Публикувано: 12 July 2010 - 04:35 PM
@LG9
ОК, ще се пробвам да го изясня. Кучето не беше приятелски настроено. Не знам колко добре мога да опиша стойката, която зае, но имам някаква идея от кучешкия телесен език и зная кое е приятелско и кое не. В момента, в който се метна към Тара, тя изръмжа и в бе атакувана. Всичко стана бързо и почти едновременно. Това, което твърдя със сигурност е, че тя определено не го предизвика, преди да дойде, защото не е в състояние да го види от такова разстояние...
Тара се уплаши, подви опашка и изръмжа от страх. Да, голямото куче може да е било раздразнено от ръмженето й. Но факт е, че то не дойде, за да я подуши и помаха с опашка. Ръмжене от подобен тип се тълкува като неучтивост и нежелание от страна на кучето да се запознае с другото, но не и като покана за бой. Може овчарката да е искала просто да й покаже къде й е мястото, не го изключвам като възможност, но факт е, че кучето дойде при нас с тази настройка. Опасявам се, обаче, че предвид сериозната разлика в размерите, подобен "урок" може да завърши фатално. Съюествува вероятност да я е възприел като инвалид, а това понякога събужда друг тип инстинкти.
За последен път подчертавам, за да стане съвсем ясно - говоря само за ръмжене от страна на Тара. Никакво хапане, атакуване на други кучета и прочие. Ръмжене с подвита опашка в краката ми, понякога придружено от скимтене или бягство, ако има възможност. Аз съм способна да различа ръмжене от страх и такова като предизвикателство, защото е имало случаи, когато ме е предизвиквала. Предполагам, че кучетата го могат по-добре от мен...
И, хора, моля ви, не ме убеждавайте как тя си го е заслужила, защото е изръмжала. Видях стойката на овчарката, видях и подвитата опашка на моята. Не мисля, че което и да е куче заслужава да бъде изпохапано, защото се е уплашило от по-голямо. В случая дотам не се стигна поради моята намеса и остатъците от задръжки на овчарката, която, пак подчертавам, не обвинявам. По въпроса за задръжките - нормално психически куче, социализирано с други кучета и хора, което не е обучавано за бой и подобни извращения, нормално има задръжки: мъжките не нападат женски, големите не атакуват малките, освен ако не искат да демонстрират доминантност, и като цяло двата пола не нападат кученцата си.
Цитат от по-горното ми мнение:
Не съм заплашвала хората, искаше ми се да бях, защото това е безотговорно отношение. Не обвинявам кучето, то е животно, а и факт е, че не ме захапа, докато го дърпах настрана. Не го наричам убиец, просто казвам, че следващия път може да се метне на чихуахуато на някое детенце, което няма да може да го избута и да стане лошо. Обвинявам тези, които го оставят без надзор, създават подобни ситуации и дори не идват да помогнат.
Тъй като бях наистина много уплашена, съжалявам, че не съм се изразила достатъчно ясно, но очаквах да срещна по-скоро разбиране и идеи как да се справим с проблема, отколкото назидателни речи как моето си е виновно. Звучи ми като частичен опит за оправдание от собственици, чиито големи кучета реагират или могат да реагират по подобен начин. Без да искам да ви обидя, разбира се.