Кучето в София - на къса каишка
Публикувано: 01 August 2010 - 09:14 PM
Нещо да кажеш???

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 01 August 2010 - 09:21 PM
Много лесно се палиш бе, младеж. Ще ти кажа че Гугъла не ми е източник за инфо,
хайде разкажи ни тая джажджа как се отрази на кучето ти, щом си я поръчал и пробвал. За какво ти е била нужна?
Мнението ми за нея огласих вече.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 01 August 2010 - 09:28 PM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 01 August 2010 - 09:35 PM
alexy, в 01 August 2010 - 09:33 PM, написа:
Използваш го за имитация на намордник, това го разбрах. Само че нали не очакваш да съм съгласна с това? То е като да водиш безобидно куче със строг нашийник, обърнат с шипове навън за да се шашкат неграмотните минувачи.
Ето за това говоря: докато ние самите не започнем да спазваме елементарни правила, при това честно, без шмекерии и увъртания - няма как обществото да повярва че сме адекватни.

Публикувано: 01 August 2010 - 09:39 PM
Furia_S, в 01 August 2010 - 06:30 PM, написа:
ShiBumi_GirL, в 01 August 2010 - 07:17 PM, написа:
В София ли живееш?
Питам защото в адреса ти сочи Шотландия.
Значи, ако ти живееш в София, и ти се налага непрекъснато да се сблъскваш с пенсионерки които извеждат каракачанки без намордник или пит-подобни 13-годишни деца които не могат да ги удържат, и кучета събарят на земята стопаните си за да нахапят твоето - много бързо ще ти дойде акъла.
Да не говоря как едно мило за един кучкар кученце в свободен полет може да наплаши 2-годишно дете.
Питай ме мене как съм изпращала до вкъщи една дама с дакел покрай къщата с НОК-подобен стопанин-кретен.
Много отворковци чета тук, и повечето не са наясно с цялата картина.
В момента живея в Шотландия иначе съм от Варна и там това за над 10 кг намордник и не повече от 2 животни не можеш да притежава.Въпроса ми беше аз като имам 3 котки и 3 кучета значи още от сега съм в нарушение.Иначе такива съм ги виждала много деца с питбули и бултериери,дядковци с агресивни кучта позната история.Странно ми е това за повода 80см при все че нормлния е 1,5м.Но все пак не вярвам че ще тръгнат да го мерят.Тогава за какво са разтегателните поводи?За намордник съм горе-долу съгласна ,защото макар и да не са ми агресивни кучета(понякога не обичат други да ги доближават и ръмжат,ако това мож да се нарее агресия),но много други хапят и за това съм за намордник.Но най-вече кучето да ена повод.
Публикувано: 01 August 2010 - 09:41 PM
Та въпросът е какво правите с куче с намордник в случай на нападение, от бездомни или от куче пуснато на саморазходка?
Замислям се и за нещо друго - няма ли така броят на нахапаните да се повиши и статистиката да каже - бездомните са виновни, трябва да се вземат спешни мерки. Част от тях могат и да се класират за приют, но за много по-голямата част да няма място. При една такава статистика съвсем няма да има място за мърдане.

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 01 August 2010 - 09:58 PM
Два пъти съм имала нужда от куче без намордник до мен. Кварталната глутница ни нападна, когато за първи път минах с Блеки по моя си път, а тя беше куче-душичка - на ожесточен лай обикновено отговаряше с махане на опашка. Тогава нямаше време да реагирам на 4 кучета долетели за секунди с много, много ясни намерения. Ако Рокси не се беше намесила най-вероятно двете с Блеки щяхме да сме нахапани, защото аз определено щях да я защитя. Случай 2 - глутница от около 7-8 кучета от строеж, покрай който никога не бях минавала. Блеки не беше с мен, слава богу. Ако Рокси беше с намордник и камъните не бяха свършили работа - пак двете щяхме да сме нахапани. А пазачът си гледаше като гъз отстрани.
Та въпросът е какво правите с куче с намордник в случай на нападение, от бездомни или от куче пуснато на само
Аз ще ти кажа от личен опит.Вечер извеждам кучето глутница кучета пред входа ми след разгонена,моето куче с намордник 13 год възрастен куц мъжкар.Разпраха му ухото 4-5 се хвърлиха върху него резултата хрущяла му навън всикчко в кръв аз раздавам ритници накрая и на мен 2 зъба на крака.В 10 посред нощ едното родителско тяло търчи с кучето до вет,а другото с мен до спешното,добре че имаме 2 коли

Впроса си е сериозен ,защото тук в Щотландия няма бездомни кучетатака че слагането на намордник не е проблем и въпреки всичко тук кучетата се разхождат без намордници,само на някой места е забранено кучето да е без повод.
Публикувано: 01 August 2010 - 10:11 PM
GAG
Дами, да не говорим за глутниците, че ей сега ще дотърчат върлите защитнички и има да обясняваме че не сме изроди, моля.
ShiBumi_GirL
Забелязах че това ограничение важи за Варна, и мисля че лека-полека всичко това ще се дотъркаля и до нас. Сега ще обясня защо реагирам така:
представи си частен двор, строеж или гараж - те са частна собственост. Ти не можеш да влезеш вътре без полицай, но през оградата свободно щъкат подхранвани там кучета. Женската ражда по 8-10 два пъти годишно докато продължава строежа (а то обикновено трае няколко години).
Е...
Какво да направя в даден случай? Как да разглеждам тази частна собственост с рехава ограда и идиот-нощен пазач, освен като разсадник на нови и нови кучета-парии? Естествено че ще съм ЗА ограничението на домашни животни, което да не засяга развъдниците.
Инак и мен трябва да ме глобят - от днес съм само с 6 домашни любимци, щото седмата риба "Барби" умрЕ сутрента. Останаха ми пет неонки и един куч. Орхидеите не ги броя.

Публикувано: 01 August 2010 - 10:17 PM
mil_, в 01 August 2010 - 09:09 PM, написа:
майната, в 01 August 2010 - 08:44 PM, написа:
Темата е изключително дълга, за да се развива в темата за столичната наредба.
Връзки: препоръчвам Google -> breed specific legislation
Нещо накратко според ASPCA (нарочно избирам необвързана с породи организация)
пък кеф ти цели сайтове има по темата. Няма да събирам статистики за 10 държави, съжалявам, потърси ги, има ги. Не разбирам защо си мислиш, че търся подкрепа за това и защо е този тон? Никой не е предлагал задължителни намордници на общинарите, те сами си ги поискаха и никакви пазарлъци по този въпрос не минаха.
Ясно, не се бях сетил че има Гугъл - просто ми звучеше че аха-аха, много сме изчели и доказателствата са ни под ръка. Не ги облазяваме значи американци, канадци, французи, немци, англичани... Нищо не им отбират тиквите. Като им е толкова акълеца - да си разхождат кокерите без намордници и да си носят последствията.
Дано успешните преговори с Община София си останат на територията на Община София. Това беше от мен.
Публикувано: 01 August 2010 - 10:19 PM
За обектовите кучета не си права , само така изглеждат нещата отстрани .
Убеждавам се , че и най - умната си е малко неука ,
а и най - простия ( аз

Публикувано: 01 August 2010 - 10:24 PM

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 01 August 2010 - 10:25 PM
emilvr, в 01 August 2010 - 10:24 PM, написа:
За обектовите кучета не си права , само така изглеждат нещата отстрани .
Убеждавам се , че и най - умната си е малко неука ,
а и най - простия ( аз

баце, ко ще кажа на дъщерята като се върне от бабишкера? Че красивата й рибка-любимка се гътна ей така и неонките танцуваха самба от кеф?
най-предателски умрЕ това рибЕ без намордник и игнорирайки грижливото хранене. Мисля че охлюва в аквариума се хили най-злорадо: това е третото рибе което го погребваме в тоалетната чиния за три години.
Я къш от тука че ме разсейваш.
GAG
GAG, в 01 August 2010 - 10:29 PM, написа:
мога да ти разкажа много такива истории с наплашени деца и старци, които спасявах с кучето ми.

Публикувано: 02 August 2010 - 08:16 AM
майната, в 01 August 2010 - 10:22 PM, написа:
Ех, ако сарказмът можеше да ни послужи за нещо, щяхме да имаме най-чудесното законодателство.
Ако трябва да оценявам нещата, считам "преговорите" за провал и съм все по-песимистично настроена. Отбихме мераците за bsl ден до пладне, сигурна съм, че ще се възродят в най-скоро време. Следващият път няма да се занимават с нас, ще го мушнат тихомълком направо в някой закон. А и всички са много демотивирани, никой няма да иска да се занимава с това следващият път, за чий дявол, като не знаеш с какво ще те зашлевят и дали вместо да изпишеш вежди, не вадиш очи. Подозирам, че тестове няма да има, а рестрикциите ще валят, като целта наистина е да ни откажат да гледаме кучета. Ние не писахме само касаещи отговорностите предложения, но и касаещи правата - искахме оградени места, площите за разходка да бъдат по-големи части от парковете, общината да намери финансов механизъм за стимулиране на чипирането и регистрацията, да се опрости регистрацията и да се заменят балата документи, дето трябва да носиш, с картонче или нещо удобно, не са взети предвид тези предложения, само рестрикции. Контрол по тях няма да има, така че ще страдат само съвестните стопани, респективно ефект няма да има грам и това ще води до нови и нови рестрикции на хартия. И не, този смазващ процес изобщо няма да се ограничи само до столицата.
Публикувано: 02 August 2010 - 08:54 AM
Сложих на Арес намордник (който имаме за ходенето при вет) за секунда си разби носа в опит да го махне, едва го хванах милото...
Публикувано: 02 August 2010 - 09:15 AM
Всеки може да изкаже мнението си в писмо до зам. кмет Направление "Зелена система, екология и земеползване" Мария Бояджийска:
електронно:
http://www.sofia.bg/contact.asp
или аналогово:
приемно време и адрес:
http://www.sofia.bg/...%EA%EE%E9%20%E5
Проект на наредбата
Публикувано: 02 August 2010 - 09:17 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 02 August 2010 - 10:02 AM
куч е големичък де.. за по-дребните не знам как ще е, но пък имайки предвид че разстоянието от ръката до земята в отпуснато състояние е 60-70 см, а и ръката не е колче и е подвижна, дори и малките кучета няма да бъдат принудени да се движат съвсем (буквално) залепени за разхождащите ги...
под къс повод аз разбирам такъв който принуждава кучето да е точно до теб -- за големи породи -- не повече от 10-20см (без ръкохватка и карабинер)... ние имаме и среден -- 30 или 40, който използваме когато се разхождаме на по-посещавани места -- градския център (най-общо казано) и места популярни за разходки на хора...
за намордниците сега..
и възрастно куче свиква с намордник не толкова трудно... преди година взех един за всеки случай.. уж да се научим да се разхождаме с него.. просто ей така за всеки случай, ако ни се наложи.. беше от текстил и обхващаше муцуната.. открих че куч най-лесно го понася, когато сме навън (на каишка) и започнахме опитите.. първите няколко пъти си беше стресиран и се опитваше да го махне от време на време, но на 4та или пета разходка вече беше посвикнал и опитите да махне намордника бяха единични (1-2 до 3) за цяла разходка.... това, разбира се, имайки предвид, че е наблюдаван през цялото време, внимавам какво прави и е на повод... не че му беше особено комфортно на куч, но свикна за няколко дни...
преди няколко месеца реших да пробвам какво ще е с друг тип намордник (след като приеха куп забрани и наредби свързани с кучетата и се чуха слухове, че големите кучета задължително ще трябва да са с намордник по някое време).. взех кошничка, защото след като попрочетох тук-таме, ми се стори най-удачен вариант.. от една страна цялата муцуна на куч е добре опасана и няма как да ръфне някой или да вземе нещо от земята, а от друга може спокойно да си отвори устата и да провеси език, което в тези жеги е неделима част от нашите разходки...
оказа се, че кучето понася доста по-добре кошничката от предишния намордник.. след няколко тренировъчни разходки в продължение на месец-два (тоест след първите 2-3, които бяха една след друга, веднъж на седмица-две сме се разхождали с намордник, за да не забрави какво е това) куч геройски издържа дълга почти два часа разходка с намордник.. никакви проблеми, никакво мрънкане, никакви опити за сваляне на намордника..
е.. не е толкова страшно явно... свиква се.. не е толкова трудно да се приучи и възрастно куче да търпи намордник.. но пак повтарям -- това ми мнение е обвързано с воденето на повод и внимателно следене на куч.. едва ли куч ще стои с намордника свободно пуснат.. направо съм сигурна, че веднага ще пробва да го махне...
всички това (по-горе написано от мен) е свързано с коментарите колко ужасно къс бил 80см повод и как сме щели да учим вече порасналите си кучета да носят намордник...
съвсем отделен е въпросът колко е удачно да бъде задължителен намордника за кучета над 10кг...
аз съм хем "за", хем "против"... единствената причина да съм "за" е че по този начин хората ще се чувстват по-защитени уж...
но пък има много много "против"... като започнем и от конкретния текст разграничаващ кучетата под и 10кг.. не мисля, че малките хапят по-малко.. средностатистически.. по-скоро малките нападат.. хврълят се бясно.. неконтролирани.. и ако не се доближат, докато си с лице към тях, често те издебват и се хвърлят из отзад.. хапят и хора и кучета по този начин.. подло..
вярно е че пораженията са по-малки, отколкото ако те нахапе овчарка (най-общо обобщавайки), но пък пак си е захапване... така че ако ще е задължителен намордника, да е задължителен за всички..
друг голям проблем са и бездомните кучета... тях кой ще ги разхожда на повод и ще им сложи намордници (или пък ще им събира акитата)?....
като цяло аз съм "за" и бих се съобразявала с гореспоменатите две мерки, ако бъдат въведени и бъде приложен контрол.. тоест ако знам, че някой следи ВСИЧКИ (или хайде да не бъдем максималисти, защото идиоти и богопомазани винаги ще има -- нека да е мнозинството) да ги спазват, аз с удоволствие (или поне с примирение и спокойно) бих ги си водила кучето на повод до 80см и с намордник...

Публикувано: 02 August 2010 - 10:41 AM
nadety90, в 01 August 2010 - 12:41 AM, написа:
Аз също се радвам, че един философ по-малко добре ще дойде на София...и напротив: и намордник ще сложиш на кучето и никой ВЕЧЕ не те пита с какво си съгласна и с какво не си. Ще дойде служител от инспектората, придружаван от полицай, ще констатира нарушение и ще те санкционира. Нищо лично. Щом си голям тарикат, плащай си. Такива "свободомислещи" като теб по форумите много, а когато става дума да се предприемат конкретни действия в полза на общата кауза ви няма никакви ... вива ла револусион!

Публикувано: 02 August 2010 - 10:57 AM
Danyto, в 02 August 2010 - 08:59 AM, написа:
Сложих на Арес намордник (който имаме за ходенето при вет) за секунда си разби носа в опит да го махне, едва го хванах милото...
Вземете се успокойте първо, на драматизирайте чак толкова, и не е лошо да попрочетете какво са ви писали след вас съфорумниците ви относно намордника, и привикването с него.
А за това, че не можете да си контролирате кучето не е нужно да отнасяме ние истериите ви!
Точно заради такива дето едвам си хващат кучетата се стигна до тези "простотии".

Публикувано: 02 August 2010 - 11:16 AM
майната, в 01 August 2010 - 01:48 PM, написа:
За любителите на статистиката като теб: сред най-"злите" породи са дакелите и тези тип "пинчер", да не говорим за кокерите, страдащи от т.нар. "кокерска лудост" - аз лично съм нападан от озверял 15 килограмов кокер и не ми се мисли, какво щеше да се случи, ако на място на кожените ми ботуши, това куче беше срещнало крачетата, ръчичките или личицето на петгодишно хлапе например...статистиката сочи също така, че в Щатите най-много инциденти има с благите по характер лабрадори и голдъни...по повод колито (или мелеза с такова) от профила ти нека знаеш: колитата, шелтитата и прозводните им тип "овчарски" кучета по цял свят са кучета "под особен надзор" ... и не на последно място: хора като мен, газещи в кашата на този проблем повече от 20 години има много...знай, че ако се стигне дотам, няма да оставим нашето си да гази в калта ЗАРАДИ СТАТИСТИЦИ КАТО ТЕБ...
Затова - на радостните и злоради възгласи от рода на "слава Богу, че МОЕТО не е в списъка" ще отговоря така: ако се случи пък МОЕТО да влезе в някакви СПИСЪЦИ, жална им майка на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПОРОДИ. И повярвай ми, АЗ ЗНАМ как да направя от ротвайлерите си кротки агънца, за разлика от нехаещата маса притежатели на "НЕАГРЕСИВНИ" и "ДРЕБНИ и НЕОПАСНИ" породи.
И нека възцари мир, любов и благоденствие в този побъркан свят!