Виждам, че усърдното избиване на емоционални взривове е в затишие(включая и аз де, преди няколко дни) и реших да се възползвам

да обясня някои неща, с които не задължавам естествено никой да ги споделя или да ги приема.Просто лично мнение и виждания.
Първо да обясня, какво имам в предвид, когато споменавам помощни нашийници, които работят на принцип звук, мирис, вибрация.(Всички сте много упорити и се правите на луди, че не виждате тези варианти и сте се нахъсили да обсъждате единствено тока, щото нали..., ама аз също съм упорита и първо ще си кажа за тези, които познавам, пък на финала ще си кажа мнението и по отношение ел. нашийниците, сакън да не развалим темата

)
Тези с различни видове звукови сигнали са много полезни при изпълнение на команди тип "ела тук", "на място" , "пусни" и т.н.Някой по горе попита, с какво са по различни от кликер или подадена команда лично от стопанина...Ами разликата е , че тези нашийници предлагат възможността да се подават команди от далечно разстояние, т.е когато кучето е прекалено далече или дори въобще извън зрителен контрол.Но принципа, на който действат е абсолютно същият, като този на кликера и други.
Мирис(което представлява прикрепена ампула, която функционира на принципа на интензивно изпръскваща се субстанция, под формата на облак) е много удачна, когато имаме схватка между две кучета, куче-човек и т.н от този вид...пак говорим за далечно разстояние и дава възможност на стопанина/стопаните, да се възползва от моментната дезориентация, излизане от дадено състояние и да подаде съответно следваща команда.
В общи линии говорим за почти едно и също нещо, но разликата е дистанцията

.Т.е в единия вариант можем да използваме кликер, свирка, шише с вода(примерно), в другия нашийник с комбиниран звук+мирис.Това е.
Нещото, което много ме дразни е , че не помня кой вече пусна легендата за , че било по лесно, по бързо и т.н, и всички останали го захапаха тоз рефрен...Ами нищо подобно.Напротив, замислете се логично, колко е необходимо докато се заучи, затвърди и усъвършенства една команда, която се подава от голяма дистанция и в доста от случаите дори без визуален контакт?!Другото, което е, че не става работата, без някой който да те научи, т.е специалист в тази област(не, че това не го повтарям от как пиша по тези теми, ама карай...няма значение)Вероятността да се получи някой сакътлък или напълно погрешно заучаване е огромна , ако някой се захване сам да експериментира и съответно въобще, ама въобще не са препоръчителни подобни необмислени своеволия, дори и да се продават свободно на пазара въпросните продукти.
Няколко бързи примера ще дам, само защото е много важно всеки да си направи сметка и да обмисли добре дали въобще има нужда от подобно нещо, дали условията му го налагат, дали има много време докато се получат нещата, дали му е необходимо наистина.
Пример 1.В планината сте примерно...В един момент загубвате от очи кучо(дали от моментна разсеяност, дали е подгонило нещо си...Подавате звукова команда и след има няма няколко секунди/минути, кучо се появява да си получи наградката и своето заслужено браво.
Пример 2.В парка сте...Изведнъж кучо се спуска подир някоя маца да и се обяснява в любов примерно ...Подавате звуков сигнал(вместо да търчите като изоглавени, да крещите, подсвирквате или там, каквото ви дойде на акъл) и кучо заковава на място, преди да е пресякъл някоя улица или да е награбил мацата.
И така мога да продължа с примерите до без край, но важното тук е да се проумее, че говорим за подаване на команди от голяма дистанция и , че трЕбва верно да си много прост, за да си въобразиш, че тези неща се случват моменталически...Няма как да ме убеди никой, че купуваш подобен нашийник, слагаш, натискаш магическото копченце и ооо чудоооо, кучо става перфектен изпълнител на команди.Наистина няма начин това да се случи, без мноооогооо работа, желание, упоритост и естествено най важната част...някой, който да ти покаже и научи как стават тез номера.
По отношение ел нашийниците..Ми хора, какво да обяснявам...Ако някой е решил да го ползва, не мисля, че каквото и да кажа ще го спре, а пък и ще означава, че не е искал да се поинтересува от алтернативните варианти, които предлагат много повече и функционалност.Аз лично никога не бих използвала дори и при сериозно сбиване между 2 едри екземпляра, защото това означава да поставя в неравностойно положение моето куче примерно(естествено, че всеки случай се разглежда сам по себе си), докато мириса-ампулата дава възможност и равни шансове и на двамата стопани да реагират светкавично.
Лично признавам, че бих купила подобно помощно средство, ако нямаше алтернативи, които ме устройват напълно.Но , както казах първата и най важна стъпка е всеки да си прецени дали наистина има нужда, дали ще се справи и т.н.
Мнението ми е абсолютно същото, като по горе описаното по отношение някой да си купи подобно нещо и да го използва ей така на своя глава.Друг е въпросът, че такива хора има и ще има занапред, ама не мога да ги мисля и тях съжалявам.Който не му е проблем да си шибне кучето с бухалка примерно, не мисля, че ще се впечатли от разказите, обясненията и съветите на който и да било.Но пък можем да постигнем много, ако успеем да запазим добър тон, всеки да си зададе въпросите, които го вълнуват и съответно да се получи една положителна и образователна(ако щете) дискусия по дадената и подобни теми.Не е толкова сложно... и противно на всички очаквания мисля, че дори и тема, която не е изпълнена с обиди, нервни изблици и лични квалификации би могла да бъде много интересна и гореща даже

.
п.п.По отношение обявата, която предизвика толкоз много емоции, също мисля, че няма място тук, но в крайна сметка не е моя работа да решавам и да давам наклон на никой, а пък и погледнато от позитивна страна може да се използва за една хубава, положителна, обясняваща-разясняваща дискусия, ако след всичко изписано до момента и всички хвърлени ръкавици

...може да се превърне в такава де.