wind, в 13 April 2012 - 04:37 PM, написа:
А какво ще направиш, ако противно на твоите наблюдения, от тази велика кучешка любов оцелеят не едно или две, а примерно 6 кученца? Само не ми казвай, че е невъзможно.
Горди, какво е по-важно за теб? Да воайорстваш на кучешки меден месец, или да няма бездомни кучета по улиците? Защото независимо дали го приемаш или не, пряко или косвено всяко едно развъждане в момента в България, независимо по каква причина (тук ще вмъкна и киноложкото развъждане), води до увеличаване на бездомните кучета.
Май се опитваш да оригиналничиш с някои термини

Но кучетата не се крият, нито седя до тях да им бая, нито отдаването им през този период включва само съвкупления... А ти какво искаш, да проведеш геноцид над всички кучета, кастрирайки ги...и след определен период навсякъде да няма каквито да било кучета, водена от любовта си към бездомниците...Нали не си чак толкова луда, та да повярваш, че ще се случи... Така, че мислете какво да се случва с отпадъка, който така или иначе не може да се предотврати...Ясно е, че са нужни комплексни мерки, които и ти ги знаеш много добре - периодични евтаназии, интегриране по различни обекти, осиновявания, агитиране на социално слаби да ги отглеждат срещу някаква минимална издръжка за храна,осигурена от дарения, насърчаване за доброволно кастриране на домашни, особено от смесените породи, пък и другите, които са преценили, че повече ще е излишно да ги множат, приюти, издържащи се само от благотворителност, упражняване на контрол от живущите хора из районите върху изоставянето на кучета около тях, сигнализирайки веднага компетентните органи при появата на кучило или възрастно животно... Също, ако се забрани ловът с кучета, ще помогне в пъти повече за снижаване на бездомната популация - поне от моите наблюдения, повечето от бездомниците имат доста общи черти с ловните породи... А и основния кучешки внос е на ловни породи...другите са минимални... Пък други забрани и контроли, не мисля, че ще доведат до особен ефект...освен може би за някои далавери... Иначе, и на мен не ми харесва да се прилага евтаназия, но едва ли ще може да бъде избегната, а и все пак тя би била най-възпитаващата мярка за повечето кучкари ...