Dog.bg Форуми : Кучета пазачи на стадата

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (136 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Кучета пазачи на стадата

#281 Потребителят е офлайн   caramelcha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 March 2006 - 03:31 PM

Здравейте, исках да ви попитам, дали кучетата порода Кангал не са забранени за износ от Турция?

#282 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 03:42 PM

Цитат

Здравейте, исках да ви попитам, дали кучетата порода Кангал не са забранени за износ от Турция?

Забранени са !

Има възможност за официален износ, но е доста сложно и бюрократично.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#283 Потребителят е офлайн   caramelcha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 03:46 PM

Цитат

Цитат

Забранени са !

Това означава ли, че кучетата, които се намират в България с порода Кангал са незаконно внесени?

#284 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 04:01 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Забранени са !

Това означава ли, че кучетата, които се намират в България с порода Кангал са незаконно внесени?

Предполагам - Да !

Процедурата е много сложна, изисква време, пари, а до известна степен и протекции от влиятелни хора. Не мога да повярвам (без да искам да обидя някого), че един обикновен овчар или работник в Турция ще отдели средства и време, за да изпълни всичко по реда.

Но също така това съвсем не означава, че щом кучето е внесено нелегално - не е качествено. Въпросът е от кого е купено, що за качествена стока е продал съответния развъдчик, дали въобще е развъдчик или просто гледа мъжки или женски кангали. Много са факторите.
User's Signature

Качена снимка

#285 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 05:18 PM

zdr.gn.Atanasov.kuchetata mi sa na oklo 5 godini socializirani sa, i non stop sa pri govedata.problema e po skoro pri govedata okolo 100 bez ovchar sa i se praskat na po malki stada i taka se poluchava che niakoi jivotni se namirat na 5 km edno ot drugo,vse pak za edno kuche ne e goliamo raztoianie a i na valka mu e nujno goliamo usilie i vreme da povali krava.bil sam v garcia pri edin kolega toi mi gi dade kangalite i gleda jivotnite po sashtiq nachin.Negovite kucheta si lejaha spokoino pri nas chu se ujasen rev ot baira doka idem tam na kravata i be othapano vimeto a valka lejeshe udushen daje chovejka go zarovi shtot bili zabraneni da niamal problem s gorskia?Uvi moite ne praviat taka vijdal sam gi da skachat riazko kam gorata i da si idva sashtata vecher raneno jivotno, no triabva da priznaia che ejegodno si otivat 5,6saita vi sam go chel mai ili ima neshto novo shte potarsia pak,blagodaria.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#286 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 05:29 PM

kara znam she si fen na bok ili kk,az sashto daje imah takiva i sega imam okolo 15 kusheta kangali balgarski ovcharki i goncheta nashenski edna nemska ovcharka i edin qgterier mnogo razbirash ot ovcharski kucheta mai ama ot ovce i goveda haber si nemash osven tva majkaria mi e kanibal doka rasteshe i im obiasnivashe na drugite kusheta v glutnicata koi eshefa si zaminaha parvo bok sled tova i kk ostana mi nemeca sigurno stoto e jensko osven tva sam siguren che ne si vijdala kangal,inache edva li bi govorila na izust
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#287 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 07:04 PM

Цитат

zdr.gn.Atanasov.kuchetata mi sa na oklo 5 godini socializirani sa, i non stop sa pri govedata.problema e po skoro pri govedata okolo 100 bez ovchar sa i se praskat na po malki stada i taka se poluchava che niakoi jivotni se namirat na 5 km edno ot drugo,vse pak za edno kuche ne e goliamo raztoianie a i na valka mu e nujno goliamo usilie i vreme da povali krava.bil sam v garcia pri edin kolega toi mi gi dade kangalite i gleda jivotnite po sashtiq nachin.Negovite kucheta si lejaha spokoino pri nas chu se ujasen rev ot baira doka idem tam na kravata i be othapano vimeto a valka lejeshe udushen daje chovejka go zarovi shtot bili zabraneni da niamal problem s gorskia?Uvi moite ne praviat taka vijdal sam gi da skachat riazko kam gorata i da si idva sashtata vecher raneno jivotno, no triabva da priznaia che ejegodno si otivat 5,6saita vi sam go chel mai ili ima neshto novo shte potarsia pak,blagodaria.

Здравейте Петко,

Трудно ми е да Ви отговоря. Познанията ми относно поведението на говедата са минимални, да не кажа почти никакви. Никога не съм се занимавал с говеда. Освен с двукраки (това в кръга на шегата).

Общо взето всички стадни животни по време на паша обособяват по-малки групички и постепенно стадото се разкъсва. Само при овцете стадният инстинкт е запазен в класическата си форма, но те също се групират на по няколко животни в рамките на стадото.

За да не се разпръскват говедата е необходимо пастирско куче (Кангалът не може да изпълнява такива функции).

Предполагам, че за да се отделят животните ви на такова голямо разстояние, терена на пасището е пресечен и те физически не могат да бъдат едно до друго.

Явно кангалите Ви са добри пазачи, след като не отказват битката, но реакциите им са прекалено закъснели.

Наистина не зная какво да Ви посъветвам. Банално ще прозвучи, но може би единственият вариант е говедата да запазват що-годе някаква целокупност и да не се отдалечават на такова голямо разстояние групичка от групичка.

Вие практикувате пасищно говедовъдство, нетипично за традициите на Балканите и Мала Азия стадо без пастир. Имам познати в САЩ, където това е нормална форма на пасищно отглеждане, но те в повечето случаи използват комбинация от пастирски кучета (най-често Бордър Коли) и кучета пазачи.

Съжалявам, ако отговорът ми не Ви е удовлетворил. Можем да продължим на лични съобщения, а не публично във форума.

Също така на мене ще ми бъде интересно да видя кангалите Ви. Програмата ми до средата на април е доста натоварена, но ако живеете близо до Нова Загора (от където съм аз), може да потърся някакъв вариант.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#288 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2006 - 10:28 PM

Снимки от днескашния ден - 15. 03. 2006

Собственик и развъдчик - Акин Тулубаш

Булук и Панцер

Качена снимка

Херкул

Качена снимка

Херкул и Памук

Качена снимка

Топак

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#289 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 12:41 AM

Куче от породата Кангал и овца от породата Кангал.

Обърнете внимание на еднаквата маска на лицето.

Качена снимка

Куче от порадата Кангал и магаре. А на магаретата местното население в Турция им вика Каракачан. (писам съм по темата)

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#290 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 06:55 AM

Кору

Собственик: Джеси Джонс - САЩ

Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

#291 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 09:21 AM

Цитат

Качена снимка

Куче от порадата Кангал и магаре. А на магаретата местното население в Турция им вика Каракачан. (писам съм по темата)

Качена снимка

Г-н Атанасов, овцата е от известната турска порода Ак-Караман!

П.п. Без зла умисъл! Да бъдем по точни в твърденията си!

#292 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 09:27 AM

Цитат

Цитат

Качена снимка

Качена снимка

Г-н Атанасов, овцата е от известната турска порода Ак-Караман!

П.п. Без зла умисъл! Да бъдем по точни в твърденията си!

Ами понеже хора от Вашето обкръжение засегнаха аналогична тема за Цакела и Каракачанската овца, ако не знаете - да Ви кажа.

Така, както Цакела има много названия според местообитаването си и народа или етноса, който го използва, същото се отнася и за овцата Ак Караман за която имам достатъчно познания.

В провинция Сивас и околностите на гр. Кангал, тази порода се нарича Кангал, както се нарича Кангал и едно цвете, както се нарича Кангал и планинска верига.

И всичко това съм го писал, но кой да чете. Нали е по-лесно така да си отреагираме спонтанно, да създадем поредната ситуация пък после засегнатата страна да започне да се дообеснява.
User's Signature

Качена снимка

#293 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 10:13 AM

И понеже аз никога не хвърлям думите си на вятъра и не търся евтина сензация, Ви помествам и това:

Качена снимка

И едно уточнение: Сканираното е от учебника на един изведстен академик. Изданието е преди Вие да се родите.

Съжалявам, че в момента не са ми под ръка и други материали, също от академици и професори, който пишат същото и които са творили в най-благодатните години 30-те на миналия век. Тогава из страната са циркулирали най-мого чужденци, видяли каракачани с кучета и описали ги като кучетата на каракачаните, с което цялата Ваша гилдия сега спекулира и изтъква като основно доказателство за родовия корен на това куче.
User's Signature

Качена снимка

#294 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 10:22 AM

Просто констатирах неточност, г-н Атанасов, ак-караман е точното официално наименование на тази порода, така тя е известна по света! А как я наричат местните жители си е отделен въпрос! И при нас на Старозагорската овца и казват Беличеста, нали!?
Не знам някой да е твърдял кое е цакел или не е, но както и да е!
А що се отнася до старите учебници, освен тях погледнете и някои по съвременни научни извори! Ще останете учуден!

Да не се отклоняваме от темата! Кангалът е превъэходно куче!
Поздрави!

#295 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 10:28 AM

Цитат

Просто констатирах неточност, г-н Атанасов, ак-караман е точното официално наименование на тази порода, така тя е известна по света! А как я наричат местните жители си е отделен въпрос! И при нас на Старозагорската овца и казват Беличеста, нали!?
Не знам някой да е твърдял кое е цакел или не е, но както и да е!
А що се отнася до старите учебници, освен тях погледнете и някои по съвременни научни извори! Ще останете учуден!

Да не се отклоняваме от темата! Кангалът е превъэходно куче!
Поздрави!

Мисля, че чета и то достатъчно много и не само стари, ами и нови източници. Което Вие не отчетохте, а започнахте да се присмивате, че докато съм защитавал Каракачанското Куче, сега съм взел, че съм се отметнал. Ами какво да се прави - нови източници.

Та и за овцете, аз Ви поместих едно малко сканирано участъче от известен български академик.

Ами дайте и Вие нещо такова, ама ново, да опровергава старото. Ще бъда благодарен.

За "Каракачанското куче" не давате. Вие най-добре знаете защо. Ами дайте поне за овцете.

А колкото до кучето Кангал - да, прекрасна порода.
User's Signature

Качена снимка

#296 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 10:38 AM

Инсулт, съжалявам, грешката е моя! Но все пак трябва да се изразяваме по точно! Това може да доведе до недоразумения!

Г-н Атанасов, никой не иска да Ви злепоставя, просто бъдете по точен в изнасяната от Вас информация! Вече няколко пъти Ви напомням това!

#297 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 18 March 2006 - 09:32 PM

Споровете за произхода на Бок и Каракачанското куче са в погрешна посока,произхода на тази порода е от Македония/пиринска,егеиска и вардарска/.
Може би трябва да регистрираме породата под Македонски флаг.

#298 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 09:40 PM

Цитат

Споровете за произхода на Бок и Каракачанското куче са в погрешна посока,произхода на тази порода е от Македония/пиринска,егеиска и вардарска/.

Г-н Илиев,

Македония е просто географска област, провинция на различни държави по различно време. Така както Тракия е провинция, макар и обособена в две отделни части - Беломорска тракия и Горнотракийската низина.

По пътя на тази логика може да кръстим породата и Тракийско овчарско куче. В същност, то в стандарта на КК има някакво пародийно подобие.

Но така не става. Нека не се връщаме пак към теми, които клонят повече към криворазбран национализъм.

Тъй като Вие сте от него край, предполагам знаете как наричат Шарпланинеца в Гърция, как го наричат в Албания и как в Бивша Югославия, частност република Македония.

Имам чувството, че се въртим в омагьосан кръг. Нямам нищо против да го наречем Македонско, но аз бих желал да има доказателства и аргументи за това, така както ги очаквах и от каракачанкаджиите, но тъй като нищо стойностно до момента не излезе, аз вече нищо не чакам. Всеки отдавна си е показал цената.
User's Signature

Качена снимка

#299 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 18 March 2006 - 10:03 PM

Цитат

Цитат

Г-н Илиев,

Македония е просто географска област, провинция на различни държави по различно време. Така както Тракия е провинция, макар и обособена в две отделни части - Беломорска тракия и Горнотракийската низина.

По пътя на тази логика може да кръстим породата и Тракийско овчарско куче. В същност, то в стандарта на КК има някакво пародийно подобие.

Но така не става. Нека не се връщаме пак към теми, които клонят повече към криворазбран национализъм.

Тъй като Вие сте от него край, предполагам знаете как наричат Шарпланинеца в Гърция, как го наричат в Албания и как в Бивша Югославия, частност република Македония.

Имам чувството, че се въртим в омагьосан кръг. Нямам нищо против да го наречем Македонско, но аз бих желал да има доказателства и аргументи за това, така както ги очаквах и от каракачанкаджиите, но тъй като нищо стойностно до момента не излезе, аз вече нищо не чакам. Всеки отдавна си е показал цената.

За свободна Македония има 100 000 песни,ти осъзнаваш ли какво е това?
Тези песни са измислени от населението на тази същата Македония.
А това че една нация е разделена от някакви договори,воини,не означава че не съществува.

#300 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2006 - 10:08 PM

Цитат

За свободна Македония има 100 000 песни,ти осъзнаваш ли какво е това.
Тези песни са измислени от населението на тази същата Македония.
А това че една нация е разделена от някакви договори,воини,не означава че не съществува.

Г-н Илиев, не ми се спори.

Аз уважавам мението на всеки. Ваше право е. Както е и мое право да имам свое мнение.

Да разсъждаваме за кучетата, на другото тук не му е мястото.

Да се придържаме към добрия тон и елементарното възпитание.

За Македония и за България - от мене до тук.

Поздрави !
User's Signature

Качена снимка

• (136 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17