Хранене
Публикувано: 19 December 2005 - 02:29 AM
Неzнам дали си наясно,но zа да се съхрани една консерва дълго време тя бива наблъсквана с консерванти,zахари отделно оцветители,подобрители на вкуса който в повечето случай не са такива и zа zдравето.
Сухите храни също съдържат подобни съставки,но количеството там е по~малко,оцветители в скъпите и качествени храни няма също както и доста подобрители на вкусат zа който тук в Германия е докаzано,че правят кучето zависимо от определен вид храна.
Хранила съм по много раzлични начини кучетата си и винаги с качествена храна и смея да твърдя,че на тоzи етап най~добри реzултати съм постигнала със сухата храна.Смесвам я често с пилешко или телешко месо,както и с риба тон,zеленчуци,ориz,млеко и яйца.Отделно не давам кокали на кучетата си,и ако въобще то само телешки такива,но е рядко zащото преz останалото време получават такива от пресована телешка кожа.
Публикувано: 28 December 2005 - 02:02 AM
Публикувано: 16 January 2006 - 11:20 PM
Благодаря !
Прикачени файлове
-
sinjinbaby.jpg (19.84K)
Брой сваляния: 46
Публикувано: 17 January 2006 - 01:39 AM
За SA 37 - може би най добрата добавка за храна, съдържаща всичко необходимо. Но не трябва да я даваш в големи количества, и пак също на серии, с почивка. Слага се по малко, връхчето на лъжичката, която е вътре.
За храната - която и да е от добрите марки храна да избереш, надали ще сбъркаш. Кучето ти е младо, така че вземай от така наречените Храни за подрастващо куче - JUNIOR клас. Прочети съставките на храната, там мисля, че има и калции - ако има, намали калция, който даваш, ако храниш с хубава храна, мисля че вместо две можеш да даваш едно хапче или хапче и половина.
Съществен момент - не сменяй храната. Не трябва. Ако го привикнеш към една храна, давай такава. Ако са гранули, нека да са гранули, а не един ден гранула, на другия готвено. Кучето отделя стомашни сокове при хранене и честата смяна на храна не му се отразява добре. Няма смисъл да го "глезиш" , разнообразявайки му храната - най добре за него е да привикне на една храна.
Носи навън винаги с теб гранулки и когато го награждаваш, му давай по една две ...
Опитай се да му изградиш режим - ако го храниш дна пъти на ден, храни го два пъти на ден в еднакви часове. Не го храни преди разходка, не е хубаво. След хранене кучето трябва да е спокойно, стомахчето му е пълно и е хубаво да си почине и да усвои храната.
Следи му изпражненията. Да са твърди, нормални на цвят. Лошата храна първо там се отразява.
Не прекалявай с добавките за храна и калция. Давай извара, но обезсолена. Не даваш кокали и най вече - НИКОГА ПИЛЕШКИ КОСТИ ИЛИ ПИЛЕШКИ КРАКА !
Публикувано: 17 January 2006 - 06:40 PM
Кучета понякога отказват да се хранят и това е нормално - лео редовно прави веднъж на тримесичие един -два разтоварващи дни. Ако е по-подвижен и много тичал изяжда всичко и гледа за още, но добавка не давам никога. паницата е пред него точно за 15 минути. който е ял - ял, махам паницата и така до следващото хранене. никакви парченца от масата и вкуснотийки между двете хранения, моля-моля. Всеизвестно е че слабо куче е по-здраво от дебело кренвиршче с лапи. Гладни стачки ми е правил чат-пат, но само лятото - губи апетита си заради жегите. не се паникьосвам, и спазвам правилото за 15 минути оставена паница.
всяко едно "злоядо" (а всъщност просто разглезено куче) се лекува с това. Тук вече опираме до волята на стопаните.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 17 January 2006 - 07:02 PM
Цитат
Не искам да твърдя обратното, но от лични надблюдения мога да ти кажа, че има кучета, дето си мисля, че може да умрат от глад, ама няма да ядат т'ва което са решили, че няма да ядат. Не знам - това проява на свръхразглезеност ли е или на абсолютно твърдоглавие...В началото, имах за малко въможността да му давам на час яденето, го направих тоя опит - 4 дена не яде гранулите, нищо, че беха роял канин. Друг път 3 дена изкара заради недоизядения хляб от бульона с кокали - бульона изпока, но хлаба не... С хляба лятото като беше на село имаше и другия цирк - ядеше на пратиди - сутрин не го ядеше, но вечер ядеше от същия хляб примерно...
Немам особено обяснение. Но не е изолиран слуъчай, още три знам такива... bl)
А иначе т'ва на разтоварващия режим на Лео - не си го обучавала или нещо такова - сам той?

Дивото зове - гласът на кръвта!
Публикувано: 17 January 2006 - 09:20 PM
Здрасти:-)
3-4 дни гладуване не значи умиране. Още повече ако ти си сменил рязко и драстично храните, то отказ от храната от страната на кучето е напълно обясним. Първо добавяш половин шепа гранули сутрин в редовната дажба натурална храна, по-малка съответно с половин-шепа. (Шепата е условна единица за обем - моята половин шепа събира към 10-15 гранули, някой момък с длани, големи колкото стъпалата ми, трябва да внимава с подобен ориентир). Бе като добра готвачка и чревоугодничка мога да ти кажа че ако ме сложат на черни блудкави сухари и аз ще обявя гладна стачка поне три дни, колкото и да са полезни въпросните сухари:-)
Много често срещам оплаквания че кучета, хранени с натурална храна, свикват със сухата много трудно. Но ако срещат всеки ден все по-голям процент на гранули в паницата си и накрая само тях - няма как, пак ще ядат. Въпрос на търпение от страната на стопанина.
За Лео - сам ми ги прави тези разтоварващи дни, от малък и редовно. Дори по жегите може да пропусне едно хранене, не го ограничавам нарочно.
Поздрави)

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 18 January 2006 - 03:35 PM
Цитат
Цитат
Не искам да твърдя обратното, но от лични надблюдения мога да ти кажа, че има кучета, дето си мисля, че може да умрат от глад, ама няма да ядат т'ва което са решили, че няма да ядат. Не знам - това проява на свръхразглезеност ли е или на абсолютно твърдоглавие...В началото, имах за малко въможността да му давам на час яденето, го направих тоя опит - 4 дена не яде гранулите, нищо, че беха роял канин. Друг път 3 дена изкара заради недоизядения хляб от бульона с кокали - бульона изпока, но хлаба не... С хляба лятото като беше на село имаше и другия цирк - ядеше на пратиди - сутрин не го ядеше, но вечер ядеше от същия хляб примерно...
Немам особено обяснение. Но не е изолиран слуъчай, още три знам такива... bl)
й?
Твърдоглавие от страна на кучето и мекушавост от страна на стопанина.
Радвам се, че няма случай да умре от глад. Но си е стряскащо като "душичката ти " не се храни.
Докато Таря беше по-малка гранулата изчезваше за секунди.
Сега поизрасна и започна да дъвче, а напоследък ми прави подобни номера с храненето.
Дадох й телешки хрущяли да си почиства зъбите веднъж и след това един ден не яде, а само ходеше до хладилника и гледаше жално.
Освен това поради лошо измерване на храната й бях давала с 50/100 грама отгоре в продължение на месец и половина. Като започна да не си изяжда всичко, взех че премерих отново колко грама се събират в една мерителна чаша. Оказа се 250 - т.е. точно толкова колкото й се полагат по таблицата към тази марка.
А аз бях давала по чаша и 1/3.
Та така мръщи се на сухата храна, а като започна да готвя се настанява на първия ред да чака, НО НЕ ПОЛУЧАВА И ТРОХА!
Публикувано: 19 January 2006 - 12:03 AM
хубаво е щом сам си има разстоварвящи дни - песо най-добре си знае кога да си ги прави ;)
Даммм, това го направих с храните - точно по начина, по който казваш с малко по малко гранули. И все пак - яде си с предпочитания - Ся му се яде - ше си хапне, после не му се яде - тя купичката си му седи - като му пригладнее ще хапне... Пробира си де, но вече му стана ясно, че не той си опрделя храната и ще получи нещо (евентуално и неконстантна величина) след като се нахраня аз...Разяжда се нощем, междудругото (за гранулите става въпрос). А това лято наблягаше на водата - и по-малко ядене...
И въпреки това (сигурно свързано с израстването му), пак си пробира и решава кое да яде и кое не. Но не съм стигал до края де :)
Мини, не бих казал, че се стряскам, ако не яде. Моят опит не е професионален, но все пак го имам , макар и
с три кучета. Пича <-- тука ядеше всичко - без никакви ритуали или подобни указания, просто нямаше нужда да се следват. Даже сам си късаше круши, краставици и си ги ядеше ;) Така че, аз сега въобще не му се впрагям - ако иска да яде, както сама казваш - ще дойде време и ще прояде. Просто не е гладувал достатъчно.
Цитат
Не бих се съгласил с това - много от домашните кучета днес са свикнали всичко да им е приготвено, от тях се иска просто да си движат челюстите. И така свикнали, ако попаднат в друга стреда, те ще загинат не от друго, ами от невъзможността да си набавят храна...

Дивото зове - гласът на кръвта!
Публикувано: 19 January 2006 - 12:21 AM
Спазването на това правило е придружено с известни трудности. Нашите верни приятели притежават изключително обоняние и ще ни надушат дори ако решим тайно да хапнем нещо вкусничко на балкона. Те ще започнат да ни молят за вкусния залък с толкова предано-гладна физиономия, че няма начин да не ни приседне.
Животните не могат да страдат от атеросклероза поради физиологичните си особености. При тях холестеринът не се трупа по стените на кръвоносните съдове. Но излишните килограми си остават проблем за сърцето им, затрудняват неговата дейност и скъсяват живота им. Особено силно страда черният им дроб, нарушава се мастната обмяна в тъканите и кожата. В резултат от всичко вие откривате, че кожата на вашия любимец е станала на петна (пак добре, ако не е с екзема), че козината е оредяла, а на места е окапала. И се втурвате при ветеринарния лекар.
Всички ограничения и цялото разнообразие от храни трябва да определим още преди да ги купим, тоест като наблюдаваме реакцията на любимеца си спрямо даден продукт. Дали той изяжда поднесеното му с апетит и в какво количество? Дали след това няма разстройство на храносмилателния тракт? Какво е настроението и общото му състояние? Трябва да наблюдаваме четириногия си възпитаник, и със своето поведение, със здравословното си състояние той сам ще ни отговори на многото въпроси относно храненето. А познаването на ограниченията, които трябва да спазваме, ще ни помогне да изработим оптимално меню за животното.
Неспазването на ограничения, от своя страна, може да доведе до проблеми с излишното тегло и до нарушения в черния му дроб. Към такива резултати обикновено води прехранването с храни, съдържащи предимно въглехидрати или мазнини, тоест макарони, хлебни изделия, парчета кашкавал или пакетчета краве масло. От всички изброени продукти можем да даваме на животното, но в много умерени количества. В никакъв случай не бива да ги превръщаме в основни храни за него. Единственият продукт с голямо съдържание на въглехидрати, който можем да смятаме за основен, са варивата, но те също трябва да бъдат смесвани с надробени зеленчуци, риба, месо.
Дали да стържем моркови или да правим кашата с парченца зелеви листа? Трябва да използваме сухите храни. Те са създадени, за да защитят организма на животното от мързеливия или прекалено любвеобилен стопанин. Далеч не са идеални, но са по-добри от произволните кулинарни фантазии на тема кучешко меню.
Когато храним своето куче, не бива да забравяме още някои неща:
1. Кокалите далеч не са идеална храна за него, защото съдържат най-много токсини. По-добри са хрущялите.
2. Добре е да предлагаме на своя любимец от всички зеленчуци, с които се храним самите ние. Едни то ще хареса, от други ще се откаже, но при всички случаи ще си набави необходимите му витамини.
3. Ако кучето ви е затлъстяло, в магазините за сухи храни могат да ви насочат към така наречените "диетични". Те съдържат повече "пълнеж" и по-малко хранителни вещества, което ще помогне на четириногия ви приятел да се поразтовари.
4. Както и при хората, за кучетата "движението е живот". При всички случаи е по-добре то да се храни пълноценно, но и достатъчно да се движи, вместо по цял ден да лежи в своя ъгъл и да се тъпче с диетична храна.