Frroggy, в 16 June 2012 - 10:34 PM, написа:
elie0904, в 16 June 2012 - 07:15 PM, написа:
Здравейте! Имам проблем с едно мопсче на 7 месеца. Проблемът е следния: когато го изведем на разходка започва да лае по всеки, който види по улицата. Дори хората да бъдат на метри от него, щом види някой човек започва от далече да лае, не седи въобще на едно място, дърпа се и по никакъв начин не можем да го укротим. Хората се плашат и дърпат децата си надалеч, карат се да го вдигнем или просто да го държим на страна, а той никога не е хапал, не ми се струва, че иска да ухапе някой, сякаш го прави от страх. Пробвала съм да го успокоявам с думи, да го галя. Пробвала съм да държа повода много, много близо до мен, за да спре да се дърпа, но той сякаш продължава да се дърпа още повече. Опитвала съм и дори с едно обикновено и по-строго "не", но просто нищо. Побеснява, докато хората не се отдалечат достатъчно и не останем само двамата. Вече ме е страх да го изкарам, защото е голямо мъчение да го дърпам и да обяснявам, че няма да ухапе никой, а просто лае. От няколко дни го изкарвам само вечер, когато е тъмно и няма много хора по улицата. Също така, когато е отворен прозореца и чуе деца да си играят пред блока побеснява по същия начин. Не спира да лае с часове, докато децата не спрат да пищят. Продължавало е до 2-3 часа без да спре да лае. Моля ви дайте някакъв съвет, защото и съседите вече започват да се изнервят и ни е страх да не подадат някоя жалба срещу нас. Благодаря ви предварително!
Здравейте :)) ...да го вдигнем... успокоявам с думи, да го галя....това са грешки който НИКОГА няма и да помогнат. по добре когато започне да лае го дръпнете ряско настрани и кажете строго НЕ ,ако не престане пробвайте пак същото и когато спре изчакайте малко за да видите дали ще почне пак да лае и почерпка ,НО никога не го галете докато лае ( уж да го успокоявате) все едно му казвате "браво продължавай" !! и незабравяйте да не се страхувате при корекциите ( никои не иска неуверен водач ,дори и ние хората нали? ) а колкото до извеждането късно и избягването на проблема няма да го решат ;) аз с това мога да помогна :))
Frroggy,искам да Ви задам въпрос, на който ако не желаете не отговаряйте- това което сте написала какво е ? Съвет,или мнение,защото аз го оприличавам на –„Нямам работа и гледам да ми минава времето...”
Нямам удоволствието да Ви познавам и сигурно сте човек добър както в професията си,така и по характер, но написаното от Вас е насериозно.Кинологията / казвал съм го неведнъж / е сложна материя и не е за всеки, но всеки може да се опита да я разбере!
Знаете ли,ако искахте да „държите” elie 0904 “будна”,трябваше да попитате опитвала ли е някога да позволява кучето и да бъде галено,или заигравано от деца / от хора въобще /,защото така описано това е поведение на несигурност и тревога.
Лирично отклонение : elie ,като извеждате кучето във вечерните часове само го отдалечавате от възможнността да приеме случващото се около него!...
Когато човек се е заел да намери място на кучето до себе си / в процесът на доместикация / е направил така,че да сведе до минимум отбранителната реакция към себе си.Това е един от стълбовете на който крепи отношението му / на кучето / към нас.Смятам че с това изчерпах въпроса- това е подрастващо животно и нуждата от контакти е задължителна под всякаква форма- срещи със себеподобни,срещи с „големият свят”....Когато човек има силното желание да разбере езика на кучето си,той трябва пита,да търси компетентна помощ ,да наблюдава и анализира – в противен случай рискува да ограничи животът с него в рамките на оскъдните си познания...