Проблеми с Аляски маламут Доминантност, възпитание, обучение - въпроси и съвети
Публикувано: 04 August 2013 - 08:03 PM
Публикувано: 05 August 2013 - 07:40 AM

http://forum.dog.bg/...BE%D1%80%D1%82/
В него можете да прочетете тези две теми:
http://forum.dog.bg/...BE%D0%BC%D0%B0/
http://forum.dog.bg/...83%D1%87%D0%B5/
По-изчерпателно от тях няма на къде.
Публикувано: 06 August 2013 - 08:05 AM
Хубавото е, че си е игрив и подвижен. Малко след като отказа хапването започна да вие и сега последното ми предположение е, че може би го тормозят хормоните. Някой имал ли е подобни проблеми?

Имаме и мъжка австралийска овчарка на село, която никога не се е държала така, въпреки че там има доста женски в съседство. Доколкото знам мъжките се разгонват при наличието на разгонена женска в близост. Ако е било това, не би ли трябвало вече да се е поуспокоил. Прибрахме се преди 4 дена. Въпреки че ако съдим по воевете, които се чуват нощно време навън.. може би и тук има разгонени дами...
Ох, дайте съвет.. нашият лакомник не е от кучетата, които капризничат :(

Публикувано: 06 August 2013 - 08:40 AM

the dog died
Публикувано: 06 August 2013 - 08:46 AM

Публикувано: 06 August 2013 - 11:30 AM
Или слагате и ако до 5 мин не е опразнена купата я вдигате.Вечерта същата процедура и така в продължение на няколко дни.Какви са тия молби и подканяници.Правите всичко да му угодите,а след като Ви се изчерпят идеите за овкусяване после какво праим ще се храним в устата ли

Жегаво е времето,оставете го щом е весел и игрив значи е добре.Нищо няма да му стане ако не хапва както Ви се иска

Публикувано: 08 August 2013 - 01:06 PM
ShiBumi_GirL, в 06 August 2013 - 11:30 AM, написа:
Или слагате и ако до 5 мин не е опразнена купата я вдигате.Вечерта същата процедура и така в продължение на няколко дни.Какви са тия молби и подканяници.Правите всичко да му угодите,а след като Ви се изчерпят идеите за овкусяване после какво праим ще се храним в устата ли

Жегаво е времето,оставете го щом е весел и игрив значи е добре.Нищо няма да му стане ако не хапва както Ви се иска

+1
В началото и аз така реагирах, когато Арчи не искаше да яде гранулите и мнг се връзвах. Смятам, че те това го усещат и се възползват. Мнг са добри в това отношение. Затова ако не си изяде гранулите, гладува. Все пак му слагам нещо в тях, защото знам какво е да те карат да ядеш, нещо което не искаш....Първо беше кисело мляко, после кренвирш. Научи се да изяжда кренвирша и да плюе гранулите, "случайно" попаднали в устата му. Смятайте за колко хитри същества става дума. После идва и проси от масата. Последно купувам едни като паучове (нещо като мини консерви, но в пликче) и по половинка му смесвам с гранулите. Те са по-ситни от консервата и пак успява да изяде предимно тях, от гранулите мнг малко. Най-голям успех имам, когато ядем риба и му надробим неговата при гранулите :) тогава омита всичко
Последните гранули са за хипер капризни кучета и пак не ги иска. За разнообразие му давам 1 път в седмицата консерва и 1 път готвено.
Обаче най-важният извод е: не му показвай, че ти пука, защото ще си те върти, както си иска и докато се усетиш, ще е късно, какво и да решиш да пробваш :)

Публикувано: 27 September 2013 - 09:17 AM
от известно време имам проблем с бягането на Гари.
Така... живеем в къща с двор и той е свободно пуснат денонощно. (Някакси не възприемам идеята да го връзвам на синджир). Когато беше на 4-5 месеца се беше научил да разплита оградата и да се провира през дупките, за да навести съседите братя (каракачанки и хъскита). Лошото е, че после не може да си влезе обратно през дупката, а и съответно навън има повече интересни щуротии. Така купихме нова ограда (поцинкована и пластифицирана) на панели, която вече не може да прегризе и я монтирахме до мрежата. И Гари кротна...
До вчера, когато съседа ми се обади на работа, че ми е прибрал "песа" от голямото шосе (бая далеч от нас). И на мен ми призля. Прибирам се и почвам да инспектирам оградата за прегризани участъци и в един момент установих, че нашия се е ПОКАТЕРИЛ по нея и я е прескочил (2метра височина, две огради плюс 2метрови туи!!!)... И днес е вързан. На дъжда под черешата, в калта, сигурно пак се омотал като мумия и сто процента проглушава квартала с вой.
Гледах електронните огради, но нещо не мога да приема, че ще го пердаши ток. Друг вариант е (според мъжа ми) да сложим бодлива тел по ръба на оградата, ама като знам колко му е акъла като види любимите съседи и всичко де що мърда, най-малко ще го намеря с разпорен нос.
Иначе е много добричък, ходим на разходки без повод и изпълнява команди (е, като повечето си събратя и той си прави оглушки от време на време), но няма ли ни вкъщи - вилнее. И без това съм му предоставила целия двор да го копае, след като спечели битката с мен и опустоши десетки рози :)
Някакви идеи и съвети?
PS: Може би мнението ми е по-подходящо за темата "Проблеми с аляски маламут", но за съжаление късно го видях. Ако модераторите преценят, нека да го преместят.
Това мнение е редактирано от modera: 27 September 2013 - 09:34 AM
Публикувано: 27 September 2013 - 10:08 AM
Публикувано: 27 September 2013 - 10:37 AM
И аз си мислех с ограждение, но това си е пак един вид ограничение, дори кучетата в апартаментите имат повече пространство. Но за негова безопасност ще седи вързан засега. Че то и ограждение да се направи (стабилно за него), трябва да е с бая основа, че и с покрив, защото колкото и да не ми се вярва, явно имам маймуна, а не куче :) и като нищо се покатерил и пак прескочил.
Другото, което ми хрумна е евентуално да дам на някой майстор да направи огънати навътре арматурни колове, които да заварим на коловете на оградата и на тях вече да опънем мрежа, която да му пречи да се прехвърли през оградата (не знам доколко ясно го описах). И то стана дявол на магаре ....
Добре поне, че съм до обяд на работа и по-малко ще бъде безнадзорен и "арестуван" :)
Публикувано: 27 September 2013 - 01:16 PM
ves, в 27 September 2013 - 08:08 AM, написа:
Напълно подкрепям мнението на ves - това със синджира може да е временна мярка, но ако няма някой, който постоянно да наблюдава кучето, едно омотаване може да свърши смъртоносно, особено ако кучето не е свикнало да стои вързано - има такъв случай - на наши познати маламута именно така се удуши и го намериха мъртъв.
modera, в 27 September 2013 - 08:37 AM, написа:
И аз си мислех с ограждение, но това си е пак един вид ограничение, дори кучетата в апартаментите имат повече пространство. Но за негова безопасност ще седи вързан засега. Че то и ограждение да се направи (стабилно за него), трябва да е с бая основа, че и с покрив, защото колкото и да не ми се вярва, явно имам маймуна, а не куче :) и като нищо се покатерил и пак прескочил.
Другото, което ми хрумна е евентуално да дам на някой майстор да направи огънати навътре арматурни колове, които да заварим на коловете на оградата и на тях вече да опънем мрежа, която да му пречи да се прехвърли през оградата (не знам доколко ясно го описах). И то стана дявол на магаре ....
Добре поне, че съм до обяд на работа и по-малко ще бъде безнадзорен и "арестуван" :)
Не може ли да направите заграждението под някой навес, като самата ограда да стига до покрива на навеса?

Публикувано: 27 September 2013 - 01:37 PM
Преди 2 зими това куче примъкна всичките си 7 кученца на около месец през неговата двуметрова ограда, специално вдигната за това куче, което нямаше особен ефект, щото то я катереше без проблем, и след това през нашата, която е 1.50, у нас. Та след това съседът се принуди да гради отново ограда. До колкото знам надолу е около 50-60 см бетон, нагоре според мен около 1.5 неплътна ограда от блокчета, с мрежа на дупките. Бетонни колове, към които над плътната част на оградата са циментирани колове за мрежата с 60 градуса наклон към двора, към тях е прикрепена мрежа около метър. Така кучето и да стигне до горната част на плътната ограда, не може да изкатери единия метър наклонена към двора мрежа. Отделно подсили тази част и пусна лози, за да стане по-плътно и да откаже кучето. За момента мисля, че има ефект, защото баща ми още не се е похвалил, че кучето е избягало.
Та идеята за арматурните пръти е нещо подобно и мисля, че ще свърши работа, стига да не може да направи дупка отдолу.
Публикувано: 28 September 2013 - 04:44 PM

http://www.youtube.c...h?v=xm6MbBZehdM
Северняците са ненормални

Публикувано: 30 September 2013 - 10:10 AM
Finwe, за съжаление къщата и дворът ни са така позиционирани, че ако правим ограждение за малчугана, трябва да издигнем самостоятелна мини конструкция и няма как да се възползваме от ограда или съществуващ навес. Къщата ни е в средата на двора с лека денивелация и отпред е входния портал, от двете страни са стълби, а отзад е дървен декинг с лятна/зимна градина, продължение на дневната. А оградата ни е ред нисък лигуструм, ред 2метрови туи и зад тях метална мрежа (обект на последните му акробатични заигравки).
Та в тази връзка решихме да направим поредните спешни "укрепвания на оградата" с метални огънати колове.
ElenaA, надявам се и при нас да даде траен ефект това решение. Иначе не може да прокопае дупка под мрежата, защото имаме бетонова основа 80см. под земята и 50 см - над.
Аnnie, клипчето е уникално. Много се чудих как всъщност го е направил, даже съпругът ми спори с мен усърдно, че е крайно невъзможно упражнение за нашия дебеланко, но уви има ясни следи точно от подобно упражнение като това хъски! Уникални са тези северняци, наистина! И ако трябва да си призная честно, изобретателността му още повече ме привързва към него :)
Така, в събота набързо ни направиха огънати арматурни колове, които заварихме на настоящите на нашата ограда и вчера опънахме метална мрежа върху тях. Надявам се повече да нямаме изненади, въпреки че вече си мисля, че каквото и да правим, само го мотивираме да измисли поредната щуротия и да ни докаже, че всъщност няма прегради за него (надявам се да греша).
И в тази връзка вчера сутрин направихме 3 часов интензивен преход по баирите и горите, последван от половинчасово спринтиране и боричкане с един риджбек и порядъчно хапване. Бяхме убедени, че е капнал и ще мирува на двора докато отидем да купим мрежата (не повече от 40 мин.). Прибрахме го в една макси метална клетка, която наше приятелче - 50 кг. черен лабрадор използва и отпрашихме към магазина.
Но... Познайте кой ни посрещна гордо и победоносно като се прибрахме? Не куче, не маймуна, а Дейвид Копърфилд си имаме :) Какво е правил, нямам идея, но е успял да извади металните сглобки и пантите на клетката от едната страна и се е промушил през отвора.
И едни такива гальовни очи, един такъв гузен поглед и в същото време победоносен...