Кучета пазачи на стадата
Публикувано: 15 March 2006 - 03:42 PM
Цитат
Забранени са !
Има възможност за официален износ, но е доста сложно и бюрократично.
Публикувано: 15 March 2006 - 03:46 PM
Цитат
Цитат
Забранени са !
Това означава ли, че кучетата, които се намират в България с порода Кангал са незаконно внесени?
Публикувано: 15 March 2006 - 04:01 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Забранени са !
Това означава ли, че кучетата, които се намират в България с порода Кангал са незаконно внесени?
Предполагам - Да !
Процедурата е много сложна, изисква време, пари, а до известна степен и протекции от влиятелни хора. Не мога да повярвам (без да искам да обидя някого), че един обикновен овчар или работник в Турция ще отдели средства и време, за да изпълни всичко по реда.
Но също така това съвсем не означава, че щом кучето е внесено нелегално - не е качествено. Въпросът е от кого е купено, що за качествена стока е продал съответния развъдчик, дали въобще е развъдчик или просто гледа мъжки или женски кангали. Много са факторите.
Публикувано: 15 March 2006 - 05:18 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 15 March 2006 - 05:29 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 15 March 2006 - 07:04 PM
Цитат
Здравейте Петко,
Трудно ми е да Ви отговоря. Познанията ми относно поведението на говедата са минимални, да не кажа почти никакви. Никога не съм се занимавал с говеда. Освен с двукраки (това в кръга на шегата).
Общо взето всички стадни животни по време на паша обособяват по-малки групички и постепенно стадото се разкъсва. Само при овцете стадният инстинкт е запазен в класическата си форма, но те също се групират на по няколко животни в рамките на стадото.
За да не се разпръскват говедата е необходимо пастирско куче (Кангалът не може да изпълнява такива функции).
Предполагам, че за да се отделят животните ви на такова голямо разстояние, терена на пасището е пресечен и те физически не могат да бъдат едно до друго.
Явно кангалите Ви са добри пазачи, след като не отказват битката, но реакциите им са прекалено закъснели.
Наистина не зная какво да Ви посъветвам. Банално ще прозвучи, но може би единственият вариант е говедата да запазват що-годе някаква целокупност и да не се отдалечават на такова голямо разстояние групичка от групичка.
Вие практикувате пасищно говедовъдство, нетипично за традициите на Балканите и Мала Азия стадо без пастир. Имам познати в САЩ, където това е нормална форма на пасищно отглеждане, но те в повечето случаи използват комбинация от пастирски кучета (най-често Бордър Коли) и кучета пазачи.
Съжалявам, ако отговорът ми не Ви е удовлетворил. Можем да продължим на лични съобщения, а не публично във форума.
Също така на мене ще ми бъде интересно да видя кангалите Ви. Програмата ми до средата на април е доста натоварена, но ако живеете близо до Нова Загора (от където съм аз), може да потърся някакъв вариант.
Поздрави,
Николай Атанасов
Публикувано: 18 March 2006 - 12:41 AM
Обърнете внимание на еднаквата маска на лицето.

Куче от порадата Кангал и магаре. А на магаретата местното население в Турция им вика Каракачан. (писам съм по темата)

Публикувано: 18 March 2006 - 09:21 AM
Цитат

Куче от порадата Кангал и магаре. А на магаретата местното население в Турция им вика Каракачан. (писам съм по темата)

Г-н Атанасов, овцата е от известната турска порода Ак-Караман!
П.п. Без зла умисъл! Да бъдем по точни в твърденията си!
Публикувано: 18 March 2006 - 09:27 AM
Цитат
Цитат

Г-н Атанасов, овцата е от известната турска порода Ак-Караман!
П.п. Без зла умисъл! Да бъдем по точни в твърденията си!
Ами понеже хора от Вашето обкръжение засегнаха аналогична тема за Цакела и Каракачанската овца, ако не знаете - да Ви кажа.
Така, както Цакела има много названия според местообитаването си и народа или етноса, който го използва, същото се отнася и за овцата Ак Караман за която имам достатъчно познания.
В провинция Сивас и околностите на гр. Кангал, тази порода се нарича Кангал, както се нарича Кангал и едно цвете, както се нарича Кангал и планинска верига.
И всичко това съм го писал, но кой да чете. Нали е по-лесно така да си отреагираме спонтанно, да създадем поредната ситуация пък после засегнатата страна да започне да се дообеснява.
Публикувано: 18 March 2006 - 10:13 AM

И едно уточнение: Сканираното е от учебника на един изведстен академик. Изданието е преди Вие да се родите.
Съжалявам, че в момента не са ми под ръка и други материали, също от академици и професори, който пишат същото и които са творили в най-благодатните години 30-те на миналия век. Тогава из страната са циркулирали най-мого чужденци, видяли каракачани с кучета и описали ги като кучетата на каракачаните, с което цялата Ваша гилдия сега спекулира и изтъква като основно доказателство за родовия корен на това куче.
Публикувано: 18 March 2006 - 10:22 AM
Не знам някой да е твърдял кое е цакел или не е, но както и да е!
А що се отнася до старите учебници, освен тях погледнете и някои по съвременни научни извори! Ще останете учуден!
Да не се отклоняваме от темата! Кангалът е превъэходно куче!
Поздрави!
Публикувано: 18 March 2006 - 10:28 AM
Цитат
Не знам някой да е твърдял кое е цакел или не е, но както и да е!
А що се отнася до старите учебници, освен тях погледнете и някои по съвременни научни извори! Ще останете учуден!
Да не се отклоняваме от темата! Кангалът е превъэходно куче!
Поздрави!
Мисля, че чета и то достатъчно много и не само стари, ами и нови източници. Което Вие не отчетохте, а започнахте да се присмивате, че докато съм защитавал Каракачанското Куче, сега съм взел, че съм се отметнал. Ами какво да се прави - нови източници.
Та и за овцете, аз Ви поместих едно малко сканирано участъче от известен български академик.
Ами дайте и Вие нещо такова, ама ново, да опровергава старото. Ще бъда благодарен.
За "Каракачанското куче" не давате. Вие най-добре знаете защо. Ами дайте поне за овцете.
А колкото до кучето Кангал - да, прекрасна порода.
Публикувано: 18 March 2006 - 10:38 AM
Г-н Атанасов, никой не иска да Ви злепоставя, просто бъдете по точен в изнасяната от Вас информация! Вече няколко пъти Ви напомням това!
Публикувано: 18 March 2006 - 09:40 PM
Цитат
Може би трябва да регистрираме породата под Македонски флаг.
Г-н Илиев,
Македония е просто географска област, провинция на различни държави по различно време. Така както Тракия е провинция, макар и обособена в две отделни части - Беломорска тракия и Горнотракийската низина.
По пътя на тази логика може да кръстим породата и Тракийско овчарско куче. В същност, то в стандарта на КК има някакво пародийно подобие.
Но така не става. Нека не се връщаме пак към теми, които клонят повече към криворазбран национализъм.
Тъй като Вие сте от него край, предполагам знаете как наричат Шарпланинеца в Гърция, как го наричат в Албания и как в Бивша Югославия, частност република Македония.
Имам чувството, че се въртим в омагьосан кръг. Нямам нищо против да го наречем Македонско, но аз бих желал да има доказателства и аргументи за това, така както ги очаквах и от каракачанкаджиите, но тъй като нищо стойностно до момента не излезе, аз вече нищо не чакам. Всеки отдавна си е показал цената.
Публикувано: 18 March 2006 - 10:03 PM
Цитат
Цитат
Може би трябва да регистрираме породата под Македонски флаг.
Г-н Илиев,
Македония е просто географска област, провинция на различни държави по различно време. Така както Тракия е провинция, макар и обособена в две отделни части - Беломорска тракия и Горнотракийската низина.
По пътя на тази логика може да кръстим породата и Тракийско овчарско куче. В същност, то в стандарта на КК има някакво пародийно подобие.
Но така не става. Нека не се връщаме пак към теми, които клонят повече към криворазбран национализъм.
Тъй като Вие сте от него край, предполагам знаете как наричат Шарпланинеца в Гърция, как го наричат в Албания и как в Бивша Югославия, частност република Македония.
Имам чувството, че се въртим в омагьосан кръг. Нямам нищо против да го наречем Македонско, но аз бих желал да има доказателства и аргументи за това, така както ги очаквах и от каракачанкаджиите, но тъй като нищо стойностно до момента не излезе, аз вече нищо не чакам. Всеки отдавна си е показал цената.
За свободна Македония има 100 000 песни,ти осъзнаваш ли какво е това?
Тези песни са измислени от населението на тази същата Македония.
А това че една нация е разделена от някакви договори,воини,не означава че не съществува.
Публикувано: 18 March 2006 - 10:08 PM
Цитат
Тези песни са измислени от населението на тази същата Македония.
А това че една нация е разделена от някакви договори,воини,не означава че не съществува.
Г-н Илиев, не ми се спори.
Аз уважавам мението на всеки. Ваше право е. Както е и мое право да имам свое мнение.
Да разсъждаваме за кучетата, на другото тук не му е мястото.
Да се придържаме към добрия тон и елементарното възпитание.
За Македония и за България - от мене до тук.
Поздрави !