Kастрацията е като демокрацията.
Нали знаете , че според Чърчил, демокрацията е много лошо нещо, но засега е най-доброто с което разполагаме.
Кастрацията е противоестествена!
Както ходенето на работа, седенето пред компютър, децата ни, седящи по 6 часа в училище , четенето на книги, пътуването с кола, използването на ДЖИ-Eс-Eм , ДЖИ-Пи-Ec и всичко останало, обувките, презервативите, готвената храна, телевизията, асфалта, пломбите , очилата... Уф, не ми се изрежда повече.
Всичко това е противоестествено, но го правим с цел да постигнем нещо друго.
Пломбират ни зъбите , за да не ни болят. Слагаме очила , за да виждаме. Пращаме децата си да седят ( най-неестествената и натоварваща гръбнака на човек поза) по 6 часа с надеждата да научат нещо и животът им да е по-хубав. Използваме презервативи, за да се предпазим от болести и бременност. Използваме хапчета против забременяване, за да се предпазим, нарушаваики собствения си естествен , различен с по няколко дена за всяк жена цикъл. И т.н и т.н.
Ами същото е и с кастрацията. Лоша , противоестествена, но се прави с цел да се постигне нещо по-добро: да се избегнат потенциални бездомничета, да предпазим любимците си от влудяващ нагон ( когато са разгонени или в близост до разгонени женски) , да ги предпазим от алчни и безскрупулни хора , готови да ни ги откраднат за развъждане и насъскване на биткаджийски кучета. И т.н.
Tези, които си мислят , че могат да опазят любимците си - вярвам ви. Но погледнете безкрайните обяви за изгубени и откраднати. Повечето от тези хора са имали добри намерения и са вярвали , че ще опазят любимците си.
После прочетете обявите на продаващите. "
Имаме всякакви породи." Ами да - вашата сладка любимка ползвана да ражда на конвейер. Вързана на 1 метър синджир и раждаща 2 пъти в годината , защото е породиста и малките и ще се продават така.
Бездомните пък по улиците удивително приличат на една или друга порода. Само погледнете търсещите дом - колко ризени, хускита, НОК, болонки, гончета ще разпознаете в чертите им.
Вашият красавец , отмъкнат някъде да си мери силите с озлобеното куче на някои комплексиран идиот? Или и той, в някои мръсен двор на синджир, но нали е породист, ще носи печалба на който го е отмъкнал.
Някои обърнал ли е внимание , че почти никoй от изчезналите не кастриран? Замислете се за това!
В България все още има прекалено много кучета и почти никаква култура у хората. Докато това не се промени, най-доброто , което можем да направим за любимците си, е да ги кастрираме. Нещо като от две злини по-малката.
Tова е по повод кастрирането на домашни и породисти, защото за уличните явно сме единодушни
Колкото до промяна - лични наблюдения :
Женско куче кастрирано на 4 месечна възраст. Просто си остана дете . Вече е на 9 години. Игрива, скоклива, активна. Надебелява само когато аз я храня ( не мога да и отказвам като ме погледне с тези очи. Когато ме няма и други я хранят според дозите, написани на пакета, си е съвсем добре ) Непознати все питат на колко е нашето Puppy ( кученце) защото я мислят за малка . Не че е дребна - просто изглежда "чисто нова".
Мъжко куче , кастрирано на 2 години. Никаква промяна в тегло и характер, но мисля , че гласът му не е толкова нисък колкото беше. А може би просто не лае толкова ( което е хубаво , защото живее в апартамент)