ГОВОРИЛНЯТА на подфорума ТЕМА ЗА ЛАФЧЕ
Публикувано: 19 October 2009 - 04:26 PM

Публикувано: 20 October 2009 - 01:11 PM

И си дръжте шпицовете под око - малки клептоманчета са това!

Този факт винаги съм го знаела,но не ми се искаше да го признавам

Ани,Ронката разбира ли се със съседския рунтав кучо? Сега как сте с ядките на митницата?

Публикувано: 21 October 2009 - 08:51 AM

меги,разбират се чудесно ,те се познават откакто е взеха-кав.овчарка и най важното е девойка,което е добре дошло за нашия любовчия

митницата вече е ок-слбогу :ab_041ава :

Публикувано: 22 October 2009 - 05:41 PM

Новото при нас: след бълхите и бодилите, моята хубостница взе, че ...гъбяса!

Видях малко петно на муцуната й и галопирах към вет-а, влачейки я на буксир. Той твърди, че е гъбички и предписа мазило.
Изчетох доста за тия гъбички и ми се реве, като си представя как се проточва работата...Е, наясно съм, че диагнозата е непроверена - трябва посявка, за да се разбере точно какво е, та може и това да се наложи...

На Линда, разбира се, въобще не й пука от моите тревоги. Днес ходихме на дачата и тя веднага хукна да души и рови, да си завира муцуната навсякъде - виках, кряках, накрая я оставих да прави каквото иска и тя си спретна купон в двора.

"Виж ме каква дупка изкопах!"

Дворът на комшиите винаги е по-интересен, душичката й плаче да се измъкне през оградата и да си порови там, ама знае, че не бива - е, поне може да погледа и да си помечтае, не е грях!

Това е малката "гъбарка" Линда:

Е, това е от нас.
Поздрави на всички и стискайте палци "гъбената" ни сага да не се проточи...

Целувки на всички!

Публикувано: 22 October 2009 - 06:06 PM
Публикувано: 23 October 2009 - 10:54 AM
Ани,кавказчето е много сладко!Ронката е извадил късмет,че комшийчето е мома ....
Римелка,съжалявам че Линда се е сдобила с такова "богатство"!Дано мазилото се окаже ефикасно и по-бързо да го уморите този мицел!

Тисата напоследък непропуска да се овъргаля в "тортичка".Голяма сладкарка се извъди .... Щом я пусна от повода да потича малко на воля,веднага намира сладкиш и докато я хвана,цялата вече е в глазура

Изито пък, вчера сутринта я ужили една пчела.Сбъркала хвъркатото.Жилото се беше забило в долната и устничка,но го извадих без проблем.Слава Богу,не се наложи търчане при вета и инжекция с орбазон.Дано си е взела урока,че не всичко,което хвърчи и жужи,става за ядене ...
Та,така с нашите неволи ...

Публикувано: 23 October 2009 - 01:09 PM
А откъде си ги е лепнала мицелите - грам идея нямам. По принцип се заразяват от болно куче, ама моята отдавна не е контактувала близко с други кучета, че и болни?! Даже не съм сигурна дали са гъбички, то без изследване никой не може да каже точно.
Миналата година й се появи такова малко плешиво петно около раничка на бузата след "гриз" от кучето на един бабок в парка, разправяла съм ви - тогава правиха посявка и се оказа, че не са гъбички, а когато заздравя раничката - порасна и козинката около нея, вече не личи къде е било.
Сега май пак има малка раничка, може да се е одраскала някъде ... ама знам ли?

Като съм почнала за болести - на една позната шпицка от махалата стопаните се бяха видяли в чудо. Тя се завряла в храсталаците в парка и взела, че изяла захвърлена там - с извинение - дамска превръзка!

Лекари, лекарства, зор докато изхвърли изядените гадости, че и някаква вътрешна инфекция...
И това - в нашия парк, дето уж се води чист и поддържан, ама навсякъде се валя какво ли не, а в храстите оня ден видях и труп на куче.

Та не знам вече къде да я разхождам и от какво да я пазя по-напред...
Поздрави на всички!

Публикувано: 24 October 2009 - 07:49 AM
МЕГИ напоследък и Айси се научи да се търкаля в тревата. Чак в тортички не, ама като е мокро става все едно е с някоя от моите маски за лице. А предната седмица в дъждовете го къпах две вечери една след друга. А по принцип не искам често да го къпя. Вие какво правите в лошо време> Сухият шампоан не помага срещу полепналата кал и мръсотия.
Дано Изито наистина си е научил урока. Потъркай сладката муцунка от мен.
Хубави почивни дни на всички. Целувам ви.
Публикувано: 25 October 2009 - 11:33 PM
моето кученце имаше подобен проблем малко след като излезе от зоомагазина но както не е тайна за всички там се гледат ужасно. Оказасе че има някаква болест по кожата, имаше голо петънце на муцунката а по късно се разнесе и покрай очите и устата..С какво ли не го третирахме..сменихме 2 ветеринаря, взимаха му проби и правиха микроскопични изследвания на края се излекува с антибиотик и 3 инжекции.
Публикувано: 26 October 2009 - 11:12 AM

Радвам се, че при вас вече всичко е наред.
И на нас ни расте козинка на мястото на петното, така че, мисля, и ние скоро ще се похвалим, че сме оздравели, без и да разберем от какво боледувахме!

Прочетох в темата за Мини шпиц - кученцето ти е сладурче, радвай му си и си го обичай, каквото е, важното е да е здраво! От любопитство можеш да погледнеш в нашата тема - на стр.480 съм пускала снимки на моята Линда - тя е среден немски шпиц, на различна възраст. Козинката на шпицовете става такава, каквато е генетично заложено в кучето и се оформя някъде към годинка, че и по-късно - това е писано много пъти в темите за шпицовете.
Твоето кученце в момента расте интензивно, в този период са много смешни - в един момент растат на муцуна, в следващия - на крака, после - на уши...

Поздрави!
Публикувано: 26 October 2009 - 01:18 PM
Публикувано: 26 October 2009 - 10:48 PM
Мила mimito83, надявам се да не ми се разсърдиш за това, което ще напиша - просто това е, което мисля по твоя проблем, който - за жалост - е и проблем на много стопани на шпиц-бебета.
"Какво е моето кученце - шпиц ли е, малък ли е, среден ли е, голям ли е?"
"Колко ще порасне - колко килограма, грама?" (Интересно никой не се интересува колко ще е високо кучето му в холката, а това единствено е нормирано в стандарта - всеки пита за килограмите!

"Кога ще му порасне козинката?"
"Защо са му такива ушичките, лапичките, муцунката, опашката..."
Има един-единствен верен отговор на всички тези въпроси - кученцето ще стане такова, каквото му е генно заложено от мама, татко, баба, дядо ... и така до "девето коляно".
Не е сложно да се приеме тази истина, като се замисли човек - нали и ние, хората, приличаме на родителите си, на баба, дядо... А и бебетата човешки толкова си приличат - бебета!

Ако няма информация за произхода на малкото шпицле - никой, нито продавачът в зоомагазина, нито ветеринарният лекар не може да даде гаранция каква козинка ще направи.
А даже и да се знаят родителите - пак гаранция няма, генетиката не е точна наука. Иначе и аз щях да нося обувки №36 като майка ми, а не като на баба...

Информация за цялата рода до "девето коляно" го има в родословието -ако го има, тогава може да се предположи с достатъчна вероятност как ще изглежда кучо като порасне.
Ако пък не - просто трябва да се почака това да стане.
С грижи, хубава храна, витамини, качествена козметика козинката на кучето става възможно най-хубавата - за конкретното куче съобразно заложеното в неговите гени.
Най-искрено се надявам да не обичаш и харесваш кучето си само защото се надяваш то да стене "пухкаво".
Ами ако не стане достатъчно космато - тогава какво?
Е, поне аз не си представям как мога да увелича или намаля любовта си към моята пикла съобразно дължината на косъма й, а и това се променя - лятото линее, зимата има по-дълга и гъста козинка.
Ама аз си я харесвам еднакво - най-вече заради проклетото й шпиц-характерче!

Конкретно на въпроса ти - козината на шпица се състои от косъм и подкосъм. Космите са по-дълги и по-дебели, подкосъма - това са тънки косъмчета между тях, те държат основната космена покривка бухнала и кучето изглежда "пухкаво".
Ако подкосъм няма, опадал е или още не е поникнал - космите са слегнали, няма кой да ги крепи изправени.
В твоя случай - просто трябва да изчакаш, за да се оформи козинката на кучето ти, след опадане на бебешкия пух - тогава ще можеш да оцениш каква точно е тя. Отделно - всяко куче линее поне два пъти в годината. Сменя козината, и косъма, и подкосъма, и то по собствена си индивидуална програма, която сама ще разбереш, като му дойде времето за това.
А сега просто си обичай твоето кученце такова, каквото е, радвай му се и го снимай често - гарантирано няма да го видиш повече такова, каквото е сега, защото ще порасне неусетно, за няколко месеца, и ще стане за теб най-красивото куче на света, каквото и да мислят другите!
За тях - нашите кучета, ние сме всичко, което имат и те ни обичат такава, каквато сме!
Е, поне при нас е така.
Надявам се Линда да ме обича, дори и да оплешевея - не дай Боже!

А аз понякога си мисля, че тя има даже ПРЕКАЛЕНО много козина, щом при смяната й успява да напълни с косми цялата къща...

Поздрави и целувки на всички!

Публикувано: 26 October 2009 - 11:51 PM
благодаря отново за изчерпателния коментар и в никакъв случай не съм се засегнала. Куче до сега не съм имала и тепърва се обучавам както аз така и малкия, или поне се стараем да му дадем всичко от което има нужда да е щастливо.
Отчитам грешка в себе си че грежата за кучето е нещо много отговорно а ние подходихме емоционално когато го видяхме, но това в никакъв случай не променя чувствата ми към него. Истината е че нямаше да имам толкова много въпроси ако бях се подготвила поне малко предварително или както казваш ти поне да знам кои са му родителите.
Обичаме го много и съм благодарна че точно аз в този момент минах от там и го взех, не знам какво щеше да му се случи на милото при положение че се оказа болен и след по малко от 5 дни от гъбички окапа на петна...и какво ли още не! Бих направила всичко за него и за нищо на света не се разделям с тази лудетина, точно за това всичко свързано с него е от важно значение. Незнанието ми ме притеснява най-вече да не му навредя..да не пропусна нещо което ще навреди или помогне на животинката ни. Да вярно е че го харесах защото беше пухена топка, но в некакаъв случай сега не го обичам по малко защото е плехо. Разглеждах много снимки на бебета шпицове в тази възраст и едно нямаше като моето от там дойде и притеснението ми дали това при нас е нормално. И честно казано това което ми обясни изобщо не ми мина през ума.
Извинявам се ако въпросите са ми били повърхностни или както казваш ти роблем на повечето шпиц стопани. Признавам си че съм много необразована по темата, точно това е причината да се включа при вас.
Още веднъж благодаря че ми отдели внимание!
Поздрави и от двамата
Публикувано: 27 October 2009 - 08:28 AM
Моят беладжия снощи много ме взриви. Аз вече легнала си гледам ТВ и чувам как нещо млящи под леглото. Ставам светвам и що да видя. Откраднал си чисто новото ми боди, откъснал му точно тази част дето се закопчава и доволен си чеше зъбите на кукичките. Ей щях да го убия. Половин час преди това събори саксия с кактуси и размаза пръстта по новият ми килим. Съсипа ми новата дрешка, унищожи цветето.... Изхвърлих го за наказание в коридора, а на сутринта той подскача и ми се радва все едно нищо не е било. Ха познайте колко време мина преди да го грабна в прегръдките си. Не мога да му се сърдя дълго и туй то. И за 10 минутки да ме няма ме посреща сякаш съм отсъствала часове. Такава радост и обич струи от очичките му....нямам думи просто. Но вие разбирате защото я виждате в очите на вашите пухчовци. И когато му се карам ме гледа по същият начин с дозичка вина, сякаш ми казва "не ме бий, аз без да искам"
Хубав ден момичета.
Публикувано: 28 October 2009 - 12:41 PM
Хубав ден и от нас!
Публикувано: 28 October 2009 - 03:46 PM