Цитат
От тези 2 породи..избирай ротвайлера,но трябва ти много нерви и време за да го нау4иш на команди и послушание.Ако искаш добър паза4 и нямаш време за обу4ение и т.н избери НОК за мен Рот и НОК са най-добрите паза4и ;) най-добре е и двете да ги имаш..не ти трябва никакъв СОТ никакви аларми дори и муха няма да може да припари до къщата :) мен ме пазят 3 немски ов4арки и са безгрешни,4и4о ми има 1 немска и 1 ротвайлер нямат грешка тия двете породи ;D ;D рот-а е малко по-дебил,но се нау4ава и той :yahoo:
Я пак ?Трудно се обучавал ротвайлерът?Защо тогава моята кучка още нямаше 3 месеца и я научих на "Седни","Дай лапа","Легни" и "Стой" ,без никакви проблеми.Сега е на 5 месеца и за един ден почти научи "Редом".Още от 2 месеца си пазеше територията.Виждал съм немски овчарки на възрастта на моето куче и мога да ти кажа,че са много "по-дебил",от него.Те затова в Германия ползват ротове в полицията,защото възприемат команди,нали ;D?Единственото нещо,по което НОК превъзхожда рот-а,е бързината,но нищо повече!Но и ротвайлерът е достатъчно бърз,за да догони евентуален нарушител и ще го спре много по-ефективно от НОК,повярвай ми ;D!Плюс,от опит съм установил,че повечето НОК са страхливи.Съседите имат една НОК,която ме лае адски злобно,но,наведа ли се да взема камък,бяга и се крие ;D.И друг път не се изказвай неподготвен!