Публикувано: 24 August 2006 - 09:55 AM
r) Преди години, когато бях дете и много исках куче, четях и търсех всевъзможна литература. Тогава малко книги имаше, но се появиха и първите списания за животни... Поглъщах всякаква информация, до която мога да се добера. Четях за дресура, за хранене... Знаех всички групи витамини, в кои храни се съдържат. Тогава не бях и чувала за гранулирана специализирана храна. От какви неща се нуждае кученцето за правилно физическо и психическо развитие. Какво натоварване по време на разходки, какви инстинкти има, Какви играчки трябва да има, как да започна възпитанието от първия ден у дома, какви ваксини се слагат и кога. НА 12 години ме имаха за специалист хора, които са гледали кучета от години. Молеха ме в градинките да демонстрирам, на какво съм го научила и ме питаха, как съм го научила... За различните породи шпаньоли знаех почти всичко. КОя порода, къде е селектирана, през коя година е призната, за какви цели е създадена, къде е най-разпространена...
Искам да кажа, че има доста неща, които можеш да научиш и трябва да научиш преди да вземеш кученцето. То не е само два пъти на ден разходка, пълна паничка с вода и манджичка. Неща, кито са ценни и необходими.
Не че трябва да станеш болна маниячка като мен на времето. Но все пак да искаш кокерче, а да не знаеш всъшност какво е то наистина... w) Има сега едни книжки с твърди корици, с картинки, приятни и лесни за четене предполагам - ако прочетеш една такава книжка, ще ти бъде не само много интересно, но и полезно, за да разбереш специфичните чери на различните породи, за да избереш твоята.