За или против купирането
Публикувано: 05 October 2006 - 09:15 AM
Не съм съгласна, че на един курцхаар или дратхаар трябва да се остави опашката некупирана. Ако това работещо куче се връща всеки път от лов с окървавена опашка, това ще доведе до некроза на този орган и не съм убедена, че това е полезно или много хуманно спрямо кучето. Същото важи и за допълнителните пръсти. Виждали ли сте как кърви такъв наранен пръст и колко пъти трябва да се разкървави, разкъса или нареже, преди да се вземе решение да се купира? Е, аз съм виждала и да ви кажа при тези породи съм за купирането на тези части. Това според мен е по-хуманно. Съгласна съм с някои от изказаните мнения, че ако го гледаш като компаньон и не го подлагаш на някакви работни изпитания не е необходимо да купираш части от тялото му. Но действително закона визира всички, което както казах е недомислие, според мен.
Един съвет към redy (съвсем добронамерен) преди да изказваш така разпалено мнението си е добре да прочетеш повече и за други породи не само за тази, която те интересува или отглеждаш. Как да ти кажа, някак е глупаво във форум да се обясняват основни положения. Разбира се, това си е само мое мнение и въобще не се изживявам като суперспециалист.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 05 October 2006 - 11:38 AM
Цитат
а аз още си чакам лс-то...
ама публикувай реда причини тук - все пак щом съм тук, искам да науча нещо ново
Ами защо тогава ги режат ушите след като мечките не ги хапят там,не разбрах или ти нещо се обърка май b) !? Чакам смислен отговор.
Публикувано: 05 October 2006 - 01:20 PM
Цитат
не приемай всичко толкова буквално b)
и аз чакам
Ами смятам , че говорим на български език, за това приемам всичко буквално. Първо каза, че им режели ушите за да не ги хапят противниците им, след това се опроверга сам казвайки, че мечките не ги хапели по ушите b) ......
Нямам какво да добавя по-вече по темата.
Публикувано: 05 October 2006 - 03:44 PM
Цитат
мил за чобанските ....абе не мислиш ли че може да му се подобри слуха ?
кучетата които познавам не са одрязани като на тези в кк форума а и двете, и после за вълците не знам, ама между тях си се хапят и по ушите ,даже имам едно с отхапано ухо
при птичарите работещи със стоика опашката няма ли да плаши пъдпъдъка

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 05 October 2006 - 10:10 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 13 October 2006 - 08:49 PM
Публикувано: 05 January 2007 - 11:43 PM
Цитат
Цитат
За пазачите на стада - е, да, вълкът ще му гризне баш ухото.
мил за чобанските ....абе не мислиш ли че може да му се подобри слуха ?
кучетата които познавам не са одрязани като на тези в кк форума а и двете, и после за вълците не знам, ама между тях си се хапят и по ушите ,даже имам едно с отхапано ухо
при птичарите работещи със стоика опашката няма ли да плаши пъдпъдъка
Ами аз имам английски сетер и където и да търся за стандарт за породата-НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ И НЕ СЕ КАЗВА,ЧЕ ОПАШКАТА ПРЕЧИ НА РАБОТНИТЕ КАЧЕСТВА НА АНГЛИЙСКИТЕ СЕТЕРИ-напротив!според мен помага,защото когато кучето ти се навре в гъстълаците или в огромни треви-като е купирана опашката-как ше видиш дали е надушило нещо???? a) А доколкото за купирането-аз съм против....просто някои породи имат страхотен външен вид след като се купират!
п.с.-е това си е само мое мнение и не искам никои да го взима под внимание!
Публикувано: 06 January 2007 - 12:48 AM
примерно при доберманите е задължително си направо,инче ако е с ущи и опашка е като хрътка,неква улична мивка
при доготата,корсотата,договете та се използвали за лов на едър дивеч(глигани,мечки,вълци,пуми и ягуари) при тях това е трябвало за да бъдат избегнати сериозна нараниявания,за да изглеждат строги и страшни
при породите при който се купират ушите и опашките спред мен трябва,инече като видиш на пътя доберман с уши и опашка направо ти идва да се спукаш от смех ;)

Cane Corso Italian Mastiff[br][br]Приказката продължава за некой олигофрени във форума
Публикувано: 06 January 2007 - 01:09 AM
Цитат
По ЗАКОН купирането е забранено.
Естетично, неестетично и т.н.... свиквайте с уши и опашки.
к'во ще свиквам,винаги мойте кучета ще бъдат с купирани уши и опашки,инече всичката хубост на едно куче утива на вятъра заради некви стандарти

Cane Corso Italian Mastiff[br][br]Приказката продължава за некой олигофрени във форума
Публикувано: 06 January 2007 - 01:11 AM
Публикувано: 06 January 2007 - 01:23 AM
Публикувано: 08 January 2007 - 06:36 PM
Публикувано: 08 January 2007 - 11:14 PM
1. извършването на следните хирургически интервенции на животни компаньони:
а) рязане на опашка;
б) рязане на уши;
в) изрязване на гласни струни;
г) отстраняване на нокти и зъби;
2. отглеждането и развъждането на животни компаньони за добив на месо и кожи от тях;
3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник;
4. разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.
(2) Интервенциите по ал. 1, т. 1 се допускат по изключение по преценка на ветеринарен лекар.
Ако това важи в момента (извинявам се за невежеството си), то мога да кажа само, че никакъв закон нямаме ! Или по точно, хем имаме закон за забрана, хем е и оставена "вратичка" за тези които искат да купират. Точка 3 и 4 пък въобще няма да ги коментирам....няма смисъл. Ако има някой който ги спазва на 100% да каже. r)
Публикувано: 09 January 2007 - 12:33 AM
Цитат
Цитат
По ЗАКОН купирането е забранено.
Естетично, неестетично и т.н.... свиквайте с уши и опашки.
к'во ще свиквам,винаги мойте кучета ще бъдат с купирани уши и опашки,инече всичката хубост на едно куче утива на вятъра заради некви стандарти
Ти по-добре вземи си смени ника , че звучи много тъпо на фона на думите ти.
Публикувано: 09 January 2007 - 12:11 PM
AxeL-Amstaff, мислиш, че кучето ти "малко се е поизмъчило", като е скъсало конците и се е наложило отново да го кастриш като цепеница за камината? Малко, а?А не е ли по- добре изобщо да не си го подлагал на подобна интервенция?
И не е ли, приятели мои, проява на снобизъм това купиране? Веднага обяснявам защо- защото имате сладък стаф, на който не са му купирани ушите. Обичате си го, прекрасно куче, слуша като за изпит, гушка си влажния нос в ухото ви, гордеете се колко е интелигентен....Съседа ви от петия етаж също има стаф..с отрязани уши. Той НЕ го използва за лов, нито за гонка, нито изобщо стафът се е бил с разни улични кучета, но ...ушите му са отрязани. Срещате се и реакцията от негова страна е буен смях и въпрос" Що, бе , комши, не си му резнал ушите, глей къв помиар е така" .Ден по- късно , вие вече гледате на кучето си с други очи. Защо?
Изчетох темата. Цялата. И освен човешкото оправдание" ще си режа части от тялото на кучето, защото така ми харесва повече" , не намерих нито една смислена причина да си осакатявате животните.
Добре, че няма стандарт хората да са с по една ръка, че тогава не знам с какви очи ще гледате на децата си. И ще посегнете ли, само защото "така съм свикнал да ги гледам, смешно ми е като го гледам с две ръце.". Хайде стига толкова дивашки изпълнения. cl)
Публикувано: 09 January 2007 - 12:33 PM