Бездомните кучетата се увеличават Тази сутрин BTV
Публикувано: 14 February 2011 - 11:09 AM
Публикувано: 14 February 2011 - 11:19 AM
Фурия в началото писа за една глутница. В такъв случай трябваше да се види кой води хорото в нея или кои и да се приберат те. Не е задължително да им се случва нещо лошо в Сеславци, да ги приберат както прибират от детски градини и болници от местата, където бат, Бойко реже ленти, без присъда. Следващите, които се появят - и тях.
Но за всички кучета по пътя ...
Публикувано: 14 February 2011 - 11:41 AM
Публикувано: 14 February 2011 - 11:47 AM
plamenko, в 14 February 2011 - 09:20 AM, написа:
Абе ей пинчер ти си точно, като някое малко и злобно комплесирано пинчерче лаеш на посоки. Мисли 10 секунди преди да пишеш нещо. Аз съм против избиването на кучетата, но съм и против това бабичките да ги хранят покрай блока ми......... пуууууууууууу. Защитниците, както ти ги наричаш се борят да няма такива случай, като с Мима и др......
Пинчер ще казваш на вашите..
Някаква се обадила и казала, че неможело така... "как щели да се махат кучетата".. Аман от такива "работници".
Публикувано: 14 February 2011 - 12:01 PM
Публикувано: 14 February 2011 - 12:01 PM
valnata, в 14 February 2011 - 10:52 AM, написа:
plamenko, в 14 February 2011 - 09:20 AM, написа:
Абе ей пинчер ти си точно, като някое малко и злобно комплесирано пинчерче лаеш на посоки. Мисли 10 секунди преди да пишеш нещо. Аз съм против избиването на кучетата, но съм и против това бабичките да ги хранят покрай блока ми......... пуууууууууууу. Защитниците, както ти ги наричаш се борят да няма такива случай, като с Мима и др......
Пинчер ще казваш на вашите..
Някаква се обадила и казала, че неможело така... "как щели да се махат кучетата".. Аман от такива "работници".
Valnata и понятие си нямаш от проблема, освен в личен аспект. Не познаваш нито работата на НПО-тата, нито на институциите, че да правиш гръмки обобщения. В момента просто си афектирана от нападките на останалите и жилиш. Между другото и аз не подкрепям агресивността, до която е стигнала дискусията. Приятен ден на всички.
Публикувано: 14 February 2011 - 12:08 PM
http://www.btv.bg/news/story/126638
Също прочетох, че България била на първо място в EU по брой на изоставени деца ( но това през 2009. Може някой да ни е взел титлата вече)
Не сравнявам децата с кучета, макар че винаги твърдя , че кучетата са като деца.
Така или иначе, причината, която поражда увеличаване на броя на изоставените кучета и изоставените деца е една и съща. Наречете я както искате: манталитет, народопсихология, простотия, или каквото и да е . Думата е без значение. Дори и чисто нова дума да си измислим, за да наречем този феномен на създаване и изоставяне, причината пак си остава една и съща. А и "създателите" си приличат. По мислене и по мотиви .
Докато не се премахне причината, броят и на едните и на другите ще расте.
И каквито и мерки да си измислим за справяне с "популацията" , тя ще се появява отново и отново и ще расте.
Можем да избием едните и да натикаме другите в приюти. И да продължим до безкрайност: избиване и строеж на все повече приюти. Това решение ли е ?
Публикувано: 14 February 2011 - 12:10 PM
valnata, в 14 February 2011 - 10:52 AM, написа:
И ти на базата на "някой някъде се обадил" реши, че това се отнася за всички НПО?! Не ти дойде на ум, че може би някой в "отговорните" институции" е решил, че точно този ден не му се ходи, че го мързи, че го боли кръст, пръст, лява плешка и т.н., че просто е махнал с ръка и не си е свършил задълженията или може би по-зле, решил е да си поинтригантства като създаде поредната конфликтна ситуация?! Не се замисли над никакви други обяснения. Просто реши, че е по-лесно да крещиш "всички НПО са такива", защото няма как да назовеш отговорния, а може и той да не съвпадне с концепцията ти за случая.
Разбира се, че е отвратително да се случва това, с който и да било, не само със сляпата жена и логичният подход би бил да се изтегли подстрекателят/лите. Питам те сега - ти да си видял някой от "отговорните" институции някога да е правил подобно нещо?! Щото аз не съм. Обикновено прибират първите, които намерят и това обикновено са най-спокойните кучета. Ама е по-лесно и по-бързо и така се отчита работа. Това, че проблемът си стои нерешен не ги вълнува - отговорни за проблема ще бъдат онези, там, от НПО.
Не мога да си обясня толкова ли не ти идват на ум такива елементарни неща?! Това са прости логически връзки.
g_tanov цитирай ме където намериш за добре.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 14 February 2011 - 12:28 PM
От репортажа разбрах, че се е обадила жената, която ги храни и се грижи в района, и помолила/притиснала да се оттегли жалбата, защото децата щели да плачат.
Екото щели да идват на следващия ден.
Не разбрах защо не са дошли: решили са си, че двете ще се разберат и са си измили ръцете, или Невена си е оттеглила жалбата?
Това е важно, защото следващата инстанция над Екоравновесие е общината.
В такива случаи се прави проверка на място, тогава се намесва НПО-то - идва да види кое точно куче е агресивното.
Но в целия разказ става дума за една глутница.
И за да има изобщо някакви шансове да работи програмата, подобни случаи трябва да намират решение.
Чу се оня ден при Цолова, че в разни случаи НПО-то притискало гражданите да си оттеглят жалбите, интересува ме дали наистина това е така или гледат да постигнат някакъв компромис когато преценят, че кучетата не са наистина опасни, а само лаещи да речем. Защото ако съберат заради каприз кучетата от единия блок, веднага ще се наредят на опашката капризните от съседния, за да си почистят, а не щото кучетата са наистина агресивни и така се саботира програмата. Това по принцип, случаят на Невена е специален и трябва да се търси начин.
Публикувано: 14 February 2011 - 12:28 PM
Обаче само ние тук я виждаме тази работа.. Другите хора в тая държава защо са толкова заслепени и не забелязват?
Публикувано: 14 February 2011 - 12:30 PM
А и присъдата "агресивни" за тях в случая е крайно прибързана - те пазят територия, както го прави нормално и домашното куче.
Но в резултат на всичко това, което се прави за тях - мястото им е в приюта, или поне на водачите им.
Само за сравнение - в нашия квартал се е поселила от половин година една глутница от 5-6 доста едри кучета, добре загладени. Нямам представа дали някой ги храни, но предполагам - да, и то някъде по задните дворове на кооперациите, има ги тук такива няколко, разградени и обрасли, и няколко жени, които се грижат за бездомни кучета. Редовно чувам вечер яростни облайвания - явно кучовците спорят със съседни глутници и не са от най-кротките.
Та вчера им налетях по тъмно, когато изведох моето куче (10кг) навън преди лягане, а взех и боклука да изхвърля. Изкочиха от сянката на контейнера - имаха "банкет" там явно.
Аз - сама с кучето, нощ, на улицата няма жива душа, насреща ми - глутница, която съм потревожила по време на храна!
Е, ако чакате разказ за страховито нападение - нямаше такова, те се уплашиха май повече, отколкото аз, и избягаха с подвити опашки.
Срещала съм се с тях доста пъти - реагират винаги по този начин, а вчера се убедих, че и нощем не нападат. Определено се страхуват от хора, денем се крият и бягат при среща.
Значи може и така...
Доколкото съм разбрала - това е и идеята на програмата "Кастрирай и върни", само че както много други неща у нас - и тя е "побългарена" и реално кучетата на улицата стават полудомашни с всички последствия от това. Една такава "подхранваща" даже се беше похвалила тук във форума колко полезни били обгрижваните от нея кучета - пазели им паркинга с колите!
Публикувано: 14 February 2011 - 12:31 PM
valnata, в 14 February 2011 - 11:33 AM, написа:
Ето, пак преиначаваш казаното !!!! Това нарочно ли го правиш или наистина не схващаш?! Никой не ти казва, че жената лъже !!! Напротив, проблемът опира до това, че от Екото не могат да раздават така телефони и да карат някой да се обажда. ТЕ НЕ СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА ! Как по-ясно да ти го кажа, не знам. На нея може да й се обади всеки, как така ще си оттегля жалбата?! Ако се чувства застрашена, да подаде жалба и в полицията, какво страшно ще се случи?! Някой ще ми обяснява по телефона какво да правя!! Предполагам, че тази жена има семейство, близки, те какво са направили?!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 14 February 2011 - 12:38 PM
Публикувано: 14 February 2011 - 12:45 PM
Относно изписаните тук предложения за човек-предружител. Говорим за това, че кучето-водач прави един незрящ независим от други хора, неоценимо е това, тя го каза в самото начало.
А всъщност не може спокойно да излезе да се поразходи или да напазарува, за да не излага на риск себе си и кучето, което обикна от цялото си сърце (аз съм щастлива от този факт, много се притеснявах дали черното ми Ангелче ще попадне при добри хора и се радвам че са случили една на друга с Невена).

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 14 February 2011 - 01:00 PM
Не съм в нейното положение, затова казвам, че нейният случай изисква специално внимание.
Иначе моят опит с глутници е следният. Имам проблем с едното ми куче, но той е защото той самият има агресия на повод, т.е, заради неговата реакция. С другите нямам никакъв проблем. Има по пътя ни едни облайващи, които изглеждат много страховито. Изглежда, че се хвърлят, щракат със зъби, но всичко е само цирк, мога да мина спокойно с кучетата между тях и тогава подвиват опашки. Това не значи, че всеки случай е такъв. Аз се чудя дали не може човек, по-обръгнал на това, пък и зрящ, да я придружи веднъж-два пъти по пътя й, за да фиксира истинските опасности. Възможно е тя да се страхува повече, отколкото си заслужава. Възможно е опасността да е по-голяма, отколкото очаква.
Публикувано: 14 February 2011 - 01:07 PM
Много добре знаете че след като се махне въпросния придружител поведението на глутниците отново може да е същото като видят че жената с кучето и бастуна няма човек-пазач, който да ги прогони.
Цитат
Ето точно това вече е абсолютно ненормално. Както е ненормално за мен че и аз не излизам на разходка с кучето ми и малката. Ненормално положение е това и с ужас го чаках да се случи и тук, като четох положението, описано от канис-терапевти в Москва, защото виждах че и ние на там вървим. За съжаление - ето, случва се.

Публикувано: 14 February 2011 - 01:12 PM
Мислех, че целта е друга.
Публикувано: 14 February 2011 - 04:48 PM
Не си представям някой в Лондон или Берлин да търпи с години подобно положение, в което и ти самата признаваш че вече никой не може заради глутниците да излиза спокойно на улицата. Така че време е да признаете че експеримента "Кастрирай-върни" в условията на големия град се е провалил с гръм и трясък и от години вече последствията на този експеримент отнасят абсолютно невинни хора и кучета: достатъчно е да видиш как уплашеното ни общество настоява за намордници и метър и половина повод за ДОМАШНИТЕ кучета.
Честно казано дори не очаквах по-различна реакция от глутницо-защитниците, достатъчно ми бе да прочета предложенията тук: придружител, внедряване, да се е обадила в полиция.
Говорим за явление, когато се ронят сълзи над синантропните парии, правят се словесни еквилибристики за манталитета и изоставените деца, а същевремено абсолютно никой от същата тази групичка не желае да проумее: в името на неоправдан експеримент ВЕЧЕ страдат и деца, и старци, и хората с увреждания, а и самите кучкари. И нее изхода да помогнете на конкретна тази жена. Защото такива хора са толкова много, че не сте в състояние да им помогнете на всичките и да ги патрулирате навсякъде, защитавайки ги от глутниците.

Публикувано: 14 February 2011 - 05:13 PM
Furia_S, в 14 February 2011 - 03:53 PM, написа:
Честно казано дори не очаквах по-различна реакция от глутницо-защитниците, достатъчно ми бе да прочета предложенията тук: придружител, внедряване, да се е обадила в полиция.
Публикувано: 14 February 2011 - 05:25 PM
Furia_S, в 14 February 2011 - 03:53 PM, написа:
Сериозно ?!?

Вход

Горе
Цитиране +