Цитат
гн Атанасов питах конкретно за тези които сте видели ,нали казвате че кучето се доказва в стадото ,какво бихте гледали в стадото Всичко искам да ми кажете в един пост,екстериора го изключвам,тои си е отделна тема......турците какво гледат в кучето .
предполагам че ще засегнете и този въпрос "- какво е отношението му към овцете (МНОГО ВАЖНО !!!)",НО понеже и аз го смятам за много важно може и в отделна тема
Здравейте,
Не мога да си позволя да изключа екстериора и трябва да Ви кажа, че всеки овчар (говоря за Турция) най-напред придобива впечатление за кучето, след като го е видял той преценя неговата едрина и пластичност на движенията (не е вярно, че едрото куче винаги е тромаво куче). Друго, което се гледа е, имали кучето зъби в края на краищата то ще трябва да ги използва не само, за да се храни, но и като оръжие. Ако овчарят иска куче, което просто ще работи с овцете, не го интересува то дали е крипторхид, дали е с уши или те са отрязани. Макар че повечето предпочитат ушите да са отрязани под предтекст, че вълка няма да има какво да захапе.
Когато кучетата са качествени с едно стадо работят не повече от 3 до 5. Това, което лично съм забелязвал е когато стадото се движи (все още не е спряло на определено място да пасе), кучетата обикалят около него на доста голямо разстояние 200-300 м. Те не следят стадото. Те следят (душат) дали няма да уловят миризма на вълк.
Когато стадото е на едно място (пасе в момента), кучетата заемат позиция, която да им позволява да се оглеждат наоколо, но и стадото да им е под око. Обикновено лягат на разни купчини, възвишения, хълмчета.
Появи ли се вълк (ако е един) всички хукват след него. Уловят ли го прошка няма. Ако със стадото работят мъжки и женски кучета при поява на подозрителен шум или вълк, мъжките хукват, а женските остават със стадото.
Ако се появят вълци (група или глутница) доминантните и най-опитни кучета хукват към тях, а със стадото остават по-младите. Останалите със стадото кучета не стоят едно до друго, а се разполагат около стадото в различни негови части.
Ако към стадото се доближи човек, кучетата започват да лаят, насочват се към него без да нападат, ако той запази определена дистанция. Ако овчаря приеме човека при себе си, кучетата се държат спокойно, дори дават да бъдат погалени, размахват опашки, но ако човека се отдалечи от стопанина и тръгне към овцете, Кангалите веднага тръгват след него и застават между него и овцете.
Друго, което съм забелязвал е, че когато се движа със собственика на кучето (става дума, когато сме в полето около стадото), кучето винаги гледа да застане така, че да е между нас двамата. Правих опит леко да изостана, да се поизместя и мина от другата страна на овчаря. Секунди след това кучето, без да реагира по никакъв начин също смени мястото си и отново застана между нас двамата.
Когато отидохме в една ферма кучетата се разлаяха. Стопанина ни посрещна, те се успокоиха и всичко бе нормално. Но нито един от нас не можа да отиде до овчарника, където бяха затворени овцете. При всеки опит, някое от кучетата, което лежеше в краката ни около масата на открито, ставаше и тръгваше с този, който се у насочил към стадото.
Има много интересни ситуации и случки човек трябва просто да седне, да си припомни детайлите и да ги опише. Би се получила много интересна книга за поведението на Кангала-пазач.
Щях да пропусна за отношението на Кангала към овцете. Всички работещи като пазачи кучета живеят постоянно със стадото. Спят сред овцете, много често раждат при овцете и само когато им дават да ядат ги извикват настрани, за да не им стъпват овцете в яденето.
Не съм виждал кангал да демонстрира агресивност към стадото. Питал съм овчари, дали кучетата им не нападат понякога овцете те ми се изсмяха.
Но тук искам да вметна нещо, което съм коментирал и преди. Говорим за кучета, живеещи сред овцете от най-ранна възраст, а често и родени в самото стадо. Социализирани към тях, приемащи ги като нещо свое това е инстинкта за териториална и собственическа принадлежност.
Имам данни от САЩ, където моя позната ми бе споделила, че Кангала й започнал да убива (да души) козите й. Кучето било купено от Турция, на около 6 или 7 месеца, не е живяло със стадо, а тя самата го вкарала при козите си след още 3 или 4 месеца. За сажаление изхода за кучето бе фатален. Моята позната била заставена да го умъртви.
Разговаряхме с един от най-известните развъдчици на Кангали в Турция на темата за социализацията от най-ранна възраст. Той каза, че е наблюдавал случаи на кучета на по-голяма възраст да бъдат вкарани в стадото, да свикнат с него и да го охраняват. Но с изричната забележка, че това са потомци на кучета-пазачи. А тези самите кучета, които били вкарани в стадото на по-голяма възраст били селски кучета живеещи в района на животните, отвързани и движещи се свободно между тях.
И още нещо, което предизвика интерес в мене и попитах: как биха реагирали мъжки кучета в стадото, ако между тях има женска и тя е разгонена. Моя приятел ми каза, че започва бой за женската. Попитах Ами ако в този момент се появи вълк. Той отговори: Появи ли се вълк за Кангала нищо друго вече не съществува и не е в състояние да го спре. Той хуква след вълка.
За мене това прозвуча много интересно, изхождайки от факта, че истинкта за продължение на рода е един от най-силните след истинкта за оцеляване.
Кучетата и на двете снимки са работещи - ходят совцете:
Нощни снимки:
С Онур Канли: