Здравей, Вени! Добре дошла при нас, много се радвам, че имаме нов фен на страхотната порода - немски шпиц-среден. Всички тук сме убедени, че това са най-хубавите кучета на света и приветстваме всички съмишленици!
По същество - мен лично доста ме притесни в разказа ти факта, че в т.нар. "развъдник", в който има само едно малко бебе-шпиц, върлува болест при малките кученца.
"...колкото за болните кученца - имат разстройство всичките...."За жалост в България има само един лицензиран развъдник на средни шпицове, за който нямам прясно инфо.
А това място, от което смятате да вземете Арчи, по всяка вероятност е ... ферма за кучета, т.е. място, където размножават кучета от различни породи и ги продават. Разстройство при малки кученца, събрани на едно място, неваксинирани - често е сигнал за разпространение между тях на заразна болест.
Най-опасната е паровироза - от нея умират за броени дни, и лекарите често са безсилни...
В този смисъл опасенията на "развъдчика", които си цитирала, за жалост са напълно обосновани
"Аз ще ви го дам, но на другия ден като умре ..."
Скромен съвет - почети тук във форума, има много информация за болестите при малките кученца. Има и доста тъжни истории ...
Ориентирай се още сега, преди да сте взели кученцето, към добър ветеринар - ваш, на който да имате доверие, и не приемайте на юнашко доверие мнението на онези там "4 ветеринарни лекари" на "развъдчика".
Обсъдете всичко с вашия си ветеринар и бъди подготвена предварително за въпросите, които трябва да зададеш, преди да вземете кученцето, за да не бъдеш неприятно изненадана в последствие.
Ами това е - съжалявам, ако написаното от мен звучи прекалено песимистично, но - повярвай! - няма нищо по-хубаво от едно здраво кученце и нищо по-ужасно - от болно и ... опази господ! - умиращо от неизлечима болест...
Стискаме палци с Линда да са здрави всички шпицове - бебета, по-големи, пък и ветераните!
За останалите ти въпроси:
- "Арчи" според мен е чудесно име - звучи супер!
- за хигиенните навици и обучението - не се притеснявай, всички сме минали през това.

Имало е и "пиш", и "дрис", и "ръф" - всички проблеми се решават с много любов и търпение. Това с търкането на муцунката в пишаното е отдавна отречена методика на възпитание.
-обратната захапка не е характерна за породата - това е недостатък на конкретно куче.
Поздрави на всички!