Гатофила, в May 21 2009, 12:22 PM, написа:
g_vasileva, в May 21 2009, 10:08 AM, написа:
Седнах и някак си успях да прочета всичко това...и не знам и аз какво изпитвам...една смесица от почуда,възмущение и страх...страх,че няма оправия!
Родителите ми живеят на село,там къща без котки и поне едно куче няма!Та и в нашата има 3 котки,две от които женски!Кастрирани!Като го направих това "убийство" както го наричате с първата котка,нашите ми се разсърдиха.За другата котка самите те настояха!Мисленето си е мислене,но и то търпи промени!
Та като говорим за идилията с котките на свобода,ние сме близо до нея...но кастрирани!Понеже ,признавам,ако раждаха 2 женски,по 2 пъти годишно,щяхме да сме доста далеч от идилия!
А примери на кого и с какво пречат,кой помага с "естествения отбор",предпочитам да не давам...Защото там найстина става дума за убийство!Не за кастрация!
Ето, аз като професионалист, намерих думата. Няма да говорите за КАСТРАЦИЯ, а за КОНТРОЛ ВЪРХУ РАЖДАЕМОСТТА. По е благородно някакси, почти социологично. И съвсем правилно, защото социумът на котките - и той си има проблемите, нали? Хем няма да звучите като 'изкормвачи' пред противниците на
кастрацията.
Не съм противник на кастрацията - написал съм в темата, че имам кастрирана котка, но вие явно не четете, защото явно това не ви интересува. Против съм против кастрацията на котки, които се улавят с капани, кастрират се и се връщат там, откъдето са взети - да, намирам това за абсолютно безсмислено, защото ще им се случи това, което се случва и на всички останали.
Защото сте написали че сте "професионалист", а като такъв трябва да знаете, че контрола върху една популация не се постига само с кастрация, а с комплексни мерки, които да водят до овладяването и с отчитане на спецификата на живот, начина на търсене на храна, местата за криене и спане, владеене на дадена територия. Да не казвам, че има и медицински препарати, които намаляват раждаемостта, използват се при овладяване на популации от диви животни и са доказано ефективни без да се налага каквото и да е оперативна намеса.
И отново - колкото и да се кастрира, без комплексни мерки няма да има овладяване на популация нито при кучета, нито при котки.
d-r Bobadova, сигурно ще ви учудя, че съм чел доста от нещата на световната здравна организация. Дори и там бе записано, че кастрацията е ефективна и работи САМО КАТО ЕДНА ОТ МЕРКИТЕ, които могат да се предприемат, но без широк комплекс от мерки тя не е ефективна.
Не съм "професионалист", но зная, че всяка една популация животни има свойството да се възпроизвежда, когато е заплашена - женските започват да раждат повече, при кучета има случаи, когато периода на разгонване се скъсява. Аналогичния случай е и когато има достътъчно "добри условия" за живот и се отглежда в "домашни условия", с обилна храна - поколенията домашни кучета раждат повече, отколкото предците им, живеещи в аборигенни условия, където храната е оскъдна.
Доколкото до убийствата на животни - хора изроди има и на тях, ако днес са котките, утре ще е нещо друго - я гълъбите, я врабчетата, бездомното куче, катеричките в парка ... . За такива хора трябва да има закон, който работи - за проявена жестокост към животни - голяма глоба, затвор при системни прояви.