kireto69, в 11 March 2011 - 09:55 AM, написа:
Здравейте. Скоро ми направи впечатления , че на лапите има праст които е по нагоре и нокъттът е по голям. Един вид тои не го използва. Някой реже ли му този нокът? Чувал съм че на кучетата който теглят като малки и режели този пръст за да не и пречи.
kireto69 За кои лапи става дума - предните или задните? Ако е на предните не е проблем - всички кучета имат такъв пети пръст и си живеят нормално, но за задните може да е проблем (обикновено не би трябвало да се родят с пети пръст на задните лапи, но се случва при заплождания на много близки роднини, т.е. това е нещо като израждане) - доколкото знам ги режат още докато са много малки бебета, защото зараствало трудно - но не съм сигурна. Консултирай се все пак с ветеринар.
isi_ar4i, в 11 March 2011 - 12:49 PM, написа:
Здравейте хора и маламути :)
Искам да ви попитам за храненето на голямо куче (3.5 год.). Знам, че трябва да е по 1 път на ден. Ние в момента му даваме 80 грама сутрин, остатъка вечер взависимост от храната. Правилно ли е обаче вечер да се храни с повече? Не знам защо решихме така да му даваме, като се замисля. Май е правилно сутрин да е по-голямата доза или следобяд. Вие как храните вашите маламути ?
А и някой може ли да каже как вървят групите възрасти при кучето:
10x :)
isi_ar4i, - а колко грама всъщност е цялата доза на ден плюс вкл. тези 80 грама. Не е проблем да даваш сутрин малко и вечер основната порция, но може леката закуска да я разнообразиш с някакви течности или вместо тези 80 грама да даваш нещо друго, пак леко - като препечен хляб, кисело мляко, извара и пр.
Ние имаме следния режим:
сутрин се храним с нещо леко: зимата им давам да пият много като смесвам малко месо от консерва с топла вода + лъжица зехтин - за хубава козина и за да издържат на студа, вътре мога да добавя и малко препечен хляб; лятото давам само 2-3 препечени филии хляб
вечер е основното хранене - гранули около 270 грама, като най-често ги давам сухи, за да могат да им се почистват зъбите, но от време на време разнообразявам като ги накипвам в топла вода (също когато е студено и мога да добавя някаква мазнина - олио, зехтин или бульон от варено месо; или 2-3 лъжици кисело мляко също разредено с вода. Когато има възможност мога да добавя и месо или сурова цаца, а при проблем със стомаха - менюто е ориз с месо без костички вътре.
Веднъж на седмицата мога да добавя или в сутрешната или във вечерната доза по едно сварено яйце.
за възрастовите групи при участие в изложби разделението е следното:
- бебе до 6 месеца
- подрастващи 6-9 месеца
- млади кучета 9 - 18 месеца
- междинен 15 - 24 месеца
- открит клас - над 15 месеца
- шампион - над 15 месеца
- работни - над 15 месеца
- ветерани - над 8 години