Dog.bg Форуми : Съвет за корекция на агресия ?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Съвет за корекция на агресия ? Телетакт Оцени темата: ***** 1 Гласове

#61 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 September 2011 - 10:59 AM

Показване на мнениетоdog.bg, в 09 September 2011 - 09:08 AM, написа:

Показване на мнениетоferino, в 02 September 2011 - 09:22 PM, написа:

Имам доста своенравно мъжко куче , което показва агресия към някои хора и най-вече кучета, не се отзовава при повикване и т.н.
Понеже изгубих доста време в обучение, което не даде пълни резултати, решил съм да си купя телетакт (ел. нашийник) .
Притеснявайки се да не увредя нервната система на кучето...Ако някой има личен опит ,моля да сподели повече.
Благодаря.

Присъствал на съм обучения с електрически нашийник и в ръцете на хора, които знаят какво, как и защо това нещо наистина работи страхотно и помага за по бързото, навременно и точно обучение на кучето.

За вашия случай - преценете си ... ако това нещо на врата на кучето ви има дори и най малкия шанс да предотврати дистанционно и от далеч нежелан инцидент - използвайте го. Предполагам, че и вие ще бъдете по спокоен при това положение, а това също не е малко.

Успех

Значи невероятно е, че съветвате някого да използва забранени от Закона средства ! Не ми го побира умът защо го правите ??
Страхотно работело, да бе ..Човекът не си научил кучето да идва ,като го извика , не го владее никак ,пък ще го джаска и с ток , та да предотвратял бил инциденти . Може да повтаря и абра-кадабра междувременно ,май ..Джаскайте си своите кучета с ток, не съветвайте хората да правят това. Ма все си мислех, че тук ,в тези форуми витае здрав разум. Жалко

Пак да повторя : като толкова иска да вкара забранителна команда (не знам дали точно това иска всъщност , щото елшок уж за това служи ), макар че не разбирам как само чрез забрани ще го рехабилитира - има достатъчно НЕиквизиторски и ефективни методи ,които обаче са ЧАСТ от цялостно възпитание . Без него и електрошок и ръгане с остен ,и сигнали от космоса за "по-бързо" - няма да помогнат - напротив.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#62 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 11 September 2011 - 01:19 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 11 September 2011 - 10:25 AM, написа:

Знаете ли танцуващите мечки защо са именно „танцуващи”. Знаете ли каква е методиката им на обучение. Още докато са малки меченца, циганите поставят предните им крака върху нагорещена ламарина и те – поради болката (адската болка!) се изправят на задните си крака. Методиката работи безупречно!!! По Вашата логика, щом работи – тя е добра.

Именно поради това си позволих да пиша в темата - говори се за отучване/научване на куче на команда чрез използване на болка, причинена от електрически шок! Явно много ефикасно средство, подобно на нагорещената ламарина при меченцата. И ако някой е успял да схване идеята ми - кучето да изпълнява команди по своя воля; команди, научени чрез подаване на поощрения и само когато кучето има желание за това, а "наказанието" е единствено игнориране или извеждане на кучето от стаята или затваряне в друга стая, никога не би дал подобен на горния пример в отговор на моята теза.

Жалко! Очевидно е, че няма смисъл да се продължава в тази насока, защото аз говоря за практика, подкрепена от теория, която изключва АБСОЛЮТНО всякакво насилие, други говорят за теория, единствено, без връзка с практиката. При това без да става ясно каква точно е теорията, само загатване от рода на "аз колко много знам, но няма да ви кажа, защото не е тук мястото, пък вие си стойте невежи и ако искате, търсете".
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#63 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 11 September 2011 - 01:25 PM

Знаете ли танцуващите мечки защо са именно „танцуващи”. Знаете ли каква е методиката им на обучение. Още докато са малки меченца, циганите поставят предните им крака върху нагорещена ламарина и те – поради болката (адската болка!) се изправят на задните си крака. Методиката работи безупречно!!! По Вашата логика, щом работи – тя е добра.

Именно поради това си позволих да пиша в темата - говори се за отучване/научване на куче на команда чрез използване на болка, причинена от електрически шок! Явно много ефикасно средство, подобно на нагорещената ламарина при меченцата. И ако някой е успял да схване идеята ми - когато кучето приеме собственика си за водач в неговата глутница (ако глутница съществува само между животни в родствено отношение от един и същи вид, то тогава по нашите улици няма никакви глутници от бездомни кучета, събирането на неродствени кучета в група включва някакви сложни взаимовръзки, но каквито и да са връзките между членовете на тази група резултатите са едни и същи за хората, които по някакъв начин страдат от тази група/глутница, без въобще да ги интересува кое понятие е правилно и надали ще тръгнат да издирват информация защо не е глутница, а нещо друго си), кучето ще изпълнява с готовност команди, научени чрез подаване на поощрения и само когато кучето има желание за това, а "наказанието" е единствено игнориране или извеждане на кучето от стаята или затваряне в друга стая, или прекратяване на разходката, никога не би дал подобен на горния пример в отговор на моята теза.

Жалко! Очевидно е, че няма смисъл да се продължава в тази насока, защото аз говоря за практика, подкрепена от теория, която изключва АБСОЛЮТНО всякакво насилие, други говорят за теория, единствено, без връзка с практиката. При това без да става ясно каква точно е теорията, само загатване от рода на "аз колко много знам, но няма да ви кажа, защото не е тук мястото, пък вие си стойте невежи и ако искате, търсете". Нулева полза във връзка с проблема на пусналия темата.

Отричането на теория, която изключва използването на сила/насилие, дори и дърпане на повода като корекция, без метода да е проверен от гледна точка на резултати и без да се дава друга алтернатива, за мен е равнозначно на защита на теория, използваща сила/насилие.
User's Signature

#64 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 September 2011 - 09:39 AM

Показване на мнениетоwind, в 11 September 2011 - 01:25 PM, написа:

И ако някой е успял да схване идеята ми - когато кучето приеме собственика си за водач в неговата глутница (ако глутница съществува само между животни в родствено отношение от един и същи вид, то тогава по нашите улици няма никакви глутници от бездомни кучета, събирането на неродствени кучета в група включва някакви сложни взаимовръзки, но каквито и да са връзките между членовете на тази група резултатите са едни и същи за хората, които по някакъв начин страдат от тази група/глутница, без въобще да ги интересува кое понятие е правилно и надали ще тръгнат да издирват информация защо не е глутница, а нещо друго си),

Знаете ли, започвате да ми приличате на приказката „Едно баба знае, него си бае”.

Не може да коментирате за кучетата по улиците, независимо дали са 2-3 или 20-30, събрани заедно, след като продължавате да разсъждавате по същия начин.

Казвате, че независимо дали е глутница или незнам си какво, резултатите за хората са едни и същи, а не си задавате въпроса защо резултатите са именно такива.

Не може да се разсъждава на парче. Или трябва да знаеш причините за дадено действие (първо си отговорете на въпроса, как, откъде и защо са се сформирали тези „кучешки глутници”) или просто да не се впускаш в дълбоки разсъждения.

Преди години ме викаха да коментирам за едни кучета (НОК), които бяха прескочили една ограда и разкъсали една жена. По-късно имаше случай с една дама, която сутринта си правила поредната тренировка по бягане и група безстопанствени кучета я бяха нападнали. Нея едва я спасиха.

И в двата случая отказах консултация. И ще Ви кажа защо. Защото всички разсъждаваха от позицията: „Помиярите без причина нападнаха жената” и аз явно трябваше да дам съвет от рода ”Ами да, помиярите трябва да се избият”.

Никой не си задава въпросите:

1. Тези кучета откъде са се появили (между тях имаше дори и един дого аржентиро).
2. Тези кучета гладни ли са в момента или сити.
3. Колко мъжки и колко женски има в тази група и дали нивото на тестостерона не се поддържа високо, което още повече повдига нивото на агресивност.
4. И най-важното: никой не отчита, че в момента жената е тичала – действие, което във всяко едно куче отключва ловния инстинкт и се спуска.

И още много въпроси, на които никой не иска да си отговори и не иска да приеме твоето обяснение, а единствено което се повтаря като рефрен е „помиярите трябва да се избият, те са виновни за всичко”.

Първо: „помиярите” не са виновни абсолютно за нищо.

Второ: „помиярите” са наш продукт и всяко тяхно действие е продиктувано от нашето поведение.

Започва да ми става досадно да обяснявам неща, за които си задавам въпроса дали отсрещната страна наистина не ги разбира или просто не иска да ги разбере.

С коментарите по темата – дотук!

#65 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 11:00 AM

Атанасов, това беше изключително грозно, отнесено точно към wind.
1. Тя коментира, че глутници на улицата се образуват от неродствени бездомни. Хайде аз да попитам как се нарича такава група, щом не било глутница?
Вместо да коментираш това, ти се нахвърляш върху нея заради измислени от теб уж нейни разсъждения. Ти нямаш идея как разсъждава тя относно бездомните кучета. С какво право обвиняваш непознат човек, че подкрепял избиването на бездомни, ами ако този човек се бори точно срещу това от години?!
2. Думата помияр я използваш ти, тя - не. Не понасям хора, в чийто речник тя съществува.
3. wind е значително по-наясно с проблемите на бездомните животни от теб по простата причина, че приютява, кастрира, рехабилитира, задомява такива. Тоест, ври и кипи в проблема. Изключително наясно е и с причините за появата на бездомни животни и проблемите на хората с тях. Банерът в подписа й ще ти избоде очите, но ти си твърде заслепен, за да се поинтересуваш на кого отправяш грозни обвинения и дали случайно пък не е човек, заслужаващ уважение.

#66 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 12 September 2011 - 11:28 AM

Кангал - значи ако по твоите расъждения, в природата всичко вълчи глутници, са с родствена връзка.
Обаче аз не съм съгласен с Вас - защото ако бяха всички вълци в една глутница роднини, не съмнено, ще се получи близко родствени сношения. Което с времето ще доведе, до много болести, и вълците, ще почнат да измират.

Така ли е или греша ?

И друг въпрос - Вчера една жена мина с бебе в количка и едно от безстопанствените кучета пред блока я нападна ( каракачанка е - изхвърлена от някъде )
Тя с какво е виновна ? В случая :ae_085:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#67 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 11:55 AM

Показване на мнениетоArolski9111, в 12 September 2011 - 11:28 AM, написа:

Кангал - значи ако по твоите расъждения, в природата всичко вълчи глутници, са с родствена връзка.
Обаче аз не съм съгласен с Вас - защото ако бяха всички вълци в една глутница роднини, не съмнено, ще се получи близко родствени сношения. Което с времето ще доведе, до много болести, и вълците, ще почнат да измират.

Така ли е или греша ?

И друг въпрос - Вчера една жена мина с бебе в количка и едно от безстопанствените кучета пред блока я нападна ( каракачанка е - изхвърлена от някъде )
Тя с какво е виновна ? В случая :ae_085:

По първия въпрос - няма да отговоря, а ще задам въпрос.
При хората как се създават новите семейства - братята задължително се женят за сестрите? Или след една определена възраст младите не тръгват да си търсят партньорки и не създават нови семейства ?!

По втория въпрос: жената с нищо не е виновна, но мислите ли, че един отговор ще бъде достатъчно умен и логически издържан ако се базира само на коментар, че кучето хей така без нищо, просто си я е нападнало.

Запомнете едно нещо (пък ако искате не го и помнете, но ако го запомните, не задавайте подобни въпроси):

В природата, единственото животно, което върши безсмислени неща е човекът !

#68 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 11:56 AM

Аролски, понеже Атанасов няма намерение нищо да обяснява, ще ти кажа с две думи: най-новите изследвания за живота на дивите вълци развенчават теорията за линейна йерархия във вълчата глутница и показват, че структурата на обществото им е подобна на човешкото семейство - т.нар. алфа двойка са майката и бащата, а потомството приема тяхното лидерство по естествен начин. Вътре в групата поколение има само тази двойка, така че въпросът ти е безпредметен.
Досегашната "алфа" теория е била базирана върху наблюдения над вълци в плен, събрани заедно на случаен принцип, когато поставени в зависимост от човека, те са принудени да се сървеновават помежду си за ресурси.
Съвсем трети въпрос е, че след хиляди години селекция и еволюция в условия на зависимост от човека, кучето е добило (вкл. генетично) несравнима способност да познава и разчита сигналите и желанията на човека, каквато липсва дори у най-близките ни родственици - приматите. Също така способност да встъвпва с него в отношения, в каквито не встъпва със себеподобни. Тези отношения нямат аналог в кучешката/вълчата глутница, затова е опростенческо да се привеждат към отношенията в глутницата.
Вкл. кучето не просто сътрудничи с човека, то се доверява повече на сигналите на човека, отколкото на собствените си сетива, независимо, че те са по-остри. Това на практика подсказва, че отношенията ни с тях не е задължително да почиват върху задължителна "алфа" доминация, те могат да бъдат подобни на отношенията между родител и дете.
В общи линии това казва Атанасов, макар да е под достойнството му да го обясни, виж, не му е под достойнство да напише 10 пъти повече думи как няма да го обясни на плебеите.

За да се убеди в това всеки може да направи един прост опит, ако счита, че има добра връзка с кучето си. Вземете съд с малко храна и празен съд, нека са затворени. Сложете ги от двете си страни. Повикайте кучето, като му сочите с пръст съда с храната, то няма да се поколебае да ви послуша. За сравнение - приматите изобщо не откликват на насочването. Но можете да отидете и по-нататък. При същата постановка посочете празния съд, като отворите съдовете. Вижте какво ще направи кучето (като знаете, че то подушва къде е храната).
Правила съм опита с две мои кучета, самата аз бях изненадана и това промени до голяма степен схващанията ми. Във всеки случай ще ти даде основания за размисъл като треньор.

#69 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 12:11 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 September 2011 - 11:00 AM, написа:

Атанасов, това беше изключително грозно, отнесено точно към wind.
1. Тя коментира, че глутници на улицата се образуват от неродствени бездомни. Хайде аз да попитам как се нарича такава група, щом не било глутница?
Вместо да коментираш това, ти се нахвърляш върху нея заради измислени от теб уж нейни разсъждения. Ти нямаш идея как разсъждава тя относно бездомните кучета. С какво право обвиняваш непознат човек, че подкрепял избиването на бездомни, ами ако този човек се бори точно срещу това от години?!
2. Думата помияр я използваш ти, тя - не. Не понасям хора, в чийто речник тя съществува.
3. wind е значително по-наясно с проблемите на бездомните животни от теб по простата причина, че приютява, кастрира, рехабилитира, задомява такива. Тоест, ври и кипи в проблема. Изключително наясно е и с причините за появата на бездомни животни и проблемите на хората с тях. Банерът в подписа й ще ти избоде очите, но ти си твърде заслепен, за да се поинтересуваш на кого отправяш грозни обвинения и дали случайно пък не е човек, заслужаващ уважение.

http://dogscience.pr...play&thread=227

По-горе става дума за едно!
В момента са над 30. И за нито едно никой не ми е дал и 1 стотинка, но е направено всичко, каквото трябва да се направи.
А колкото до това кой доколко е наясно с бездомните, проучвам ги от 2002 година.
Коментари и заблежки (ако някои си мисли, че отправяйки ми ги, са стойностни) приемам само от професионалисти по темата!

#70 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 12:29 PM

Ами не те питам на колко кучета си помогнал, а ти обяснявам, че wind e помогнала на повече от теб. Заслужава достатъчно уважение вместо грозните ти спекулации, независимо дали ти си способен на уважение.
И на 5 хиляди да си помогнал, моите адмирации за това, способна съм да уважавам делата дори когато ми е неприятна личността. Но това не ти дава право да слагаш в устата на човек, който също им помага, призиви за избиване и думички като помияр.
Професионалисти си търси по професионалните и научните форуми. Този е на любителите на кучета, ние сме си го създали и няма да се изпарим, за да си пишеш сам.

#71 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 12:39 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 September 2011 - 12:29 PM, написа:

Ами не те питам на колко кучета си помогнал, а ти обяснявам, че wind e помогнала на повече от теб. Заслужава достатъчно уважение независимо дали ти си способен на него.
Професионалисти си търси по професионалните форуми. Този е на любителите на кучета, ние сме си го създали и няма да се изпарим, за да си пишеш сам.

Като не ме питаш, не ми и казвай какво да правя.
Ако имам нещо да коментирам с винд, нямам нужда от посредници.
А това дали ще изказвам мнение или не, не може да ми бъде определяно от този или онзи. Такива обикновено се обаждат на модераторите, да ми спрат достъпа до форума, защото не обичат да се възразява на дилетанщината, която искат да наложат като професионална компетентност.
С теб нямам какво да коментирам, така че пиши си където искаш и каквото искаш, без да се занимаваш с моята персона, а естествено, че при всеки опит да заблудиш аудиторията, няма да мълча.
Имаш два избора:
- или да внимаваш когато пишеш, дали достатъчно много си прочела по темата (достатъчно е като за непрофесионталист само да си прочела)
- или да сигнализираш да ми наложат отново бан.

#72 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 12:43 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 12 September 2011 - 12:39 PM, написа:

С теб нямам какво да коментирам,

Не те и карам.
Но аз ще коментирам каквото и както намеря за добре. А като човек със свободна воля имам много, много възможности за избор.
Не аз казвам на някого какво да прави, ако щеш пиши, ако щеш мълчи, ако щеш хоро играй. Ти нещо взе да раздаваш заповеди кой какво да не пишел, е, няма как да ти се получи.
Относно професионализма - да, определено се считам за добър професионалист в моята професия и в никоя друга. Тук съм любител на кучета и форумът е точно за такива.

#73 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 01:42 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 September 2011 - 12:43 PM, написа:

Относно професионализма - да, определено се считам за добър професионалист в моята професия и в никоя друга. Тук съм любител на кучета и форумът е точно за такива.

Правилно. Никога не го забравяй!

П.П. И една молба. Ако имаш да кажеш още нещо, което да те успокои, изкажи го и спри. И започни да пишеш по същество, ако има какво да кажеш по същество.

#74 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 01:46 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 12 September 2011 - 01:42 PM, написа:

Ако имаш да кажеш още нещо, което да те успокои, изкажи го и спри. И започни да пишеш по същество, ако има какво да кажеш по същество.

Имам. Абсолютно същото, отнесено към теб, с добавка - не хули хората, това не те прави по-велик, напротив, прави те да изглеждаш инфантилен.

#75 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 September 2011 - 01:51 PM

Показване на мнениетоagalina, в 11 September 2011 - 10:59 AM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в 09 September 2011 - 09:08 AM, написа:

Показване на мнениетоferino, в 02 September 2011 - 09:22 PM, написа:

Имам доста своенравно мъжко куче , което показва агресия към някои хора и най-вече кучета, не се отзовава при повикване и т.н.
Понеже изгубих доста време в обучение, което не даде пълни резултати, решил съм да си купя телетакт (ел. нашийник) .
Притеснявайки се да не увредя нервната система на кучето...Ако някой има личен опит ,моля да сподели повече.
Благодаря.

Присъствал на съм обучения с електрически нашийник и в ръцете на хора, които знаят какво, как и защо това нещо наистина работи страхотно и помага за по бързото, навременно и точно обучение на кучето.

За вашия случай - преценете си ... ако това нещо на врата на кучето ви има дори и най малкия шанс да предотврати дистанционно и от далеч нежелан инцидент - използвайте го. Предполагам, че и вие ще бъдете по спокоен при това положение, а това също не е малко.

Успех

Значи невероятно е, че съветвате някого да използва забранени от Закона средства ! Не ми го побира умът защо го правите ??
Страхотно работело, да бе ..Човекът не си научил кучето да идва ,като го извика , не го владее никак ,пък ще го джаска и с ток , та да предотвратял бил инциденти . Може да повтаря и абра-кадабра междувременно ,май ..Джаскайте си своите кучета с ток, не съветвайте хората да правят това. Ма все си мислех, че тук ,в тези форуми витае здрав разум. Жалко

Пак да повторя : като толкова иска да вкара забранителна команда (не знам дали точно това иска всъщност , щото елшок уж за това служи ), макар че не разбирам как само чрез забрани ще го рехабилитира - има достатъчно НЕиквизиторски и ефективни методи ,които обаче са ЧАСТ от цялостно възпитание . Без него и електрошок и ръгане с остен ,и сигнали от космоса за "по-бързо" - няма да помогнат - напротив.

С това нещо стопанина ще може да спре агресивното си куче преди да е станало късно ... преди, а не след.
И може да спаси живот, защото в този момент всеки миг може да е фатален.

По добре агресивно куче под дистанционен контрол и възможност за мигновенна реакция при инцидент, отколкото безконтролно такова.

И дано никога да не се случва, но ако се случи - това е единствения възможен начин за бърз и моментен контрол ... по добре да го има като опция, след като кучето е подчертано агресивно и стопанина осъзнава това, както и възможните последствия, отколкото да го няма.

Което не изключва човека да се занимава с кучето си и да го води винаги с намордник, както съм написал - напротив, задължително е да продължи обучението, за да бъде сигурен в себе си и кучето си. Написал съм, че човек и куче се учат цял живот, важи и за кучета, и за хора.

Но не всички кучета са еднакви ... има и по лесно възбудими, и по склонни към агресивност и невинаги дори и добронамерени стопани, дори ида са посещавали курсове за обучение могат да се справят ... за това съществуват и такива помощни и предпазни средства. Да, има ги и няма нищо лошо в това съвестен стопанин в нужда да може да ги ползва и да разчита на тях, за да предпази себе си, кучето си и околните хора и животни от възможни инциденти с фатални последствия.

#76 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 12 September 2011 - 02:05 PM

МИЛ - аз приемам кучето, като мой приятел/ другар, с който общувам, занимавам се, обичам го ! (според мен това е поведение на "алфа")
За мен е важно когато работя с някой, да го науча как да бъде приятел със своето куче, а не то да му бъде роб или кучето да бъде робот.

Относно въпроса ми - благодаря МИЛ за отговора ( аз разбирам от обучение на кучета и как да им въздействам ! )
Както ти казваш - аз съм професионалист в моята си професия и в никоя друга :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 02:31 PM

Асене, ако това освен да го твърдиш, искаш да го приложиш на практика, няма да залагаш толкова на контрастен метод. Разбирам, че школовката ти е такава, щом си учил от баща си, но вече има по-добри методи.
Казвам ти го от позиция на човек, който при първия си сблъсък с обучение на кучета нямаше друг избор, освен да прилага контрастен метод, с което си създаде невероятни капани за бъдещето.
Особено за агресия към кучета контрастният метод изработва такава чудна фрустрация, че ...

#78 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 12 September 2011 - 04:03 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 September 2011 - 12:56 PM, написа:

Вкл. кучето не просто сътрудничи с човека, то се доверява повече на сигналите на човека, отколкото на собствените си сетива, независимо, че те са по-остри.

Питам от практическа гледна точка, защото в момента ме интересува с цел обучение/възпитание на много кучета на едно място.

Има ли разлика дали ще определяме отношенията на кучето с човека като такива между дете/родител или между член на глутница и водач? Защото има деца, които никак не слушат родителите си, т.е. зависи дали родителя успява да наложи авторитет и правила. Ако кучето се доверява на стопанина си (по моите думи на водача си), то тогава ще приеме решението на стопанина/водача, каквото и да е това решение, в случая ще пренебрегне свето обоняние и ще погледне в празната купа. Ако обаче доверието в стопанина не е пълно (по мои думи кучето не приема стопанина си за водач), тогава дали ще пренебрегне купата с храната?

Мисълта ми е, понеже в момента прилагам описаните от Jan Fennell похвати и промяна определено има, нещо лошо ли се случва с психиката на кучетата? Ако нещата, за които тя говори и прилага, изключват насилие/сила и постигат желания резултат, има ли значение дали "глутница" включва индивиди от един вид в родствени отношения, дали кучето смята стопанина си за водач, или приятел, или родител? Определено трябва да познаваме и начина на "мислене" на кучетата, но според мен почти всички методики за обучение целят да утвърдят стопанина по-високо, дали в йерархична структура, или в друга връзка, от гледна точка на практиката - няма разлика. И тук не говорим за треньори, а говорим за стопани, които да успеят да изградят такава връзка с кучетата си, за да нямат проблеми в съвместния си живот. Аз споменах за метод, който определено ме впечатли и реших да го споделя, авторът на темата би могъл да пробва, ако има желание.

За мен промяната е положителна, но са нужни постоянство, време и мотивираност - кучета, които преди съм викала без резултат (не говоря за разходки), които само са ме поглеждали "снизходително" и не са помръдвали от мястото си, в момента тичат към мен само при прошепване на името им. Друг проблем, който досега не съм успявала да разреша, е бил лаенето. В смисъл, когато чуят или усетят хора или коли, едно да се разлае, лавваха и останалите (около 15 кучета). Нищо не помагаше да бъдат укротени, докато те не решаха да спрат да лаят. В момента казвам само "Шшшшт" и спират. Е, не винаги се получава точно така, но с кучовци "репетирам" от около седмица и определено не успявам да обърна достатъчно внимание на всичките кучета за краткото време с което разполагам. За да съм честна обаче, понеже ми е трудно да пренебрегвам кучетата, когато се тълпят едно връз друго към мен, а аз съм извикала едно определено, включих и "ръмжене", доколкото успявам да имитирам тяхното ръмжене, когато предупреждават друго куче.

Общо взето нямам много изисквания, най-важното като че ли е когато две кучета се сбият (не се случва често, но когато прибера някое по-доминантно куче, колкото и дребно да е на ръст, винаги започват спречквания) да мога да ги "разтърва" само с дума, поглед, жест.

Мисля, че подобен е и проблемът на пусналия темата, за него обаче ще е по-лесно да не допуска сбиване. Аз също се стремя към това, но ще ми е по-трудно започвайки обучение на много кучета едновременно, отколкото да са обучавани едно по едно и всяко ново вече да се присъедини към добре възпитани кучета. И когато прекарвам с тях не повече от 2-3 часа, а през останалото време са сами.

А това какво пише определена личност, считаща себе си за професионалист в сферата на кучешката психология, изобщо не ме касае, когато не е свързано с проблема, който ме интересува от практическа гледна точка.
User's Signature

#79 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 September 2011 - 04:27 PM

Показване на мнениетоwind, в 12 September 2011 - 04:03 PM, написа:

Питам от практическа гледна точка, защото в момента ме интересува с цел обучение/възпитание на много кучета на едно място.

Има ли разлика дали ще определяме отношенията на кучето с човека като такива между дете/родител или между член на глутница и водач? Защото има деца, които никак не слушат родителите си, т.е. зависи дали родителя успява да наложи авторитет и правила. Ако кучето се доверява на стопанина си (по моите думи на водача си), то тогава ще приеме решението на стопанина/водача, каквото и да е това решение, в случая ще пренебрегне свето обоняние и ще погледне в празната купа. Ако обаче доверието в стопанина не е пълно (по мои думи кучето не приема стопанина си за водач), тогава дали ще пренебрегне купата с храната?

Има разлика дотолкова, доколкото ние в нашето общуване с кучетата разполагаме с много повече инструменти, отколкото те в общуването помежду си. Например в глутницата няма поощрение - похвала или награда, а за нас това е най-мощният инструмент.
Така описаните от теб действия съм срещала като препоръки и друг път, сигурно на базата на същата книга. Лично за мен те са твърде механични и съвсем незадължителни. Например аз позволявам на кучетата си да се качват по всички мебели, вкл. по леглата, важното е когато аз поискам, да ми отстъпят мястото. Храня ги когато аз реша, дори предпочитам да е преди мен, за да ми е спокойно после, но не позволявам да просят от моята храна. Общо взето не е важно какви точно са правилата, те са такива, каквито са удобни на човека. Важното е винаги да са едни и същи. Не днес едно, утре друго. И в случая мисля, че тези методи помагат не точно с това, че ще демонстрираш какъв лидер си, а с това, че въвеждаш трайни правила, които спазвате, т.е, това вече за кучето е стабилност.
Например мисля си, че ефектът ще е абсолютно същият както ако въведеш правило, че винаги ти излизаш първа през портата, така и ако въведеш правило, че винаги кучето излиза първо.
И да разбира се, че е въпрос на доверие. Кучето е уникално точно с това, че е способно да изгради подобно доверие към индивид от друг вид, което е доказано с описания експеримент и още доста други, много итересни. Нещо повече, това доверие е заложено във вида вече като част от механизмите за оцеляване на вида. Но човек няма да изгради доверие като просто изяжда показнО един чипс пред кучето.
Аз не изключвам тотално понятието водач. Да, и в семейството родителите са авторитетните, тези, които определят правилата. Въпросът е, че това не се постига толкова чрез физическо надмощие - по-бърз, по-силен, по-голям, а главно чрез психологическо.
Нашият проблем е, не, че те не ни разбират, а че най-често ние не ги разбираме и им подаваме смесени сигнали. Всички тези теории се преразглеждат в последните десетилетия, а експериментите като този с посочването, макар за всеки стопанин резултатите да изглеждат повече от ясни, са направени преди 4-5 години и то по повод опити да се постигне сътрудничество с маймуни. Както завършваше филма, който гледах за тези проучвания "Кучетата ни наблюдават мълчаливо от хиляди години и знаят за нас много повече, отколкото ние за тях".

#80 Потребителят е офлайн   grigo009 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 05:05 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 September 2011 - 03:27 PM, написа:

Показване на мнениетоwind, в 12 September 2011 - 04:03 PM, написа:

Има разлика дотолкова, доколкото ние в нашето общуване с кучетата разполагаме с много повече инструменти, отколкото те в общуването помежду си. Например в глутницата няма поощрение - похвала или награда, а за нас това е най-мощният инструмент.
Така описаните от теб действия съм срещала като препоръки и друг път, сигурно на базата на същата книга. Лично за мен те са твърде механични и съвсем незадължителни. Например аз позволявам на кучетата си да се качват по всички мебели, вкл. по леглата, важното е когато аз поискам, да ми отстъпят мястото. Храня ги когато аз реша, дори предпочитам да е преди мен, за да ми е спокойно после, но не позволявам да просят от моята храна. Общо взето не е важно какви точно са правилата, те са такива, каквито са удобни на човека. Важното е винаги да са едни и същи. Не днес едно, утре друго. И в случая мисля, че тези методи помагат не точно с това, че ще демонстрираш какъв лидер си, а с това, че въвеждаш трайни правила, които спазвате, т.е, това вече за кучето е стабилност.
Например мисля си, че ефектът ще е абсолютно същият както ако въведеш правило, че винаги ти излизаш първа през портата, така и ако въведеш правило, че винаги кучето излиза първо.
И да разбира се, че е въпрос на доверие. Но човек няма да изгради доверие като просто изяжда показнО един чипс пред кучето.
Аз не изключвам тотално понятието водач. Да, и в семейството родителите са авторитетните, тези, които определят правилата. Въпросът е, че това не се постига толкова чрез физическо надмощие - по-бърз, по-силен, по-голям, а главно чрез психологическо.

+1 :ba_025: :rc_036:
Абсолютно подкрепям всичко казано...
Лично наскоро се наложи да вкарам моите кучета да спят вътре в къщи.Кучета, които НИКОГА до този момент не са имали подобен тип опит.Ако искате вярвайте, бяха ми необходими точно 5-10 минутки да установим правилата и естествено в процеса някои уточнения(тип, че телевизора и прахосмукачката Не се ядат и не представляват заплаха :ab_041: )
Примерно малката меле3ка съм казала, че може да се качва на дивана, ротвайлерите Hе.Няма обидени, женската си извоюва полагане глава на въпросният диван(защото аз и го позволих естествено) и толкова.Мъжкият пък , като разбра , че не може, въобще не е заинтересован, просто се плиоква наблизо и това е.За вратите и кой, кога и как...Женската почти винаги излиза преди мен, мъжкият след мен, понякога и обратното, за мен няма значение(ако искам мога естествено да променя това, ама не искам), защото, аз знам, а и те са ми го доказали, че връзката ни е толкова силна, че тези подробности са наистина второстепенни и нямат особена важност.По отношение храната, абсолютно, както го е описала Мил, никакви проблеми за нищо(еее понякога, когато нещо наистина ги заинтригува, като мирис...идват гледат влажно, но след като им кажа 'НЕ аз се храня сега'...точка по въпроса).
Според мен наистина се отнася до усещане и разбиране , понякога и най вече без думи и по скоро бих подкрепила теория тип родител-дете, отколкото водач и т.н.Но както е в живота...На финала всичко си зависи от родителя/водача... :ae_085:
User's Signature

Успелият е винаги част от разрешението.
Губещият е винаги част от проблема.

Успелият сравнява постиженията с целите си.
Губещият сравнява постиженията си, с тези на другите.

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни