Furia_S, в 17 September 2012 - 03:19 PM, написа:
Ти вярваш че уличник в апартамент е компаньон(ми като е истерик? нервак? страхлив? посерко? някой трябва да чисти апартамента си цял живот и да наглася целия си живот според нуждите му?
.....
Питам те - като мине този период който може да продължи и 20 години да се стабилизират нещата, то как ще ги възтановяваме породите? Не можеш да ми отговориш. Защото не те интересува.
Фурия,
За гората нека да продължа да смятам, че не я виждаш добре :) Например. Факт е, че хората търсят външност в кучето за домашен любимец (порода). Както писах вече, това е вкоренено в съзнанието ни - домашен любимец = порода. Самата аз, когато вече имах възможност за куче, предпочитах хъски и щях да си купя такова. Но се поразмислих (и то благодарение на съпруга ми, който никога не е бил "кучкар" и се отказах. Не беше заради пари, просто една негова реплика за бездомните ме накара да се замисля. Как става това "вкореняване"? Благодарение на изтъкването на външността и качествата на дадена порода. От кого? От кинолозите? С каква цел? Хората да си отглеждат съответната порода.
Тук обаче се получава развинавката, че хората искат външността и качествата (донякъде), но не и родословия, титли и даване на много пари за куче. И ... ето я нишата за зоомагазини, ферми, съседи ...
Връзка КИНОЛОГИЯ (с рекламирането на порода за ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ и налагане на "моди", не работещо куче) и нишата за зоомагазините...
Родословието ли гарантира, че кучето няма да е истерик? нервак? страхлив? посерко?
Ако смяташ, че е така, добре, не мога да давам факти, защото не съм търсила. За посеркото обаче съм 100% сигурна, че ако не приучиш родословно куче къде да си върши нуждите (ако си го взел от малко, а и ако е живяло само навън и го прибереш изведнъж вътре, без да му осигуряваш разходки на разумни интервали), то също ще си е посерко в пълния смисъл на думата :)
Нека обаче да погледнем западняците, които си КУПУВАТ наши бездомници. Те какво, как ги гледат? Наемат си специална прислуга? Държат ги далеч от леглата и децата си?По-скоро ако не се справят, отиват на училище с кучетата си. Ако и тогава не се справят (хората са различни, имали са желание, не са им достигнали усилията и възможностите), предават го на организация, която им намира по-подходящи хора, а те си вземат друго куче, примерно.
Колкото до възстановяването на породите. В чужбина няма да изчезнат породите, нали? Преди много, много години, когато в България нямаше масово породи, да не би породите в света да са се затрили? Не са.
Нека организациите, които имат нужда от работни кучета, да си поддържат работните кучета, но без да ги продават/подаряват за компаньони - т.е. да си имат разумен баланс на новите кучила, така че да няма "свръх" . Ако трбява да отговарям на въпроси и за работните кучета. Ако ще са асистенти и т.н.- нека са кастрирани.
ПП. Въпреки, че мнението ми е, че докато има свръхпопулация от бездомни по улиците, НИКОЙ не бива да развъжда (чистопородно или не), то ми е пределно ясно, че такова нещо не може да се случи, никак.
Само и единствено с осъзнаване (когато повече хора отворят домовете си за безпородни, само да не е мода, че модите не водят до нищо хубаво) и СТРИКТЕН КОНТРОЛ от страна на държавата (за неосъзнатите това е метода), само тогава може да си решим проблема. Но ... няма да е скоро, уви.
А и като погледна на запад, развититие държави, към които се стремим ... картинката съвсем не е цветуща. С изключение на няколко германоезични държави и при останалите картинката не е цвете за мирисане. Великобритания например ... може да нямат кучета по улиците, но в приютите ... породисти, не знам дали с родословия или не... И там текат кампании да се осиновява, да не се купува ...