Декоративно зайче
Публикувано: 18 October 2008 - 11:48 PM
Да ви е жив и здрав зайко и мнооого да ви радва. :blink:
Ами, предлагам ви да му взимате храна за зайчета, сено и от време на време да му давате ябълка, краставичка, може мааалко зеле. Не препоръчвам каисии, праскови, прекалено много сок имат, а за зайчетата това не е полезно. ;)
Публикувано: 19 October 2008 - 12:14 PM
Цитат
Може да му давате моркови, зеле, марули, магданоз, ябълка, но да са поизсъхнали, не съвсем пресни. Те са полезни, дават много витамини на зайчето. Но както са ви казали по-горе - не бива да се прекалява, по малко и отвреме навреме давайте. Ако е с мярка, няма опасност за животинката.
Зайчетата обожават хляб, особено препечен, варени картофи, всякакви ядки...
Основната дажба трябва да се състои от специални смески за гризачи. И да има сено в изобилие.
Цитат
pivito, моля ти се не давай такива примери, че ми се изправя косата.
По същата логика трябва да си развъждаме и домашните кучета и котки.
Говорим за ФЕРМИ. Там ги заплождат така с цел изкарване на повече пари от животинките, сещаш ли се ?
Смяташ ли, че това е полезно за зайката, та ми го даваш за пример ?!?
Тук не говорим само за това дали малките могат да бъдат отгледани както трябва от майката - говорим и за самата майка. За това как се чувства тя, че организма й се изтощава и т.н. т.н.
Все неща, които на вас са ви непонятни.
Публикувано: 19 October 2008 - 03:20 PM
Аз примерно не смятам да си пускам зайката на мъжки,но ако все пак бях решила да я пусна едва ли щях да позволя да роди повече от два пъти,а пък ако вече беше навършила 3 години изобщо не бих си го и помислила тя да има бебета.Но все пак всеки познава най-добре животинката си и носи отговорност за нея !
Публикувано: 19 October 2008 - 04:23 PM
Публикувано: 20 October 2008 - 06:00 PM
Публикувано: 20 October 2008 - 06:49 PM
Пуснете снимки, дайте повече инфо... ;)
Аз все още си лежа на ушето, че зайците не се разгонват. И просто не разбирам тая работа с магданоза. :huh: И ако изобщо при тези така бързо размножаващи се животинки съществува такова нещо, то едва ли се влияе от растение, например... :rolleyes: А според вас как се разбира когато една зайка се разгони?
bumbi98 За едно съм сигурна по отношение на разни клончета и листенца - че клончета от върба, заедно с листата (естествено не влажни) няма да им навредят. ;D Иначе ще ми е интересно какви други растения стават за зайковци. Хубаво е да му давате да хрупа тревичка, но мисля, че ако го пуснете наволя да тича сам ще прецени какво е отровно и какво става за папкане. ;)
Публикувано: 21 October 2008 - 05:47 PM
Цитат
Абсолютно невярно е това....зайчетата ядат каквото си харесат и изобщо не биха могли да преценяват подобно нещо :blink: Затова и трябва много да се внимава какво се дава ;)
Публикувано: 21 October 2008 - 08:30 PM
Онзи ден дадох спанак на мойта зайка и наистина много й хареса,а за магданоза давала съм й но дори не го опита.Все пак трябва да се внимава какво се дава за зайковците.
Публикувано: 22 October 2008 - 03:31 PM
Това казвам и аз.
Цитат
Спанак не сме опитвали да им даваме. Зайка-байка обожава сено! Но първо яде каквото яде, остатъка разхвърля из цялата клетка. ;D
Публикувано: 22 October 2008 - 09:20 PM
Цитат
Онзи ден дадох спанак на мойта зайка и наистина много й хареса,а за магданоза давала съм й но дори не го опита.Все пак трябва да се внимава какво се дава за зайковците.
моляви не говорете глупости женския заек невинаги е готов за заплозждане мажкиа да Но и и в природата е така А за запложданенето заека е бозайника които са4етава лактация с бременост най добре

Viktor von Carlos[br]

Публикувано: 22 October 2008 - 11:01 PM
Леле колко много козина има...При моята нямаше толкова, имаше само 2 косъма :) И съм съгласна с теб, че зайките не винаги са готови за заплождане.И при предишната ми зайка имаше такива моменти, в които не даваше на мъжкия дори да я доближи.
Публикувано: 23 October 2008 - 07:14 AM
Ама айде стига съм ви се карала!Малко да се похваля-имам си ново зайче.Казва се Мики-беличка с червени очички,сладка и игрива.Само иска да тича,катери се по мене и къде намери за миг не се спира.Дори и в клетката само тича и скача,а като усети,че влизаме в стаята секатери по решетката и скача от крак на крак.Ако пък е пусната ни посреща на вратата и подтичва след нас.Много е забавна.Искахме да я пуснем с мъжкия да си играят,но пък той иска да и прави малки,та за разходките ги редуваме.Засега им стига да се душат през клетката.По-късно ще пусна снимки на Мики.Засега чао и внимавайте с какво си храните зайчетата.
Публикувано: 23 October 2008 - 10:07 AM
Просто сеното е полезно за стомахчето , а той не го яде. Не искам да му давам прекалено много прясна храна , защото получава разтройство и именно от форума разбрах че е болезнено за животинките. Нали са крехки животинки с крехки и чувствителни стомахчета..
Идеята ми беше дали гранулите(зелените )са достатъчно добър заместител на сеното.
И понеже той много ги обича му взимам доста и ги мешам с другата храна и така общо взето се справяме.
Така че ще послушам Activate и ще му давам каквото си обича
Публикувано: 23 October 2008 - 05:14 PM
Цитат
Просто сеното е полезно за стомахчето , а той не го яде. Не искам да му давам прекалено много прясна храна , защото получава разтройство и именно от форума разбрах че е болезнено за животинките. Нали са крехки животинки с крехки и чувствителни стомахчета..
Идеята ми беше дали гранулите(зелените )са достатъчно добър заместител на сеното.
И понеже той много ги обича му взимам доста и ги мешам с другата храна и така общо взето се справяме.
Така че ще послушам Activate и ще му давам каквото си обича
Това със сеното си е проблем, тъй като за тях наистина е нужно да хапват такова.
Мойта обожава сено...досега само от един вид не е искала да яде като й взех - едни големи пакети.
Но опаковката беше скъсана от едната страна и си мисля, че оттам нещо може би го беше полазило и затова не го хареса.
А какви са тези зелени гранули, би ли обяснила...че ми стана интересно.
Публикувано: 23 October 2008 - 05:20 PM
Иначе какви пресни неща му даваш, че получава разстройство и сигурна ли си, че става дума точно за разстройство? :blink:
Публикувано: 23 October 2008 - 07:49 PM
Цитат
Не се притеснявайте да го пускате на тревичка, стига мястото да е добре оградено и зайко да е под наблюдение.
И, разбира се, след като го приберете не го хранете, защото със сигурност ще е хапнал доста :).
Аз мойта два пъти съм я пускала в двор с тревичка и... нямаше по-щастливо същество от нея в този момент.
Мноооого й хареса.
Игра, тича, опаса доволно райграс и няколко марули, пече се на слънце...изобщо не искаше да се прибира, беше много доволна.
Колкото до акацията и черницата - аз лично не съм давала такова нещо, но съм чела, че може да им се дава, както и клонки от върба.
Цитат
Офф, стига пък и вие така сте шашкали хората бе.
Тези толкова разспространени схващания, че плодовете и зеленчуците за вредни за зайците, са абсолютно грешни.
Да, това е декоративен, специално селектиран заек и съм съгласна, че стомахчето му не е като на селския. Но също е и тревопасно животно.
Плодовете и зеленчуците са ПОЛЕЗНИ И НУЖНИ !!
Не всички, не в големи количества, и не съвсем пресни.
Ако извадиш от хладилника един голям морков и му го дадеш на зайко - да - няма да му се отрази добре :rolleyes:.
Но да казвате, че изобщо не бива да им се дава, и да се хранят САМО със смески и нищо друго - е, не е правилно !