Dog.bg Форуми : Вашата методика за обучение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Вашата методика за обучение или как карате кучето да слуша ? Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 May 2009 - 10:53 AM

Вие много точно описахте това, което искам. Искам кучето да ме слуша тогава, когато му задам команда. Винаги, без значение от ситуацията и разстоянието. В другите случаи (когато няма команда) - то е свободно да прави каквото иска.

Показване на мнениетоGaliadogs, в May 18 2009, 12:27 AM, написа:

...Вярно,че не са ловни и затова са на най-много 10-15 м от мен.Последния път притича на същото разстояние пред тях един глиган.Тук вече перфектния контрол си каза думата.Легнаха и трите кучета по команда.Независимо ,че искате да имат свобода,не може да се държат като диви животни,нали са домашни любимци.Съответно,контрола,послушанието е само от полза.Така,че пак опираме до обучение.Разберете,то не вреди на кучето особено ако се използва мотивация.Във случая на wind,по-добре по време на преходите да са под някакъв контрол.

Тук е проблема с нашето куче. И то е ловно. И то се обучава. Никога не съм споменавал, че не искам да бъде тренирано, обучавано и т.н. Казах, че то не винаги стои на 10-15 метра от мен. Понякога е на 150. Тогава, когато му подам команда, било то с викане или свирене, то много добре я чува, сигурен съм. Но не винаги изпълнява.

Когато е на 10-20 метра от нас в 90% от случаите спира да тича към животното което е видяло, щом му зададем команда (казвам 90, защото понякога кучето е разгонено или пък прекалено интересно). Това ме удовлетворява, тоест знам, че с времето контрола ще се подобри.

Просто ми беше интересен подхода с който учите кучето да ви слуша дори и на 150 метра. Ако постигна този контрол няма да ме е страх дали той ще убие животно или ще се окаже в опасна ситуация.

Ще разкажа какво съм видял и какво ми е харесало: Преди месец-два бяхме на голяма разходка сред природата и имахме щастието да се разхождаме заедно с две ловни кучета. Да, знам, че от ловно до ловно има много разлика, но нека не се хващаме толкова за думите. Нашето куче, като най-малко, постоянно беше с големите и нямаше никакви проблеми. А те, от своя страна, тичаха съвсем спокойно, отдалечаваха се сигурно и над 200 метра, но никога не изчезваха безследно - общо взето ни обикаляха в един голям радиус. Това, което ми хареса бе, че изпълняваха всяка команда, без значение от разстоянието - идваха щом им се подсвирне. И въпреки че бяха обучени да носят птици, няколко пъти срещахме кокошки, но те спираха да ги гонят щом им се кажеше. Само веднъж, поради нашата разсеяност, бяха хванали една, но я оставиха веднага щом им се каза. Само нашия малак 'градски' лигьо се инатеше и се правеше на мъж.

Според мен, тези кучета слушат толкова много, защото принципно са свободни - знаят, че команди се подават рядко и те трябва да се изпълняват задължително. За жалост живеем в София и постоянно е нужно да командваме кучето си - спри тук, за да не те блъсне кола; не ходи там, защото децата ги е страх от теб; не яж това, някой лош човек го е изхвърлил и т.н. А кучето не е моят роб, който е щастлив от това, че съществува. То иска да тича, да играе, да лае, да се рови из земята, иска да бъде независимо до колкото е позволено. Това искам и аз.

В крайна сметка, някой може ли да даде някой съвет за това как да подобрим контрола над кучето си БЕЗ значение дали е на 3 или 30 метра? За жалост, в повечето от отговорите не виждам конкретни идеи, а по-скоро упреци и безцелни заяждания. Аз също не мога да нося топка навсякъде със себе си, нито пък кучето ми ще е доволно цял живот да я гони. И понеже някой от вас са експерти в обучението на кучета - питам, защото не съм достатъчно компетентен.

#42 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 May 2009 - 11:19 AM

Цитат

В крайна сметка, някой може ли да даде някой съвет за това как да подобрим контрола над кучето си БЕЗ значение дали е на 3 или 30 метра? За жалост, в повечето от отговорите не виждам конкретни идеи, а по-скоро упреци и безцелни заяждания. Аз също не мога да нося топка навсякъде със себе си, нито пък кучето ми ще е доволно цял живот да я гони. И понеже някой от вас са експерти в обучението на кучета - питам, защото не съм достатъчно компетентен.

За мен важи долу горе същото, макар че ако кучетата са далеч от мен и в този момент са решили да гонят диво животно, аз няма как да им подам команда да не го правят просто защото няма да ги виждам. По-скоро ми се иска да ги науча по принцип да не гонят животни, независимо дали им подавам команда или не. Това постигнахме с козите и овцете, дори когато не виждам нашите кучета, доближим ли стадо, което ни е на пътя, те спират и ме изчакват, а ако е малко встрани от пътя ни, а кучовци са решили да минат по-отдолу или по-отгоре, просто се прибират на нашата пътека. Рита взехме на около 8 годишна възраст, обучавана за лов и с любимо занимание да гони котки. В двора ни има две котки - не ги закача. По улиците в началото гонеше другите котки, научи и другото ни куче. Сега обаче котани могат да минават съвсем наблизо - знаят, че не се гонят. С диви животни обаче няма как да го постигна, защото не ги срещаме често. Сигурна съм, че ако редовно се засичаме със сърни, диви свине, зайци, чакали и т.н., ще спрат и тях да гонят.

Иначе навремето бях чела информативно за обучение на ловни кучета - изискват се ежедневни занимания, включващи изпълнение на команди от разстояние, подавани само с ръка примерно. Постига се, по-лесно или по-трудно, зависи от кучето, но задължително са необходими ежедневни занимания. И метод на поощрението. Аз използвам и наказание, което според случая е или да вървят в крак, или когато много са прегрешили - обръщам и се връщаме в крак. С първото ми куче използвах и един друг метод - събарях го старинично, като слагах ръка на врата му - с други думи да му покажа, че аз съм по-високо в йерархията. Върши работа, но вече почти не го използвам.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#43 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2009 - 03:41 PM

Моето куче постъпва по същия начин: когато е на 15-20 м. слуша безусловно , но отдалечи ли се повече ....не изпълнява командата на момента , ами се услушва , души и чак след време идва (за щастие всеки път идва ). Стигнах до извода , че в такива случаи не става въпрос за команда , а за връзка с кучето ....то трябва да има желание да е близо до теб , да му е приятно с теб. Най -лесно е да научиш кучето да те гледа в очите - това е една съвсем проста команда и се постига сравнително лесно....но идването е нещо което се гради още когато кученцето е съвсем малко...аз за съжаление изпуснах този момент , но продължавам да работя в тази посока. Това което аз правя е да го викам по няколко пъти на разходка и когато се затича към мен бягам заднешком като бурно му се радвам "браво на момчето " или нещо подобно и като дойде давам наградка. Ако кучето не дойде веднага ,а след известно закъснение стискам зъби за да не му се карам или коригирам , а напротив - отново похвали, галене и наградки , че все пак е дошъл .Ама пак ви казвам не съм специалист , за това и се обърнах към треньор за да получа наистина професионална помощ , за щастие попаднах на точния човек и нещата се получават все по-добре и по-добре. Обаче за съжаление няма магическа пръчица - иска се здрави нерви и постоянство. Успех !
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#44 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 May 2009 - 04:11 PM

Много си зависи и от кучето за това, колко усилия трябва да полагаме, за да изградим връзката.

Последното ни куче, което намерих в едно дере (и няма нищо от ловна порода в себе си), съм го учила само на 3-4 команди, между другото. Но то пък слуша най-много - винаги се връща тичешком, дори и без да го викам. Само дето големите го учат на "лоши работи". Изведа ли само него, върви редом, дори и без да е учено специално. И слуша от раз.
User's Signature

#45 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 18 May 2009 - 07:40 PM

Хайде,да се уточниме.Обучението на ловно куче се различава от това на обикновенният домашен любимец.Имайте в предвид,че всяка ловна порода има засилен ловен инстинкт в резултат на селекцията.При правилно обучение този инстинкт,не само се засилва и окуражава,но и се контролира.Ако,момента за контрол е изпуснат в началото,ще бъде доста трудно да се постигне,след като кучето вече е ловувало.Не,съм се занимавал точно с такава корекция на поведението,просто изразявам мнение.Защо, не зададете тема в ловджийският форум,или директен въпрос на лс на някой треньор от форума?
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#46 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 18 May 2009 - 07:47 PM

Надявам се не очаквате някой да задълбае в детайли и да напише книга.Схематично как виждам нещата аз.За да искате изпълнение на команди от разстояние,трябва да имате безупречно изпълнение на такива до вас.Принципите на обучение са от просто към сложно,от лесно към трудно,но всичко да става бавно и сигурно.Да не се гони срок,а краен резултат. Можете да ползвате помощник,когато се наложи коригиране.В началото е добре да работите с мотивация,а на по-следващ етап,при отработване на задръжка да включите и корекция.Наистина отзоваването на кучето е много важно,там само с мотивация.Можете да ползвате ултразвукова свирка,като преди това изградите рефлекс,свирване-лакомство.За да има интерес куч към лакомства добре е да се остави гладно.Мотивацията му става по-силна и работи във ваша полза.
За ловните породи,няма как да се разминете с контрол и корекция.При работните породи в защита се използва ловен инстинкт за преследване и овладяване на плячката.Той се развива все повече и повече,но за да има на даден етап,облайване,конвоиране и тн,се започва работа за контрол.
Андрей пишете,че сте видели чудесно обучени ловни кучета.Възползвайте се.Общувайте и се събирайте по-често.Истината е ,че магия не помага.Има труд ,разбиране и постоянство.
User's Signature

Качена снимка

#47 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2009 - 09:27 PM

@Мария 76: С вас тъпчем на едно място. За пореден път ще Ви помоля да дадете повече детайли над това как да науча кучето си да ме гледа в очите, пък ако стане бързо и лесно, а и видя практически резултат и добро поведение - то може да го използвам. Така, без обяснение, все едно топлите въздуха...

@John: Прав сте, видове ловни кучета много. Прав сте и за това, че ако не бъде обучено в ранен стадии след това ще е трудно. Но не ми помагате особено.. Знам, че е трудно, но кучето живее в град, съотвено не може да бъде обучавано за ловно. И въпреки всичко казано от вас, аз смятам, че независимо от породата, кучето може да бъде обучавано и да се постигне желаният ефект. Моят въпрос е как :)

@Galiadogs: И Вие сте права - не очаквам някой да напише книга и да задълбае толкова във въпроса. И все пак - МНОГО благодаря за мението - ето това е конструктивен пост.
Взимам си бележка, че първо трябва да отработим командите на близко разстояние. Но какво имате предвид под 'можете да ползвате помощник, когато се наложи коригиране'? 'Помощникът' да 'коригира' кучето с някакво лошо действие ли?
За рефлека - използваме поощряване и подсвиркване (с уста), което съм напълно сигурен, че чува от много далеко. За свирките съм малко скептично настроен, защото един дядо на поляната като свирне и всички кучета пощуряват :)
За лакомствата и наградите - проблеми нямаме. Винаги сме гладни, винаги искаме да играем.

А относно събирането с въпросните кучета - за жалост нямаме тази възможност :( Освен това, кучето живее в градки условия и за съжаление постоянно му задаваме команди. И съм склонен да вярвам, че колкото повече го контролираме, толкова повече се опитва да е независим и да не се подчинява. А това ни пречи..

И отново - благодаря за мнението. Не искам да спорим или да нищим дълги и безсмислени теми. Питам като обикновен потребител в правилният раздел. Ако някой знаещ, в случая Вие, може да се включи - ето това е хубав диалог.
Поздрави :)

#48 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 18 May 2009 - 10:23 PM

Имам впредвид помощник,който ще попречи на кучето да промени позицията си,когато започнете да отработвате команди от разстояние.Не е задължително да е силна корекция,а просто да задържи кучето в правилната позиция. Добре е след това да бъде похвалено и наградено.Споменах свирка,защото прочетох за големите разстояния помежду ви.Щом сте скептичен тогава по-скоро трябва да разчитате на някакъв визуален контакт.Не постоянен,но все пак да търси водача с поглед периодично.За да се случва това,трябва да има мотив да го прави.Това,което Мария е писала е съвършено вярно,но повярвайте с писане няма как да стане.Трябват си тренировки с инструктор.При ловните породи не считам,че такава концентрация е толкова необходима.Успех,който търси намира и който иска ,постига желаното.
Ако куч има апортьорски заложби,възползвайте се.Действа разтоварващо,задоволява инстинктите,засилва връзката.Всъщност зависи до каква степен е развит инстинкта,това може да се окаже една от причините куч периодично да търси водача с очи.А и щом кучето не може да бъде обучавано за ловно,това по-някакъв начин ще компенсира и задоволява инстинктите му.Ако се притеснявате от неприятни случки,тази игра може да става и с дълъг ,мек повод.
Това ,че се опитва да не се подчинява ,не се дължи на това,че го контролирате,а най-вероятно,че не му показвате ясно и разбираемо за него какви са правилата.
User's Signature

Качена снимка

#49 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 May 2009 - 01:58 PM

Показване на мнениетоGaliadogs, в May 18 2009, 09:23 PM, написа:

.....,но повярвайте с писане няма как да стане.Трябват си тренировки с инструктор.....

Това щях да кажа и аз. То даже и с гледане не става (за съжаление). Все пак тук: http://forum.dog.bg/...showtopic=15986 ако разгледаш клипчетата можеш да откриеш много полезни неща .
На Galiadogs можеш да се довериш , тя се занимава професионално с обучение, повечето които пишем тук сме просто любители които имат малко повече опит с няколко кучета и споделят преживяното.
п.п. : за гледането в очите има няколко клипчета в темата по-горе.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#50 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Икона за мнението  Публикувано: 02 June 2009 - 04:29 PM

Искам кучето да ме слуша тогава, когато му задам команда. Винаги, без значение от ситуацията и разстоянието. В другите случаи (когато няма команда) - то е свободно да прави каквото иска.- това е робот.
Андрей, много съжелявам но това кое вие искате е тотална роботизация на куче- натискам копче- кучето почива и прави каквото иска, натискам друго- исполнява 100% и веднага :ud_009:
Кучета са като деца и вярват,че ако не ви виждат- значи могат да не ви слушат. Поведение на куче кое возможно на село е смертетелно опасно в града. От опит: максимална далечина на куче от стопанина в града е 10 метра. Оптимална 2-5м.Лоши епизоди:
1. кола размаза куче до крака на своята стопанка. при това на тротуар
2. на моето куче напада дете! 2 годишно и продва да откъсне панделки. Кучето ми пострада, дете не. Сега аз обикалям малки деца най далеч
3.куче хукнало след котка и попада под кола, пред входа
4. първа любов на моето първо куче загина пред ветклиника след вакцинация, кучка била на 1.5м каишка. Излезе малко по напред пред стопанка и бясна кола й премаза.
5. 2 фокса на моята позната попаднали под влак, заради една вевсела гониница.
6 един мъж опитвал да открадне моето куче точно пред мен(2 м пастояние)- малко пухкаво сигурно се загубило, защото без каишка.
7.А отровени или загуени кучета? см. Без дом
А някой тук вспоминавал % на смертност при ловни кучета, дори обучени?някой познава 10 годишно ловоджийско куче?Аз не. В Росии смертност 60%, сред. статистически кучета умират до 5 г. возраста.
Андрей, *очички*
упражнение "очички". Ние учиме куче да гледа в очи. Нищо по вече.
1 стъпка. Преди да дадете храна на своето куче, взимете купичка с храна в ръка, така да куче вижда че сега ще получи своята храна и чакате до този момент кога куче не погледне на вашето лицо и най добре в очи- ХОП! веднага давате храна.
2 стъпка. Куче вече веднага гледа в вашите очи, ако имате купичка храна в ръце? Удължаваме "контакт"- считаме до "едно" и даваме храна, след това до "1.2.3", след пак "1", или "1.2" вече правими различни вариации, така за да куче не знае веднага ли получи храна или със "секундно" закъснение. Може да броите на глас или да казвате "Хубово куче" или " днес е сълнечно время". Няма никакво значение дали говорите или не, важно куче да държи вас "под око"
3 стъпка.Излизате на расходка? Вече сте готови? Изчакайте малко пред врата. Куче иска да излезе? Иска го? Чакайте докато то не погледне в ваши очи. Има контакт? ХОП! Айде на расходка!
4 стъпка.след като твоето куче започне да гледа теб в очи, бавничко пробвай(на каишка) да излазеш със своето куче в нови места и да търсете "бели" и "гафове" малки и забавни- целта: куче трябва да е наясно(знае) че с теб интересно и забавно и каквото да ни стане ти ще й помогнеш. Не напайде котките те са опасни . Може да идвате в кучешки магазин и купете някаква лакома хапка и торжествено донесете това лакомство в къщи. Не знам. Мислите.

:tb_195: искам чаша гореш шоколад и спонсор за видеотурнир Коледен Поздрав.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#51 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 02 June 2009 - 07:08 PM

Стреснах се. Вспоминавала съм днес познати кучета... прерових вспомени за 20 години...и вспомних само щепа кучета които доживели до счастлива и дълбока старост. Умирали по рано в 90% от глупоста на хора и само единици от болести.

Този свят е опасен за кучета: отрови, стекла, котки, битки с други кучета, коли, влакове.... един път моето куче беше ударено от ток !на улица ! забравили да приберат жици! аз бях в обувки, а куче не.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#52 Потребителят е офлайн   nivea Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 June 2009 - 07:20 PM

Лошото е че черногледството ти Apso, е чиста форма реализъм и статистика. много ме е страх от отровите които хвърлят. това си е чисто убийство. звучи крайно, но ми се иска някое дете да се натрови, та да се вдигне шум и да се сложи край на това. защо да блъснеш човек, да го отровиш и т.н да е престъпление, а за животните да не важи.
И според мен много от връзката човек-куче се гради на доверие и възпитание, а не 100% подчинение, роботизиране. колкото ви е длъжно кучето, толкова и вие сте му длъжни
User's Signature

Качена снимка

#53 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 11:21 AM

Все едно ми казахте, че кучето ми ще умре до 5 годишно. Благодаря за милите думи :smile: Всеки има свое мнение по въпроса, аз смятам, че това което искам от кучето си му дава повече свобода и по-малко забрани. Щом Вие не мислите така - окей, това е ваше мнение. Съжалявам за всичките лоши случки които сте изброили. Само не разбрах защо го направихте, след като в тях има и такива, при които кучето е било точно до човека (та дори и на повод).

Както и да е, няма какво повече да спорим, Вие явно искате да докажете нещо, а аз искам да водим диалог. Все пак благодаря за разяснението относно упражнението "очички" - най-накрая да го прочета :smile:

Ще пробвам дали приложението му е възможно понякога, дано да помогне. Но все пак, както вече казах, кучето ни е от ловна порода, следователно би било доста трудно.

Благодаря и за всичките съвети (така възприемам споделянето на негативни случки), но не мисля, че мога да огранича кучето до разходка до крака ми. Колкото и да го обичам - ще продължавам да го пускам да тича свободно на места, в които няма толкова опасности (вашето максимално разстояние от 10 метра общо взето ме накара да застана така :ud_009: ), вместо да го ограничавам, за да не се случи нещо лошо. Както казахте - кучетата са като децата - в един момент трябва да бъдат самостоятелни :wink:

#54 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 03 June 2009 - 01:12 PM

Моля за помощ! като винаги за превод! :wub:
книга
Что должни знать все хорошие собаки Jack Volhard http://www.volhard.com/
Дресированние собаки- *свободние* собаки.Они могут находитьця среди людей и других собак в любом месте, потому что по команде останавлива'тся и подходят к хозяину.С ними приятно пойти на прогулку и разрешить побегать в парке. Их с полним правом можно считать членами семьи.
У невоспитаних собак есть ряд своих *привелегий*. Когда приходят гости их запирают в другой комнате, потому что они не умеют себя вести.Когда их спускают с поводка, они убегают и могут бродить часами.Никто не хочет гулять с ними потому что они все время тянут поводок, поетому прогулка с ними превращается в кошмар...
Ви сколко угодно можете думать, что остаетесь дузьями,партнерами или ровней с вашей собакой, но для хорошего самочувствия би должни взять ответственоста на себя. В нашем сложном мире нельзя перекладивать принятие решений на собаку....
... Если ваша собака не подходит по команде, значит в конце концов у вас не будет собаки.
User's Signature

Качена снимка
училище

#55 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 03 June 2009 - 01:17 PM

Свобода... а куче има нужда от свобода?
User's Signature

Качена снимка
училище

#56 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 June 2009 - 01:36 PM

Показване на мнениетоApso, в Jun 3 2009, 02:12 PM, написа:

Моля за помощ! като винаги за превод! :wub:
книга
Что должни знать все хорошие собаки Jack Volhard http://www.volhard.com/
Дресированние собаки- *свободние* собаки.Они могут находитьця среди людей и других собак в любом месте, потому что по команде останавлива'тся и подходят к хозяину.С ними приятно пойти на прогулку и разрешить побегать в парке. Их с полним правом можно считать членами семьи.
У невоспитаних собак есть ряд своих *привелегий*. Когда приходят гости их запирают в другой комнате, потому что они не умеют себя вести.Когда их спускают с поводка, они убегают и могут бродить часами.Никто не хочет гулять с ними потому что они все время тянут поводок, поетому прогулка с ними превращается в кошмар...
Ви сколко угодно можете думать, что остаетесь дузьями,партнерами или ровней с вашей собакой, но для хорошего самочувствия би должни взять ответственоста на себя. В нашем сложном мире нельзя перекладивать принятие решений на собаку....
... Если ваша собака не подходит по команде, значит в конце концов у вас не будет собаки.

Превод:
Дресираните кучета - "свободни" кучета. Те могат да са сред хора и други кучета, на всяко място, защото по команда спират и се връщат при стопанина. С тях е приятно да се разхождаш или да побягате в парка. Тях с пълно право можем да считаме за членове на семейството.
Невъзпитаните кучета имат редица "привилегии". Когато ви дохдат гости - ги заключвате с другата стая, защото не можете да ги контролирате. Когато ги пуснете от повода, те бягат и могат да скитат с часове. Никой не иска да се разхожда с тях, защото те постоянно се теглят, което прави разходката един кошмар.
Можете колкото си искате да мислите, че сте приятели, партньори или равни с вашето куче, но за заради доброто ви самочуствие, трябва да поемете отговорност. В нашия сложен свят не трябва да прехвърляте отговорността за взимането на решенията на кучето.
...Ако вашето куче не се връща по команда, в края на краищата, някога, вие няма да имате куче.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#57 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2009 - 02:20 PM

Показване на мнениетоApso, в Jun 3 2009, 01:17 PM, написа:

Свобода... а куче има нужда от свобода?

Ами да - всеки има нужда от глътка свобода, поне малко и поне понякога!
Едва ли някой тук оспорва необходимостта кучето да е обучено да изпълнява команди, особено да идва при повикване, както и това, че е безумие да се оставя да се шляе безнадзорно - последствията и от двете могат да бъдат трагични.

"Глътка свобода" е да бъде оставяно понякога да прави това, което самото то иска, а не това, което искам аз - естествено, на достатъчно безопасно място и под надзор. За моята хубостница това е двора на вилата - боже, колко е щастлива там да тича, накъдето иска, да гони пеперудите, да си рови дупки, да се търкаля по тревата... След като слуша цяла седмица команди "Не!", "Ела тук!", "Тихо!", водя я на повод наляво, когато тя иска надясно, карам я да седне, когато иска да тича - има право животинката и на "лично време"! :ab_041:
А след като се налудува - идва при мен с грейнали очи и иска да играем, да общуваме, да я погаля или просто да бъде до мен.

В града е друго. На разходка в парка ме следва без повод, търси погледа ми за одобрение, преди да тръгне нанякъде, идва при повикване (е, не при първото де :md_064: ...). Предпочита играта на топка с мен пред игра с друго куче. Определено се паникьосва, ако ме изгуби от поглед.

Та за другите кучета не знам - но моето има нужда от свобода. Както има нужда и от мен, разбира се.

#58 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 02:43 PM

Показване на мнениетоbushkata, в Jun 3 2009, 02:36 PM, написа:

... но за заради доброто ви самочуствие, трябва да поемете отговорност. В нашия сложен свят не трябва да прехвърляте отговорността за взимането на решенията на кучето.
...Ако вашето куче не се връща по команда, в края на краищата, някога, вие няма да имате куче.

Не разбрах какво значи 'заради доброто ви самочувствие'? Не искам да се заяждам, извинете, ако звучи грубо, но.. Вие чрез домашният си любимец ли си повдигате самочувствието?

Според вашата гледна точка, кучето не може самостоятелно да взема решения? Тоест дори и да е възможно - това изобщо не трябва да се допуска. Правилно ли разбирам? Ако отговорът е да - съжалявам, но смятам, че това не е редно. Ако искате животинка, която никога няма да взема самостоятелни решения - вземете си рибки :)

Може би аз бъркам, просто мнението ми по този въпрос е такова. Надявам се, че това няма да доведе до злополука с любимеца. А иначе да - някога, надявам се след мноого време, аз наистина няма да имам куче, без значение дали идва по команда.

И последно да добавя - не искам да спорим по тези въпроси, не ме разбирайте погрешно. Единственото което исках (вече не съм сигурен), бе да обменим опит в обучението на кучето си. Зададох няколко конкретни въпроса, получих няколко конкретни отговора. Знам, че хора много, кучета много.. Аз споделих какво е моето, какви проблеми имам с него и очаквах по-скоро отговори и препоръки от колкото мнения за това дали кучето има нужда от свобода. Не разбирам как изобщо се появяват подобни въпроси.. Много тиранично взе да звучи всичко. Поне за мен. Съжалявам, че мненията ни се разминават. Успех!

#59 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 June 2009 - 02:50 PM

Цитат

Не разбрах какво значи 'заради доброто ви самочувствие'?

Предполагам се има предвид "спокойствие" - аз преведох дословно, какво е имала предвид - ще каже Апсо.

Цитат

Според вашата гледна точка, кучето не може самостоятелно да взема решения?

Да. Куче не може да прецени, че една улица е натоварен и не трябва да излиза на нея, а друга не - и там може да ходи спокойно. Куче не може да прецени, че в една храна има отрова. Куче не може да прецени, че отдалечавайки се от вас, може да се загуби.
Това не е обидно за кучето, то просто е куче. А нашата задача е да правим преценките, които то не може. За да има ефект -тряба да има и контролируемост, за да коригираме, когато кучето не е преценило нещо правилно или просто не може да изобщо да предвиди.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#60 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2009 - 02:58 PM

Показване на мнениетоbushkata, в Jun 3 2009, 03:50 PM, написа:

Цитат

Според вашата гледна точка, кучето не може самостоятелно да взема решения?

Да. Куче не може да прецени, че една улица е натоварен и не трябва да излиза на нея, а друга не - и там може да ходи спокойно. Куче не може да прецени, че в една храна има отрова. Куче не може да прецени, че отдалечавайки се от вас, може да се загуби.
Това не е обидно за кучето, то просто е куче. А нашата задача е да правим преценките, които то не може. За да има ефект -тряба да има и контролируемост, за да коригираме, когато кучето не е преценило нещо правилно или просто не може да изобщо да предвиди.

Вие сама го казахте много ясно - кучето не може да направи някой преценки, за това ние трябва да му помогнем. Във всички други случаи, според вашата логика (моята също) - кучето може да преценява само. И не е нужно да ме гледа и да пита за позволение, след като то е преценило така.

п.с.
Само да добавя - именно за това започнах темата, защото моето куче не е като другите - то няма просто да се загуби, защото много добре знае къде съм (ловни инстинкти). Също така много силно иска да отиде на 100 метра (нека да е по средата на парка), за да подуши нещо. Знае, че няма коли, за да спре. Знае, че не трябва да яде боклуци, защото ще бъде наказан. Знае много неща и ги изпълнява, въпреки че не иска аз да го управлявам.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни