Българско овчарско куче
Публикувано: 17 December 2006 - 08:37 PM
Що е порода и как се признава тя от FCI ?
Генерална Асамблея FCI
Брюксел, 30-31 май, 1995
Научна комисия и Комисия по Стандартите
Процедура за признаването от FCI на нова порода
Заявлението за признаване на нова порода кучета е длъжно да бъде адресирано в Секретариата на FCI от киноложката организация на страната, която се явява член на FCI. Страна, откоято произхожда породата, член на FCI, може да поръча на друга страна, член на FCI, да подаде заявление вместо нея. В такъв случай, упълномощени делегати от страната, от която произхожда породата, са длъжни за присъстват при регистрация на документите.
Нова порода може да бъде поголовие кучета, които са вече признати в други страни или други киноложки клубове, а също така възродена или новосъздадена порода. Новата порода може да бъде призната за такава, ако съществуват определени породи (правила на FCI относно развъждането и разликите между видовете).
Поголовието на кучетата трябва да се състои от минимум 8 семейства и в всяко едно да присъства минимум 2 мъжки кучета и 6 женски. Кръвното родство между родословните линии е допустимо само между особи, които ги разделя минимум 3 поколения ( прародители ).
Горните условия могат да бъдат достигнати в случай на отлично планирано развъждане, когато са регистрирани най малко 1000 кучета.
Заявлението е длъжно да включва в себе си писмено потвърждение, че са изпълнени всички изисквания, установени от Асамблеята на делегатите в Мадрид за относително регистриране на нови породи - 8 независими семейства, броя на кучетата, контрол за тазобедрена дисплазия, ПРА, епилепсия, еволюция на поведението и характера. Предварителния стандарт трябва да е написан на един от официалните езици на FCI (френски, немски, английски или испански) по съответния модел, одобрен от Генералната Асамблея в Ерусалим. Портрета на кучето трябва да бъде на първа страница на стандарта.
До внасянето на стандарта, той е длъжен да премине окончателно обсъждане на общо събрание на делегатите ( Научна комисия и Комисия по стандартите ), след което по един делегат от всяка комисия да бъде изпратен от FCI за окончателна проверка на място. Разходите по осъществяване на проверката са за сметка на киноложкия клуб на страната, от която произхожда породата.
След обсъждане и освидетелстване на предтавените документи и след проверка на място, Научната Комисия и Комисията по Стандартите могат да подадат за разглеждане на Генералния Комитет на FCI предварителна заявка за признаване на нова порода.
Предварително утвърждаване на породата ще бъде внесено в съответните племенни книги на всички страни, които се явяват членки на FCI и породата ще има право на съдийска експертиза на международните изложби на кучета, провеждащи се под патронажа на FCI, а също така да участва и в борбата за титул CAC, но тя временно се изключва от борбата за титул CACIB.
След появяването, като минимум, петото поколение представители на породата или най-малко след 10 години, страната на произхода има право да подаде заявка за окончателно признаване на новата порода.
Страната, държател на стандарта трябва да представи писмен отчет за равзитието на породата, включително количество кучета, отчет за състоянието и здравето, еволюцията на поведението и характера, а също и възможните трудности, възникващи по време на експерименталния период. .
Сред допълнителна съвместна проверка на Научната комисия и Комисията по Стандартите, предварителния стандарт на породата може да бъде коригиран и допълнен за окончателното признаване на новата порода. Окончателния стандарт на породата се подава за утвърждаване от Асамчблеята на Делегатите на FCI.
Ако в случай, че 10 - 15 години не е представено заявление за окончателно признавате на породата, тя се отписва от списъците на FCI.
Настоящата процедура влиза в сила веднага след одобрението на Асамблеята на Делегатите на FCI.
«8 Семейства» (Професор Дени, член на Научната Комиссия на FCI)
8 х 8 = 64 Копия на Родословия
в всяко семейство трябва да има 2 мъжки и 6 женски, които НЕ произхождат от едни и същи родители.
едно семейство може да има общи предци, но не с еднакви родословия
1 мъжки и 6 различни женски ДА
1 женска, няколко пъти заплождана с един и същи мъжки - НЕ
двете семейства не могат да имат общи предци
Имаме ли в България 8 независими семейства, изпълнили горните изсиквания - в всяко едно да присъства минимум 2 мъжки кучета и 6 женски, като кръвното родство между родословните линии да е допустимо само между особи, които ги разделя минимум 3 поколения ( прародители ) ?
Колко кучета са регистрирани в племенната книга и те доближават, надхвърлят или са по малко от 1000 ? Говоря за татуирани или чипирани кучета, а не .. на чичо Иван кучетата, както често се казва тук.
Има ли контрол за тазобедрена дисплазия, епилепсия, еволюция на поведението и характера ?
Кинологията не е точна наука. Но тя не може без правила. Всичко това са правила. Хубаво е те да се следят, спазват и знаят. Да бъдат цел най малкото. Ако искаме да имаме българска порода кучета, регистрирана в FCI, а аз вярвам, че един ден ще имаме, но това ще стане единствено с обединението на всички българи, работещи и занимаващи се с овчарското куче на България.
Публикувано: 18 December 2006 - 12:17 AM
Цитат
Истината за овчарското куче щом е в ринга за тебе...
Дръж си го това овчарско куче! Щото истината за едно овчарско куче е при овцете.
Или требе да се смени името на Българско рингово куче...?
Публикувано: 18 December 2006 - 01:03 AM
Цитат
Цитат
Дръж си го това овчарско куче! Щото истината за едно овчарско куче е при овцете.
Истината е относително понятие. Лично аз хептен се обърках - за какви рингове става дума, къде кой какво ще си мери и даказва, но за разведряване на обстановката, за лека нощ нещо не много по темата:
Асена - 8 месечна вълчица, собственост на Онур Канли (всеки, който се занимава с кучета от порадат Кангал знае кой е той)

И отново Асена, заедно с Фериде Кансевер

И един доказан убиец на вълци - Шеркан

Мисля, че такива вметвания, които не са по темата им казваха офтопик. Приемете го като такова. За мене то е показател за друго, но коментарите са свързани с поведението (психологията) на кучето, а не с ринговете, стадата и кой е по-, по-, най.
Все още очаквам г-н Lagerfeld да посочи в кой момент от своите твърдения съм се базирал на не научна информация.
Публикувано: 18 December 2006 - 01:26 AM
Цитат
Цитат
Г-н Кунев,
Истината е многолика и Вие знаете това. Казах, че не желая да споря по темата. Не ме убеждавайте в нещо, което явно знаете как е станало. А ако не знаете, по-добре е да прекратим коментарите по този въпрос.
Много често някои се опитват да убедят аудиторията в нечия правота или в нечия "грешност". За мене е достатъчен факта, че те знаят, че аз зная по какъв начин са постигнали целите си.
Николай Атанасов
Едно допълнение:
И да попитам нещо, относно поведение на хора, които в случая демонстрират противоречие между това, с което парадитарт и с това, към което се стремят.
Навсякъде се афишира това велико признаване на каракачанското куче, че то е най-стойностното, че то е направено от държавата, а не от кучкарска организация.
Въпроса ми е следният (отговора лично мене не ме интересува, защото зная каква е целта и колко стойностно наистина е това признаване от въпросната комисия):
Защо преди няколко години, когато делегацията на БРФК заминаваше за Белград да представи Българско Овчарско Куче, някои от признатото от най-висшата институция Каракачанско куче, хленчеха на границата да бъдат присъединени към делегацията.
Защо някои са казвали: Помогнете ми да стана президент на БРФК и аз ви гарантирам, че ще направя така, че и двете породи да бъдат признати.
Предварително искам да заявя напълно възможно е последният мой абзац да е плод на информация, достигнала до мене, за да се създаде интрига. Заявявам най-отговорно - Не целя интрига, но като зная как някои са постигали целите си, склонен съм да се вслушам в това, което ми е казано.
Атанасов,
ние знаем, че вие само си мислите, че знаете как са постигнати целите на МАКК.
И това е валидно както за официалното признаване на КАРАКАЧАНСКОТО КУЧЕ от оторизираните български държавни институции, така и за останалите "информации", които така отзивчиво споделяте тук.
Интересно как можете да твърдите неща за които нямате никаква представа. Някой си "надежден" информатор ви спуска някаква си клюка и вие с готовност я поемате и изнасяте тук сякаш сте присъствали лично. И то само защото е насочена срещу лица, които вие ненавиждате. А щом е насочена срещу тези лица за вас е достатъчно да я сметнете за факт!
Бравос! Много наУчен подход!
Ама вие не целите никакви дребнавички интригички! ;)

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 18 December 2006 - 01:43 AM
Цитат
Цитат
Абе STARTER, ти какво сега? Ще се хващаш като удавник за сламка ли? Нали знаеш, че сламката може да бъде малката акула, която ще те "гризне"! (ако си толкова умен, колкото претендираш ще разбереш, какво имам предвид)
И така... по същество! Рингът не е мястото за което си чувал (да ти подскажа, там където има изложбени маси, там където се парфюмират или балсамират определени породи кучета)! Рингът за оценка и класификация на екземпляри от въпросната овчарска порода (не друга, а именно тази - още веднъж - ОНАЗИ!!!) може, и трябва да бъде кошарата, когато става въпрос за РАБОТНИТЕ качества на породата! Но когато става въпрос, за екстериорните качества на БОК (какъвто ви е проблема на болшиството тук), има киноложки изложби, където квалифицирани и сертифицирани съдии дават меродавните си мнения!
ФАКТ!!!
Мога да те провокирам и да ти предложа да съпоставим РАБОТНИТЕ качества на БОК и на посочен от теб екземпляр на така нареченото и защитавано от теб куче "незнам-си-откъде-произлязло" и да те видя колко си ГОЛЯМ! Но си толкова елементарен, че въобще няма да ти обърна внимание! oo
Публикувано: 18 December 2006 - 08:03 AM
Цитат
Ето точно това имам в предвид.
На 100% съм съгласен!
А за провокацията...
Няма нужда. Размислих и прецених, че си прав и няма смисъл да се излагам, като кифладжия. Признавам се за победен.
Публикувано: 18 December 2006 - 08:55 AM
Колкото го уловката - за това пишеш , за това ти отговарям.
И да те питам - ти притежател ли си на такова куче.Защото ако не си ,съм малко резервиран към хора ,които без да имат пряк поглед върху поведение,работни качества и т.н. и да взимат отношение по темата само на база наблюдение на обиколките на ринга(както сам каза) - ама изобщо не съм съгласен.

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 18 December 2006 - 04:41 PM
Публикувано: 18 December 2006 - 04:48 PM
Публикувано: 18 December 2006 - 05:15 PM
Ако искате елате и 6те ги тестваме,нямате никъкав проблем.
Ако ку4ето си има хубав ген и хубава кръв то и характера 6те му бъде корав.
Ако ку4ето като екстериор е отли4но ама няма характер за какво ви е бе хора??
Само да го изкарвате на изложби ли??
Такива ку4ета има много,от другите останаха малко!!!
bgflag bgflag super best
Публикувано: 18 December 2006 - 05:55 PM
Колкото до работните качества на БОК - аз поне не се съмнявам за това и си прав,но мисля ,че спора поне за мен ,е в друга посока

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 18 December 2006 - 06:05 PM
Цитат
При тях има ли тенденция към уголемяване или ревностно си отстояват първотипа.
И при тях има от всичко балканско и азиатско дет го има и тук b)
Има истински кангали. Има и мастифоидни мелезаци.
А за ръста: всеки стремеж за още по-голям ръст е идиотия человеческа n)
Но пък кога са се свършвали идиотите на тази земя ;)

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 18 December 2006 - 07:09 PM
Цитат
toq puk rabotni kachestwa na shou tip pse ,za borbi li goworish?
aide da naprawim slednia test
ako si pusnem kuchetata w mepoznata obstanovka i ima stado nepoznato i za dvete kakvo shte napravi tvoq bok ............ili she se zdryvchi s moito (i shte umre) ili she izbqga nadaleche da ne mu mirishat ovcete,ili shte napadne tqh nai veroiatno
gn.Atanasov abe Kanli da ne e reshil da socializira kuchetata s vulci bre .......................kangala she sasipqt b) ,a kato umrat gi snima s kucheta(v akcia)
от мода

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 18 December 2006 - 07:19 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 18 December 2006 - 08:27 PM
Цитат
Цитат
toq puk rabotni kachestwa na shou tip pse ,za borbi li goworish?
aide da naprawim slednia test
ako si pusnem kuchetata w mepoznata obstanovka i ima stado nepoznato i za dvete kakvo shte napravi tvoq bok ............ili she se zdryvchi s moito (i shte umre) ili she izbqga nadaleche da ne mu mirishat ovcete,ili shte napadne tqh nai veroiatno
gn.Atanasov abe Kanli da ne e reshil da socializira kuchetata s vulci bre .......................kangala she sasipqt b) ,a kato umrat gi snima s kucheta(v akcia)
от мода
Я вземи прочети наново какво съм написал, пий една ракия, проумей го, осъзнай го и тогава пак седни да пишеш! Написал съм всичко много ясно и конкретно! Но по-лесно да се изменя смисълът на нещо написано, отколкото да се заемеш да отговориш смислено!
И пиши на кирилица!