Цитат
Здравейте, старшно много харесвам породата на която сте се отдали и се надявам скоро да се сдобия и аз. Скоро (март месец) очаквам второ дете и като "подарък" за баткото искам да си вземем Аляски маламут. Естествено подарък е силно казано, защото аз ще се грижа за него, но е малкия ще е страшно щастлив. До момента съм гледал немска овчарка и коли внесени от Русия и вярвам, че ако си намерим "маламутче" то ще е много щастливо при нас. Имам няколко въпроса и ще се радвам да ми отговорите:
1.Има ли някой който наскоро е иамал кутило и иска да продаде някое от малките (предпочитам женско)?
2.Как им понасят жегите на тези сладури?
3. Живея в апартмент, близо сме до голям парк и имаме заден двор, но все пак ще се радвам да ми споделите дали ще се чувства ок животинчето?
Благодаря предварително и най-вече се надявам да ми помогнете да намеря кученце
Здравей zlati,
Надявам се, че не се включвам прекалено късно с мнението си.
Гледам аляски маламут в апартамент. Той вече е на 1 г. и 7 м. и почти всички "лудории" са зад гърба ни. Съжителства с две деца и един пинчер.
Отглеждането на такова куче в апартамент не е много по различно от гледането на каквато и да е друга порода кучета. Единствената особеност е, че аляският маламут страда по-силно, ако бъде оставен сам и това е свързано с повече шум за съседите - воят е изключително силен. Иначе с течение на времето кучето свикна с навиците ни и не ни буди или притеснява нощем по никакъв друг начин. Все пак обаче не забравяйте, че аляският маламут има нужда от дълги разходки. Това означава да му отделяте минимум 1-2 часа на ден. Задният двор е алтернатива понякога, но кучето се нуждае от физическо натоварване и може и да не е достатъчен. Освен това, трябва да се грижите и за хигиената му. Макар че северните породи са изключително чисти кучета, често след разходка се налага да му мия лапите, тъй като носи доста кал, а нямам къде да го оставя да се почисти сам. След като имате малки деца, това не е за пренебрегване. Иначе наистина не е добре кучето да се къпе често - освен заради омазняването на козината, това може да доведе до различни кожни раздразнения, екземи и т.н.
Периодите на смяна на козината също могат да бъдат изпитание - скубането на зимния пух е много интензивно и се налага често почистване на къщата. Бях чела, че аляският маламут сменя козината си между сезоните за сравнително кратък срок, но при куче, живеещо в апартамент се получава непрекъснато скубане. В момента част от зимния пух на нашия хубавец пада и аз събирам по една две шепи пух на ден. А напролет, когато започне интензивната подмяна, ще бъде и значително повече.
Жегите се понасят някак, както беше писала Finve. Просто през лятото достъпът ни до банята е ограничен, тъй като маламутът я окупира като най-хладното място вкъщи. :blink: И тогава се разхождаме в по-ранните и в по-късните часове на денонощието - преди слънцето да е напекло и вечер след като залезе.
Ако обаче всичко това не ви притеснява, изборът ви за порода е отличен. Маламутите обожават децата и съжителстват чудесно с тях. Прекрасен приятел и за големите и за малките.
Надявам се информацията да ви бъде от полза.