Темата е изключително полезна.Съжалявам за стопанката и за това, което преживява. Аз мога да насоча към доктор Димов от София, имал съм стотици поводи да се уверя в неговата отлична практика като диагностик и хирург. Смело мога да заявя, че е спасявал не едно и две кучета в далеч по- тежки ситуации.
Моят съвет е да отидете и при него.
ОФФІ - топик
Казвам, че е полезна темата за нещо съвсем различно. Аз лично не смятам, че хората, които са си купили кученце от развъдник, когато ги сполети беда като тази, трябва да поставят развъдчиците в един кюп. Напротив-подобни случки не трябва да отказват потенциалните стопани, а да УВЕЛИЧАТ изискванията си към даден развъдчик.
Поставя се въпросът, специално във вашия клуб на северните кучета, как се случват тези неща. Би трябвало да вземат отношение, но какво да бъде то-да отнемат лиценза на развъдчик за това, че е продал куче с дефект? Вярно, един клуб не може да носи отговорност за действията на негов член, но има стотици начини подобен прецедент да бъде избегнат, дори с промени в правилника. И как този развъдчик, чиято страничка разгледах с удоволствие е плюл на репутацията си, продавайки Ви куче с очевиден дефект? И Вие не сте го видели? Наистина ли?
Според мен, развъдчикът е знаел много добре защо поставя пет-клас на това куче И ви е спестил истината за неговото състояние. Но пак, ама наистина ли не сте видели крачето, когато сте купували? Много ми е странно, наистина. Мои приятели си купиха куче от съседна страна, избраха го по снимка, оглеждаха го от сто страни и два дни останаха при развъдчиците, за да наблюдават кучето, което ще закупят да им е приятел в следващите 15 години. А Вие / не искам да прозвучи като заяждане / не сте огледали кученце, за което плащате безумна сума пари?
Пак се връщам на моя офтопик- в България развъдния правилник е, че ако имаш женско куче и искаш поколение, то трябва да се регистрира развъдник. Така и се навъдиха стотици "развъдчици", които дори не знаят какво е генетика, въдят всичко с всичко, защото смятат, че е достатъчно кучетата да са им с родословие и да са ги врътнали по изложби няколко пъти. Пак казвам-не всички са такива, но има...Следователно-пазарът е голям. Питайте, не се колебайте, търсете си правата на купувач дори-защото да купите куче с очевиден дефект не е демонстрация на познания за породата. Аз бих се отказал на секундата, независимо колко ми е струвало да събера парите или да намеря куче в дадения момент. Бих си подбирал развъдниците. Та, темата е полезна. Защото ще се научат хората да отсяват псевдо- развъдчиците от истинските пазители на породата и здравето на кучетата.
Не поставяйте всички развъдчици под един знаменател- зад помпозните имена стоят хора и всъщност хората са основният проблем.
Ще следя с интерес развитието на темата.