Dog.bg Форуми : Куче терапевт

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Куче терапевт Оцени темата: ***** 2 Гласове

#41 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 27 July 2009 - 09:55 PM

Цитат(DessyD @ Jul 27 2009, 10:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Мен ме притеснява, че едно нещо може да си го обяснявам по един начин, а да се окаже, че се има предвид друго под названието му. Искам да си изсня точно с какво си имам работа. Понеже, ако съм разбрала правилно, куче-терапевт (най-общо е едно), обаче, куче за терапия е съвсем друго.

Аз лично не влагам (и не познавам) две различни понятия, свързани с терапия.
Или едното е куче-терапевт (за терапия, все тая), другото (което предполагам визираш ти) e куче-помощник или асистент (куче, водач на слепи, помощник на инвалиди, куче, което знае да набира бърза помощ по телефона, да пали и гаси осветлението, да дава манджа от хладилника или да разтоварва пералнята).
pet-therapy dog / assistance dog
Терапевти освен кучетатата могат да бъдат и котки, коне, делфини. За асистенти зоната е запазена за кучета.
Терапевтите лекуват чрез своето присъствие и общуване, като въздействат на психологическото състояние.
Асистентите не лекуват, а заменят на болния човек липсващата функция.

#42 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 July 2009 - 10:11 PM

Ето виждаш ли ? Каква каша е в главата ми ... абе, четене му е майката ... но и после да го обсъдя с някого, че виж какви смешки творя.... ab_041.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#43 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 28 July 2009 - 02:31 PM

Мил, асистени има и маймунки - от малките, макаци мисля. wb_052.gif

Аз до тук говорех, за куче-терапевт в смисъл на куче с подходящ нрав - уравновесено, което обича контакт с хората, без да е хиперенергично или прекалено лесно възбудимо, с добро послушание, което търпи манипулации от хората, дори да му причиняват дискомфорт, не се стряска от шум, необикновени предмети и т.н - както каза Мил куче "добър гражданин" - удостоверено чрез изпит и редовно тестване след това, примерно веднъж годишно/на 2 години и т.н. Такива кучета има сред домашните любимци дори без да са обучавани от рождението си за това - естествени таланти за терапевти. За разлика от кучетата аиситенти, при които се заучават неестествени за тях поведения, които да са в помощ на хора със затруднения.

Имам позната, която е работила с делфини-терапевти в частност на деца с аутизъм. Резултатите са били повече от страхотни. Ще прочета и за терапията с коне, която също ми е много интересна. Относно котките пък - посещавала съм старчески домове в Англия - и в двата имаше по 2 котки, живеещи сред хората. Някога са били домашни любимци на пациентите, там просто имаха повече скутове, в които да помъркат.
User's Signature

Качена снимка

"Money will buy you a pretty dog, but it won't buy the wag of his tail"

#44 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 28 July 2009 - 03:27 PM

За котките - аз си имам направо "personal experience" . Предишният ни котарак (за съжаление живя само 5 години) усещаше кризите на майка ми и идваше да ме буди. Направо ..... невероятно....но мен най-много ме интересува точно тази особеност. Не, че другите са за пренебрегване - напротив. Просто много съм се впечатлявала от тези проявления на животните.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#45 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 July 2009 - 11:06 PM

Цитат(DessyD @ Jul 28 2009, 04:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
За котките - аз си имам направо "personal experience" . Предишният ни котарак (за съжаление живя само 5 години) усещаше кризите на майка ми и идваше да ме буди. Направо ..... невероятно....но мен най-много ме интересува точно тази особеност. Не, че другите са за пренебрегване - напротив. Просто много съм се впечатлявала от тези проявления на животните.

Животните, които предупреждават за кризи, бих ги отнесла към асистентите. Твоята котка - ОК, но все пак е нужно квалифицирано отбиране на тези животни и обучение. Не го виждам в скоро време тук.

#46 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 July 2009 - 10:45 AM

Аз явно бъркам точно тези понятия и затова не мога да се изразя добре. Пък и това не мога да разбера - има ли въобще някакъв ...опит в сертифицирането или най-общо казано в подбора на такива животни? Срещала ли си подобно нещо? Познанията ми са много общи и в този смисъл случайни.
User's Signature

#47 Потребителят е офлайн   Blinki Икона

• Dreamer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 July 2009 - 12:25 PM

Не искам да мислите, че съм изпаднала в тийейджърски ентусиазъм, но съм възхитена от темата, изчетох я на един дъх. От години мисля за това и повечето хора ме гледат малко странно, като кажа, че искам да работя във фондация от рода на "Очи на четири лапи". И аз съм гледала такива филми, за кучета и други животни терапевти. И ми се е искало такова нещо да е възможно и в България. Лично аз бих се включила в такива програми (няма значение, че не живея в София, родителите ми ме подкрепят и бих намерила начин за придвижване (защото предполагам, че всичко ще започне от София)). Нещата, които сме научили с Рафи биха били подходящи да разсеят, поне за малко, тъжните детски личица в болницата и за мен би било наистина удовлетворение някой друг да има полза от това, което правим за удоволствие (кокерът от аватара ми е изключително уравновесен, понася, дори търси галене от непознати и е спокоен във всякаква обстановка, въпреки, че е кокер smile.gif ).
Още веднъж - поздравления за идеята, за съжаление не мога да помогна с организацията, просто исках да кажа, че ви подкрепяме с 2 ръце и 4 лапи. smile.gif
User's Signature

Качена снимка

#48 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 July 2009 - 06:49 PM

Цитат(DessyD @ Jul 29 2009, 11:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз явно бъркам точно тези понятия и затова не мога да се изразя добре. Пък и това не мога да разбера - има ли въобще някакъв ...опит в сертифицирането или най-общо казано в подбора на такива животни? Срещала ли си подобно нещо? Познанията ми са много общи и в този смисъл случайни.

Не ми е известно да има някакъв опит, нали затова се чудя как може да стане при положение, че тук човек няма къде и как да се образова. Трябва с къртовско събиране на инфо, после с контакти навън.

#49 Потребителят е офлайн   metlichina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 31 July 2009 - 01:17 PM

Много интересен сайт на руски - канистерапия:
http://ideo.ru/canistherapy.html

#50 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 July 2009 - 08:54 PM

Цитат(metlichina @ Jul 31 2009, 02:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Много интересен сайт на руски - канистерапия:
http://ideo.ru/canistherapy.html

Иха, бравос, много материал за четене ab_041.gif

#51 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 July 2009 - 09:22 PM

Мнооого ги харесвам руснаците - веднага систематизират всичко и го връзват с военните ab_041.gif ab_041.gif ab_041.gif
Много е хубав сайта.
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 July 2009 - 10:48 PM

Цитат(twoofo @ Jul 28 2009, 01:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Имам позната, която е работила с делфини-терапевти в частност на деца с аутизъм. Резултатите са били повече от страхотни.
В какво се изразяват по-точно резултатите, които са постигнати с децата с аутизъм? Ако знаеш подробности, де, темата ме интересува лично.

User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#53 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2009 - 02:06 PM

Става въпрос за център за терапия с делфини и коне, отзивите са от треньора на делфините, а се работи в екип с терапевт. Имали са пациенти със синдром на даун, аутизъм, психически травмирани деца, шизофрения, тежки физически увреждания - всъщност не само деца, а и възрастни. Писах и, за да е информацията от първа ръка, това ми даде като пример току що:

- по принцип родителите могат най-добре да кажат, имах майки, на които децата им като влезеха във водата с делфините и те казваха това не е моето дете. просто децата ставаха много контактни
Терапията при нас продължаваше 10 дена по 45 минути, но ефекта от терапията продължава няколко месеца след това.
Имах едно момиченце с увреждания, което на 6 години не можеше да ходи и 1 месец след терапията майка му се обади да каже, че детето е проходило.
User's Signature

Качена снимка

#54 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 August 2009 - 11:30 AM

Цитат(twoofo @ Aug 3 2009, 01:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Става въпрос за център за терапия с делфини и коне, отзивите са от треньора на делфините, а се работи в екип с терапевт. Имали са пациенти със синдром на даун, аутизъм, психически травмирани деца, шизофрения, тежки физически увреждания - всъщност не само деца, а и възрастни. Писах и, за да е информацията от първа ръка, това ми даде като пример току що:

- по принцип родителите могат най-добре да кажат, имах майки, на които децата им като влезеха във водата с делфините и те казваха това не е моето дете. просто децата ставаха много контактни
Терапията при нас продължаваше 10 дена по 45 минути, но ефекта от терапията продължава няколко месеца след това.
Имах едно момиченце с увреждания, което на 6 години не можеше да ходи и 1 месец след терапията майка му се обади да каже, че детето е проходило.

Много ти благодаря. Къде се намира този център?
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#55 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2009 - 08:51 AM

Да повдигна малко темичката!Свързах се с лекторката си и тя потвърди,че най-приемливо на този етап е посещение по домовете,защото в социалните центрове на този етап е невъзможно.Иначе ,според нея идеята е страхотна и ако се развие мопже и да има доста добро приложение и бъдеще.На този етап е важно да се организира нещо като група,която да се ръководи от психолог,за да следи показателите на начинанието,да се направи график и т.н ,освен това изискване ,е кучетата да са с имунизации и ваксини и не на последно място ако се разговаря с някой специалист в тази област.Пак ще поговорим и ще пиша,ако има нещо ,което да я попитам ме насочете!
User's Signature

Качена снимка

#56 Потребителят е офлайн   twoofo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2009 - 01:04 PM

Цитат(Мил@ @ Aug 6 2009, 12:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Много ти благодаря. Къде се намира този център?

Намира се в Турция и продължава да фунционира, но това семейство (и двамата са треньори) вече не работи там и нямам повече информация за сегашната дейност.

Цитат
някой специалист в тази област
- ей това баш липсва на родна почва.

Няма подготвени екипи, които да тръгнат по домове, дори това да е първата стъпка, без изграден и подготвен екип и концепт - нищо няма. Само интерес.
User's Signature

Качена снимка

#57 Потребителят е офлайн   Imura Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 August 2009 - 03:39 PM

Във в. Телеграф от 6 юни 2009 г. четох, че в Англия бобтейлите работят в интернати за умствено изостанали деца и оказват много благоприятно влияние върху развитието им. За съжаление статията е кратка и не става ясно какви са точно действията на кучетата. И веднага се сещам за репликите на българските баби на нормалните деца от рода на "Не пипай кучето, ще те изяде!" Дали скоро хора като тях ще се доверят на лечение и терапия с животни?!..

#58 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 August 2009 - 04:11 PM

В конната база във Войводиново ( край Пловдив) идваха болни дечица на терапия , по някаква програма. Нямаме специалист в тази област на базата , но винаги с децата присъстваше и медицинско лице . Честно да ви кажа при повечето имаше видими резултати от ездата. Най - напред ги караха да галят конете , да се отпуснат , после се качват като някой ги придържа от страни . Разни леки упражнения като разклащане на ръцете , краката , наклони напред назад....и т.н. Но самия контакт с животните е най-важното.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#59 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 28 August 2009 - 11:18 AM

Надявам се скоро и аз да напиша нещо повече. В Австрия разбрах, че сред родезийските риджбеци имало доста включени в програми за кучета-терапевти. Такова куче бил и един от известните шампиони, който, за съжаление, не се появи на изложбите. Обещаха ми да ме свържат с него и с други собственици на такива кучета. Много се обнадеждих като разбрах за тази възможност. Остава да разбера и какво точно се разбира под това определение, защото останалите собственици имаха доста разнопосочни представи за термина.

п.п. - Във Войводиново дълго работиха по програма за деца с церебрална парализа, за което заболяване е 100 % доказана ефективността на терапията с коне.
User's Signature

#60 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 August 2009 - 06:42 PM

На есен смятам да специализирам точно работа с деца със СОП и съм решила след като навлезна по-подробно в материята да се опитам да осъществя тази крачка,поне образованието ми го позволява имам и психология,имам и право да изготвам оценка на личноста,а допълнителната квалификация ще ми даде и повече познания свързани точно с увреждания и малко шанс да се опитам.Там ще поразпитам по-подробно лекторите и ще се опитам да "привлека " някой :)).Живот и здраве ,ще видим какъв е шанса ни.
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема