Dog.bg Форуми : Демодекоза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (17 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Демодекоза

#41 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 27 May 2006 - 10:43 PM

Цитат

А къде мога да намеря снимков материал за въпросната болест?

Намерих това и това, и това.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#42 Потребителят е офлайн   danissa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 May 2006 - 08:51 AM

Бушка, благодаря много-обилно инфо.СТрашни са снимките. s) Особено първите...
User's Signature

В тъгата потънах самичка, неразбиране в смях се обръщаше,[br]моята стара усмивка от бездушие се поглъщаше..[br]В скута ми леко потъна лапа,а поглед човешки с топлина ме обгърна...[br]`Само хората правите грешки`.

#43 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 08:59 AM

з така и не разбрах - доколко е заразно за други кучета. Как се предава - при пряк конкакт-допир, или чрез разнасяне в помещението, или при разходки на едно и също място... Абе, не разбрах.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#44 Потребителят е офлайн   jurcheto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 01:22 PM

Здравейте от нас с Луси! И ние от месец вече сме напълно ок!
Но и аз като bushkata имам същите въпроси + каква е вероятността и поколението да има същите проблеми..? Ако някой може да ни помогне нека заповяда 1super

#45 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 02:02 PM

cl) Ми до колкото знам аз - голяма. Т.е. по наследство се предава. Предразположеността де. Инъче кърлежчета всеки може да си носи, но без последствия.

#46 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2006 - 04:08 PM

Цитат

Здравейте от нас с Луси! И ние от месец вече сме напълно ок!
Но и аз като bushkata имам същите въпроси + каква е вероятността и поколението да има същите проблеми..? Ако някой може да ни помогне нека заповяда 1super

За поколението четох, че боледували животни не се допскат до разплод bl)
User's Signature

#47 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2006 - 02:29 PM

Да, женски, които са боледували от демодекоза по принцип не се дъпускат до разплод. Те раждат кученца свободни от демокекозни кърлежи, но в първите дни след раждането майката им ги придава, така че едно кученце ако се роди от майка преболедувала или носител на демодекоза и веднага се отдели от нея ще е свободно по отношение на това заболяване.
User's Signature

д-р Йовко Хараланов[br]Ветеринарна Клиника "Силистра"[br]Силистра[br]http://www.vvcbg.com[br]

#48 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2006 - 03:23 PM

bl) Ууу, как веднага!?! До два месеца минимум трябва да си е при майката. По-добре да не разжда отколкото такива крути мерки. bl)

#49 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 July 2006 - 06:23 PM

Първо мислех да възразя срещу мега-странно написаното мнение на Diyana Char - ами дай да оставим жена със спин да си кърми бебето, което с късмет се е родило без спин, защото за него е добре да суче...
Но после препрочетох последните 2-3 мнения и започнах да мигам на парцали.
Я да обобщим, че темата нещо се разводни. Правилно ли знам, чета и проумявам, че:
1. Демодекозният кърлеж сам по себе си не е опасен и се среща и по здрави кучета, т.е. един вид си е "носим си го в джебата, не ми пречи" тип паразит.
2. Има си кучета, които са "вкусни" на този кърлеж и такива, които не са - т.е. генетично предразположени, с някакъв дефект в ДНК-то дето се вика.
3. Дори и "вкусни" кучета не се разболяват, ако не им поспадне нещо имунитетът, но получи ли се такова разклащане, демодексчетата почват да скачат от радост и да се множат и да папкат
4. В който случай следва упорито лечение и ремисия (при правилно лечение)
5. Но си остава опасността след време, при ново разклащане на имунитета, кучо да стане пак вкусен и т. 3 се повтаря
6. Някои породи като цяло са по-вкусни от други
От гореизброеното съдим, че получаването на потомство от "вкусно" и боледувало от демодекоза съответно животно не е добра идея, защото има голяма вероятност и кученцата му да са вкусни, а имунитетът им все някак ще се разклати и... резултатът е налице?
А. СЛЕДВА ли тогава да съдим, че породи от рода на мопса примерно са станали по-вкусни като цяло именно заради генна особеност?
Б. При условие, че демодексчетата като цяло си щъкат безвредни, то вкусно кученце с разклатен имунитет така или иначе ще пипне демодекоза... или? По-голям ли е шансът това да стане, ако то остане при лекуваният си и обявен за здрав родител (или някъде в дома му) или е по-голям шансът да му се разклати имунитетът, ако се захранва изкуствено... или е общо-взето същия, ако се сложи при подходяща дойка, която е здрава и "невкусна", но потенциално си има демодексчета, просто защото си ги има..?
В. СЛЕДВА ли, ако демодекозата доказано се предава по наследство - тоест, ако ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТТА се предава - кучетата, боледували от демодекоза и дори от семейства, в които много техни събратчета и сестричета, лели, чичовци и т.н. са боледували - да бъдат кастрирани или поне да не се пускат до разплод, за да се предотврати разпространението на "вкусния" ген?
Впрочем, Г. Има ли някакъв... елемент, който допълнително влияе на овкусяването на кучето от гледна точка на демодексчетата? Примерно: комбинация лошо хранене-стрес-преболедуване от нещо си-кофти условия на гледане? Възпалителни процеси (примерно - вечно болна анална жлеза)?
И, Д. Доколкото на МЕН ми е известно, демодекозата практически не е заразна за други кучета, ако, естествено, не са предразположени към нея. За разлика от всякакви други чудесии от рода на саркоптози и тем подобни, пет кучета могат да си играят, едно от тях да е болно, на другите нищо да не им стане... или някое от тях да се разболее... или примерно от 6 кученца в кучило две да развият демодекоза, другите да не мръднат и да не трепнат... Е ли това така или има някакъв пропуск в това, което аз лично съм чела по темата?
ВСЪЩНОСТ, изобщо има ли "оздравяване" от демодекозата или си е само ремисия, независимо колко дълга, и от едно някога демодекозно куче винаги може да се очаква при някакви неблагоприятни условия пак да се разболее?
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#50 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2006 - 03:39 PM

Ще се постарая да отговоря кратко и предполагам всички мои колеги ще се съгласят с това.

1. Всички кученца се раждат свободни от демодекозни кърлежи(дори и от болни майки)
2. Кърлежите се предават от майката на малките само в първите няколко дни от раждането. По-големи кученца не могат по никакъв начин да се заразят
3. Демодекозата не е заразна и не се предава от куче на куче, колкото и предразположено да е то.
4. Демодекозните кърлежи са нормални обитатели в кожата на кучето. Над 80% от кучетата имат демодекозни кърлежи, но само при малка част от тях създават проблеми.
5. Трябва ли да се изключи от разплод куче боледувало от Демодекоза? Ако едно пале прояви признаци на Локална Демодекоза не се предприема никакво лечение. При условие, че Локалната Демодекоза отшуми(което често се случва) това куче може да се използва за разплод. Ако обаче се развие Генерализирана форма то трябва да се кастрира или да се изключи от разплод. Това е така защото явно има генетична предразположеност към генерализиране на заболяването и може да я предаде.
6. Като цяло това заболяване е състояние на имунната система
7. Кастрират се само кучета проявили генерализирана форма т.е. не бива да се слагат под един знаменател всички от кучилото, ако едно от тях се е разболяло

Ако имате въпроси питайте!
User's Signature

д-р Йовко Хараланов[br]Ветеринарна Клиника "Силистра"[br]Силистра[br]http://www.vvcbg.com[br]

#51 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2006 - 10:04 AM

Благодаря за обобщителното разяснение.
Само едно питане: А ЗАЩО малките могат да прихванат демодексчета от майка си само първите няколко дни - поради все още "неориентирания" си имунитет?
User's Signature

#52 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2006 - 10:55 AM

Благодаря и аз, както за обобщението и въпросите на Vabank, така и за компетентното, ясно и простичко обяснение на Dr.Yovko Haralanov. Не знам Vabank кое точно е "мега-странно написаното мнение". Но ти зададе всички въпроси, които и мен засягат. Благодаря.

#53 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2006 - 01:10 PM

Да, малките прихващат заради недостатъчността на имунитета. Поне такава е моята информация, ако някой колега е прочел нещо повече точно по този въпрос нека се включи.
User's Signature

#54 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2006 - 04:36 PM

Diyana, мега-странното мнение беше:
Докторът: Веднага след раждането да се отнемат от майката, за да не прихванат демодекоза.
Ти: Ууу, ама те трябва да стоят до втория месец при нея!
Пояснявам се с примера за спинозната майка и неспинозното бебе - ако нещо е жизненоважно за здравето на бебето (в случая кученцата), то трябва да се направи независимо от привидната жестокост на ситуацията. Така ако бебето не е носител на спин, никой няма да допусне то да бъде кърмено от майка си, за да не прихване заболяването; същото важи и за бебетата на демодекозна кучка - първите дни (както уточни докторът) не бива да имат контакт с нея... точка. Щом така се твърди, значи е редно да се отнемат от майката веднага след раждането... Затова и коментарът ми се стори мега-странен.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2006 - 08:28 AM

Цитат

По-добре да не разжда отколкото такива крути мерки.  bl)

А продължението?
Можеше така да се коментира и само "Уууу"-то
А мега-странното мнение всъщност беше с акцент на въпрос, но както вече казах, благодаря, защото поставените от теб бяха далеч по-ясни и смислени, а отговорите още повече. Аз явно коментирам по-емоционално. Съжалявам, ако съм останала неразбрана. Разбира се, че по никакъв начин не съм за - бебетата да се оставят да получат шанса да се заразят.

#56 Потребителят е офлайн   mimsjn Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 30 August 2006 - 07:17 PM

Здравейте!
Вчера на кучето ни /на 10м./бе поставена диагноза Demodicoza Canis. Лекарката го представи като не чак толкова опасно заболяване, но четейки тази тема разбрахме че явно това не е така. Диагнозата беше поставена на "пръв поглед" - без изследвания, само чрез разгръщане на козината. Поставена му бе една инжекция Cevamec, като предстои още една.
Моля ви, препоръчайте ни някой наистина добър и "изпитан" лекар, защото наистина много се изплаших като прочетох всичко.
Ние сме от София.

#57 Потребителят е офлайн   Diyana Char Икона

• Freaky animal
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 07:24 AM

a) Ама че диагноза "на око". От кой град си. Лекува се гадта, ама е упорита. Но изследване трябва да се направи, за да е сигурно, какво точно е кожното заболяване.

#58 Потребителят е офлайн   mimsjn Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 08:56 AM

И мен това ме притесни, че не са му наравили никакви изследвания, а от това което прочетох демодекозата се остановява само след вземане на проба.
А иначе днес като поразгледах по-обстойно Томко открих няколко ранички предимно на муцунката, освен тово едното оченце му е доста зачервено и даже има известно оглолване около него.
От София съм и днес мислим да го водим във вет.клиника Син кръст /прочетох доста добри отзиви за нея/, разбира се ако имате по-добри предложения -казвайте. Ако не после ще пиша какво са казали там.
Виждам че е минало доста време от началото на темата и силно се надявам Тайра да се е оправила 1super r) - и ако меже да питам къде сте ходили вие на лекар?

Освен това се чудя нещо - понеже ходихме на море и оставихме Томи за около 10дена на едни приятели, които също имат куче . Кагато се върнахме се оказа че и двете кучета са с такава диагноза. Ако това е болест на имунната система и не се предава от куче на куче ... как и двете са се разболяли по едно и също време....

#59 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 09:18 AM

Не забравяйте че има лекари с достатъчно опит, които наистина могат да поставят диагнозата демодекоза "на око" и да са прави. Не е задължително да похарчите куп пари за изследвания за нещо очевидно понякога, освен това след 1-2 инжекций ще усетите промяна в миризмата и състоянието на кучето и ще разберете дали е правилна диагнозата например.

Просто всеки лекар си има методика на диагностициране и лечение, не може да се очаква всички да работят по еднакъв шаблон, това са хора, не машини за диагностика и лечение.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#60 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 11:11 AM

Няма такива работи!
Всеки уважаващ себе си лекар колкото и добър да е в тази област никога няма да постави тази диагноза на око, а ще вземе проба. Тя не е скъпа.
Демодикозата не дава резултат с 1-2 инжекции, още повече че се препоръва лечение не с инжекции, а през устата.
User's Signature

• (17 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни