Dog.bg Форуми : Храненето - ден първи до ден последен

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (30 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Храненето - ден първи до ден последен Оцени темата: -----

#481 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 11 July 2008 - 05:57 PM

Малко инфо за гранулата :blink:.
Съдържание на 100г гранула (суперпремиум клас):
Влажност 8%
Месо 20% (приравнено към нормалната влажност на суровото месо, която е 80% = 92г)
Ориз 15% (приравнено към нормалната влажност на суровия ориз, която е 8% = 15г)
Дехидратиран животински протеин 15% (приравнено към нормалната влажност на суровото месо, която е 80% = 69г)
Царевица и царевичен глутен 10% (приравнено към нормалната влажност на суровата царевица, която е 8% = 10г)
Пшеница и пшеничен глутен 10% (приравнено към нормалната влажност на суровата пшеница, която е 8% = 10г)
Сушени яйца 10% (приравнено към нормалната влажност на суровите яйца, която е 80% = 46г или 1 малко яйце)
Маи, витамини, минерали, стимулатори на храносмилането и пробиотици до 100%
Калоричността на 100г гранула е от 360 до 410 ккал.
Това е средностатистическия състав на повечето храни клас суперпремиум (без да цитирам марки), така че излиза - в 300г гранула има 483г месо. Гледайте влажността.
Заб. Сухите храни ветеринарен клас (не диети) съдържат още повече месо и калории за 100г. :blink:И по - малко царевица и пшеница.
Надявам се да съм бил полезен с инфото.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4
тел. 032/588-948 GSM 0888864255
Специализиран магазин за висококачествени лечебни и профилактични храни
Ветеринарни диетологични консултации при заболявания и специални нужди

#482 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 July 2008 - 11:17 PM

Коя е по - добрата алтернатива за старо (8 годишно) куче: консерва (говорим за по - скъпите гранули, които би трябвало да са по - качествени) или гранула? Досега не съм имала толкова старо куче и всяко нещо ме притеснява. Напоследък дори започнах да се чудя дали неможе да и се счупят зъбите от твърдите, ненакиснати гранули...  :huh:
User's Signature

Качена снимка

#483 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона

Публикувано: 12 July 2008 - 11:11 AM

Цитат

Коя е по - добрата алтернатива за старо (8 годишно) куче: консерва (говорим за по - скъпите гранули, които би трябвало да са по - качествени) или гранула? Досега не съм имала толкова старо куче и всяко нещо ме притеснява. Напоследък дори започнах да се чудя дали неможе да и се счупят зъбите от твърдите, ненакиснати гранули...  :huh:

Първо - дали кучето е старо на 8 години зависи от породата. Някои се водят стари на 10 години, други - на 6.
Второ - какво разбираш под "по - скъпа" консерва? Някои наричат скъпи всички консерви, които съдържат нещо ралично от кости, глави, крака и т.н.т. Други наричат скъпи всички консерви над 5лв.
Трето няма гранула която на може да счупи зъб на куче ( дори и най-долнопробните марки )
Кажи ми породата на кучето или колко тежи приблизително, какво е яло до сега, за да мога да ти отговоря по пълноценно.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4

#484 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 July 2008 - 01:18 PM

Цитат

Влажност 8%
Месо 20% (приравнено към нормалната влажност на суровото месо, която е 80% = 92г)
Дехидратиран животински протеин 15% (приравнено към нормалната влажност на суровото месо, която е 80% = 69г)
Царевица и царевичен глутен 10% (приравнено към нормалната влажност на суровата царевица, която е 8% = 10г)
Пшеница и пшеничен глутен 10% (приравнено към нормалната влажност на суровата пшеница, която е 8% = 10г)
Сушени яйца 10% (приравнено към нормалната влажност на суровите яйца, която е 80% = 46г или 1 малко яйце)
Това е средностатистическия състав на повечето храни клас суперпремиум (без да цитирам марки), така че излиза - в 300г гранула има 483г месо. Гледайте влажността.
Заб. Сухите храни ветеринарен клас (не диети) съдържат още повече месо и калории за 100г. :blink:И по - малко царевица и пшеница.

Докторе, благодаря, сравението е полезно. При дадената от вас информация получих, че храната съдържа 57% протеини, 8% мазнини и 19% въглехидрати (ако е на база пилешко). Не съм виждала такъв състав. Не пропускате ли нещо?

#485 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона

Публикувано: 12 July 2008 - 03:02 PM

Цитат

Цитат

Влажност 8%

Докторе, благодаря, сравението е полезно. При дадената от вас информация получих, че храната съдържа 57% протеини, 8% мазнини и 19% въглехидрати (ако е на база пилешко). Не съм виждала такъв състав. Не пропускате ли нещо?

Храната която давам за пример е типичен суперпремиум добре застъпен на нашият пазар :blink:.Марка и вид няма да цитирам, за да не правя реклама.
Показателите и са:
Протеин 29%
Мазнини 18%
Пепел 7%
Фибри 2%
Метаболитна енергия 4030 ккал/кг
На база пилешко е.
Състава и показателите са взети от продуктовата книга на фирмата производител
Сметките са си наред, защото:
100г пилешко не съдържат 100г протеин, а - 77.2г вода, 19.3г протеин, 2.7г мазнини и т.н.
Царевицата и царевичният глутен се смесват 10:1, така че протеина от тях е само 1.2г срещу 8.0г въглехидрати за 100г гранула. Същото важи и за пшеницата
Данните са взети от хранителна таблица на института Уолтам и са приблизителни.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4

#486 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона

Публикувано: 12 July 2008 - 03:14 PM

Порпуснал съм наистина :mazohist:. Благодаря за проверката.
Тук е вече поправено:

Влажност 8%
Животински мазнини консервирани със смес от токофероли 10% (приравнено към нормалната влажност на свинската мас, която е 0% = 10г)
Заб. Сухите храни ветеринарен клас (не диети) съдържат още повече месо и калории за 100г. И по - малко царевица и пшеница.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4

#487 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 July 2008 - 03:49 PM

Цитат

Заб. Сухите храни ветеринарен клас (не диети) съдържат още повече месо и калории за 100г. И по - малко царевица и пшеница.

Да разбирам ли, че това е хубаво? - Храня кучето си с Хилс. Искам да попитам също дали е по-добре да мина на натурална храна след като малкия порастне, т.е. след като се е развил 1.5-2 годишна възраст?

#488 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 July 2008 - 04:13 PM

Цитат

Това е средностатистическия състав на повечето храни клас суперпремиум (без да цитирам марки), така че излиза - в 300г гранула има 483г месо.
Как се получиха 483 гр?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#489 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 July 2008 - 04:16 PM

Цитат

Разбирам, мазнините са с 10% повече. Съставките изчислявам по данни от http://www.nutritiondata.com/. И с корекцията ви получавам изкл. висок процент протеин, равняващ се на 97 г (пише 69 г чист протеин + 18 от пиле). Толкова протеин би трябвало да даде почти 400 калории, къде остават другите? Другите са 26 г въглехидрати и 24 г мазнини, което е 320 ккал.
Моля, разберете ме правилно, искам напълно да си изясня нещата, за да мога да сравнявам дадена натурална диета с определена храна.
ПП видях си грешката, не са 69, а 15 г сух протеин.
Получават се 345 г месо в 300 г гранула.

#490 Потребителят е офлайн   ZzIT@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 04:34 PM

Бих искала да попитам нещичко. Имам болонка на 9г. , основно се храни с пилешки главички или гранулирана храна като добавка. В отлично здраве е. Но въпросът ми е - трябва ли да й сменя/обогатя менюто в предвид възрастта й? Какво бихте ми препоръчали?

Благодаря!

#491 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона

Публикувано: 12 July 2008 - 05:08 PM

Цитат

Цитат

Разбирам, мазнините са с 10% повече. Съставките изчислявам по данни от http://www.nutritiondata.com/. И с корекцията ви получавам изкл. висок процент протеин, равняващ се на 97 г (пише 69 г чист протеин + 18 от пиле). Толкова протеин би трябвало да даде почти 400 калории, къде остават другите? Другите са 26 г въглехидрати и 24 г мазнини, което е 320 ккал.
Моля, разберете ме правилно, искам напълно да си изясня нещата, за да мога да сравнявам дадена натурална диета с определена храна.
ПП видях си грешката, не са 69, а 15 г сух протеин.
Получават се 345 г месо в 300 г гранула.

И аз за това давам инфото - за да се сравнява гранулираната храна с натуралните диети.
За съжаление на някои собственици кучетата отказват гранулирана храна, вкл. и лечебна когато е необходимо. За това приготвянето на натурални диети не е отживелица.
А за месото в гранулата, не че е важно, но формулата е следната 92г от месо + 69г от протеин(приравнено) = 161г месо в 100г гранула х 3 = 483г месо в 300г гранула.
Ако искаш добре балансирана натурална рецепта съобразена с изискванията на твоята порода кучета - пиши на лични. Ценя развъдчиците които се интересуват от инстинска диетология.

Цитат

Бих искала да попитам нещичко. Имам болонка на 9г. , основно се храни с пилешки главички или гранулирана храна като добавка. В отлично здраве е. Но въпросът ми е - трябва ли да й сменя/обогатя менюто в предвид възрастта й? Какво бихте ми препоръчали?

Благодаря!

Трябва твърдо да смениш. "Главичките" не са месо а пълен отпадък.

Цитат

Цитат

Да разбирам ли, че това е хубаво? - Храня кучето си с Хилс. Искам да попитам също дали е по-добре да мина на натурална храна след като малкия порастне, т.е. след като се е развил 1.5-2 годишна възраст?

Остани си на гранулата с която храниш сега. Е подходящият вид за порастнали разбира се
Хилс не е ветеринарен клас гранула. Той е суперпремиум. Но е добър. Аз се сещам в България само за 2 марки ветеринарен клас профилактична гранула. Марките няма да ги пиша за да не излезе платена реклама. Те се продават само от лекари. Няма ги абсолютно никъде другаде.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4

#492 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 05:13 PM

Цитат

Първо - дали кучето е старо на 8 години зависи от породата. Някои се водят стари на 10 години, други - на 6.
Второ - какво разбираш под "по - скъпа" консерва? Някои наричат скъпи всички консерви, които съдържат нещо ралично от кости, глави, крака и т.н.т. Други наричат скъпи всички консерви над 5лв.
Трето няма гранула която на може да счупи зъб на куче ( дори и най-долнопробните марки )
Кажи ми породата на кучето или колко тежи приблизително, какво е яло до сега, за да мога да ти отговоря по пълноценно.

Кучето е на 8 години и половина, дребно, пекинезоподобно. Досега само веднъж съм намирала консерва, която да е над 5лв, но да речем, че точно този вид консерви имам в предвид. Кучето е около 5кг. И откакто е с мен (от средата на миналият ноември) е яла всичко. Първо започнахме с домашна храна няколко дни (по препоръка на предните собственици), после минахме на консерви Симба и накрая ме посъветваха да мина на гранули и оттогава яде гранули, в момента сме се спряли на Хепи Дог.
User's Signature

Качена снимка

#493 Потребителят е офлайн   ZzIT@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 05:16 PM

Цитат

Благодаря!

Трябва твърдо да смениш. "Главичките" не са месо а пълен отпадък.

Разбирам, но какво точно трябва да й давам? Тя не обича да яде само гранули.Трябва да премина към домашно приготвена храна ли?

#494 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 July 2008 - 05:18 PM

Протеин получен от какво? Месо от какъв вид? Значи в кило гранули има 1610 кг месо? Не броим всички други полезни неща дето имало вътре...
Пак евтино ни дават дори премиум храните.  :-  Ако се сметне в пари, ще дойде, че производителите  са на загуба...
Не целя търсене на отговор, просто не вярвам в тия цифри. За естеството на продуктите изобщо не ща да мисля.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#495 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона

Публикувано: 12 July 2008 - 05:22 PM

Цитат

Цитат

Кучето е на 8 години и половина, дребно, пекинезоподобно. Досега само веднъж съм намирала консерва, която да е над 5лв, но да речем, че точно този вид консерви имам в предвид. Кучето е около 5кг. И откакто е с мен (от средата на миналият ноември) е яла всичко. Първо започнахме с домашна храна няколко дни (по препоръка на предните собственици), после минахме на консерви Симба и накрая ме посъветваха да мина на гранули и оттогава яде гранули, в момента сме се спряли на Хепи Дог.

Кучето не е старо тогава. Дребните породи имат много голяма продължителност на  живот и са стари след 10 години.
Хранете с гранула за зряла възраст класове суперпремиум или ветеринарен, без значение от марката.
След 10 години - за стари кучета.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4

#496 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 09:02 PM

Според концепцията на IAMS (демек Eukanuba) в напреднала възраст (над 7 години за дребни породи) трябва да се увеличат протеините в дажбата както е при малките (до една година), като се запазят мазнините като за зрели кучета. Това с полешки главички няна как да стане. Или увеличете източниците на протеин (пилешко месо и яйца) или изберете подходяща гранула. Моите кучета лека им пръст минаха изцяло на суха храна на 10 години. При дисциплинираност от страна на стопанина кучето може да прояде всичко. Тук за пореден път ще кажа, че е много грешно да се избира храната по вкус.
User's Signature

Качена снимка

#497 Потребителят е офлайн   Milla Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 09:30 PM

Да не отварям нова тема, ама някой знае ли дали тия friskiеs dental и т.н. вършат някаква работа? Голяяяям зор е това миене на зъби и за мое огромно назидание си изяде четката. Ма гледам вече на 2.5г има зъбен камък и трябва да го махаме по някакъв начин, може ли някой да ми даде съвет относно почистването. (май не е за тая тема точно)  :sos:

#498 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 09:45 PM

Milla, на моето куче бях взела такова, но незнам дали защото беше голямо или поради някаква друга причина не пожела да го опита. Това, което докторът ми препоръча за зъбите беше да взема марля, да я напоя с Реванол и да търкам зъбите с нея. На моето куче това за повече от 30 секунди немога да го приложа, но ако искаш пробвай.
User's Signature

Качена снимка

#499 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 09:45 PM

Ами всички адълт и сеньор формули на гореспоменатата храна предотвратяват образуването на зъбен камък. Почистваш го при лекар,, после миеш зъбите два пъти в седмицата, храниш с Юкануба и забравяш за зъбния камък.
User's Signature

Качена снимка

#500 Потребителят е офлайн   ZzIT@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 July 2008 - 10:01 PM

Цитат

Според концепцията на IAMS (демек Eukanuba) в напреднала възраст (над 7 години за дребни породи) трябва да се увеличат протеините в дажбата както е при малките (до една година), като се запазят мазнините като за зрели кучета. Това с полешки главички няна как да стане. Или увеличете източниците на протеин (пилешко месо и яйца) или изберете подходяща гранула. Моите кучета лека им пръст минаха изцяло на суха храна на 10 години. При дисциплинираност от страна на стопанина кучето може да прояде всичко. Тук за пореден път ще кажа, че е много грешно да се избира храната по вкус.
vlado zoo, благодаря ти! ;)

• (30 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема