ARES_10, в 28 February 2011 - 07:22 PM, написа:
Привет на всички! Имам въпрос към по - опитните стопани на чау. Изглежда с Арес имаме проблем, и по - точно с другите кучета. Вече сме на 5 месеца, постоянно е на разходки и смея да твърдя е най - прекрасното животно до момента, в който се появи друго куче за игра. В първите минути няма проблем - душат се, подскачат си и т.н. След това обаче Арес леко изръмжава и скача да души другото куче, т.е. скача на гърба му и се опитва да го захапе, без значение колко е голямо /случи се и на една пораснала лабрадорка, която умираше за игра/. Днес вече се нахвърли и на един самоед, който е малко по - малък от него. Не мога да кажа до къде ще стигне агресията му, защото не сме го оставяли да продължи, според съпруга ми само се опитва да сплаши другото животно. От друга страна обаче, в къщата където живеем има един пинчер. с който пада страхотна игра / не са постоянно заедно и не се засичат много често/. Свекърва ми на вилата си има две дворни кучета, с които също няма проблем. Държа да подчертая, че иначе е много дружелюбен спрямо хората. Целия проблем идва от това, че сестра ми вече има един невероятен сладур Домитор /бобтейл/, с който в най - скоро време ще се наложи да ги съберем и те се притесняват да не се случи същото.
Моля за съвет! Благодаря предварително!
Уффф, добрах се до читавата машина, не е като да се мъча с натискане на отделни бутони.
Сега, липса на активна социализация на подрастващото куче включително като вид игра и непрекъснато общуване със разнополови и разновъзрастни партньори за игра може да доведе до проблеми в бъдеще. Много е полезно да се намери компания с неагресивни други кучета и да играят редовно заедно. Дори по-опитните възрастни кучета от компания да поступват Арес, когато той се опитва да прави опити за скачка или да захапе по врата някого, то в момент на заемане на поза на подчинение (когато кучето ляга по гръб, оставяйки корема открит и скимти демонстративно "не ме бий") или в момента на демонстративно "Ей, ти на кого говориш" - тези сигнали са полезни за младото животно, те му показват как НЕ трябва да се прави.
Така кучето се научава да играе без задължително да се опитва да се наложи на другите в компания, свиква с друг вид комуникация и научава ритуалите от по-възрастни и социално по-опитни животни.
Според мен то не бива да се лишава от това и е задължително продрастващо животно да общва нон-стоп със себеподобните - Лео израстна в игри и обучение с по-опитни възрастни двама бездомни плюс една добронамерена компания, където възрастните кучета му показваха всичките ритуали. И, разбира се, аз прекратявах всеки опит за нахалстване и по-агресивни нападки от неговата страна. В резултат на това имам куче, което е лоялно към всички женски от която и да е порода, към всички дребни породи. Единствено ако мъжкар от негов размер или по-голям такъв напада или се опитва да направи скачка върху него/да сложи главата на холката му то ще стане търкал. Но ние избягваме подобни срещи - той бе нападнат на около 9 месеца от едно едро мъжко куче и от тогава има вкус към търкалите с едрите, което за мен е абсолютно нежелателно. Но с добронамерени женски или дребсита може да поиграе без проблем.
Ако можете намерете компания с няколко разновъзрастни кучета, ще е само от полза за кучето. Естествено вие трябва да го наблюдавате и да забранявате всякакъв вид агресия.
Не го галете в такъв момент ако напада, защото ще го разбере като одобрение на поведението му. Той е младо животно и се надявам при вас да се наредят нещата. Успех!