Dog.bg Форуми : Трудният характер и обучение на сибирското хъски

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Трудният характер и обучение на сибирското хъски

#1141 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 February 2013 - 03:45 PM

Показване на мнениетоGeniousL, в 12 February 2013 - 05:49 PM, написа:

Аз да попитам, от първия ден в дома ли трябва да учим кученцето къде да спи?

Моите спят коя където реши в момента. На времето, като взехме Чара, й бяхме приготвили легълце, което тя за нула време разпердушини и изобщо не искаше да ляга на него. Когато след тодина и половина прибрахме Ронда, Чарка вече се беше научила да спи в краката ми, така че Рондана взе да спи при мъжа ми, а сега и малкото глезанче все гледа да се намести до някого. Случва се сутрин се събуждам, Маца ми на възглавницата, Джинката се изтегнала от едната ми страна, Ронда от другата, а Чарка в краката ми... Знам, че не е педагогично, ама...
А денем най обичат да спят в коридора при външната врата, там е най-хладно.
User's Signature

#1142 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2013 - 06:04 PM

Аз съм чувала, че кучетата трябва да спят на пода или като цяло на по-ниско ниво от леглото на стопаните, за да не се възприемат наравно с тях. Не знам до колко е така, но ми звучи логично. Нали в глутниците алфата винаги спи я на някой камък, я на някое възвишение... Качена снимка
User's Signature

... Don't remember where I was
I realized life was a game
The more seriously I took things
The harder the rules became...

Качена снимка

Качена снимка

#1143 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2013 - 10:00 AM

Сигурно си права, ама ние малко сме изтървали положението :zz_217:
Утешава ме, че котката обикновено седи върху някой шкаф и им хъхка от високо :wg_053:
А и известния лаф, че собствениците на кучета били два вида: едните пускали кучето в кревата си, а другите не си го признавали :blink:
User's Signature

#1144 Потребителят е офлайн   ели и мая Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 February 2013 - 10:49 AM

Когато решихме да си вземем куче,което стана съвсем спонтанно и за около 3-4 дни. В деня преди да я вземем и купих една огромна възглавница и одеалце за креват,купички за храна и вода и играчки. Първите няколко дни си спеше в креватчето,сега отива там,когато й се скарам за някоя беля.Спи или на килима върху крака ми,или в коридора на терикота.
Не можем да се справим с хапането,с мъжа ми сме издрани все едно имаме бясна котка,явно това и е начина за игра с нас. Захапа мъжо за носа и сума време му тече кръв,да не говорим,че изглежда така,все едно аз съм го била :ab_041:
Другия ни проблем е,че предпочита да играе не с играчките си,а с нашите дрехи, сваля прането от простира и го търкаля из стаята.До тази сутрин приготвях на мъжа ми дрехи за работа,вече няма да го правя,той си намери боксерките на земята и като ги обу,бяха надупчени като швейцарско сирене,аз му казах,че кучето се грижи за неговия комфорт и проветряване,ама той реши да й ги остави да си играе,така и така ги е надупчила :ab_041:
изобщо.... у нас е весело...
Имаме и проблем с храненето,доктора каза да й давам консерва Дарлинг защото вечно е с разтроено стомахче,аз пробвах,взе да се оправя,но си викам,бе тва много евтино,я да взема по-скъпа и да не ви казвам какъв беше ефекта,вече ми се привиждат кафяви петна не само по килима,ми навсякъде,пак минах на дарлинг и взе да се оправя.
Как да я науча на командата Донеси,че нещо не ме разбира какво искам да й кажа.
User's Signature

Качена снимка

#1145 Потребителят е офлайн   GeniousL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2013 - 12:29 PM

Аз съм имал котка преди и ми се иска кучето да спи в кревата при мен, но щом не трябва... само в началото ще е :Д

ПП. Ели/Мая(не знам коя от двете), забавно е у вас. Поне не ви е скучно. :ab_041:

#1146 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 15 February 2013 - 12:48 PM

Всички са така като малки,по интересно е да хапят ръцете и краката,както крачоли и ръкави.Просто не и позволявайте да го прави.За да играе с играчките трябва и Вие да участвате в играта.Сами по себе си лежащи на земята играчките далеч не са толкова интересни както във вашите ръце-те оживяват за кучето.Движат се,търкалят се.
Ако искате сама да се занимава с нещо по добре и вземете различни лакомства,като пресовани кожени кокали или други малко по трудни и отнемащи време за изяждането си неща.Посетете най-близкия зоомагазин и ще можете да се ориентирате какво да вземете.
Относно консервата Дарлинг е възможно най-ниско качествена.Като цяло всички консерви водят до по-мека консистенция(изключая някои ветеринарни)
Вземете и гранули за чувствителен стомах за няколко дни или сварете ориз и оризова вода за разстройството.Обикновено втвърдява положението още след първия прием. :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1147 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2013 - 07:21 PM

Показване на мнениетоели и мая, в 15 February 2013 - 10:49 AM, написа:

До тази сутрин приготвях на мъжа ми дрехи за работа,вече няма да го правя,той си намери боксерките на земята и като ги обу,бяха надупчени като швейцарско сирене,аз му казах,че кучето се грижи за неговия комфорт и проветряване,ама той реши
да й ги остави да си играе,така и така ги е надупчила :ab_041:
изобщо.... у нас е весело...

защо се му дали да доизяде боксерките? Груба грешка! Следващия път като изяде новото пране, да не се чудите защо... На кучо трябва да му стане ясно, че не трябва да ръфа нищо ваше, само собствените си играчки!

Иначе мой съвет - забравете марки като Дарлинг и производни... Купувайте й гранули от ПОНЕ 7 - 8 лв/кг. и не би трябвало да има проблеми.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1148 Потребителят е офлайн   ели и мая Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 19 February 2013 - 10:26 PM

Благодаря много за помощта,определено ще разкарам консервите,че ми писна да дриска и на всичкото отгоре да си пуска душата по терлици до като спи до мен,вече не само ми се привиждат петна ами ги и подушвам.Още преди да прочета коментарите реших,че е по-умно да не й позволявам да пипа наши неща и изхвърлих боксерките на мъжо. Единствената играчка която признава и си играе сама с нея е една трилитрова бутилка от безалкохолно с дръжка - по шум конкурира барабанист на метъл банда,спряхме да навиваме аларми, най-късно в 7 без 5 играта започва,който спал-спал :ab_041:
Тия дни ми прави едни номера,тя си знае къде и е тоалетната,сложила съм от тези чаршафчета за бебешки креватчета,които се изхвърлят, но последно време както играе,кляка и пишка или ака на килима,мъжа ми вече откача,хем не чисти той след нея,не знам, какво да я правя.Сутрин, обед и вечер излизаме навън,върши си работата и като се прибере мъжа ми и седне да вечеря,Мая застава насреща му и се нагъзва, тая вечер той ми вика "моля ти се изчезвайте навън,много съм гладен,не щъ "гарнитура".Когато съм сама с нея,знае къде и е вц-то,прибере ли се той обаче,нещата се променят. Не знам защо го прави,но ако продължи така ще изхвърчи на село и ще мине на хляб и вода,щото свекърва ми едва ли ще й дава храната която й купувам,а е още много мъничка да минава на диета :rf_011:
User's Signature

Качена снимка

#1149 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 19 February 2013 - 10:40 PM

Извеждайте кученцето по често.Ако може поне 5 пъти.Сутрин,на обед,след обед,вечер и преди лягане.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1150 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 February 2013 - 03:38 PM

Ми махнете килимите и ще се преродите.... Другото което е - гледам, че мая е на 2 месеца и 11 дни, не знам защо я извеждате, след като трябва да е поне на 3 месеца и 14 дни. Но както и да е, вие сами си поемате риска. И тя все още е бебе, и вие като сте били на нейната възраст сте акали където ви падне, така че не се сърдете на момиченцето. Все още не може да си контролира нуждите, но ще се научи. Чела съм, че някои кучета до към 7 - 8 месеца продължават от време на време да се изпускат вкъщи.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1151 Потребителят е офлайн   ели и мая Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 23 February 2013 - 07:11 PM

Didi168, майка ми каза същото :ab_041: Тези дни не я извеждам,имам здравословен проблем,а тя не може да слиза по стъпала и я мъкна,а вече е 5.600кг и ми тежи.Забелязах,че почва да ползва килима,когато поне два пъти е ползвала "пикливките",е да ама един пакет 10 чаршафчета е близо 7 лв и не мога да ги сменям след всяко ходене,та ще видим как ще се справяме,учим се сега да ходим на терасата,там да си вършим работата.
От вчера си имаме нова игра,рано сутрин се качва на леглото ни и се изпикава или върху юргана над мен или на моето място за спане,ако съм се търкулила по към мъжо.Не знам защо го прави,но е толкова щастлива от факта,че докато я фокусирам сънена последното което ми иде е да я нахокам. Установих само, че "Мая НЕЕЕ" не помага. А мъжа ми хем се хили,че ме е напикала,хем се ядосва,че трябва да ми помага да изнасяме юргана и матрака на терасата.
О,забравих да кажа,проблема с рядкото щастие е бил изцяло от консервата.Минахме на Роял Канин за бебета и още от първото хранене нещата се оправиха.
User's Signature

Качена снимка

#1152 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2013 - 02:26 AM

Много се радвам, че сте избрали висок клас храна :)) Не знам от къде стео аз във Варна вземам 10 чаршафа 60х90 за 4 лв и един го ползвам почти 2 дена, като акото го махам веднага. На паркет сме и забравих за гъбата и разтвора с препарат. Силно ви врепоръчвам капки за приучаване - 10 лв са и Съни се научи с тях за сен-два. Купих ти преди месец и още са на половината. Също защо не се опитате да й забраните достъпа до леглото? Иначе моята никога не е пишкала по мебелите и в хората, не се сещам какво друго да ви посъветвам :)
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1153 Потребителят е офлайн   MiSs KiSs Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 February 2013 - 12:38 PM

Малката Мая се пробва къде може да й мине номера и къде не. Ако сега не й покажете, че не е редно, по-късно вече ще започне да го прави, за да ви демонстрира колко е велика. Когато беше малък Джак се научи бързо да си ходи само в банята, още на първата седмица разбра, че в коридора и в хола на паркета НЕ МОЖЕ! За целта е нужно да сте там, разбира се. Когато видите симптомите за облекчение (душене, въртене и приклякане) скачате от диванчето, грабвате момата и адеее в банята (или там където сте решили, че може). Стои там докато не си отпусне душата, ако до 10-15мин. не го направи, обратно, ако пак тръгне да се гъзи където не трябва - пак в банята.
След месеци щастливо съжителство с кученце, което си върши работата само в банята, не щеш ли наш Джак реши, че щом са ни дошли гости и глутницата му е нова има нови правила. Най-демонстративно се изпика пред гостите в хола. Познай каква беше нашата реакция! Няма "ама Джаки неее моля те..." Качена снимка Направо се изтрелях като куршум към него, той само от това се стресна, леко го шляпнах по дупето (първия и последин път), казах му "Лошо куче" и за врата го накарах да легне (не в пиканото, а по встрани иначе е терор) и започнах да му говоря колко много съм разочарована от него. Тогава Джак беше на 5 месеца. От този ден, до ден днешен НИТО ВЕДНЪЖ не е пикнал и акнал вкъщи, нито в банята нито където и да било. Стискал е дори когато имаше зверско разстройство, докато не го изведем навън.
Когато са малки вие им показвате кое как се прави. Това важи за всичко. Ние ги учим да се качеват, да слизат по стълби, по дивани и т.н. Ние ги учим на поведение, послушание, дори на маниери. Не разбирам как така, защото вие не можете да научите кучето на нещо, трябва то да ходи на село??? И да яде ярма на 2 месеца??? И да излиза навън??? Ами не, риска не е за вас, РИСКА Е НА ГЪРБА НА МАЯ!!! Вие рисковате нейното здраве и живот, ако я извеждате навън преди третата ваксина!

П.С. Сменете си ветеринара, щом ви дава да ядете консервени боклуци, когато трябва да лекува кучето, и щом не ви е осведомил за опасността от заразяване с бактерии преди изграден имунитет!
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Винаги ще останеш в сърцето ми, Ричи (1992-2009)

#1154 Потребителят е офлайн   jerry89 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 24 February 2013 - 10:29 PM

Показване на мнениетоели и мая, в 23 February 2013 - 07:11 PM, написа:

Didi168, майка ми каза същото :ab_041: Тези дни не я извеждам,имам здравословен проблем,а тя не може да слиза по стъпала и я мъкна,а вече е 5.600кг и ми тежи.Забелязах,че почва да ползва килима,когато поне два пъти е ползвала "пикливките",е да ама един пакет 10 чаршафчета е близо 7 лв и не мога да ги сменям след всяко ходене,та ще видим как ще се справяме,учим се сега да ходим на терасата,там да си вършим работата.
От вчера си имаме нова игра,рано сутрин се качва на леглото ни и се изпикава или върху юргана над мен или на моето място за спане,ако съм се търкулила по към мъжо.Не знам защо го прави,но е толкова щастлива от факта,че докато я фокусирам сънена последното което ми иде е да я нахокам. Установих само, че "Мая НЕЕЕ" не помага. А мъжа ми хем се хили,че ме е напикала,хем се ядосва,че трябва да ми помага да изнасяме юргана и матрака на терасата.
О,забравих да кажа,проблема с рядкото щастие е бил изцяло от консервата.Минахме на Роял Канин за бебета и още от първото хранене нещата се оправиха.

Здравей.Значе попринцип правилно сте постъпили като махнахте дарлинга.Аз ви казах , че не трябва.Относно боксерките наистина не ги давайте.Когато направи нещо нередно с някоя вещ я взимате слагате я пред носа и даже я навирате пред носа и и казвате НЕЕЕ.Даже може малко да и натриете носа с нея.Наистина трябва да си играете с нея , но не да прекалявате .Хвърляйте и играчките покажете и, че те са забавни.Доколкото за трилитровите шишета моето също много обича да си играе с тях :) .
По добре наистина махнете килимите.Надявам се нещата да потръгнат.Късмет.

#1155 Потребителят е офлайн   poly_zoe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 February 2013 - 10:21 PM

Днес ни беше първия урок с Атила. Трябваше да е по-миналия четвъртък, но заради тежък снеговалеж се наложи да отложим за днес чак, че нали миналата седмица бяхме на планина.

Днес ми показа как да го викам да идва при мен, за рапорт само така да се каже :smile: - в ръката си имам лакомство и му викам Атила виж тук (на немски разбира се :smile: ) като ръката я протягам настрани и надолу, така че да не се налага Атила да тича фронтално към мен. Фронталното тичане към друго куче било на кучешки провокация и за тях това не носи приятно чувство. За това настрани и надолу ръката, настрани, за да не се налага да тича срещу теб, а надолу, за да не скача за да си вземе лакомството (не искаме да мотивираме скачането, което той и без това много обича да прави, много се мята по хората да им се радва). За моя огромна изненада Атила дойде още при първото повикване, както после пак при всяко следващо, той не че преди не е идвал, но никога толкова близо до мен да мога да го докосна. Като си вземе лакомството и го оставям пак да си ходи където иска, друго нищо не се иска от него при тази команда. Също което ми каза треньорката е когато тръгне към мен след като съм го повикала и съм си протегнала ръката, да го насърчавам също с думи, за да не се разсее от някоя миризма или нещо друго по пътя към мен. Спокойно, без много патос и приповдигнатост в гласа, за да не го превъзбудя. Аз му казвах тихо и спокойна браааав (добъъър на български преведено) :smile:

Също така ме посъветва против дърпането му, да му купя нагръдник....!!! И ми вика и не се оставяй да те убедят от магазина, че за хъски това означава още повече дърпане, а аз самата точно поради това опасение не му купих нагръдник, че като го знам как тегли с нашийник си виках с нагръдинк ще е невъзможно да го водя. Но тя ми обясни, че когато са с нашийник и се дръпат това им причинява болки в ларинкса и някои кучета започват още по силно да се дърпат защото така се опитват да "избягат" от болката. И така навръщане към нас се сдобих и с нагръдник. Пробвах го веднага и не знам, може би защото вече беше поизморен от тренировката, макар че беше само половин час днес заниманието с него (останалия половин час с мен :ab_041: ), но не се дърпаше като го поразходих на прибриране пак. Така, че първия опит на тази нейна теория беше успешен, но тепърва ни предстоят още, та ще видим дали наистина с нагръдник ще е по добре положението, малко съм скептична, но пък, какво знам аз.... :smile:

Другия път ще се учим на командата за идване за закаишване :smile: , тя била друга, на думи и на действие и тя ще я употребявам за викане само когато искам да му сложа нашийника.

А идиотчето гризна треньорката по крака, че имаше много дълбок сняг и тясна изрината пътечка и вървяхме двете близо една до друга, а той не обеча много да ме доближават други хора и като я видя близо до мен и отиде да я скастри - и това ще го поправяме, но по нататък.

Това беше от днешния урок. Другата седмица пак ще ходим два пъти.

#1156 Потребителят е офлайн   poly_zoe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 February 2013 - 11:53 AM

Показване на мнениетоpoly_zoe, в 25 February 2013 - 09:21 PM, написа:

Също така ме посъветва против дърпането му, да му купя нагръдник....!!! И ми вика и не се оставяй да те убедят от магазина, че за хъски това означава още повече дърпане, а аз самата точно поради това опасение не му купих нагръдник, че като го знам как тегли с нашийник си виках с нагръдинк ще е невъзможно да го водя. Но тя ми обясни, че когато са с нашийник и се дръпат това им причинява болки в ларинкса и някои кучета започват още по силно да се дърпат защото така се опитват да "избягат" от болката. И така навръщане към нас се сдобих и с нагръдник. Пробвах го веднага и не знам, може би защото вече беше поизморен от тренировката, макар че беше само половин час днес заниманието с него (останалия половин час с мен :ab_041: ), но не се дърпаше като го поразходих на прибриране пак. Така, че първия опит на тази нейна теория беше успешен, но тепърва ни предстоят още, та ще видим дали наистина с нагръдник ще е по добре положението, малко съм скептична, но пък, какво знам аз.... :smile:

Вчера вечерета и днес сутринта също нямаше никакво дърпане, хм... :md_064:

Другия път ще се учим на командата за идване за закаишване :smile: , тя била друга, на думи и на действие и тя ще я употребявам за викане само когато искам да му сложа нашийника.

Кво съм писала и аз, не да му сложа нашийника, а да го вържа за каишката.

#1157 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2013 - 01:59 AM

poly_zoe

За мен лично е много полезна тази информация! Ще се радвам да споделяш и други неща, на които се учите с хъсчо :)
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1158 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2013 - 11:26 AM

Показване на мнениетоpoly_zoe, в 26 February 2013 - 11:53 AM, написа:

Вчера вечерета и днес сутринта също нямаше никакво дърпане, хм... :md_064:

Кво съм писала и аз, не да му сложа нашийника, а да го вържа за каишката.

Това за нашийника и нагръдника е доста интересно. При нас обаче се получава обратното. Нагръдникът го свързва с хамута, а хамута го свързва с дърпане. Сложа ли нагръдник - почва да препуска и да се дърпа.
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

#1159 Потребителят е офлайн   poly_zoe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 February 2013 - 07:22 PM

Показване на мнениетоxael, в 27 February 2013 - 10:26 AM, написа:

Това за нашийника и нагръдника е доста интересно. При нас обаче се получава обратното. Нагръдникът го свързва с хамута, а хамута го свързва с дърпане. Сложа ли нагръдник - почва да препуска и да се дърпа.

И на мен ми е много странно, както писах не очаквах. Но ето факт е - вече трети ден нямам проблем, подръпва се помалко, но като усети че аз се противпостявам и той престава, не е както преди още по силно да дърпа. Атила никога обаче не теглил шейна и изобщо не свързва нагръдника с това. А Джек на каишка как се държи, когато се затегли отказва ли се лесно като го поправиш? Трябва ли да го държиш на къс повод? И треньорката каза, че поведението много зависи от асоциациите, които кучатат правят с дадена ситуация или обстоятелство. При нас понеже първото оставяне на Атила съвсем сам вкъщи беше изведнъж и за дълго, направо за 3 часа сам го оставихме като беше чак на 8 месеца, преди това никога. Много тежко му се е отразило и стресиращо и за това всеки път сега като усети че е сам и откача, защото е запомнил че му е било зле. Трябва това после също да го учим, че може да бъде добре и когато е сам.

Аз с Атила имах за кратко успех миналото лято, но разходките за него ми се струваха ужасно скучни и той самия беше много потиснат някак си. Аз по разни четива в интернет и по много от филмчетата на Сизър Милан, реших с подръпванията на каиша и с ходенето плътно (е почти) до мен да поправим това поведение. Не му давах да спира и да души където той иска, не го пусках на по дълга каишка от 50см от мен и много често ми се налагаше да коригирам (с дръпване), не беше както първите дни да ме заболяваше ръката и рамото от подръпвания, за мен не беше вече някакво кой знае какво усилие и ми беше много приятно да излизаме. Но той ме притесняваше вече, намяше го онова предишно вълнение и приповдигнатост като излизаме, ужасно изнервен се връщаше от разходка и в момента в който усети съм го отпуснала на по-дълъг повод и почваше да прави спринтчета около мен като луд. Също ако го изпусна момента в който се кани да се дръпне на някъде и той успее донякъде да набере сила и скорост, маааайко мила....добре че съм яка и тежка :ab_041:. И така просто в един момент престанах вече да го разхождам така и го оставях да ходи пред мен, да си души където иска, да спира където иска и съответно се върна и стария ни проблем. На него разходката му е приятна, на мен обаче не. Тогава се разчетох отново за противници на мнението на Сизър Милан, защото на мен не ми харесваше моето куче, не ми изглеждаше щастливо куче - изнервен, недоверчив, също стана леко агресивен към хората и другите кучета и най лошото въпреки дългите разходки, той се държеше вкъщи като че ли цял ден не е воден никъде, абе забелязах че нещо му липсва и това не е движение. И така научих, че има и други методи, че има други теории, при които кучетата се учат не чрез коригиране на нежеланото поведение и то по методи които им причиняват болка или дискомфорт, а чрез стимулиране на поведението, което ни харесва и просто игнориране на това което не ни харесва. И я издирих тази треньорка защото тя работи по този начин. Не знам сега ако срещнем заек или сърна, сигурно ще видя зор голям да се справя с него, но при обичайните условия се държи по коренно различен начин през последните три дни. Днес се престраших и в сравнително градски условия се разхождахме сутринта, и то на място където не е бил досега, ние предимно в гората и по нашите селски и не особено уживени улици се разхождаме, че на нови места е едно душене, дърпане, вълнение...отново голяма изненада за мен, че нямах никакви проблеми с дърпането му. Надявам се, че не е нещо временно.

А, като казах игнориране, се сетих за нещо - първия път като се срещнахме с нея, Атила взе да я скача, а тя всеки път си дърпаше ръцете от него, или ги пъхаше в джоба, или ги кръстосваше високо на гърдите си и му обръщаше гръб, голямо въртене падна, а аз си викам таз от кучета ли я е страх :ab_041: , точно така изглеждаше, ако сте виждали човек който го е страх как си вдига ръцете и се върти с лице настарни от кучето, само без писаците и паниката, бавно и спокойно. Имаше ефект де, Атила я оставяше намира, вярно че след малко се повтаряше всичко наново, но...все пак спираше и накрая вече хич не ѝ обръщаше внимание. Онзи ден ми каза защо тя прави така - защото ако се скара на Атила, за него това също е внимание, нищо че му се карат, той няма проблем че му се карат, важното е да му се обърне внимание, той това иска и въпреки че ще му се скара, за него това ще е поощрение, защото с това поведение той изисква внимание, а като види че от това което прави не произлиза нищо, ще му стане скучно и ще се захване с нещо друго, така и стана. Каза да правим същото вкъщи, като прави неща които на нас не ни харесват, за да предизвика нашето внимание, да го игнорираме - не му говорим, не го гледаме, най добре му обръщаме гръб и се дърпаме настрани или излизаме от стаята, зависи къде го прави. И още нещо, като сме навън и видя че той прави нещо нередно, не да му казвам не, спри или такива, а да го насърчавам да прави нещо друго, каза ми вместо да му забранявам, да му казвам давай нататък като го подканвам и с ръка, махам с ръката отзад напред. Така и правя сега като запецне някъде прекалено да души и то нещо дето не искам, му казвам давай нататък (geh weiter) и с ръката го подканвам и той тръгва. Не-то го е запомнил като забрана и, още не знам защо, но не било добре така да го спирам от някакво вредно занимание :smile:. По нанатък ще ми покаже как да му забранявам, ако примерно се спусне да се бие или друго, но засега не сме стигнали това ниво на послушание :smile: . Каза че за това има време, сега градим взаимно доверие с Атилчо и също, че му показваме, че аз преценявам кое е добре и кое не, кое може и кое не, а не той.

Ох пак стана дълго, надянам се че няма да ви писне от мен :ab_041: !

#1160 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 28 February 2013 - 08:29 AM

Показване на мнениетоpoly_zoe, в 27 February 2013 - 07:22 PM, написа:

Показване на мнениетоxael, в 27 February 2013 - 10:26 AM, написа:

И на мен ми е много странно, както писах не очаквах. Но ето факт е - вече трети ден нямам проблем, подръпва се помалко, но като усети че аз се противпостявам и той престава, не е както преди още по силно да дърпа. Атила никога обаче не теглил шейна и изобщо не свързва нагръдника с това. А Джек на каишка как се държи, когато се затегли отказва ли се лесно като го поправиш?

Хаха, ами какво да ти кажа...Той си се тегли по принцип, но ние не ползваме къс повод. Винаги е на ролка и в повечето случаи щъкащ наоколо. И си е свикнал с механичния повод, а откакто смених на 8 метров, спазва тези 8 метра без да се дърпа. С майка ми има проблеми, два пъти го е изпускала преди години, а съвсем наскоро я събори, но то е защото е зяпала цитирам "колко добре са си направили съседния блок градинката", пък Джек видял котка през това време.
А колкото до игнорирането, то даде ефект при нас точно с котките и правенето на поразии вкъщи. При нас е пълно с котки и повечето от тях са от досадни, по-досадни. Някои дори налитат на бой без предупреждение. Имахме страшен проблем първите 2 години с тях. Обаче постепенно Джек сам стигна до извода, че не е особено сръчен и със сигурност не го зове толкова много дивото и сам се отказа да ги гони. Интересно е, че тази реакция я има само при мен. С други хора много ясно си вижда котките и яко напъва да ги гони. Аз не го спирам. Като види котка с мен, тръгва към нея, почва да дебне, обаче вижда че аз не му обръщам внимание , а си продължавам и изведнъж хуква в моята посока, все едно котката му подпалила опашката.

С белите пак по сходен начин. Доста време пребиваваше само в мойта стая и се научи да прави много поразии там, затова го преместих в коридора затворен докато нас ни няма с вестници, поставени на достъпно място, но не такова че да реши, че са нарочно поставени там. Известно време изпитваше истинско удоволствие от късането на вестници и разнасянето им из целия коридор, после като видя, че на никой не му пука, а само минаваме и ги събираме реши, че това не е интересно и спря да прави бели. И от тогава до скоро имаше достъп до целия апартамент.

Имахме малки проблеми миналата година, когато баба ми почина. Не знам дали усети, че липсва член на семейството, но реши че трябва да проверява редовно боклука и да го разнася из стаите, което се реши естествено с редовното му изхвърляне с всяко излизане. :ab_041:
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

• (61 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема