Да видим...
Откакто се разхождаме там, където се разхождаме, имам в действие идиотска и дразнеща за мен тактика за криене зад храсти и мастодонтски паметничета, защото едното от кучетата ми истерясва при вида на чуждо куче и обикновено се сбива с останалите. Знам, знам - проблемът си е лично мой и вероятно е решим, макар че за сума време не съм успяла да го реша задоволително, а само да го намаля до известна степен. Освен това при вида на моите слонове в група, чуждите кучета обикновено изпадат в потрес и или бягат, или пищят, или биват намачкани от групата. Интересно наблюдение е, че по принцип това не се случва в парка

Тъй или иначе, факт е, че заобикаляме отдалеч всички други кучета, търпеливо стоим настрани докато се разминават с нас и предприемам главоломни номера, за да не позволя на Мис Истерия да види въобще приближаващо/отдалечаващо се куче. Повечето пъти тактиката има успех...
Не и срещу умопобъркани кретени обаче. Колко далеч от ума трябва да е, че ако някой с куче се крие като полудял или отстъпва с бясна скорост, значи има някаква причина да го прави и не е разумно да се пъхаме върху него?
Явно е "далеч от ума"...
Жената с хъскито: часовите ни пояси си съвпадат, общо-взето. Всяка сутрин я засичаме да мъкне хъскито си по пътеката. Всяка сутрин се отдръпваме групово и се крием зад паметника, на който се разминаваме. Почти всяка сутрин тя предприема опит да напъха хъскито върху нас. Нямам против, дружелюбно е кученцето, но...
Накрая успя един ден да го завре в муцуните на моите. Сбиха се (моите), опердаших Истеричкова безмилостно, Жената с хъскито възкликна: "Олееее!" и явно изгоря от неодобрение. Вместо да каже поне "Извинявайте!"... Удовлетворителният резултат от това е, че поне спря да прави опити да завре хъскито си в моите слончета, а тази заран дори, като ни видя да се задаваме, пресече от другата страна и ни се махна от пътя - много мило, макар че не с "мило" наум го е направила.
Днес - Жена с голдън. Засякохме я и вчера. Кучето спира и се чеше като побъркано на всеки 5 метра. Дори само това на мен ми стига и без Истерия Истерична да не допусна моите да контактуват с него - нямам желание да си лепна я ушна краста, я нещо друго, пък дори и бълхи да са: ми заведи си животното на доктор ма, краставица такава! Или поне предприеми някакви мерки... Както и да е. По време на цялата разходка жената с голдъна ни преследва, ние с бърза крачка се изнасяме напред. Накрая се пъхаме зад един паметник, за да се разминем с нея. Почти сме се разминали и изведнъж голдънът цъфва право пред носа на моите (Истерия тръгва да истерясва). Аз светкавично се изнасям на заден ход, а жената ми обяснява как "те си ни били набелязали" и явно няма намерение да ни остави на мира. Позорно издърпвам дърпащите ме слонове и истерясвам и аз - ама ИМА причина да се крия зад проклетия паметник, да му се невиди!....
Жената с Черното куче: с нея също се разминаваме почти всяка заран. Кучето е дребничко, но агресивно и се хвърля и лае по всичко, което види. Заобикаляме го отдалеч, но нито веднъж не съм я видяла дори дума да му каже, че се мята срещу нас, нито пък да отстъпи да ни направи път или да се погрижи да се разминем без инциденти... Накрая се държах нелюбезно с нея (подразбирай - влача слоновете, които се опитват да извлачат мен и да хапнат съвсем сериозно кучето й, а аз обяснявам на висок глас как следващия път, когато не ни отстъпи път, ще ги ПУСНА да закусят...) и проблемът се реши. Защо трябва да съм нелюбезна? За сметка на това съм видяла поне два пъти как оставя кучето да се сблъска с друго куче на пътеката и да го нападне - значи по-добре да съм нелюбезна, отколкото да става скандал...
И много, много други такива...
Има и обратно побъркани, както казах: Мъжът с дядо сетер, който явно стопли, че се изнасяме от пътя заради страшна тайна и когато Дядо се засили към нас, Мъжът търчи като изоглавен да го лови и прибере. Благодаря за което. Въпреки че сетерът явно се харесва на слоновете. Мъжът с бигъла, който веднъж любезно ни попита, докато кротувахме зад по-голямшка статуя, защо се крием и след обяснението, винаги се разминава културно с нас и се поздравяваме...
Такива ми ти работи. Наоплаках се

Какво излиза? Че дори ако имаш "кофти" куче и се стараеш да предпазиш околните от него, повечето от тях все пак се стараят да си самопричинят конфликтна ситуация?! Винаги ми е било чудно какво му е толкова трудното да се справиш с проблема "агресивно куче", но ето ме и мен с проблемно животно и в пълен потрес как да си спестя хабажа на нерви на всяка разходка...