. Те следят (душат) дали няма да уловят миризма на вълк.

Когато стадото е на едно място (пасе в момента), кучетата заемат позиция, която да им позволява да се оглеждат наоколо, но и стадото да им е под око. Обикновено лягат на разни купчини, възвишения, хълмчета.

Появи ли се вълк (ако е един) всички хукват след него. Уловят ли го прошка няма. Ако със стадото работят мъжки и женски кучета при поява на подозрителен шум или вълк, мъжките хукват, а женските остават със стадото.

Ако се появят вълци (група или глутница) доминантните и най-опитни кучета хукват към тях, а със стадото остават по-младите. Останалите със стадото кучета не стоят едно до друго, а се разполагат около стадото в различни негови части.

Ако към стадото се доближи човек, кучетата започват да лаят, насочват се към него без да нападат, ако той запази определена дистанция. Ако овчаря приеме човека при себе си, кучетата се държат спокойно, дори дават да бъдат погалени, размахват опашки, но ако човека се отдалечи от стопанина и тръгне към овцете, Кангалите веднага тръгват след него и застават между него и овцете.

Друго, което съм забелязвал е, че когато се движа със собственика на кучето (става дума, когато сме в полето около стадото), кучето винаги гледа да застане така, че да е между нас двамата. Правих опит леко да изостана, да се поизместя и мина от другата страна на овчаря. Секунди след това кучето, без да реагира по никакъв начин също смени мястото си и отново застана между нас двамата.

Когато отидохме в една ферма кучетата се разлаяха. Стопанина ни посрещна, те се успокоиха и всичко бе нормално. Но нито един от нас не можа да отиде до овчарника, където бяха затворени овцете. При всеки опит, някое от кучетата, което лежеше в краката ни около масата на открито, ставаше и тръгваше с този, който се у насочил към стадото.

Има много интересни ситуации и случки човек трябва просто да седне, да си припомни детайлите и да ги опише. Би се получила много интересна книга за поведението на Кангала-пазач.

Щях да пропусна за отношението на Кангала към овцете. Всички работещи като пазачи кучета живеят постоянно със стадото. Спят сред овцете, много често раждат при овцете и само когато им дават да ядат ги извикват настрани, за да не им стъпват овцете в яденето.

Не съм виждал кангал да демонстрира агресивност към стадото. Питал съм овчари, дали кучетата им не нападат понякога овцете те ми се изсмяха.

Но тук искам да вметна нещо, което съм коментирал и преди. Говорим за кучета, живеещи сред овцете от най-ранна възраст, а често и родени в самото стадо. Социализирани към тях, приемащи ги като нещо свое това е инстинкта за териториална и собственическа принадлежност.

Имам данни от САЩ, където моя позната ми бе споделила, че Кангала й започнал да убива (да души) козите й. Кучето било купено от Турция, на около 6 или 7 месеца, не е живяло със стадо, а тя самата го вкарала при козите си след още 3 или 4 месеца. За сажаление изхода за кучето бе фатален. Моята позната била заставена да го умъртви.

Разговаряхме с един от най-известните развъдчици на Кангали в Турция на темата за социализацията от най-ранна възраст. Той каза, че е наблюдавал случаи на кучета на по-голяма възраст да бъдат вкарани в стадото, да свикнат с него и да го охраняват. Но с изричната забележка, че това са потомци на кучета-пазачи. А тези самите кучета, които били вкарани в стадото на по-голяма възраст били селски кучета живеещи в района на животните, отвързани и движещи се свободно между тях.

И още нещо, което предизвика интерес в мене и попитах: как биха реагирали мъжки кучета в стадото, ако между тях има женска и тя е разгонена. Моя приятел ми каза, че започва бой за женската. Попитах Ами ако в този момент се появи вълк. Той отговори: Появи ли се вълк за Кангала нищо друго вече не съществува и не е в състояние да го спре. Той хуква след вълка.
За мене това прозвуча много интересно, изхождайки от факта, че истинкта за продължение на рода е един от най-силните след истинкта за оцеляване.

Кучетата и на двете снимки са работещи - ходят совцете:

Качена снимка

Качена снимка

Нощни снимки:

Качена снимка

Качена снимка

С Онур Канли:

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#474 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 27 September 2006 - 06:16 PM

Няколко фотоса от изложбата в Анкара

Г-н Стефан Попов - съдия на изложбата, с едно младо надеждно животно

Качена снимка

Шампионът на изложбата, вече изследван и за тазобедрена дисплазия. Собственик - мъжът в дясно, с якето.
Наемател в момента за 2-3 месеца - дамата, която го държи.

Качена снимка

Един приятелски настроен Акбаш

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#475 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 27 September 2006 - 06:21 PM

Дога Канли - с надежда да стане достоен продължител на делото на баща си:

Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#476 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 September 2006 - 03:52 PM

а каква би била реакцията на кучетата ако овцете започнат да ядат хранат им?
ако срещнат мърша по пътя (по време на паша)какво биха направили.
аз често бъзикам колеги и вповечето случаи им доказвам че кучетата им пазят тях,а не стадото.

.....поздрави за поста
User's Signature

#477 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 29 September 2006 - 04:34 PM

Цитат

а каква  би била реакцията на кучетата ако овцете започнат да ядат хранат им?
ако срещнат мърша по пътя (по време на паша)какво биха  направили.
аз често  бъзикам колеги и вповечето случаи им доказвам че кучетата им пазят тях,а не стадото.

.....поздрави за поста

Нямам наблюдения овце да ядат храната на кучетата и да видя каква е реакцията. Предполагам, че ако кучетата са добре социализирани към стадото, не биха нападнали овцете, дори може би биха отстъпили първоначално, дакато после отново се вредят за собствената си храна. Но отново казвам, това са предположения.

Кучето пазач е истински пазач, ако преди всичко охранява стадото, а не овчаря. Често (в САЩ) се използват кучета пазачи, които са на пасището сами с овцете - без пастир. И те реагират само при поява на животно, застрашаващо стадото, но не е на появата на човек. Когато поддържах връзка с хора, прилагащи тази методика, ги попитах какво е мнението им за Кавказката овчарка. Отговорът бе, че това куче не се предпочита за пазач, защото е агресивно, не може да бъде оставяно само със стадото и често напада хора, преминаващи покрай животните, които охранява.

Ни разбрах за кой мой пост са поздравите, които ми отправяте.
User's Signature

Качена снимка

#478 Потребителят е офлайн   ablai Икона

Публикувано: 29 September 2006 - 08:57 PM

Цитат

Друго, което съм забелязвал е, че когато се движа със собственика на кучето (става дума, когато сме в полето около стадото), кучето винаги гледа да застане така, че да е между нас двамата. Правих опит леко да изостана, да се поизместя и мина от другата страна на овчаря. Секунди след това кучето, без да реагира по никакъв начин също смени мястото си и отново застана между нас двамата.

E въпроса, който възниква е кога овчарското куче пазач охранява стадото

и най вече. кого пази овчарското куче

Цитат

Кучето пазач е истински пазач, ако преди всичко охранява стадото, а не овчаря. Често (в САЩ) се използват кучета пазачи, които са на пасището сами с овцете - без пастир. И те реагират само при поява на животно, застрашаващо стадото, но не е на появата на човек

#479 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 29 September 2006 - 09:34 PM

Цитат

Цитат

E въпроса, който възниква е кога овчарското куче пазач охранява стадото

и най вече. кого пази овчарското куче

Цитат

Кучето пазач е истински пазач, ако преди всичко охранява стадото, а не овчаря. Често (в САЩ) се използват кучета пазачи, които са на пасището сами с овцете - без пастир. И те реагират само при поява на животно, застрашаващо стадото, но не е на появата на човек

Говоря за ситуация, при която съм в непосредствена близост до стадото. Хищници няма наоколо.

Аз писах кога овчарското куче пази стадото - тогава когато то е застрашено.

Когато чужд човек се движи заедно с овчаря, той не е заплаха за стадото - той е евентуална заплаха за овчаря.
User's Signature

Качена снимка

#480 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 September 2006 - 02:29 PM

здр.гн Атанасов ,поздрава ми бе за поста с преките ви впечатления от акбаша .....мисля че тогава говорехте за пазачи като професия а не като порода .

за храната попитах защото моите се държат агресивно,понякога когато отида по обед и стадото е на паша ,ги храня направо там с хляб да речем ,начупвам го на малки парчета за да могат да ядът всички в противен случаи домината събира всичко при него и трябва да го чакат да се наяде.но говедата ядат и хляб и ако някое посегне го заръмжават продължи ли, го и ухапват.но пък понякога става обратното ,ако се е излегнало някое куче под плодно дръвче идва говедо и започва да събира плодовете тогава те ги гонят и кучетата дори да бъдат ударени ,изквичават но не посягат ,просто се дърпат и дори въртят опашки.ако има малко също се държат агресивно и кучетат пак отстъпват.

за кавакзката овчарка ....имах и беше абсолютен звер ,хапеше и тва е ,не можах да я отуча,но да призная че я взех голяма.А при мен е меко казано опасно .макар и рядко минават хора, гъбари, дървари, ловци,иманяри ,енергото.
кавакзеца беше подгонил енегетик един и човека три часа седял на едно дърво макар стадото да се е отдалечило кучето отдолу лежало и чакало него .еми не е пазач за мен.
User's Signature

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни